penanaman kacang dalam tanah terbukaKacang – budaya sayur-sayuran yang tidak diperlukan dalam diet mana-mana orang, sebagai produk pemakanan, dan untuk penambahan protein dan tenaga penuh untuk orang yang terlibat dalam sukan atau kerja keras. Untuk menuai penuaian yang baik, adalah penting untuk mengetahui kapan untuk menanam kacang-kacangan di tempat terbuka.

Kerja persediaan

penuaian kacang dalam tanah terbukaKacang tidak bersahaja dengan kualiti tanah, tetapi perlu memberi perhatian kepada beberapa kehalusan penanaman tanaman ini, dari persiapan menanam dan menamatkan kemungkinan penyakit tanaman leguminous. Sekiranya anda tahu lebih awal tentang nuansa penanaman dan tempoh yang betul untuk menanam kacang di tanah terbuka, maka hasil panen akan menyenangkan dengan banyaknya petani pemula.

Bermula dari kerja persediaan, anda harus menentukan bagaimana kacang akan ditanam di dalam tanah. Penanaman adalah mungkin dalam dua cara: dengan benih atau benih yang sudah matang.

Sebelum menyemai benih dengan apa cara, mereka harus bersedia:

  1. Pemilihan kacang “sihat” dan penyingkiran yang rosak.
  2. Rendam sebelum menanam selama sekurang-kurangnya 12 jam di dalam air pada suhu bilik;
  3. Segera sebelum menanam di tanah, merawat setiap kacang dengan larutan asid borik. Sediakannya dalam kadar 2 gram asid per 10 liter air.

Menanam kacang ke dalam tanah terbuka dengan biji memerlukan pra-perendaman mereka. Ini dilakukan seperti berikut: bilangan benih yang diperlukan untuk menanam dibalut dengan kain semula jadi, sebaiknya jika kapas. Kemudian kacang, dibungkus kain, diletakkan di dalam mangkuk dan dengan banyaknya dibasahkan dengan air. Adalah penting untuk memastikan bahawa benih sentiasa basah.

Beberapa hari akan ada tunas kecil. Benih-benih tersebut sudah sesuai untuk mendarat di tanah. Sudah, apabila kacang ditanam di tanah terbuka, ia hanya tinggal menunggu penuaian dengan penjagaan yang betul.

kacang panenJika anda menunggu penampilan pod untuk masa yang lama tidak termasuk dalam rancangan, anda boleh mempercepat penampilannya dengan menanam kacang dengan anak benih. Untuk mendapatkannya, kacang yang ditanam sebelum ini ditanam dalam periuk kecil atau bekas. Di sana mereka akan muncul sebelum kemunculan. 2-3 minggu selepas penampilan mereka, anak benih sudah siap untuk ditanam di dalam tanah.

Begitu juga, kacang asparagus ditanam di tanah terbuka.

Keperluan untuk tanah

menanam kacang tanah di tanah terbukaTuai kacang terbaik akan di tanah longgar. Idealnya, jika ia adalah bumi hitam. Biji-bijian yang tumbuh di kawasan terbuka di Siberia juga mungkin, tetapi perlu diingat bahawa hasil tanaman yang tumbuh di tanah liat dan tanah yang berair lebih buruk.

Keupayaan kacang untuk memperkaya tanah dengan oksigen diketahui. Ia sering ditanam untuk tujuan ini. Pakar menasihatkan anda memilih tapak untuk menanamnya, berdasarkan apa yang ada di dalamnya sebelum ini. Para pendahulu yang ideal untuk kacang dalam kawasan terpilih adalah:

  • tomato;
  • kentang;
  • timun;
  • kubis putih.

Ia juga penting untuk menyediakan tanah sebelum penanaman.

Sebelum anda menjatuhkan benih di dalamnya, tanah harus diperkaya dengan oksigen. Untuk tujuan ini laman web ini menggali, gumpalan tanah yang besar melonggarkan. Dalam keadaan ini, ia ditinggalkan untuk maksimum 3 hari, selepas itu kacang-umbi ditanam.

Kultivar kerinting boleh ditanam di sepanjang pagar dan pagar. Pertama, ia menjimatkan ruang, dan kedua memudahkan penjagaan budaya.

Kacang penanaman dan penjagaan di tanah terbuka

kacang hijauJika kacang bertambah adalah sesuatu yang baru, maka jangan risau. Budaya yang tidak bersahaja ini, yang memerlukan penjagaan yang minima. Perlu mengambil kira beberapa pendaratan yang mudah dan penjagaan lanjut untuk budaya, sehingga pada musim sejuk, anda dapat menikmati hidangan dari kacang-kacangan.

The subtleties of disembarkation

Kacang adalah tanaman yang cukup termophilic, jadi ia disyorkan untuk menanamnya di tanah terbuka apabila sudah cukup panas. Sebagai contoh, menanam kacang di kawasan terbuka di pinggir bandar mungkin pada akhir bulan Mei atau awal bulan Jun. Pada masa ini, risiko beku pada lapisan atas tanah sudah minimum dan terdapat cahaya matahari yang mencukupi.

Pakar mengesyorkan bahawa apabila menanam budaya, ikuti skim berikut:

  • perhatikan jarak antara baris dalam lingkungan 40-50 sentimeter;
  • antara lubang dengan biji harus jarak sekurang-kurangnya 20 sentimeter;
  • tanah yang padat, semakin kurang kedalaman penanaman, dan ia tidak boleh melebihi 5 sentimeter.

Sebelum anda menurunkan biji di dalam lubang, tanah harus dibasahi dengan baik.

Kacang akan berkembang lebih cepat jika anda membuat sejenis rumah hijau untuknya. Untuk melakukan ini, hanya tutupkan katil dengan polietilena atau bahan lain yang akan melewati cahaya matahari, dan pastikan panasnya.

Penjagaan tanaman

penjagaan kacang di kawasan terbukaTiada penjagaan khusus untuk taugeh yang diperlukan, tetapi jika ada keinginan untuk mendapatkan hasil yang baik, maka perlu dilakukan beberapa usaha. Ia adalah penting menyiram, menyapu dan melonggarkan katil. Adalah penting untuk menyediakan akses udara ke akar tumbuhan. Untuk melakukan ini, tanah harus selalu dilonggarkan dan tidak membenarkan pembentukan kerak kering di permukaan bumi.

rose buncisTerdapat kes apabila penyakit muncul di daun tumbuhan. Untuk mengelakkan penyebaran mereka pada peringkat awal, disarankan untuk memeriksa daun secara berkala. Pengenalpastian penyakit dan perosak di peringkat awal ikrar kawalan berkesan.

Penanam berpengalaman tahu satu helah kecil yang menarik serangga besar ke bunga kacang selama tempoh berbunga. Untuk melakukan ini, mereka menyemburkan tumbuhan dengan air manis atau tempat di sepanjang semak bekas dengan sirap gula atau madu. Prosedur sedemikian memudahkan untuk meningkatkan hasil tanaman beberapa kali.

Penyiraman yang betul

penjagaan kacang asparagusUntuk kacang, penyiraman yang betul sangat penting. Tetapi anda tidak perlu keterlaluan. Ia cukup untuk mengatur penyiraman seminggu sekali. Sebelum bunga muncul di semak, pengiraan jumlah air dilakukan pada kadar 6 liter per meter persegi.

Dalam tempoh berbunga dan pembentukan buah, jumlah air perlu ditingkatkan sekurang-kurangnya dua kali. Jika penyiraman tidak mencukupi, ia boleh mengakibatkan kematian bunga dan ovari. Juga, kekurangan air akan dirasakan dalam rasa kacang.

Kelembapan yang tidak diperlukan dan berlebihan. Ini membawa kepada pertumbuhan daun yang aktif di semak-semak dan melambatkan pertumbuhan dan pembentukan polong, yang seterusnya mempengaruhi hasilnya.

Untuk masa yang lama, mereka telah menanam kacang-kacangan di tanah terbuka di Ukraine, Rusia dan negara-negara lain, dan setiap tahun kaedah menanam dan berkembang bertambah baik dan bertambah baik. Ini membantu akhirnya mendapat hasil tanaman yang berguna ini, dari mana anda dapat menyediakan banyak hidangan yang berguna dan pemakanan.

Video mengenai penanaman kacang