Dusun apel mekarDi wilayah Persekutuan Rusia terdapat sebilangan besar jenis dan jenis pokok epal. Inilah masalah utama. Kerana kadang-kadang sukar untuk memilih sesuatu yang sesuai. Kebun itu sememangnya hilang di kalangan banyak pilihan sedemikian. Sebelum menetap dalam apa-apa jenis, adalah wajib untuk mengkaji jenis pokok epal yang popular di dalam gambar dengan nama dan perihalannya.

Pokok epal “Pengisi putih” dan “Lobo”

Apple Putih Putih dan LoboSesetengah jenis pokok epal sangat popular. Kadang-kadang mereka juga memainkan pelbagai jenis filem dan persembahan. Alasan untuk ini – sebilangan besar merit pelbagai. Sama seperti pokok epal – “Pengisi putih”, yang banyak diwakili di Internet dalam banyak foto dengan penerangan. Ciri utama pelbagai adalah penampilan buahnya. Epal masak mempunyai warna putih, tetapi mereka mempunyai kualiti rasa yang sangat baik. Buahnya sangat besar, dalam beberapa kes nilai mereka mencapai 250 gram. Yablonu “Pengisi putih” juga kadang-kadang dipanggil “papiro”. Jenama ini tidak mempunyai pengarang, ramai yang menyebutnya rakyat.

Juga tidak kurang popular adalah pokok epal “Lobo” Ia berbeza dari jenis lain yang serupa dengan warna biru-kemerahan yang sangat cerah, pokok Apple sangat beku, yang merupakan kelebihan yang paling penting. Variasi yang diperkenalkan diperkenalkan di benua lain, di Kanada, dengan kaedah penyebaran mudah. Hasil “Lobo” sangat tinggi, kerana ia sering disebut sebagai gred komersial. Pokok epal jenis ini tersebar luas di seluruh Rusia.

Kelemahan adalah rintangan yang lemah terhadap kebanyakan penyakit. Ini terutama berlaku untuk cendawan dan cendawan serbuk. Buah-buahan pokok apel Lobo mengekalkan rasa mereka selepas penuaian adalah cukup buruk.

Pelbagai “Kitaika” dan “Kemuliaan kepada para pemenang”

Jenis-jenis Cina dan Kemuliaan kepada para pemenangCukup sejenis pokok epal – “Kitaika”. Seperti nama yang luar biasa pokok itu diterima kerana bentuk daunnya – ia menyerupai buah pinggang Cina. Ciri membezakan utama pelbagai epal ini adalah saiz epal yang sangat kecil. Setelah mencapai kematangan penuh, mereka menjadi sangat lazat. Banyak cottagers membuat dari buah-buahan ini jem yang lazat berperisa.

Related  Menanam kacang di kawasan terbuka

Kelebihan utama jenama “Kitaika” adalah seperti berikut:

  • sangat tahan fros;
  • bersahaja dalam penjagaan
  • buah-buahan disimpan dengan sempurna.

Hanya kerana rintangan unik kepada fros, “Kitaika” sering digunakan oleh tukang kebun sebagai stok, sebagai asas untuk membiak pelbagai jenis pokok epal. Warna buah pokok ini boleh berbeza: merah, kuning, hijau.

Dalam kebanyakan kes, pokok apel pelbagai “Kitaika” sendiri agak kecil. Mahkotanya cukup besar, bentuk piramidal. Pucuk mempunyai ketebalan purata, warna mereka berwarna kecoklatan. Pada masa yang sama, kematangan buah-buahan datang sangat awal di tengah-tengah Persekutuan Rusia, sekitar pertengahan dan akhir Ogos. Pada pendekatan bulan ini, anda boleh mula menuai buah. Ke tanah, “Kitaika” tidak terlalu menuntut, tetapi ia mempunyai hasil terbaik ketika ditanam di tanah yang lapar.

Pohon epal “Kemuliaan kepada para pemenang” juga merupakan salah satu jenis yang paling popular sehingga kini. Pelbagai ini adalah hibrid dari dua pokok epal lain: “White Fill” dan “Mekintosh”. Apabila menyeberang, varieti yang dihasilkan mewarisi sifat terbaik dari dua jenis. Ciri utama adalah buah-buahan yang sangat besar, beratnya dapat mencapai 250 gram atau lebih.

gred pokok itu sendiri tidak mempunyai dimensi yang sangat menakjubkan dan kadang-kadang ketinggian batang pokok matang mencapai 4-5 m. Sebagai seorang pemuda mahkota mempunyai bentuk piramid pada masa akan datang kerana ia mengambil bentuk vysokokrugluyu atau vysokoovalnuyu. Kepada kualiti tanah, gred “Kemuliaan kepada para pemenang” agak kurang sopan. Dalam kes ini, buah-buahan pertama masak pada pertengahan atau akhir Ogos. Pelbagai ini subur sendiri, oleh itu ia perlu menggunakan penyuap (Melba, Borovinka dan lain-lain). Beberapa tahun pertama pokok itu berbuah setiap tahun, pada masa depan titik ini bergantung kepada keadaan agrofund.

Pokok epal “Spartan” dan “Welsey”

Spartan dan WelseyPokok epal “Spartan” mula-mula diperoleh hampir seratus tahun yang lalu – pada tahun 1926 yang jauh dengan persimpangan “Mekintosh” dan “Yellow Newtown”. Pokok “Spartan” agak kecil, tetapi walaupun muda diwakili oleh dimensi tong yang mengagumkan. Buah-buahan masak mempunyai bentuk bulat-conical atau hanya bulat. Epal berwarna kuning muda. Keanehannya adalah buah-buahan yang telah masak sekarang sangat tegas dengan cabang-cabang dan tidak runtuh. Cawangan yang dipenuhi buah-buahan membengkok sangat kuat, hampir menyapu tanah. Pemilik penyayang semestinya membuat prop untuk memelihara pokok dan tuaian.

Ciri negatif varieti adalah rintangan yang sangat miskin kepada beku. Walaupun pada suhu rendah, cawangan sering dibekukan.

Semakin tua pokok itu menjadi, semakin kecil saiz buah yang masak di atasnya. Berjuang dengan pemangkasan cetek pucuk baru. Lebih kecil mahkota pokok itu, epal lebih banyak boleh dituai dalam satu panen.

Varietas epal “Welsey” adalah salah satu daripada yang tertua, ia dibiakkan pada tahun 1860 yang jauh, di Amerika Syarikat. Dan sebagai asas untuk suntikan adalah pokok epal cedar-apple sibirskaya. Itulah sebabnya pelbagai yang disajikan sangat sesuai di seluruh Rusia, kerana sebenarnya ia adalah tanah airnya. Saiz pokok itu sendiri tidak terlalu besar, bentuk mahkota adalah piramidal. Pematangan buah cukup kemudian – musim sejuk atau musim luruh. Epal untuk waktu yang sangat lama boleh terletak di ruang bawah tanah, pantri dan mengekalkan rasa mereka untuk tempoh masa yang cukup lama. Pelbagai itu sendiri adalah sangat tahan beku, ia tolerates even very low temperatures (up to -30C).

Related  Apa jenis tomato yang paling produktif?

Varieties “Berry” dan “Orlik”

Varieti Berry dan OrlikPokok epal “Berry” adalah salah satu spesies berbiji yang paling kecil dari semua yang ada hari ini. Secara visual, buah pokok itu sangat mirip dengan epal dari “Kitaika”. Diameter buah-buahan pokok epal “Berry” hanya 1 cm. Kelebihan yang paling penting dalam pelbagai ini termasuk berikut:

  • bersahaja;
  • produktiviti yang tinggi;
  • saiz pokok itu sendiri.

Dalam kebanyakan kes, “Berry” epal-pohon digunakan sebagai batang pokok apabila mencipta semua jenis pokok hibrid.

Pokok epal “Orlik” dibiakkan di wilayah Rusia dengan kaedah hibridisasi pada tahun 1958 yang jauh. Saiz batang pokok kecil, mahkota mempunyai bentuk yang lebih bulat. Kebanyakan cawangan memanjang dari batang di sudut kanan dan menunjuk ke atas. Buah-buahan varieti ini mempunyai warna hijau kekuningan pada masa panen. Pengeluaran buah buahan agak lambat. Di zon tengah Rusia – kira-kira pada pertengahan dan akhir bulan September.

Varieties “Orkid Kandil” dan “Mantet”

Jenis-jenis Candil dan MantetPokok epal “Kandil Oryol” mempunyai buah-buahan berukuran 120-150 gram, yang mempunyai bentuk konvensional yang panjang. Kualiti rasa epal akan dihargai walaupun oleh gourmets yang paling canggih – rasa manis yang berair buah-buahan yang besar akan sesuai dengan keinginan mereka. Kepada kelebihan penting dari pokok epal Kandil Orlovsky boleh dikaitkan seperti berikut:

  • rintangan fros;
  • pematangan pesat;
  • hasil yang sangat baik.

Buah-buahan menjadi masak sepenuhnya pada pertengahan bulan September. Pada masa yang sama, anda boleh mula mengambilnya. Pada masa akan datang, mereka mengekalkan semua rasa dan kualiti yang lain sehingga pertengahan Februari, yang merupakan rekod yang paling nyata di kalangan varieti sejenis.

Pohon epal “Mantet” serta “Kandil Orlovskiy”, boleh membanggakan ciri-ciri rasa buah-buahan yang sangat baik. Mereka masak terlalu awal, yang dihargai oleh tukang kebun. Buah-buahan dari rasa yang luar biasa dinikmati oleh kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Tetapi ada satu kelemahan yang sangat penting – jangka hayat hanya 15 hari. Selepas itu, epal kehilangan kualiti pengguna, mereka mula merosot. Juga, pelbagai adalah sangat terdedah kepada penyakit semua jenis.

Related  Insektisida dari Tabu generasi moden dari kumbang Colorado – perlindungan terbaik dari akar anda

Sehingga kini, terdapat banyak jenis pokok epal yang berlainan. Pilihannya begitu hebat sehingga bahkan tukang kebun yang paling pemilih akan dapat memilih sesuatu untuk seleranya.

Taman Apple di kawasan villa – video