Sayuran yang terjejas dengan lalat lobak merahSayur-sayuran vitamin yang lazat seperti bukan sahaja seseorang. Wortel suka pelbagai serangga dan makhluk hidup yang lain. Makan jus tumbuhan yang menyebabkan mereka membahayakan buah-buahan. Untuk dapat menyelamatkan tanaman, anda perlu mengenali musuh secara bersendirian dan dapat melawannya.

Blok wortel

Blok daun lobak ImagoKecil, sehingga 2 mm, serangganya berwarna hijau muda. Kaki hantu melantun. Larva adalah kuning-hijau, bahkan lebih kecil, dengan pinggiran di sepanjang tepi.

Ia memberi kesan kepada penanaman, yang terletak berhampiran pokok-pokok konifer. Konifer adalah tuan rumah perantaraan, juga berkumpul dalam penanaman lobak liar, dan dengan percambahan benih lobak – mengalihkan ke atas mereka. Gulung daun yang terjejasKedua-dua larva dan serangga dewasa menghisap jus, yang sangat menimbulkan tumbuhan. Daun curl, secara kebetulan menjadi sama dengan jenis kepiting krim.

Prophylaxis: pengasingan spatial.

Langkah-langkah kawalan: rawatan pada Mei atau Jun dengan racun serangga. Biasanya hanya satu rawatan sahaja.

Terbang wortel

Terbang wortelMungkin perosak yang paling biasa lobak. abdomen adalah hitam dengan warna sedikit kehijauan, kepala coklat, kaki dan misai kuning, panjang imagos – 0.5 cm larva kekuningan hingga 7 mm, pupa (puparia) coklat ..

Serangga dewasa meletakkan sehingga 120 telur berhampiran akar atau di permukaannya. Gigi larva dikeluarkan ke dalam tanaman akar, di mana mereka makan selama kira-kira sebulan. Puparia dibentuk di dalam tanah, kadang-kadang dalam tanaman akar. Biasanya selama musim panas dua generasi, anak mangsa musim sejuk di dalam tanah atau dalam sayur-sayuran akar dalam peti besi.

Dia suka tempat yang basah dan rendang. Jangkitan tanaman mudah ditentukan dengan mengubah warna daun, memperoleh warna merah-violet.

Pencegahan:

 • Penanaman awal dan podzimnius – akan mengurangkan bahaya, kerana yang paling berbahaya adalah kekalahan tumbuhan muda.
 • Pencegahan tanaman menebal dan berkembang.
 • Seli baris lobak, bawang, daun ketumbar, tomato menitis dedaunan hijau, percikan lorong tembakau, naftalena – Bau luaran mengurangkan tahap kerosakan oleh lobak pemeliharaan.
 • Penggali mendalam.

Related  Bilakah untuk menanam gooseberries?

Langkah kawalan:

 • Menyemburkan racun serangga. Dan ia mengambil masa beberapa kali semasa musim panas, seperti yang diperlukan.
 • Pembuangan tanaman akar yang dijangkiti.

Aphid

AphidSerangga hijau tanpa sayap dan sedikit lebih gelap bersayap serangga kecil. Sepanjang musim panas beberapa generasi disimpulkan. Hibernate telur, generasi pertama – tanpa sayap, di masa depan – bersayap. Menyedut jus, dan dalam jumlah yang jauh lebih besar daripada yang diperlukan untuk makanan: aphids melindungi badan mereka yang halus dari pengeringan …

Pencegahan: pemusnahan sisa jagung dan wortel liar, di mana telur hibernate.

Langkah kawalan:

 • Menyemburkan racun serangga.
 • Bilas dengan air.Jangan keterlaluan!
 • Menarik kumbang – ia memakan aphids.

Wortel (payung) rama-rama.

Rasa wortelKecil, sehingga rama-rama 14 mm. Sepasang sayap depan berwarna coklat gelap, belakang berwarna merah kelabu. Berbahaya pada buah zakar utama: ulat menjangkiti perbungaan, kadang-kadang – daun. Selain serangan lobak merah dan payung lain.

Pencegahan:

 • Pemusnahan umbel liar berhampiran ladang benih.
 • Mengeluarkan residu jagung.
 • Pencegahan awal testis.

Langkah kawalan:

 • Rawatan biopreparasi: dendrobacillin, endobacterin, lepidisida.
 • Menyemburkan racun serangga.

Wortel dipengaruhi bukan sahaja oleh spesies “lobak merah” (dan ini tidak sangat khusus, kebanyakan dan budaya lain tidak mengabaikan) perosak. Malangnya, banyak perosak lobak yang agak universal, menggerogoti dan tumbuh-tumbuhan taman yang lain:

 • SlugSlug. Terdapat banyak spesies, tetapi mereka semua terluka, jadi kami tidak akan menumpukan pada klasifikasi biologi yang tepat. Mereka semua suka kelembapan, mereka tidak bertolak ansur dengan panas dan matahari. Mereka makan pada hari-hari berawan dan pada waktu malam. Tinggalkan jalan berkilat tertentu dari lendir kering. Mereka menggerogoti bahagian-bahagian tumbuhan. Mereka berjuang dengan mereka untuk mengeluarkan puncak, rumput, dan membersihkan tapak. Adalah baik untuk meninggalkannya untuk umpan dan secara berkala mengeluarkan daun meletakkan burdock atau kubis, puncak bit koyak. Sesetengah, slug agak besar dimakan dalam makanan. Mereka digunakan oleh nelayan sebagai umpan. Membantu memohon dos superphosphate yang tinggi, menyembur dengan larutan 10% garam biasa.
 • WirwormWirworm. Ia adalah larva kumbang, yang telah menerima namanya untuk integument tubuh yang tegar. Genggam semua buah-buahan akar-mentah, dan secara amnya merosakkan bahagian-bahagian bawah tanah setiap tumbuh-tumbuhan. Ia tidak menyenangkan untuk mencari cecair di wortel. Bagaimana hendak menyingkirkan? Pertama sekali, kita mengambil kira bahawa dia sangat menyukai bijirin, atas sebab tertentu terutamanya – rumput gandum. Jadi, memusnahkan rumpai, pada masa yang sama memerangi perosak lobak. Perosak lobakPermohonan yang sangat baik dari mana-mana baja ammonia, seperti liming. Membuat umpan tanaman: pra-menanam benih herba yang disembur serangga. Masih gunakan lewat, sebelum yang paling beku, menggali tapak: larva ditarik pada permukaan mati. Pada musim bunga – perangkap: kami membuat alur, meletakkan segenggam jerami atau jerami, melembapkan, tutup dengan sekeping papan. Secara berkala membersihkan dan membakar bersama dengan cacing kawat.

Related  Bagaimana untuk mengetahui mengenali cendawan tiub

Insektisida untuk kawalan serangga wujud berbeza, menunjukkan yang terbaik – masalah, semua firma memuji mereka sendiri. Adalah masuk akal, jika boleh, untuk menggantikan ubat-ubatan kimia dengan remedi rumah. Berwarna daripada tembakau, puncak Solanaceae – tomato atau kentang, lada dengan tambahan sabun atau syampu titis untuk lekatan yang lebih baik cukup toksik kepada serangga, dan mereka harus digunakan. Dan jangan tergesa-gesa untuk mengendalikan plot dengan banyaknya, jika perosak lobak kecil. Mungkin ia masuk akal untuk kehilangan sebahagian kecil daripada tanaman, tetapi tidak makan sayur-sayuran dengan sisa-sisa racun?

Bagaimana untuk menangani perosak lobak – video