timun yang ditanam di atas tingkapMusim sejuk adalah masa tidur dan rehat untuk semua tumbuh-tumbuhan, tetapi tukang kebun telah belajar untuk menipu alam dan hari ini tumbuh sayuran pada musim sejuk di tingkap. Jika anda ingin menikmati musim sejuk hijau dan renyah seluruh musim sejuk, perlu melakukan kerja menyemai dalam beberapa peringkat. Untuk mendapatkan buah-buahan pengeluaran sendiri ke meja Tahun Baru, benih mesti disemai pada awal bulan Oktober. Kemudian pada awal Januari, puncak buah berbuah akan datang. Jika anda menanam timun pada awal Disember, maka pada akhir bulan Februari anda sudah dapat mengumpul buah-buahan pertama. Menjelang 8 Mac, zelenots masak, ditanam pada awal Januari.

Fakta menarik mengenai timun yang semakin meningkat

 • Cucumber adalah tumbuhan yang menyukai haba. Mereka tidak bertolak ansur dengan haba melampau dan kelembapan cinta. Untuk berbuah yang berjaya di dalam bilik, mereka perlu mewujudkan keadaan yang dekat dengan persekitaran semulajadi.
 • Sistem akar tumbuhan terletak berdekatan dengan permukaan tanah, oleh itu adalah lebih baik untuk menutup semak timun dengan mulsa bukan sahaja di taman, tetapi juga di balkoni atau jendela.
 • Semakin sering menuai dari semak timun, semakin baik mereka akan berbuah.
 • Daylight adalah prasyarat untuk menetapkan buah. Untuk tumbuh-tumbuhan penuh, tumbuhan memerlukan 10 jam cahaya. Pada musim sejuk, perlu memasukkan lampu pendarfluor ke atas tumbuh-tumbuhan, supaya mereka tidak meregangkan dan tidak menanam buah-buahan dari bentuk yang hodoh.

Rahsia dan nasihat

timun di tingkapAgrotechnics tumbuh timun di tingkap di musim sejuk adalah sains yang tidak rumit dan ia boleh dikuasai oleh tukang kebun pemula. Untuk mengelakkan kesilapan yang penting yang mengakibatkan kehilangan tanaman, adalah perlu untuk mengikuti saranan dan nasihat yang akan memberitahu anda: bagaimana untuk menanam timun di rumah pada musim sejuk dan mendapatkan tuaian yang kaya.

 • Tanah untuk menanam dan menanam benih mestilah steril. Hari ini, di kalangan petani yang berpengalaman, satu kaedah popular sayur-sayuran yang tumbuh di hidroponik. Ia amat relevan pada musim sejuk, tetapi ia harus digunakan dengan teliti supaya tidak melebihi dos baja mineral.
 • Membeli benih, anda perlu berunding dengan penjual dan memaklumkan kepadanya bahawa anda memerlukan benih untuk berkembang musim sejuk.
 • Sebelum menyemai, adalah wajar untuk membasmi dan merawat benih dengan perangsang pertumbuhan. Sekiranya pengeluar telah menjaga ini dan mereka diliputi dengan filem khas, maka tidak perlu rawatan.
 • Benih dengan salutan pelindung memerlukan banyak kelembapan dan bercambah seminggu kemudian daripada biasa.
 • Timun harus ditanam dalam bekas kecil terpisah 2-3 biji per pot. Selepas percambahan, tumbuhan berlebihan dikeluarkan dan satu belukar ditinggalkan.
 • Anda boleh menyimpan bahan penanaman dan bercambah benih timun sebelum menanam. Pilih biji terbesar dan rendam dalam kain lembut selama 12 jam. Mereka yang sesuai untuk menanam akan membengkak. Mereka boleh disemai dalam periuk.
 • Untuk penanaman timun campuran gambut dan pasir 1: 1 adalah sesuai.
 • Di dalam tanah basah, alur kecil dibuat sehingga 2 cm atau keranda dan biji diletakkan di dalamnya pada jarak 1 cm.
 • Sekiranya tanaman dihasilkan dengan keupayaan besar, maka jarak di antara tumbuhan perlu mencapai kira-kira 3 cm. Oleh sebab kaedah ini, pemindahan boleh dipindahkan ke tempat yang tetap dengan tanah besar dan tidak mencederakan akar.
 • Selepas menyemai, lubang-lubang dan alur-alur dibengkokkan dengan sawit atau spatula, dan bekas itu diletakkan di dalam rumah hijau atau ditutup dengan filem telus untuk mengekalkan kelembapan di dalam tanah.
 • Suhu yang sesuai untuk penampilan mesra pucuk adalah 22 darjah.
 • Pucuk pertama muncul dari beberapa hari hingga dua minggu, bergantung pada jenis benih dan rejim suhu.
 • Pada masa ini, adalah perlu untuk melakukan penyemburan, kerana banyak pucuk tidak boleh secara berasingan menyingkirkan filem benih. Adalah juga diinginkan untuk menurunkan suhu kepada 20 darjah, meningkatkan hari cahaya hingga 12 jam, supaya tumbuhan tidak meregang.
 • Pengairan lengkap dijalankan selepas penampilan daun sebenar pertama. Pada masa ini, anda boleh mula menggunakan pemupukan dengan unsur surih dan baja mineral.
 • Daun sebenar ketiga adalah isyarat bahawa belukar itu perlu ditransplantasikan ke dalam bekas tetap. Untuk memilihnya adalah perlu supaya pada satu tumbuhan diluluskan tidak kurang daripada tiga liter ruang.
 • Untuk penanaman benih, ia adalah wajar untuk menggunakan campuran rumput dan humus (1: 1), abu kayu, kalium dan baja fosforik. Nah, jika terdapat vermikulit. Kemudian satu liter vermiculite ditambah kepada tiga liter campuran ini. Tumbuh tumbuhan suka makan, jadi tanah untuk mereka perlu berkhasiat dan berkemauan. Dengan bantuan serat kelapa dan gambut berdasarkan sphagnum lumut, adalah mungkin untuk meningkatkan kebolehtelapan udara tanah.
 • Sebelum bertanya, apabila menanam timun di tingkap, perlu diingat bahawa di musim sejuk dan tanaman jalan perlu pemanasan yang lebih rendah, jarak dari tingkap, banyak cahaya matahari.
 • Stretch mesh akan membantu menyelesaikan masalah menjaga jarak dari tingkap sejuk dan akan berfungsi sebagai sokongan yang sangat baik untuk pucuk timun. Perkara utama adalah dengan betul meletakkan pucuk pada grid dan menyesuaikan beban.
 • Varieti dengan dua jenis bunga perlu prischipke menembak pusat, untuk meningkatkan jumlah bunga betina di belukar.
 • Semasa berbunga beberapa kali sehari, goncang gulungan atau grid sokongan untuk mempercepatkan proses pendebungaan.
 • Ia adalah sangat penting untuk mengekalkan peratusan tinggi kelembapan dan mencegah pengeringan tanah. Suhu tidak boleh jatuh di bawah 20 darjah.
 • Untuk menyiram, anda perlu berhati-hati. Sekiranya berlaku limpahan, kilang itu boleh mendapatkan kaki hitam. Adalah lebih baik untuk air setiap hari dalam dos kecil.
 • Semasa tempoh berbunga, timun memerlukan pembajaan tambahan. Dalam tempoh ini, warna dari abu kayu adalah yang terbaik: 1 cawan abu dari linden, maple (hanya tidak ek) setiap 10 liter air. Pemupukan dengan mikroelemen untuk timun juga menyumbang kepada buah yang lebih baik. Anda boleh memohon baja lebih dari sekali setiap dua minggu.
 • Pengumpulan buah-buahan setiap hari akan memanjangkan hayat belukar timun dan meningkatkan hasilnya beberapa kali.

Pendekatan yang betul untuk timun yang semakin meningkat di musim sejuk akan membantu para petani yang berpengalaman dan baru untuk mendapatkan hasil panen buah-buahan yang berair dan renyah. Dan supaya segala ketekunan tidak salah, perlu juga memilih jenis yang sesuai untuk tumbuh di dalam rumah musim sejuk.

Jenis-jenis timun yang terbaik untuk tumbuh di windowsill pada musim sejuk

Untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik, anda perlu memilih jenis timun yang tepat untuk berkembang di jendela pada musim sejuk.

Adalah lebih baik untuk menanam hibrida penyerbukan diri, yang mengikat buah secara bebas.

Antara kelebihan yang besar harus dikenalpasti seperti “Marinda F1”, “Masha F1”, “Legend F1”, “Moscow Greenhouse F1”, “Romance F1”. Tumbuh-tumbuhan ini dicirikan oleh hasil yang tinggi, tidak sesuai dengan keadaan pembendungan dan tahan terhadap penyakit.

Apabila memilih pelbagai, perlu menumpukan pada jenis berbunga, kapasiti pertumbuhan anggur dan masa masuk ke dalam buah berbuah. Pada penanaman bilik awal hibrid matang timun dengan jenis berbunga wanita telah terbukti dengan baik.

Antara jenis dengan dua jenis berbunga, untuk balkoni dan tingkap tingkap timun gred “Boy dengan jari” adalah yang terbaik. Mana-mana varieti yang disukai, perlu difahami bahawa tanpa penjagaan dan penjagaan, timun liana tidak akan membawa hasil yang diinginkan.

Video tentang berkembang di windowsill timun