semacam pir Memori ZhegalovRasa memori Zhegalov, gambaran dan gambar yang boleh anda pelajari dalam artikel ini, menerima namanya sebagai penghormatan kepada ahli genetik terkenal SI Zhegalov. Ia berkembang pesat dan sesuai untuk penanaman di kawasan luas negara kita. Ini adalah varieti akhir-musim gugur, yang dibiak oleh penternak dengan menyebarkan varieti Olga dan Lesnaya Bela.

Huraian umum dan ciri-ciri buah-buahan

pokok pada musim bungaPelbagai pear Ingatan Zhegalov adalah permintaan di kalangan tukang kebun kerana ketabahan musim sejuk yang baik dan keupayaan untuk membawa tanaman seawal 3 tahun selepas penanaman. Buah-buahan lebih besar, berbanding dengan jenis lain yang cepat berkembang (contohnya, Chizhovskaya atau Memory Yakovlev). Rata-rata, berat pir adalah kira-kira 130 g, bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila di tapak semaian, ketika menggunakan peralatan profesional, buah yang beratnya lebih dari 200 gram dikumpulkan.

Hasil tanaman yang baik dicatatkan. Satu pokok membawa sehingga 40 kg buah.

Kulit buah masak berwarna kuning kekuningan, berkilat. Pulpa adalah masam manis dan berair, butirannya sederhana. Buah ini mempunyai rasa yang khas.

Mahkota pokok itu jarang berlaku, mempunyai keperitan yang baik, dan mudah dijaga. Cawangan rangka mempunyai kulit kelabu dan bergerak dari batang pada sudut kira-kira 45 darjah, cenderung menegak.

pear berbunga Memori ZhegalovPokoknya berbuah pada musim luruh lewat. Menurut ulasan, pir Memori Zhegalov agak tahan terhadap kudung. Oleh itu, kita boleh membezakan tiga kelebihan utama dari pelbagai:

  • Kesuburan;
  • ketabahan musim sejuk;
  • penentangan terhadap penyakit.

Proses penanaman

pendarahan pirJika anda sudah mempunyai pengalaman dalam mengembangkan jenis pear lain, maka tanamlah pelbagai. Ingatan Zhegalov untuk anda tidak akan menjadi sukar. Pilih tempat yang cerah di laman web, dilindungi daripada draf. Pastikan juga air bawah tanah tidak hampir dengan permukaan.

Apabila merancang pendaratan, ingat bahawa ingatan Pear of Zhegalov adalah subur sendiri, jadi jenis penyerbukan tambahan akan diperlukan tambahan.

Memori tiga tahun pir Zhemalov sudah menghasilkan buah. Bagaimana untuk menanamnya dengan betul, dan tempoh yang paling sesuai untuk ini, kami akan memberitahu lebih lanjut.

Tanah yang ideal adalah campuran loam dan chernozem. Di tengah tali pinggang, pokok ini ditanam pada separuh kedua musim bunga, pada selang waktu dari akhir April hingga Mei. Di kawasan selatan, penanaman sering dilakukan pada musim gugur.

Related  Tumbuh pasli untuk dijual

kami menanam pear dengan betulJika anda merancang pendaratan musim bunga, maka lubang harus digali sudah pada musim gugur, dan tanah itu disimpan sampai musim semi. Tidak lama sebelum mendarat, campurkan tanah subur musim semi dengan baja organik dan segelas super fosfat. Dengan komposisi ini kita akan tidur sebati.

Sekiranya anda menambah kapur, maka pendaratan perlu ditunda selama 10 hari.

Menubuhkan pasak atau tiang, yang akan berfungsi sebagai sokongan untuk pokok yang masih tidak diperkuat. Kemudian tanamkan anak benih itu, mengikatnya kepada sokongan dan tuangkan campuran itu.

Selepas itu, tuangkan dengan banyaknya tiga baldi air dan tutup batang pohon. Gambut atau habuk kering sesuai untuk tujuan ini.

Penjagaan pir itu

pear ingatan ZhegalovSelalunya kemas kini lapisan mulsa di sekeliling batang dan rumput melalui rumpai yang memecahkannya. Tanah mesti dibasahi dengan baik. Daun muda muda adalah makanan istimewa aphids, jadi anda perlu memberi perhatian khusus untuk menyingkirkan perosak ini.

rawatan perosakApabila pir berkembang, keperluan untuk penyiraman yang kerap akan hilang. Optimum akan melaksanakan prosedur 4 kali setiap musim.

Sekiranya cuaca gersang dan panas, kekerapan pengairan perlu ditingkatkan sehingga dua kali seminggu.

Jangan lupa baja dengan baja (2 kg setahun). Oleh kerana komposisinya dapat meneutralkan bahan-bahan berbahaya yang terkumpul di dalam tanah akibat penyemburan pokok dengan bahan kimia terhadap perosak. Pada musim bunga juga disyorkan untuk menambahkan 500 g urea untuk meningkatkan fungsi autonomi daripada pir selepas hibernasi.kapur di musim bunga

Keperluan Pemangkasan

pear pemangkasanCabang rangka pir muda dipotong segera selepas menanam, menentukan bentuk dan membentuk mahkota. Pemangkasan pokok dewasa perlu dilakukan pada musim bunga. Pemangkasan kebersihan paling baik dilakukan pada musim gugur, apabila pir jatuh daun. Anda boleh dengan mudah mencari cawangan yang rosak, kering atau berpenyakit dan mengeluarkannya.

Apabila pemangkasan musim bunga, perhatikan suhu udara. Ia tidak boleh di bawah +8 darjah.

Bagaimana untuk betul memotong pir Memori Zhegalov dapat dilihat dengan jelas dalam gambar di bawah:pembentukan mahkota dari 1 hingga 4 tahun

Related  Merosakkan dari bug Mei dan cara untuk mengatasinya

Apabila memutuskan varieti pir yang ditanam di plot taman anda, timbangkan kebaikan dan keburukan, berdasarkan ciri-ciri iklim dan sifat tanah. Ingatan Varietas Zhegalov telah terbukti menjadi pokok buah yang boleh dipercayai dan bermanfaat, yang telah sempurna diambil di kawasan. Di samping itu, buah-buahan diangkut dengan baik dan disimpan untuk masa yang lama, jadi anda boleh menjualnya dan menuai untuk keperluan anda sendiri.

Tempat terbaik untuk menanam pir – video