bunga ros dalam periukRose dianggap sebagai bunga diraja. Dia juga cantik dan sengaja. Tetapi, beberapa dari kedai bunga awal, berani menanamnya, kerana ia hanya tidak tahu cara menanam mawar dengan betul dan melaksanakan penjagaan lebih lanjut untuk budaya. Penalaan awal untuk kegagalan. Walau bagaimanapun, penduduk musim panas yang berpengalaman mengatakan bahawa jika anda mengikuti saranan asas, mungkin untuk mengembangkan taman bunga sebenar di kawasan anda, yang profesional akan iri.

Rahsia kejayaan menanam mawar

Untuk menanam bunga mawar, anda mesti berhati-hati menghampiri pemilihan benih. Inilah asas kejayaan. Mereka terdiri daripada dua jenis:

 1. Pemilikan. Mereka tumbuh terbaik di selatan.
 2. Dilahun. Mereka disyorkan untuk ditanam di kawasan utara. Dalam kes ini, penanaman mawar oleh anak pokok itu, akan membolehkan tumbuh tumbuhan sepenuhnya, dengan sistem akar kuat. Dan walaupun dalam keadaan iklim yang tidak menguntungkan, ia akan memberi peluang untuk mendapatkan taman bunga yang indah.

Pakar memberi perhatian bahawa dalam kedua-dua kes, penjagaan tumbuhan tidak akan berbeza dengan ketara. Satu-satunya nuansa baru dalam kes bunga ros adalah penyingkiran tepat pada masanya pucuk yang tidak diperlukan.

Tidak kira sama ada mawar akan ditanam pada musim gugur atau pada bila-bila masa, apabila membeli anak benih, seseorang harus sangat berhati-hati.

Secara terang-terangan, anda harus menolak untuk membeli, jika salinan:

 • Mereka mempunyai daun kering;
 • Budaya adalah “terputus”;
 • Batang itu ditutup dengan bintik-bintik atau retak;
 • Bilangan tunas pada anak benih kurang daripada tiga;

Kepada penanam bunga untuk nota

Pertama sekali, anda perlu memilih tempat yang betul untuk menanam mawar. Bunga diraja ini sangat mencintai. Ia ringan yang membantu membentuk tunas yang menarik. Tetapi, ini tidak bermakna sama sekali bahawa penanaman mawar mestilah dilakukan di tapak di mana sinar matahari jatuh sepanjang hari. Dari sini, kelopaknya segera menjadi pucat, dan tepi akan terbakar, dan tidak lama lagi akan binasa.

Related  Parsley di tingkap: bagaimana untuk menanam dan berkembang

Menanam bunga ros di tanahKekurangan cahaya yang tepat akan membawa kepada fakta bahawa budaya akan diregangkan, cuba untuk “menangkap” sinar matahari, akibatnya, tumbuhan akan menjadi lemah. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan sedemikian sangat terdedah kepada penyakit perosak dan kulat.

Oleh itu, penyelesaian optimum akan menjadi penanaman bunga di bahagian tenggara tapak tersebut. Dalam kes ini, terdapat keseimbangan cahaya matahari.

Sama pentingnya adalah pemilihan tanah. Budaya sangat sesuai untuk tanah, konsisten “udara”. Tetapi dari penanaman tumbuhan di batu pasir adalah lebih baik untuk ditinggalkan. Jenis tanah ini tertakluk kepada perubahan suhu, yang tidak baik untuk sistem akar. Dan dalam kes ini, penanaman bunga ros dan penjagaan lanjut, akan menjadi masalah.

Banyak penanam bunga awal yang berminat apabila perlu menanam bunga. Budaya boleh ditanam pada musim bunga.

Walau bagaimanapun, untuk tumbuhan sepenuhnya menyesuaikan diri, kekuatan dan masa untuk berkembang, penduduk musim panas yang berpengalaman, mengesyorkan menanam mawar pada musim luruh, secara optimum pada bulan September atau awal Oktober. Kemudian, manipulasi tidak perlu. Budaya tidak dapat menahan sejuk.

Panduan terperinci untuk tindakan menanam bunga ros

Sebelum menjalankan kerja yang sama, perlu menyediakan terlebih dahulu panci tersebut. Untuk ini, adalah perlu untuk memotong bahagian yang menyakitkan dan lembab. Akar tidak boleh dikasihani. Panjang maksimum hendaklah 20 cm. Jika perlu, terlalu banyak pucuk dikeluarkan. Kuantiti optimum – sehingga 5 pcs.

Selepas ini, lubang dibuat di tanah, sehingga setengah meter lebar. Kedalamannya adalah sehingga 30 cm. Permulaannya disarankan untuk menambah baja organik, mineral.

Kemudian anda boleh menanam mawar dengan salah satu cara biasa.

 1. Yang pertama adalah kering. Untuk ini, kilang diturunkan ke dalam lubang, sistem akar dibetulkan, kemudian ditaburi dengan tanah dan disiram.
 2. Kaedah kedua menyediakan bahawa di dalam lubang, sebelum ini tuang sekurang-kurangnya 10 liter air. Selepas ini, kilang itu diletakkan kemas di dalam lubang, dan memegangnya, ditaburi dengan tanah. Selepas menjalankan manipulasi yang dinyatakan, penyiraman tidak boleh dilakukan.

Related  Penanaman tembikai di kawasan pinggir bandar di Siberia

Kedua-dua kaedah di atas, penanaman mawar yang betul, adalah berkesan. Oleh itu, adalah mustahil untuk mencadangkan mana-mana mereka. Semuanya adalah individu semata-mata.

Bagaimana untuk menjaga mawar

pengairanJadi, dengan persoalan bagaimana cara menanam mawar dengan betul, digambarkan. Tetapi, ia hanya separuh daripada perkara itu. Kejayaan pertumbuhan budaya selanjutnya, secara langsung bergantung kepada bagaimana untuk menjaga mawar.

Mungkin perkara yang paling penting ialah berpakaian atas bunga mawar.

Pada peringkat ini, anda harus mengikuti peraturan ini:

 • Sebagai makanan, disyorkan untuk menggunakan kotoran kuda, yang mesti dibaringkan dahulu. Kemudian, baja bercampur dengan tanah, dan ditambahkan di bawah semak.
 • Taboo – baja ayam dan babi. Ia boleh menyebabkan luka terbakar kepada mawar.
 • Sebaik sahaja tunas muncul, perlu memberi makan dengan kalsium nitrat. Selepas dua minggu, gunakan infus mullein atau herba. Apabila budaya telah berkembang, proses baja perlu dihentikan.

Bush bangkitJenis tumbuhan khas adalah jenis taman. Ia mesti dipotong, tidak seperti kultivar lain. Ini adalah prosedur yang semulajadi dan tidak menyakitkan. Di tempat pucuk lama, muda, segar, kuat muncul. Potongan itu mesti dibuat sedikit di atas pukulan lama, kira-kira 5 – 8 mm. Manipulasi ini boleh dilakukan pada bila-bila masa, kecuali musim sejuk. Prosedur ini mesti dijalankan secara eksklusif dengan instrumen yang tajam. Sekular yang membosankan hanya berpecah batang mawar.

Seperti tumbuhan lain, bunga ros memerlukan penyiraman. Dibentuknya tumbuhan, ia perlu untuk menyiramnya dengan jarang, tetapi dengan banyaknya.

Prosedur kerap dan minima akan membawa kepada fakta bahawa sistem akar menjadi cetek, yang sangat berbahaya bagi budaya.

Kira-kira, jumlah air yang diperlukan adalah sekurang-kurangnya 5 liter untuk spesimen belukar dan tunggul. Dan untuk jenis flaks, jumlahnya harus ditingkatkan hingga 15 liter.

Related  Pembaikan raspberi – penanaman, penanaman, penjagaan

Penanaman dan penjagaan mawar – video