Kacang kacang yang sangat baikAntara produk tumbuhan, tumbuh-tumbuhan leguminin menduduki tempat yang istimewa. Protein biji kacang adalah pengganti yang berharga bagi haiwan itu, dan rumusan vitamin dan mineral membuat sayuran ini sangat berguna. Di antara spesies tumbuhan yang banyak, tempat khusus ditempatkan dengan kacang hijau, kacang hijau atau asparagus, dan mempunyai banyak nama.

Latar Belakang Bersejarah

Kacang pelbagai jenisSejak masa berkumpul di antara suku-suku kuno, kacang-kacangan merupakan budaya utama dalam diet. Kacang dan kacang ditanam dalam kuantiti yang banyak. Bijirin dimasukkan kemudian. Kacang dalam bentuk asalnya digunakan oleh penduduk benua Amerika. Mereka juga menjinakkan budaya ini, belajar bagaimana menanam dan mengeluarkan spesies baru. Mereka membahagikan budaya menjadi kacang, polong dan lima.

Biji bijirin dan kacang bersama-sama menambah satu set asid amino, dengan itu membentuk protein yang diperlukan untuk kewujudan kehidupan. Bagi manusia, protein sayuran seperti ini merupakan pengganti berharga bagi haiwan itu.

Kacang, seperti kekacang lain, popular di dunia, ia adalah produk yang penting dalam pemakanan dan menduduki kawasan tanaman yang besar di seluruh dunia. Sekiranya kacang awal ditanam hanya di kawasan dengan iklim yang hangat, sekarang terdapat jenis masak awal yang dibenarkan untuk mendapatkan sayur-sayuran di ladang-ladang peribadi di Siberia. Selalunya pilihan diberikan kepada kacang asparagus.

Kacang bertambah

Kacang ditumbukDaripada banyak spesies, iklim negara kita membolehkan kita menanam kacang panjang. Biji aspik juga termasuk asparagus. Ia berbeza dengan panjang pod, yang boleh mencapai satu meter dan ketiadaan benang penguat tegar di dalam pod. Loji penyayang panas ditanam di skala perindustrian di rantau Selatan. Walau bagaimanapun, plot tanah jarang berlaku tanpa kacang belukar. Buang jenis kacang hijau dan belukar.

Related  Bilik Begonia – penjagaan dan penanaman

Sebagai tambahan kepada hakikat bahawa budaya itu adalah thermophilic, ia secara efektif boleh berkembang hanya jika syarat-syarat dipenuhi:

  • pilihan betul tempat menyemai dan penyediaan tanah;
  • penyiraman dan top dressing plants;
  • pemakaian varieti biji-bijian serantau;
  • kawalan penyakit dan rumpai;
  • penuaian tepat pada masanya.

Bagaimana untuk menanam kacang-kacangan di kawasan pinggir bandar?

Penyediaan katil untuk kacang penanamanTanah harus menjadi cahaya, pasir tanah liat, loam dengan air bawah tanah yang mendalam. Ia tidak layak mengharapkan hasil yang baik pada tapak lembap yang berat. Tempat yang disediakan harus dibersihkan daripada rumpai saka, dilindungi dari angin utara dan terletak di kawasan terbuka matahari.

Bentuk keriting boleh digunakan untuk berkebun landskap atau tumbuh di sepanjang pagar mesh atau dengan sokongan khas. Belukar ditanam di baris di atas katil yang dibangkitkan. Pada ketinggian seperti itu, tanah menyejukkan lebih cepat, dan tauge pada 20-25 .

Kacang RiseApabila menanam benih di bumi panas pada bulan Jun, pucuk akan muncul dalam 2-3 minggu, dengan syarat kelembapan tanah adalah malar. Biji-bijian direndam sebelum ditanam, mereka disemai pada kedalaman 2-5 cm, dengan jarak antara semak sekitar 10 cm dan jarak baris 25-40 cm, bergantung pada kapasiti semak varietas yang dipilih. Bagaimana untuk menanam kacang untuk menghasilkan lindung nilai hijau dan menuai? Apabila menyemai benih, segera setkan sokongan menegak di bahagian selatan bangunan, dan menanam benih dalam satu baris. Selepas percambahan, tumbuhan terkuat ditinggalkan di dalam lubang, selebihnya dipecah supaya tidak merosakkan akar benih yang tersisa.

Bagaimana untuk menanam kacang untuk musim ini?

Sekumpulan kacang keritingTanaman muda dewasa memerlukan longgar dan hilling. Sepanjang musim, rumpai perlu dituai, kacang tidak suka kejiranan dengan tumbuhan lain. Ia menentukan hasil katil dalam kandungan fosforus dan garam kaliumnya. Biji nitrogen organik tidak suka, boleh jatuh sakit. Semasa tumbuh-tumbuhan itu sendiri, ia memperkayakan tanah dengan nitrogen, seperti kekacang lain.

Related  Untuk sekolah musim panas – kepada pemula. Tumbuh kacang!

Untuk menanam tanaman yang baik, anda perlu menyiramAdalah penting untuk menyediakan tumbuhan dengan air yang banyak semasa pertumbuhan. Semakin banyak kelembapan yang diterima oleh tumbuhan, yang lebih tebal, sayapnya akan menjadi sayap pod. Tumbuh-tumbuhan yang berfungsi sebagai dinding hidup, mencubit pada ketinggian 2 m, sehingga mereka masuk ke dalam pengisian, jika tidak hanya bunga akan menjadi.

Semasa pertumbuhan kacang, ia tidak diperlukan untuk menyusun makanan dengan abu atau abu terbang. Semua pakaian di atas hanya dilakukan di tanah basah. Penuaian bergantung kepada masa kematangan. Sejak kacang hijau sering digunakan, ia secara beransur-ansur dikeluarkan dalam beberapa langkah apabila polong terbentuk.

Kami menanam kacang dari tempoh pematangan yang berbezaIa dianggap sebagai perkembangan biasa, apabila biji mekar dalam 35-40 hari, dalam 2 minggu akan muncul ovari. Tetapi jenis awal boleh menghasilkan dalam 45-60 hari, purata pada bulan ketiga, dan yang kedua boleh dituai selepas 3.5-4 bulan.

Perosak dan penyakit kacang

Perosak utama kacang adalah slugTanaman kacang, serta kekacang lain, boleh terjejas:

  • slug;
  • labah-labah labah-labah;
  • kacang aphid;
  • siput.

Dengan agrotechnics yang betul, kerosakan tidak penting. Penggunaan bahan kimia pada masa mengisi buah tidak boleh. Anda boleh menggunakan remedi rakyat yang menakutkan. Lendir boleh dikumpulkan dalam perangkap.

Kacang AnthraposAgar tanaman tidak menjadi sakit, perlu menanam penanaman, kerana antrasetri selalu didahului oleh cuaca buruk yang berkepanjangan dan penebalan tanaman. Apabila ada penyakit kulat pada satu belukar, lebih baik untuk mengeluarkannya supaya penyakit itu tidak tersebar ke semak-semak yang berdekatan. Untuk mencegah penyakit, larutan serum boleh digunakan dalam pencairan 1: 5 dengan air.

Bagaimana untuk mengumpul kacang dan buah di mana untuk menyimpan hasil panen

Kacang keringKumpul buah dan kacang asparagus berkali-kali, tidak membenarkan peralihan dari kematangan susu menjadi lilin. Kacang kasar yang kasar, dapatkan kepahitan dan menjadi sesuai hanya untuk mendapatkan biji.

Related  Faedah dan kadar pengambilan racun serangga Coragen

Mengoyakkan buah muda, kilang itu dirangsang untuk membentuk buah-buahan baru. Oleh itu, dengan menuai tetap hasil tanaman lebih tinggi. Sebelum anda dapat mengumpul kacang tali, anda perlu memikirkan cara untuk memeliharanya. Produk segar tidak sesuai untuk penyimpanan, oleh itu, adalah perlu untuk mengatur pembekuan kehijauan atau pemuliharaan.

Sekiranya kacang berkerut, ia tidak sesuai untuk digunakan dalam buah, tetapi terlalu awal untuk benih dipotong. Oleh itu, untuk mengeluarkan kacang dari tempat tidur, akhirnya mungkin, apabila buahnya kering, dan daun akan terbuka. Istilah pematangan penuh bergantung secara langsung kepada varieti kacang. Untuk memastikan hujan tidak basah kacang, tumbuhan ditarik keluar dari tanah, diikat ke penyapu dan diletakkan di dalam bilik pengudaraan untuk pengeringan. Kemudian sapu dikorek.

Video tentang penambahan kacang pada daun telur