tablet gambutAnak benih yang semakin meningkat sentiasa menjadi proses yang susah dan menyusahkan. Tablet gambut untuk benih, yang kebanyakannya hanya ulasan positif, adalah bantuan yang baik untuk tukang kebun dan kedai bunga.

Gambut untuk benih – substrat yang ideal

Gambut sentiasa digunakan sebagai substrat yang subur untuk tumbuh-tumbuhan yang tumbuh pelbagai tanaman. Ia adalah kelembapan dan bernafas, dan juga kaya dengan nutrien penting. Baru-baru ini, tablet gandum khas sangat popular, di mana benih disemai dan benih yang kuat dan maju diperolehi.

anak benih dalam pil gambutApakah pil gambut?
Malah, ia dimampatkan dalam bentuk kacang gambut. Ia diketatkan ke dalam grid terbaik gentian semulajadi, yang pada masanya hanya berpecah. Asas tablet adalah gambut yang ringan dan subur, dan bahagian tambahannya adalah baja mineral dan stimulator pertumbuhan, yang menjamin perkembangan pesat tanaman.

Di bahagian atas tablet ada alur khas di mana benih diletakkan. Jualan anda boleh menemui “pencuci” dengan pelbagai saiz. Diameternya berbeza antara 24 dan 90 mm. Untuk benih yang semakin meningkat, tablet dengan ketinggian 8-70 mm paling kerap digunakan. Pilihan saiznya secara langsung bergantung kepada saiz tanaman masa hadapan. Tablet gambut boleh disimpan dalam masa yang lama di tempat yang kering dan sejuk tanpa kehilangan sifatnya.

Kebaikan dan keburukan tablet gambut

Tablet gambut mempunyai banyak kelebihan berbanding kaedah biasa benih yang semakin meningkat. Ini termasuk:

 • kesederhanaan dan kelajuan penanaman benih;
 • penurunan kebarangkalian jangkitan benih dengan pelbagai kulat;
 • tidak ada keperluan untuk memilih, yang menjamin peratusan yang tinggi dalam survival benih dan pertumbuhan berterusan mereka;
 • kehadiran perangsang pertumbuhan dan unsur-unsur surih yang diperlukan dalam tablet, yang mempercepatkan perkembangan kilang;
 • ketiadaan kerosakan kepada sistem akar tumbuhan muda apabila menanam di tanah ke tempat yang tetap;
 • terdapat peluang bahkan untuk sistem akar paling halus untuk bebas menembusi melalui bukaan mesh;
 • tidak perlu bekerja dengan tanah;
 • menjimatkan ruang, yang amat penting dalam sebuah apartmen bandar;
 • kemungkinan tumbuh benih yang sangat kecil;
 • ketiadaan pembajaan tambahan dengan perangsang pertumbuhan dan baja;
 • kemungkinan mengawal kelembapan substrat;
 • kebolehtelapan kacang yang sangat baik, menjadikan tumbuhan lebih tahan lama;
 • Kurang buruh berbanding kaedah biasa benih yang semakin meningkat.

Related  Manfaat dan kemudaratan lobak taman

Walaupun semua manfaat mereka, tablet gambut juga mempunyai beberapa kekurangan. Ini termasuk:

 • keperluan untuk sentiasa memantau kelembapan mereka, kerana gambut sangat cepat kering;
 • keperluan untuk menggunakan palet, periuk atau cawan;
 • harga tablet yang agak tinggi, yang diterjemahkan ke dalam jumlah yang besar apabila membeli sebilangan besar mereka.

Penggunaan tablet gambut

Kebanyakan pemula kebun dan penanam bunga bertanya-tanya bagaimana menggunakan pil gambut?
Sebelum menyemai benih, perlu memilih kapal yang sesuai, di mana “pencuci” ini akan diletakkan. Juga, mereka boleh diletakkan di dalam pasu atau cawan plastik yang dipenuhi dengan tanah. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengelakkan tablet gambut daripada bengkak daripada kelembapan daripada jatuh dan ubah bentuk. Apabila mereka diletakkan, lubang benih mesti diletakkan di atas.

Sebelum menanam benih, pencuci dicurahkan dengan air suam. Mereka membengkak dalam masa beberapa minit. Ketinggian mereka meningkat beberapa kali. Terima kasih kepada semulajadi, ini “pencuci” praktikal tidak meningkatkan diameter. Kelembapan berlebihan disalirkan dari palet 15-20 minit selepas menyiram.

gambar - cara menggunakan pil gambut

Gambut basah adalah medium yang ideal untuk percambahan biji benih. Mereka diletakkan dalam lekukan khas dan perlahan-lahan ditutup dengan lapisan gambut 1-2 mm.

Untuk mempercepat proses percambahan biji benih, bekas dengan tablet gambut ditutup dengan polietilena atau kaca. Tanaman perlu diasingkan secara berkala.

anak benih dalam pil gambutTaburkan tablet gambut dengan senapang semburan. Selepas munculnya pucuk, polietilena atau kaca dibuang. Anak benih, yang ditanam dengan cara ini, tidak memerlukan menyelam.

Tablet gambut untuk anak benih sering digunakan untuk penyebaran tumbuhan. Oleh kerana kehadiran dalam komposisi perangsang pertumbuhan dan sebilangan besar mikronutrien, perakaran keratan berlaku lebih cepat.

Buah-buahan yang tumbuh di atas tablet gambut membolehkan anda dengan cepat mendapatkan tumbuh-tumbuhan muda yang kuat yang bermula lebih awal untuk mekar dan berbuah daripada yang ditanam dengan cara yang biasa. Itulah sebabnya ulasan mengenai tablet gambut hampir selalu positif.

Video: cara menggunakan tablet gambut dengan betul untuk benih yang semakin meningkat