tanaman kacangSemua orang biasa dengan rasa zaman kanak-kanak yang wangi, kacang sedikit manis, yang ditambah kepada kek dan coklat, membuat berdasarkan makanan ringan ini dan terkenal, terutama dalam mentega kacang Amerika Syarikat. Tetapi sebagai kacang tanah berkembang, tidak semua orang tahu.

Hari ini, kacang tanah adalah tanaman pertanian yang berharga, bahagian singa dari putaran tanaman banyak negara Asia dan Afrika. Tempat yang sangat penting dalam ekonomi dan penggunaan kacang tanah di Amerika Syarikat. Tetapi jika semua orang tahu tentang budaya ini di negara-negara di mana kacang tanah berkembang, maka di Rusia dan Eropah “kacang” hanya dikenali sebagai produk. Dan sebagai wakil dunia tumbuhan, ia menimbulkan banyak persoalan.

buah kacang dalam polongKhususnya, terdapat pendapat bahawa kacang tanah, seperti hazel atau walnut, masak di semak atau di atas pokok. Sebab kesalahpahaman yang meluas adalah nama biasa, yang muncul pada abad ke-16 ke-17 sebagai “kacang”. Malah, kacang lebih dekat dengan kacang, kacang tanah atau biji biasa.

Nut atau kacang: bagaimana kacang kelihatan dan berkembang?

Grassy, ​​ketinggian 20 hingga 70 cm tumbuhan tidak boleh dipanggil pokok semak atau buah. Dan buah-buahan kacang dalam kacang tidak kacang, tetapi benih tersembunyi di dalam pod kacang.

Kilang itu, yang ditanam selama berabad-abad oleh penduduk tempatan Amerika Selatan, semasa pembangunan benua oleh orang Eropah dilihat dan segera dinilai sebagai tanaman pertanian yang menjanjikan. Kini, berjuta-juta hektar ditanam di seluruh dunia, dan zon penanaman terus berkembang.

menggali kacang tanahKenapa kacang tanah mengambil perhatian sedemikian? Sebabnya terletak pada nilai pemakanan dan komposisi kacang, persaudaraan dan pemulangan tanaman yang cepat.

Kebudayaan tanpa apa-apa masalah tumbuh di mana tumbuh-tumbuhan lain mengalami kekurangan nutrisi dan kelembapan, tidak takut matahari dan juga boleh dilakukan tanpa pendebunga. Di samping itu, seperti kekacauan tahunan lain, kacang bukan sahaja dapat memberi makan kepada tanah mereka, tetapi juga memperkayanya dengan nitrogen.

Budak pokok renek herba yang kuat atau tumbuhan yang ketinggalan mempunyai akar batang yang kuat, bertambah panjang hingga 1,5 meter. Batang dengan ciri-ciri yang jelas ditandakan dengan daun parodermorous, dibahagikan kepada beberapa daun bujur, sedikit tajam. Kedua-dua pucuk dan plat daun ditutup dengan longgokan lembut. Bunga dengan lobus pelayaran yang disokong dan bibir nipis dicat kuning.proses pembangunan buah kacang

Walaupun kilang tidak berbunga, sukar untuk melihat ciri utamanya – penampilan dan perkembangan janin tidak berlaku di atas paras tanah, tetapi di bawah permukaannya.

Kacang-kacangan untuk musim luruh mempunyai shell shell yang kuat, bersembunyi dari satu hingga tujuh biji bujur. Inilah sebabnya untuk munculnya kacang tanah yang terkenal dengan “kacang”.

Kacang adalah salah satu dari beberapa tumbuhan di Bumi yang menggunakan bunga-bunga cleistogamous diri untuk reproduksi. Selepas satu hari berbunga dan pembentukan ovari, grenophore tumbuh subur ke tanah dan, menggali ke dalamnya, menyediakan pembangunan bawah tanah kacang tersebut.

menuai dari satu kacangPada satu tumbuhan, dari bulan Jun hingga lewat musim luruh, beberapa buah lobang terbentuk. Anda boleh mengesan mereka hanya dengan menggali semak belukar, dan melihat bagaimana kacang tanah tumbuh dari atas, anda hanya boleh dengan semakin banyak pucuk meninggalkan tanah.

Di manakah kacang tanah berkembang?

Kacang-kacangan mekar

Kacang menyukai kehangatan, dan untuk masak kacang-kacangan yang tersembunyi di bawah tanah, ia memerlukan musim kering yang panjang dan musim luruh yang sama. Dari penanaman kacang kepada panen mengambil 120-160 hari. Keadaan sedemikian tidak di mana-mana.

Habitat nenek moyang, tempat kelahiran budaya dianggap Amerika Selatan. Apabila benua itu ditemui oleh orang Eropah, banyak tanaman yang menarik telah dihantar ke metropolis dan koloni Sepanyol, Portugis dan British yang lain. Orang Sepanyol mula-mula mencuba kacang-kacangan yang luar biasa, mendapati mereka lazat dan sangat berguna dalam pelayaran yang panjang. Di Dunia Lama, kacang juga terasa. Sebagai bahan tambahan eksotik untuk hidangan dan sejenis biji koko, ia digunakan untuk memasak.

Untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat, para penakluk di benua Amerika mempunyai beberapa bekalan kacang buncis yang jarang dan tidak stabil dari tanah baru. Oleh itu, orang Portugis, yang menilai sifat-sifat pemakanan dan hasil kacang tanah, berminat bagaimana kacang tanah tumbuh dalam keadaan Afrika.

Kacang-kacangan di Afrika

wanita mengambil kacang tanahTanah jajahan Eropah di benua hitam membekalkan metropolis dengan kayu, rempah, mineral, kapas dan hamba. Walau bagaimanapun, kerana tanah-tanah miskin, sangat sukar untuk membangunkan pertanian di sini. Kacang-kacangan membantu menyelesaikan masalah penting ini.

Dia bukan sahaja memberikan kacang-kacangan yang dikehendaki oleh orang Eropah, tetapi juga memberi makan penduduk setempat, serta ternakan. Di sesetengah negara, budaya telah menjadi item pendapatan utama.

Walaupun banyak masa telah berlalu sejak penaklukan Amerika dan penampilan walnut di wilayah Afrika, tiada siapa yang terkejut lagi kenapa Senegal dipanggil republik kacang tanah. Sejak abad XVII, di sini dahulu Portugis, dan kemudian pemilik tanah Perancis secara aktif membajak tanah bebas di bawah tanah kacang. Pada abad yang lalu, berkembang lebih daripada satu juta tan kacang setahun, negara ini menjadi pembekal gandum terbesar di dunia.

Hazelnut di Asia

tumbuh kacang di AsiaTerima kasih kepada komposisi kaya kacang tanah dan kehadiran di dalamnya minyak sayuran berharga, yang digunakan untuk makanan untuk tujuan teknikal, budaya diiktiraf di bahagian lain di dunia.

Ladang besar jenis kekacang ini pecah di Asia. Semenjak abad XVI tumbuhan itu diketahui di India, sedikit kemudian tanaman muncul di Filipina, di Macao dan China. Ia adalah Empayar Surgawi yang memilih pokok kelapa sawit dari Senegal, di mana majoriti penduduk negara masih bekerja untuk memproses, menanam dan menuai.

Cerita kejayaan kacang Amerika

tanaman kacang di AmerikaSejak perladangan abad XIX kacang tanah atau kacang tanah telah muncul di wilayah benua Amerika Utara. Mereka yang mengalami kesulitan dalam memberi makan pasukan-pasukan yang bertentangan semasa Perang Saudara berkat kacang tanah dapat menyokong pasukan.

Tetapi apabila peperangan berakhir, tanaman kacang ini dianggap tidak baik kerana penanaman manual, dan kacang-kacangan itu sendiri diklasifikasikan sebagai makanan untuk golongan miskin.

Hanya keadaan gembira keadaan yang membolehkan kacang tanah di Amerika Syarikat untuk kembali ke podium yang menghormati dia. Kapas, yang pada pergantian abad ini, melibatkan kebanyakan petani, menghisap tanah semua jus. Bilangan tanah pertanian semakin berkurang, para agraris sedang mengejar kegagalan tanaman dan serangan serangga. Dengan segera ia dikehendaki mengambil langkah-langkah aktif untuk peralihan kepada budaya lain dan penyelenggaraan pertanian.

proses penuaianDikenali di saintis US D. Carver, memeriksa berapa banyak protein dalam kacang tanah, minyak, asid amino dan lain-lain manfaat kepada sendi tubuh manusia, bersemangat popularisasi idea budaya ini menarik. Menurut ahli kimia pertanian, ia adalah mustahil untuk meninggalkan kilang, kacang yang mana 50% terdiri daripada minyak dan satu pertiga daripada nilai protein mudah dihadam. Oleh itu, terima kasih kepada pembangunan beratus-ratus makanan dan barangan perusahaan berdasarkan kacang, berkembang automasi dan membiarkan pengaruh ke atas kacang tanah dari Amerika Syarikat telah menjadi sebuah kilang kultus.

Bahagian besar biji tanaman tempatan yang digunakan untuk membuat mentega kacang American kegemaran anda, minyak teknikal dan memasak, dan juga untuk memberi makan lembu, membuat sabun atau keperluan lain.

Di manakah kacang tanah tumbuh di Rusia?

kacang tanah yang tumbuh di RusiaHari ini, minat dalam tumbuhan tidak melemah. Semasa zaman Soviet, kacang tanah tidak diberi perhatian, dan pengalaman mengembangkannya hanya dibuat di republik selatan. Di manakah kacang tanah tumbuh di Rusia? Tiada ladang yang besar jenis ini kekacang, tetapi peminat kawasan selatan rantau Chernozem, Ural Selatan, dan juga jalur tengah membuat percubaan yang berjaya untuk mendapatkan tanaman kacang pada tanah ladang mereka.

Malah mereka yang, disebabkan oleh keadaan iklim, tidak dapat merawat diri dengan kacang tanah dari taman, jangan menyerah kebudayaan ini. Semen kacang asli mudah tumbuh dalam periuk.

Dan lebih banyak mempelajari tentang budaya budaya budaya, untuk memahami ciri dan keperluannya akan membantu video mengenai bagaimana kacang tanah berkembang:

Video tentang penanaman dan penuaian kacang tanah