Berbagai jenis kacang hijauSemua jenis moden dan jenis kacang hijau adalah tumbuhan yang dipunyai oleh keluarga kekacang yang sama, tetapi kepunyaan genera yang berbeza: Vigna dan Phaseolus. Dan satu dan spesies lain telah digunakan oleh orang ramai selama beribu-ribu tahun, tetapi pertumbuhan penggunaan keseluruhan buah-buahan di tahap kematangan lilin susu di dunia hanya bermula beberapa abad yang lalu.

Penyebut pertama ahli sejarah kacang hijau yang terdapat dalam sumber tulisan Cina yang berkaitan dengan milenium II sebelum era baru. Tetapi artifak bahan tertua ditemui di seberang dunia – di Amerika Selatan. Di sini tumbuhan kacang ditanam oleh suku Inca dan Aztec, seperti yang dibuktikan oleh biji-bijian.

Penanaman pertama kacang hijau muncul di ladang-ladang ItaliDalam tradisi kuliner Eropah, penggunaan bilah kacang succulent muncul tidak lebih awal dari abad ke-18, dan sehingga kemudian tumbuhan dibawa dari Dunia Baru lebih sering dijumpai pada bunga bunga.

Yang pertama untuk membiak jenis kacang hijau bermula dengan bahasa Itali. Dan kemudian fesyen untuk hidangan dari scapula berair tebal pergi ke Perancis dan tersebar di seluruh Dunia Lama.

Sistematik moden jenis kacang

Di atas katil kotej ditanam dan kacang belukar dan curlingBenar, jika sebiji benih kacang yang enak dimakan tidak lama lagi akan dipertimbangkan makanan untuk orang biasa, buah-buahan dengan dinding tebal yang tebal dan benih yang hampir tidak dibentuk menjadi makanan untuk bangsawan. Hakikatnya adalah bahawa bilah tender tetap sangat singkat, dan kemudian, dengan permulaan pembangunan dan pematangan benih, permukaan dalaman injap ditutup dengan lapisan kulit keras. Ia tidak selalu mungkin untuk mengumpul biji kelembapan susu dengan buah lembut dari tempat tidur.

Dari masa ke masa, apabila kemunculan varieti baru berlaku, pembahagian menjadi:

  • gula atau jenis asparagus kacang, yang tidak mempunyai salutan yang tidak boleh dimakan berserabut daun, dan benih dapat dimakan, tetapi kecil;
  • jenis separuh manis atau sejagat, terlebih dahulu memberikan pod yang sangat padat, lazat, dan kemudian membentuk tanaman benih yang baik;
  • lushchilnye atau jenis bijirin, tujuan utama berkembang yang – mendapatkan hasil panen yang banyak.

Menurut bentuk tumbuhan, apabila mengklasifikasikan varieti, kacang dibahagikan kepada belukar dan kerinting.

Kacang keriting pada sokongan kuatKacang semak, yang mudah untuk penuaian mekanikal dan manual, kelihatan seperti tumbuhan kecil tegak atau agak ketinggalan dari ketinggian 40 hingga 60 cm. Tanaman sebegini mula berbuah lebih awal, lebih sejuk dan bersahaja.

Biji keriting, bergantung kepada pelbagai, dapat membentuk cambuk hingga 5 meter panjang, sehingga ketika tumbuh memerlukan sokongan kuat atau trellises. Yang diwakili pada gambar asparagus kacang, varieti pendakian adalah lebih intensif buruh dalam perkhidmatan dan tidak seawal variasi cluster, tetapi tempoh vegetatif dalam kes ini lebih panjang, serta jumlah buah dari satu tumbuhan. Di samping itu, tumbuh-tumbuhan sangat berkesan dan boleh digunakan sebagai kacang hias untuk menanam tembok hijau struktur, pagar dan permukaan menegak yang lain.

Variasi pendakian dicirikan oleh hasil yang lebih tinggiMengikut bentuk dan jenis kacang, jenis kacang hijau yang sedia ada juga berbeza dan tidak sama dengan satu sama lain.

  • Panjang buah kacang hijau biasa, lebih biasa di kebun-kebun Eropah dan Rusia, mencapai hanya 6-20 cm, dan dalam setiap daripada mereka hingga 3 hingga 8 biji masak.
  • Di dalam pods cowpea Asia, sehingga beberapa biji benih boleh dikira, dan bilah-bilah bertambah dengan panjang meter.

Biji pewarna kacang hijau, seperti dalam gambar, bergantung kepada kepelbagaiannya, berwarna putih, kekuningan, cahaya atau cerah hijau, berbintik-bintik, ungu dan bahkan hampir hitam. Kepelbagaian dan warna benih yang sama, masak dalam buah-buahan menjelang musim luruh.

Klasifikasi ini adalah benar berkenaan dengan genus Amerika Phaseolus, dan Vigna Asia, walaupun mereka sangat berbeza dalam rupa.

Penerangan dan gambar spesies dan jenis kacang hijau

Kacang VignaDari sudut pandangan biologi, Vigna adalah genus yang terdiri daripada beberapa subspesies tumbuh-tumbuhan herba, yang berkait rapat dengan kacang-kacangan biasa.

Walau bagaimanapun, bersama dengan persamaan luaran dalam spesies dan jenis kacang hijau asal Asia dan Amerika, terdapat banyak perbezaan. Yang utama ialah:

  • panjang dan struktur polong, yang jauh lebih panjang dan lebih kurus pada cowpea;
  • ketiadaan lapisan kertas di bahagian dalam risalah;
  • biji yang agak kecil yang tidak memerlukan perendaman semasa memasak.

Berkembang pada tali kacangDalam budaya, kacang Asia yang paling biasa, dipanggil kacang atau ular seperti kacang.

Hari ini, terdapat banyak jenis kacang hijau dari spesies ini di seluruh dunia, dan salah satu yang paling dikasihi di Amerika Syarikat diwakili dalam foto itu. Ini kacang Yardlong, lama dahulu menjadi pengganti setara untuk kacang hijau yang biasa dan memberikan buah pinggang panjang meter. Kebudayaan semacam itu boleh memberi bukan sahaja warna hijau tradisional, tetapi juga burgundy atau ungu. Red bean vigna tidak kurang popular dan menarik dalam berkembang.

Vigna genus termasuk jenis Asia kacang – kacang mung, urds, adzuki.

Kacang harikotKacang mung atau kacang hijau adalah salah satu tumbuhan tertua dari genus Vigna. Budaya ini dihargai untuk biji hijau berbentuk bujur kecil dan tradisional untuk India, Pakistan dan negara-negara lain di rantau ini.

Kacang hijauAzuki, spesies lain dari cowpea, berkembang di pelbagai rantau Asia Tenggara, dan buat kali pertama memasuki budaya di Himalaya. Oleh itu, kacang kacang dengan biji merah kecil jatuh ke China, Korea dan Jepun.

Kacang adzukiHari ini, jenis kacang yang tidak biasa ini telah muncul dengan biji berwarna putih, kelabu, hitam beraneka ragam. Dan di Tanah Matahari Terbit, jenis kacang ini dihargai hampir setanding dengan kacang soya.

Harikot kacang gred hitamUrd, juga dipanggil berbaris hitam kerana warna biji kecil, tetapi dalam budaya itu diketahui sekitar 4 ribu tahun. Biji hitam jenis ini diedarkan secara meluas di selatan dan selatan-timur Asia.

Variasi menuaiKilang itu mewakili pokok renek satu tahun, tinggi berumput dari ketinggian 20 hingga 80 cm. Buah-buahan yang dihasilkan agak kecil, hanya 4-7 cm panjang, ditutup dengan tidur keras. Dalam makanan digunakan sebagai scapula muda, dan benih matang.

Bean hiasan vigna caracalTerdapat antara spesies dan jenis kacang hijau ini, seperti dalam gambar, tumbuhan ini sangat hebat. Ini adalah vigna karnival, yang berasal dari Amerika Selatan dan di bahagian Eropah yang ditanam sebagai bilik atau taman, kacang hias.

Pada masa tumbuh-tumbuhan berbunga dengan ketinggian sehingga 7 meter diliputi dengan perbungaan racemose dari bunga-bunga koklea yang beraneka warna, yang menjadikan pelbagai jenis kacang penggulungan ini sangat menarik untuk berkebun amatur.

Sekiranya anda ingin mendapatkan tapak anda tanpa lapisan kasar dan dimakan tanpa kemudaratan, walaupun dalam bentuk mentah yang panjang dari cowpea tidaklah sukar. Penternak Rusia sudah menawarkan petani trak gred pertama jenis kacang hijau ini, dengan gambar dan rasa tidak berbeza, dan ketahanannya lebih baik dari tanaman Cina dan Jepun.

Kacang hijau Vigna Liana

Kacang hijau Vigna LianaKacang berliku agak kuat. Tembak memanjat ke ketinggian 3 meter, jadi anda memerlukan sokongan untuk berkembang. Pod adalah cahaya hijau, kasar, padat, pada masa kematangan lilin susu mereka tidak mempunyai serat kasar. Matang pada akhir tumbuh-tumbuhan, selepas 55-60 hari, biji-bijian adalah bulat-bulat, kecil, coklat-violet.

Kacang hijau ini mempunyai kualiti rasa yang sangat baik, baik dalam bentuk mentah dan siap. Kacang muda boleh digunakan untuk membuat pelbagai hidangan dan bersedia untuk penggunaan masa depan, pembekuan dan pengalengan.

Foto dan penerangan pelbagai kacang hijau Vigna Macaretti

String kacang Vigna MacarettiPanjang buah kacang hijau seperti ini, seperti dalam gambar, mencapai 30-35 cm. Kacang dengan selekoh sedikit, daun hijau muda dan benih coklat masak selepas 60-65 hari.

Ini adalah jenis kacang keriting dengan pertumbuhan yang kuat dan kualiti rasa yang sangat baik dari bilah-bilah yang mengekalkan rasa dan warna dan apabila dibekukan. Ketepatan penggunaan, tidak menonjolkan kepada keadaan yang semakin meningkat dan hasil yang baik. Sebagai tambahan kepada varieti dengan kacang hijau, terdapat kacang vigna merah dan ungu, yang bilah bahu dicat dalam pelbagai warna ungu.

Penerangan dan gambar spesies dan jenis kacang hijau

Kacang pancingUntuk kacang Amerika atau biasa, biasa kepada pengguna di Rusia dan negara-negara Eropah, kacang dicirikan dengan flaps yang lebih luas dan lebih pendek. Potongan semacam ini sering mempunyai muncung tajam, dan mereka sendiri tidak boleh silinder, tetapi diratakan.

Antara jenis kacang hijau, mereka yang bentuknya walaupun bentuk padat silinder dengan dinding tebal paling dihargai. Ini kacang hijau asparagus tanpa kemasukan kulit di dalam skapula dan ovari kecil benih. Sebagai tambahan kepada jenis ini, tukang kebun ditawarkan tumbuhan sejagat, injap yang kasar dengan pematangan benih berkhasiat pelbagai warna dan bentuk. Pod kacang-kacangan boleh sama ada hijau atau putih, berbintik-bintik, kuning atau ungu. Violet dan kacang merah dalam kes ini kehilangan haba semasa rawatan haba dan bilah menjadi hijau.

Biji kacang hijau Zhuravushka

Biji kacang hijau ZhuravushkaKacang renek yang dipanen bersaiz sederhana. Buah belukar yang tinggi hampir tidak mencapai 50 cm. Tetapi tumbuhan itu selalu memberikan banyak kacang kelentit yang berkualiti, dekat dengan bentuk silinder. Panjang pod adalah dari 12 hingga 15 cm, warna risalah berwarna hijau. Rush melalui 48-50 hari dari awal tumbuh-tumbuhan.

Biji-bijian ini berwarna putih, bujur-bujur dalam bentuk. Kacang tujuan sejagat, sesuai untuk pengetinan dan pembekuan.

Bluhilda: kacang keriting untuk tujuan sayur-sayuran

Bluhilda - kacang keriting untuk tujuan sayur-sayuranVariasi awal kacang hijau dan hijau dicirikan oleh hasil yang tinggi dan rasa yang baik dari buah cerah. Satu tumbuhan tujuan sejagat berfungsi sebagai sumber kedua-dua bilah pemakanan, dan biji kacang putih matang.

Kacang Ratu Ungu

Berbagai jenis kacang belukar yang matang dengan buah hitam, hampir hitam, sehingga 15-17 cm panjang. Bilahnya lembut, renyah, tanpa gentian kasar. Biji semak adalah tahan lasak, bertolak ansur dengan tempoh yang gersang dan snap sejuk sementara.Kacang Ratu Ungu

Flamingo: pelbagai kacang hijau dengan kacang berlainan warna

Flamingo - pelbagai kacang hijau dengan kacang berlainan warnaLukisan Hardy pelbagai ini boleh menahan beban 50-60 biji-biji yang semakin meningkat warna yang luar biasa. Benih di dalam buah juga bervariasi, mempunyai kualiti yang baik dan nilai pemakanan. Kayuh muda lembut, penuh muka dan mengandungi banyak protein dan serat. Pelbagai kacang belukar tujuan universal tidak bersahaja dan dibezakan dengan hasil yang sangat baik.

Green Beans Green Lake Lake Lake Blue

Green Beans Green Lake Lake Lake BlueBerbagai biji kerinting yang sangat awal dengan buah-buahan silinder yang halus hingga 16 cm panjang. Di dalam kacang, pada akhir musim tanam, kacang putih ukuran kecil, juga sesuai untuk makanan, masak. Kilang itu tinggi, menuntut keadaan pencahayaan, penyiraman dan pemakanan. Bersungguh-sungguh menanggapi penjagaan tuaian yang banyak.

Kacang hijau asparagus Laura

Kacang hijau asparagus LauraKematangan benih varieti ini adalah 55-65 hari. Banyak kacang kuning muda, sehingga 14 cm panjang, dibentuk di semak tanaman kacang ini. Kacang ini berbentuk silinder, dengan hujung yang tajam dan tidak mengandungi serat dan kemasukan kulit. Tumbuh bentuk kluster, padat, sukarela dan harmoni berbuah.

Enchantress – kacang hitam di dalam buah putih

Enchantress - kacang hitam di dalam buah putihCiri ciri sejenis kacang belukar ini adalah kemunculan dan biji berkilat hitam yang masak di dalam warna kuning atau waxy kacang bulat. Panjang buah delicacy rasa adalah 14-16 cm. Kacang hitam, seperti anak-anak muda, dimasak, enak dan mengandungi banyak nutrisi yang berharga. Tumbuhan tahan terhadap penyakit biasa, tahan lasak dan produktif.

Video mengenai kacang