anak benih timun dalam periukTimun adalah tanaman labu yang terkenal, tumbuhan herba tahunan yang telah berhasil tumbuh baik di lapangan terbuka dan di rumah hijau yang dilindungi. Cucumbers telah berjaya ditanam oleh manusia selama lebih dari 6 ribu tahun, mereka berasal dari kaki bukit Himalaya dan bahkan disebutkan dalam Alkitab. Walaupun asalnya purba, timun masih menjadi sebahagian daripada pelbagai masakan kebangsaan dan berjaya digunakan untuk membuat pelbagai hidangan lazat dan sihat.

Oleh kerana ciri-ciri pemakanan sayur-sayuran ini mempunyai banyak peminat di seluruh dunia: ia adalah pada dasarnya bebas daripada protein, karbohidrat dan lemak, tetapi ia termasuk banyak kalium, yang penting untuk kesihatan jantung dan buah pinggang, vitamin, termasuk karotena, serta peratusan yang tinggi unsur surih . timun purba telah digunakan sebagai tumbuhan perubatan, dan juga dalam kosmetik.

Kekhususan penanaman anak benih timun

Untuk menanam benih timun dengan betul di rumah, perlu mematuhi beberapa peraturan:

 • Pemilihan tanah.
 • Syarat penanaman timun untuk benih.
 • Mod cahaya.
 • Rejim suhu.
 • Menanam benih timun di dalam rumah hijau.

Anak benih dalam timunBetul berkembang dan bersedia untuk timun diubah perlu mempunyai sekurang-kurangnya sepasang daun benar, batang pendek kuat, kaya warna hijau berair, sistem akar yang maju (jika kapasiti untuk benih telus, ia akan dilihat bahawa seluruh sekaligus bumi terjalin akar).

Untuk menanam benih timun untuk rumah hijau, adalah perlu untuk memilih apa yang dipanggil parthenocarpy, atau jenis penyerbuk sendiri yang tidak memerlukan bantuan lebah dan serangga lain. Sekiranya anak benih dimaksudkan untuk tanah terbuka, jenis sayuran ini juga sesuai.

Benih-benih yang ditawarkan untuk dijual adalah kualiti yang berbeza – konvensional, diproses dan diperhalusi.

 • benih konvensional sebelum menanam mesti ditentukur dan pemusnahan: langsung pilihan-sengaja dicacatkan dan lebih kecil, dan selebihnya tenggelam dalam penyelesaian yang kukuh natrium klorida – timbul benih tidak boleh digunakan, dan go penuh ke bawah. Ia dipilih, dicuci bersih dengan air segar dan kering atau segera diproses untuk pembenihan.
 • Benih yang dirawat disediakan untuk menanam, mereka sering disyorkan untuk ditanam secara langsung di tanah terbuka, kerana ia ditutup dengan lapisan sangat nipis antijamur dan agen antimikrobial. Benih bergred, sebagai tambahan kepada biji pelindung, juga diliputi dengan lapisan nutrien yang memberikan permulaan yang positif kepada tumbuhan muda yang rapuh.
 • Biji yang dikalibrasi untuk percambahan memerlukan kelembapan dan kehangatan. Sekiranya saya tidak menyediakan kedua-dua syarat tersebut, benih yang telah pun dibunuh mungkin akan mati. Selalunya mereka dibalut kain lembap dan diletakkan di tempat dengan suhu tinggi (kira-kira 30 darjah). Biji-bijian yang telah membentuk akar yang kecil mesti segera ditanam di dalam tanah.

Satu isu penting untuk mendapatkan benih baik timun di rumah ialah apabila menanam timun pada anak benih.
Sekiranya ini dilakukan terlalu awal, anak benih akan mengatasi, meregangkan, menjadi pucat dan rapuh. Daripada anak benih itu, tidak mungkin tumbuh tumbuhan yang aktif dan kuat aktif akan berubah.
Walau bagaimanapun, jika penanaman timun untuk anak benih berlarutan, tumbuh-tumbuhan akan terlalu kecil dan lemah, kelangsungan hidup di tanah akan mengambil masa yang lama dan tuaian akan terlambat.

Tempoh optimum untuk menanam benih timun untuk anak benih adalah 20-25 hari sebelum masa transplantasi yang dirancang ke tanah atau rumah hijau.

Pemilihan tanah untuk benih timun

anak benih dalam cawan plastikUntuk pertumbuhan yang aktif dan berbuih berkualiti tinggi, adalah wajar untuk menanam benih timun pada anak benih di dalam tanah, dalam komposisi kimia dan mekanik yang serupa dengan tanaman yang akan hidup. Dalam kes ini, akar timun muda akan menjadi lebih mudah untuk bercambah dalam persekitaran yang baru dan dapat bertapak di dalamnya.

Sebaik sahaja daun cotyledon pertama muncul, benih timun harus diletakkan di tempat yang lebih sejuk dan lebih ringan. Ini adalah untuk memastikan bahawa bahagian tangkai di bawah cotyledons tidak diregangkan, membentuk benih lemah dan rapuh. Cahaya memerlukan banyak, tetapi cahaya matahari langsung harus dielakkan – mereka boleh membakar daun muda lembut dan lembut. Taburkan anak benih dengan air suam, semburkan hanya pada waktu pagi, tidak pada cuaca cerah atau di tempat yang dilindungi dari cahaya matahari langsung.

Cucumber suka udara basah, tetapi tidak bertolak ansur “pergi” pada malam dengan daun lembap – dalam keadaan seperti tumbuh-tumbuhan dengan cepat menjangkiti penyakit kulat.

Pelanggaran seperti rejim suhu, seperti haba yang berlebihan dan penulenan bibit yang panjang, terutama dalam kombinasi dengan kelembapan tinggi udara dan tanah, menyebabkan penyakit “kaki hitam”. Dengan bentuk pelarut radikal ini, patch hitam muncul di pangkal batang tumbuhan, berdekatan dengan tanah, menyebabkan kematian sel dan kematian seluruh bahagian hijau. Untuk menyelamatkan tumbuhan yang terjejas tidak akan berjaya, ia mesti dibuang segera dan dimusnahkan bersama dengan bumi – di dalamnya sumber penyakit itu. Anak benih yang tinggal mesti dirawat dengan racun kulat.

Komposisi tanah optimum untuk benih timun:

 • Tanah lembap atau humus.
 • Gambut.
 • Pasir.
 • Parit (tambah ke bahagian bawah tangki pendaratan untuk mengeluarkan kelembapan berlebihan). Sebagai longkang, claydite, vermiculite, sekam bunga matahari dan bahan penyerap lain boleh digunakan.

Penanaman benih yang betul

benih timunMenyediakan naklyunuvshiysya atau benih yang diproses mesti ditanam dalam bekas individu, sebagai timun yang sangat menanggung kerosakan akar semasa pemindahan. Anak benih itu mengambil masa yang lama untuk jatuh sakit, dan boleh mati. Malah tumbuhan yang ditubuhkan akan menjadi lebih kurang produktif daripada tumbuh di dalam gelas dan ditanam dengan seluruh bumi.

Adalah perlu untuk menanam timun pada anak benih 2 biji setiap tangki penanaman untuk menjamin bilangan tanaman yang diperlukan. Selepas pecking benih dan membuka daun cotyledon, loji yang lebih lemah harus dikeluarkan, jika tidak kedua-dua pucuk timun akan lemah akibat persaingan air, cahaya dan nutrien. Untuk mengeluarkan atau mengeluarkan tumbuhan tidak boleh – ia boleh menarik sepanjang akar yang masih lemah dari biji benih yang masih ada dan merosakkannya. Cara yang paling mudah ialah mencubit dengan lembut atau memotongnya di aras tanah, bahagian yang lain akan secara beransur-ansur mengurai tanpa membahayakan tumbuhan kedua. Sekarang benih akan menjadi luas dan akan mendapat banyak nutrien.

Bagaimana jika benih timun ditarik?

Anak benih pucat yang melampau – kes yang biasa apabila tumbuh di rumah. Untuk mengelakkan ini, anda perlu menukar dua mod tumbuh-tumbuhan timun yang tumbuh – suhu dan cahaya.

Suhu udara perlu dikurangkan kepada kira-kira 15 darjah, dan anak benih harus dikurangkan, jika terdapat sedikit cahaya, ia perlu dilakukan sekitar jam.

Pada tingkap cahaya, cukup untuk memasang cermin sisi dan atas, yang akan menggambarkan cahaya matahari pada anak benih. Kadang-kadang terdapat pemisahan cawan dengan timun jauh dari satu sama lain, terutamanya jika mereka sudah mempunyai daun yang cukup besar yang saling berteduh.

Sekiranya benih sangat diregangkan, ia dapat membantu apabila ditanam di tanah. Tanaman semacam itu perlahan-lahan dan perlahan-lahan mendalam ke cotyledons atau secara beransur-ansur menuangkan bumi hangat dan longgar. Keadaan utama untuk kelangsungan hidup anak benih yang panjang adalah menanamnya dalam tanah yang dipanaskan dengan baik, tidak terlalu lembab.
Sekiranya anda perlu mendarat di tanah yang sejuk, tanah di sekeliling loji tersebut ditutup dengan filem berlubang gelap yang menumpahkan haba matahari dan menyejat kelembapan berlebihan. Dalam kes ini, sebahagian daripada batang, dikebumikan di dalam tanah, tidak akan rosak, tetapi akan memberi akar tambahan dan menyokong benih yang tumbuh dengan lemah. Selepas beberapa ketika ia akan menjadi tumbuhan yang sama kuat dan hijau, seperti orang lain.

Anak benih timun dengan cepat mula berkembang, walaupun dalam cawan sudah terbentuk tunas pertama. Ini tidak menjejaskan kualiti benih yang sihat yang kuat, tetapi yang lemah dapat mengurangkan kekuatan yang kecil.

timun di bawah jeramiBagi anak benih itu, lebih baik untuk menghapuskan bunga pertama dan memberi peluang kepada tumbuhan untuk menjadi baik di tanah, untuk memperbaiki dan membentuk semak yang kuat.
tumbuhan ini datang ke dalam hasil sedikit kemudian daripada yang lain, tetapi dengan cepat terdiri masa yang sudah hilang dan menjadi sama dengan kadar hasil hingga yang lain daripada benih. Ditanam dengan tunas atau bunga lemah atau menghulurkan benih akan sakit untuk jangka masa yang panjang, mungkin kehilangan tunas, dan juga ovari, dan hasilnya akan memberi banyak buah-buahan kurang.

Ditanam di dalam tanah terbuka atau di rumah hijau benih timun adalah lebih mencabar untuk kelembapan udara berbanding tanaman lain, tetapi ia tidak boleh berdiam diri jika setitik air di atas daun pada waktu malam. Dalam kes ini, anak pokok cepat cendawan sakit, yang boleh hilang dari keseluruhan perladangan atau “penduduk” rumah hijau.

Oleh itu, timun tuangkan pagi dengan air suam, cuba untuk tidak meninggalkan daun lembap sehingga petang. Jika perlu, tumbuhan disembur, tetapi supaya mereka mempunyai masa untuk kering pada waktu malam.

Cucumber adalah salah satu tanaman taman yang paling berterima kasih, yang, dengan perawatan dan perhatian yang minimal, akan berterima kasih kepada pemiliknya untuk panen yang banyak dan lazat.

Baca tentang penanaman timun di dalam rumah hijau dalam artikel seterusnya.

Tumbuh tumbuh-tumbuhan timun – video