Astrakhan tembikaiSemangka, buah beri manis – merawat kegemaran pada waktu matahari terbenam musim panas. Bahasa Rusia mempunyai lidah tajam: seseorang berkata “tidak semangka bermula, dan musim panas berakhir”, ia adalah ciri terbaik apabila anda perlu tepu dengan buah selatan. Kenapa tembikai Astrakhan dianggap terbaik? Sebabnya banyak dan mereka berkaitan dengan sifat-sifat buah. Bagaimana untuk mendapatkan buah manis dari Astrakhan, di pinggir bandar atau di Siberia? Sama ada ia boleh membendung sayuran selatan ke Siberia, kami akan membincangkannya.

Sejarah kemunculan tembikai di Rusia

Perayaan TembikaiUngkapan pertama dalam cerita-cerita beri gergasi, yang disampaikan kepada jadual Tsar Alexis Mikhailovich, muncul pada tahun 1560. Tetapi tembikai tumbuh di Astrakhan jauh sebelum masa ini. Pembaharu yang hebat Peter I mengarahkan penanaman tembikai berhampiran Moscow. Walau bagaimanapun, tidak benih, mahupun tanah, atau tukang-tukang Astrakhan mereka untuk menanam semangka di pinggir bandar tidak boleh.

Lambang tembikai AstrakhanDi tengah abad XIX, semangka dari Astrakhan mula terapung untuk dijual di sepanjang Volga. Petani dari Tsaritsyn ke Kamyshin juga mula melon. Hari ini, tembikai Astrakhan dicari dan sedang menunggu di seluruh negara. Hakikatnya, dalam kawasan ini, semangka tumbuh tanpa bahan kimia, ekologi. Untuk melindungi barangan mereka daripada pemalsuan, satu jenama khas dibangunkan, yang tersangkut pada setiap tembikai.

Astrakhan, ibu tembikai, pada bulan Ogos, menjalankan “Hari tembikai Astrakhan”. Ia adalah festival panen yang lucu dengan prestasi teater. Setiap peserta boleh menikmati tembikai gandum dan mengambil sekeping musim panas dengannya.

Bagaimanakah semangka berkembang?

Di sini mereka, Astrakhan tembikaiApa yang diperlukan untuk membesarkan semangka besar dan manis? Tanah ketika menyemai biji tembikai harus dipanaskan tidak kurang dari 14 . Pada masa akan datang, akar berkembang dengan baik dan memacu makanan ke dalam buah berry pada suhu 30-32 . Suhu udara ialah 24-30. Apabila janin terikat, suhu harian purata tidak jatuh di bawah 18 .

Jumlah jisim tenaga aktiviti solar untuk pematangan janin harus 2000-3000 bergantung pada kematangan awal pelbagai. Dan ini bermakna, untuk berkembang semangka, anda memerlukan banyak hari panas dan malam yang sangat panas.

Di samping itu, semasa pengembangan 5-6 lembaran, pencahayaan itu harus mencapai 10,000 lux dengan cahaya hari kurang dari 12 jam. Sekiranya hari lebih panjang, buahnya terikat teruk, dan jika cahaya adalah kira-kira 8 jam, tumbuhan itu membeku. Suhu tidak sihat dan rendah akan mencetuskan perkembangan penyakit, menuang rendah, rasa buruk buah-buahan. Oleh itu, tumbuh semangka tidak mudah.

Di bawah matahari yang terang tumbuh beri berair lazatDi manakah peluang untuk mewujudkan keadaan sedemikian? Di rantau Astrakhan. Tembikai terdapat secara tradisinya manis dan paling lazat. Pada masa yang sama, tembikai Astrakhan adalah jenama di mana sekumpulan jenis ditanam:

 • Astrakhan;
 • pudar;
 • penjaring itu;
 • sejuk.

Tumbuh di sini dan tembikai gumpalan, keajaiban kuning. Di tempat lain, semangka ini merasakan seperti labu, dan di Astrakhan mereka adalah makanan kegemaran penduduk kampung. Ia adalah buah yang sangat halus dengan kerak tipis, tidak sesuai untuk penyimpanan dan pengangkutan. Oleh itu, tembikai gumpalan di Moscow pada waktu petang dengan api tidak dapat dijumpai.

Varieti buah tembikai ditanam di AstrakhanTembikai Astrakhan berbeza berbeza antara jalur gelap dan cahaya lebih dekat dengan ekor. Tempat yang tinggal dari menyentuh tanah haruslah kecil dan oren. Ekor kering, tetapi tidak kering. Bilakah tembikai Astrakhan masak? Di Moscow mereka boleh muncul hanya pada bulan Ogos.

Semangka mana yang tidak boleh dibeli?

Berhati-hati semasa membeli tembikaiTidak kira mana tembikai yang anda bawa pulang – Astrakhan, Uzbekistan atau dari Kazakhstan, anda tidak boleh membeli tembikai dalam kes berikut:

 • di pinggir jalan raya sibuk, seperti tembikai menyerap gas, tercemar;
 • Tempat putih atau terang yang besar menunjukkan kekurangan kehangatan untuk masak;
 • Kerosakan pada kulit – tusuk mengatakan bahawa tembikai dipam dengan nitrat untuk pematangan cepat, kek busuk – tentang reput dalaman;
 • Tembikai tidak boleh rosak;
 • tiada ekor – tunggu helah kotor;
 • anda perlu memilih spesimen purata seberat 5-7 kg.

Bahaya utama menanti pencinta tidak sabar pada tembikai awal, yang ditanam dengan penggunaan dosis kejutan baja. Oleh itu, tidak buruk untuk mendapatkan peranti untuk mengukur nitrat dalam warna hijau.

Bagaimana cara menanam semangka di rumah?

Rumah hijau bercambah untuk rumah hijauUntuk menanam semangka yang lazat adalah mungkin, memerhatikan cara panas dan pencahayaan. Di samping itu, adalah penting untuk mematuhi semua keperluan:

 • pilihan tapak pendaratan;
 • menyemai atau memindahkan benih di tanah yang hangat;
 • penyiraman yang tepat pada masanya dan berpakaian atas;
 • kawalan penyakit dan perosak;
 • pembentukan weaves.

Ovari pertama munculBergantung kepada rantau ini, kaedah telah dibangunkan, bagaimana untuk menanam tembikai di rumah. Anda boleh memimpin budaya di kawasan terbuka, di rumah hijau atau di rumah hijau. Biasanya di rumah di zon tengah Rusia, semangka ditanam melalui anak benih. Tempoh jarak adalah tanggungjawab untuk pembangunan, terutamanya dengan pembentukan lembaran kelima hingga keenam. Ia adalah perlu untuk menyerlahkan anak benih semasa tempoh pertumbuhan di tingkap.

Pilihan tapak pendaratan sangat penting. Kilang itu perlu berada dalam cahaya sekurang-kurangnya 10 jam. Dia suka tanah dara semangka atau tanah turfy. Dalam keadaan musim panas, ia boleh tumbuh selepas bawang, kubis, tanaman akar, kacang atau kacang. Tanah yang dia suka adalah tanah liat yang berpasir. Semangka berkembang dengan baik dengan tempat tidur biologi dengan pemanasan biologi. Sejak awal permulaan musim panas di tengah-tengah bumi bumi memanas hingga lewat, tumbuh semangka tumbuh di rumah hijau dan di punggungan hangat lebih baik. Jarak antara tumbuh-tumbuhan adalah 70 cm, antara baris di tanah terbuka ialah 1.4 meter.

Pembentukan cambuk menegakDi tempat yang dilindungi, cambuk akan dibawa dengan garter menegak dan buah yang digantung, supaya mereka tidak memecahkan belukar dengan berat badan mereka. Biasanya tumbuhan itu tidak meninggalkan lebih daripada tiga tembikai. Lebih banyak ovari, semakin banyak masa yang diperlukan untuk mengisi dan masak. Dan di kawasan tengah dan utara kali ini.

Tembikai adalah responsif untuk menyiram dan berpakaian atas, tetapi perlu diperhatikan bahawa konstituen nitrogen terkumpul dalam buah dan merosakkan rasa mereka. Adalah biasa untuk membuat persenyawaan nitrat hanya pada separuh pertama musim panas, kemudian di bawah pengaruh tenaga solar, nitrogen ini akan mempunyai masa untuk berubah menjadi bahan yang berguna. Penyiraman tumbuhan yang banyak akan dikurangkan apabila buah dituangkan. Semasa masak, tembikai tidak disiram. Seringkali, buah-buahan di rumah tumbuh sedikit, tetapi lebih enak dari yang dibawa dari tepi panas.

Video mengenai tumbuh-tumbuhan yang semakin meningkat

https://www.youtube.com/watch?v=ng6DFvwD0BU