Mendaki naikBetapa indah di pagar kelihatan seperti memanjat mawar. Penjagaan proses tanaman tidak mudah, memerlukan masa dan usaha tertentu. Tetapi tidak ada komplikasi yang dapat menahan penanam bunga dari menanam tumbuhan mawar di laman web mereka.

Jenis-jenis popular mawar memanjat

Sebelum anda membeli bahan tanaman bunga ini, anda perlu mempunyai maklumat tentang jenisnya. Bergantung kepada spesies, penjagaan dan penanaman pokok mawar boleh berbeza. Sesetengah jenis agak bersahaja untuk tanah, air dan baja. Dan sebaliknya.

Jenis-jenis bunga mawar yang paling biasa ialah:

 • “Flammentants” – jenis yang mentolerir sejuk;
 • “Dortmund” – pertumbuhan belukar mencapai dua meter, mekar dengan bunga merah terang pada latar belakang hijau gelap daun;
 • “Heidelberg” – musim sejuk-tahan lasak dan bersahaja, mekar di bunga merah tua yang besar;
 • “Baru Selesai” – ketinggian semak boleh menjadi enam meter. Warna tunas berwarna merah muda, tahan terhadap penyakit;
 • “Scrabble Minehaha” – mekar di merah jambu pada bulan lalu musim bunga, ketinggian semak boleh mencapai empat meter;
 • “Dorothy Perkins” – tunas pelbagai ini tidak besar (sehingga tiga sentimeter diameter), tumbuhan ini mempunyai daun hijau terang.

Bilakah penanaman mendaki naik, dan bagaimana untuk menyediakan tanah?

Penanaman madu memanjat bermula dengan penanamannya. Sebelum ini, perlu membeli bahan penanaman, memilih tapak dan menyediakan tanah.

Menanam mimbar memanjat dijalankan pada musim bunga atau musim gugur.

Sebelum ini, plot tanah harus digali ke kedalaman bovet bayonet. Dalam tanah, gambut, kapur dan humus perlu digunakan dalam perkadaran yang sama. Penanaman mendaki naik bermula dengan penggalian lubang-lubang. Lubang-lubang sepatunya berukuran setengah meter. Wells harus ditumpahkan dengan air.

Di bahagian bawah adalah lebih baik untuk meletakkan campuran baja (2.5 kilogram), tanah liat (5 kg) dan pil phosphobacterin (2 keping). Campurkan campuran dengan teliti sehingga licin.

Menanam naik mendaki

peraturan penanaman mendaki naikMembeli belukar yang memanjat naik memerlukan persiapan awal untuk pendaratan. Pucuk dan sistem akar harus dipotong ke panjang yang sama, tidak lebih dari tiga puluh sentimeter. Pendekatan ini akan menguatkan semak belukar dan menyediakan berbunga yang banyak.

Related  Penanaman dan penjagaan pasli di tanah terbuka di negara ini

Keratan pada akar dirawat dengan abu, dan pada pucuk – dengan taman goreng. Ini dilakukan untuk melindungi pendakian yang meningkat dari jangkitan dan mempercepat proses penyembuhan luka. Selepas penanaman, anak benih itu bernilai tanah, untuk musim sejuk yang berjaya. Di antara semak muda anda perlu meninggalkan jarak kira-kira satu setengah meter.

Meletakkan anak benih dalam lubang penanaman, perlu menyebarkan akar tumbuhan secara hati-hati. Jatuh tidur, tanah perlu dibongkar supaya tiada lompang yang terbentuk. Sekiranya terdapat jurang antara akar, terdapat bahaya kerosakan fros.

Apabila menanam tenun menaik berhampiran pagar atau dinding rumah, anda perlu meninggalkan jarak di antara mereka kira-kira setengah meter.

Climbing rose care

Kaedah utama untuk menjaga mawar mendaki adalah:

 • pemangkasan;
 • berpakaian atas;
 • menyiram;
 • tempat tinggal di musim sejuk.

Kaedah pemangkasan gambar naik mendakiSangat penting untuk memantau burung kakak tua, mereka harus disiram dan disenyawakan dengan mineral yang berguna. Kawasan asas bumi sebagai rumpai yang tercemar dengan rumput yang rumpai dan rontok.

Sudah dari pertengahan musim luruh anda perlu mula bersiap untuk musim sejuk. Pada mana-mana hari bulan September, pilih pucuk yang lemah dan klip mereka. Meremehkan mawar stumpy akan mula jatuh ke tanah (mereka terlindung sedikit kemudian). Selepas beberapa minggu, cawangan-cawangan tumbuhan akan terbiasa dengan kedudukan mendatar. Pada masa ini, cambuk perlu dikumpulkan dalam berkas yang terdiri daripada tiga atau empat keping, dan dirawat dengan larutan sulfat tembaga.

Apabila suhu udara jatuh di bawah lima darjah, ia patut dipecahkan semua daun dan menutup cawangan kosong.

Shelter untuk musim sejuk

tempat perlindungan untuk musim sejukCare untuk memanjat mawar adalah untuk menutupnya dengan betul untuk musim sejuk. Di tempat di mana cemeti meletakkan tumbuhan, anda perlu menggali kemurungan kecil. Di bahagian bawah mereka meletakkan daun yang jatuh, letakkan cambuk mawar dan topinya dengan bahan yang sama. Di tempat perlindungan semula jadi terdapat filem atau bahan bumbung yang lain. Pada musim bunga, kilang itu perlu dibuka.

Related  Bagaimana untuk menjaga begonia di rumah

Penjagaan yang betul untuk memanjat mawar tidak mungkin tanpa proses pemangkasan. Pada musim bunga di belukar ia adalah perlu untuk menentukan tunas yang lemah dan rosak. Cawangan tersebut mestilah dipadamkan.

Pada musim panas, cambuk yang sudah berubah warna telah dipotong, dengan cara ini semak meremajakan dan membentuk pucuk baru.

Apa dan bagaimana untuk memberi makan

Jika anda tahu bagaimana untuk menjaga mendaki naik, anda boleh menanam belukar yang indah dengan bunga berbunga yang banyak. Kilang itu menuntut untuk berpakaian atas, sepanjang tempoh pertumbuhan, perlu menanam bunga lebih dari lima kali. Positif untuk perkembangan mawar akan menjejaskan pengenalan bahan-bahan mineral dan organik. Mereka perlu diganti. Semasa tempoh berbunga, tumbuhan tidak diberi makan.

Mawar mendaki adalah bunga tahan kemarau, merendam tanah untuk mereka boleh mengakibatkan kematian. Terdapat juga risiko besar menjalani pelbagai penyakit. Oleh itu, air tanaman tidak kerap, kira-kira sekali setiap tujuh hari.

Memperjuangkan penyakit dan perosak

Salah satu penyakit yang paling biasa dalam memanjat mawar adalah:

 • kanser korteks;
 • cendawan serbuk.

Sekiranya mereka tidak dirawat, tumbuhan akan mati dengan segera. Dari cendawan serbuk menyingkirkan menggunakan cecair Bordeaux. Alat ini perlu disembur sekurang-kurangnya tiga kali selama dua minggu.

Dengan kanser korteks, perjuangan adalah kompleks, jadi lebih baik untuk mengambil langkah pencegahan. Sebagai contoh, tempat perlindungan yang tepat pada masanya dan lepaskan daripadanya. Sekiranya tumbuhan itu telah mengalami penyakit, maka perlu memotong kawasan rosak yang rosak. Ia mesti dibakar.

Perosak keindahan yang terkejut adalah:

 • aphids;
 • hama arachnoid.

Untuk mengesan parasit, anda perlu memeriksa dengan teliti belukar. Sekiranya mereka hadir, maka sangat berharga untuk melawan mereka.

Kaedah paling selamat perlindungan daripada aphids dan hama labah-labah adalah untuk semburan merebus belukar Jelatang dan ekor kuda. Tetapi dalam kes kecederaan yang teruk mawar, anda perlu mengambil jalan keluar dengan menggunakan racun serangga.

Perhiasan yang paling popular arbors, pagar, dinding memanjat mawar. Gambar di latar belakang tumbuhan ini adalah keindahan yang tidak dapat dijelaskan bahawa mana-mana tukang kebun boleh berkembang.

Related  Bagaimana untuk menjaga anggur dari musim bunga hingga musim gugur

Video – penjagaan untuk memanjat naik