Bloom spathiphyllum dalam keadaan yang baikSpekiphyllum penjagaan sederhana dan sederhana boleh didapati di pangsapuri dan pejabat, mereka dihiasi dengan bangunan awam dan institusi pendidikan tumbuhan. Tanpa apa-apa helah dan usaha di pihak pemilik, sebagai tindak balas kepada rawatan biasa, Spathiphyllum bunga memberikan daun lanset berbentuk baru dan menghasilkan tangkai bunga dan putih, seperti bendera atau selimut bract.

Apa yang perlu dilakukan apabila daun kuning munculWalau bagaimanapun, tumbuhan yang indah ini juga mempunyai masalah, yang mana ia memberi isyarat dengan semua cara yang ada, sebagai contoh, mengubah warna daun, menghilangkannya, atau mengeringkannya. Kenapa spathiphyllum bertukar menjadi kuning, dan apa yang harus dilakukan oleh tukang kebun bunga dalam kes ini?

Makan dan pemindahan – penjagaan yang diperlukan untuk spathiphyllum bunga

Spathiphyllum, sebagai hiasan dalamanKuning pada daun belukar hijau yang baru-baru ini kelihatan dengan cepat dan boleh menjadi tanda pelbagai masalah. Kerana kesamaan gejala, walaupun amatur yang berpengalaman jarang dapat mencari punca kelakuan ini tanaman. Tetapi anda tidak boleh bertahan, kerana kematian daun memerlukan kelemahan umum spathiphyllum, dan kadang-kadang ia boleh menandakan proses putrefactive yang tidak dapat dipulihkan pada akarnya.

Selalunya, sumber masalah dengan spathiphyllum adalah penjagaan bunga, atau sebaliknya, kekurangan perhatian terhadap tumbuhan.

Sekiranya tumbuhan itu berbunga panjang dan berlimpah, daun yang menguning boleh bermakna keletihan semak belukar yang telah menyia-nyiakan semua kuasa dan nutrien yang ada. Dalam kes ini, dedaunan dari peringkat bawah pertama mula mengalami defisit yang sama, sama rata berubah warna, dan kemudian layu.

Untuk membantu tumbuhan dapat menyuburkan, dan jika spathiphyllum berwarna kuning tidak ditransplantasikan untuk masa yang lama, maka transshipmentnya menjadi periuk baru yang lebih bebas dengan tanah yang berkhasiat dan longgar.

Pemindahan loji dalam kapasiti tinggiPada masa akan datang, untuk mengelakkan masalah yang sama, adalah perlu untuk memberi makan tumbuhan dua kali setahun dan, seperti yang diperlukan, pada musim bunga untuk memindahkan belukar ke dalam periuk dalam saiz.

Related  Hiasan bukit alpine – juniper Andorra Compact

Lampu untuk spathiphyllum

Untuk membantu tumbuhan, adalah perlu untuk mengetahui punca pengikatan daunSpathiphyllum bertukar kuning apabila ia lama tidak selesa untuknya. Selalunya, penanam bunga membuat kesilapan mendedahkan periuk di bawah cahaya matahari langsung. Walaupun spathiphyll sangat memukau, terik, terutamanya matahari musim panas menjadi punca kedua-dua kesayangan, dan bahkan membakar plat daun. Tetapi dengan kekurangan matahari, spathiphyllum bertindak balas dengan melambatkan pertumbuhan dan kelumpuhan daun.

Jika pada musim panas musuh utama tanaman adalah matahari yang terang, maka pada musim sejuk, kekeringan udara yang berlebihan adalah berbahaya kepada spathiphyllum.

Tumbuhan itu memerlukan bantuanApabila periuk terletak berhampiran dengan peranti pemanasan, ia tidak mungkin untuk mengelakkan bahagian atas tanah dan kuning. Kuning, dan kemudian mati dari daun, bermula dari hujung, secara beransur-ansur menyebar dan menduduki kebanyakan plat daun. Akibatnya, tumbuhan itu melemahkan, berhenti sebelum berbunga dan mungkin mati.

Oleh itu, ingin melihat tumbuhan yang sihat dan cantik, anda boleh:

  • keluarkan spathiphyllum dari bateri;
  • letakkan bekas air berhampiran;
  • menggunakan humidifier udara;
  • Gunakan semburan untuk menyemburkan kilang.

Walau apa pun, kilang itu akan bertindak balas dengan kehijauan yang subur. Daun yang sedikit rosak memperoleh warna yang sama, dan plat daun yang mula kering adalah yang terbaik dikeluarkan supaya mereka tidak menjadi sarang kulat dan perosak yang berbahaya.

Spathiphyllum bertukar kuning disebabkan pelanggaran jadual penyiraman

Kelembapan atau kelembapan berlebihanJika spathiphyllum bertukar menjadi kuning, dan perubahan warna bermula di pinggir plat daun, di mana bentuk sempadan hitam kering, ini boleh menjadi tindak balas bunga kepada gangguan rejim pengairan:

  • Dengan kekurangan kelembapan, tanah kering dan tidak menyediakan tumbuhan dengan pemakanan yang mencukupi.
  • Tanah yang lembab yang sangat lembab, terutama pada suhu udara yang agak rendah di dalam bilik – ini adalah risiko yang serius terhadap pertumbuhan cendawan spiifillum dan parasitik.

Optimum, jika substrat sentiasa basah, tetapi genangan kelembapan tidak boleh diterima.

Oleh itu, pada musim sejuk, keamatan dan kekerapan pengairan dikurangkan. Dan pada musim panas, apabila keperluan untuk kelembapan bertambah, untuk mengurangkan penyejatan, tanah dicat dengan batu kerikil atau sphagnum lumut.

Related  Penyelesaian reka bentuk asal watak landskap yang terkandung di taman desa dan plot swasta

Kekurangan microelements – sebab untuk menguning spathiphyllum

Tumbuhan ini memerlukan mikronutrienBagaimanakah jika daun penapis lembut sepenuhnya berubah menjadi kuning? Selalunya gejala ini boleh dianggap tanda kekurangan nutrisi atau kekurangan unsur-unsur individu di dalam tanah. Bantuan pertolongan pertama dalam kes ini adalah pembajaan dengan baja yang kompleks untuk tanaman dalaman. Jika akar bunga itu benar-benar ditutup dengan kancing tanah, lebih baik untuk segera memindahkan tanaman itu, dan jika perlu, untuk membahagikan semak besar.

Spathiphyllum sangat sensitif terhadap kekurangan magnesium. Kekurangan unsur ini membawa kepada ketinggalan dalam pertumbuhan dan keletihan kilang. Pada masa yang sama, daun spathiphyllum menjadi kuning dengan cara supaya vena kekal hijau, dan tisu di antara mereka menjadi kuning atau coklat. Semenjak itu diberi makan dengan magnesium sulfat.

Perosak dan penyakit spathiphyllum

Dedaunan kuning bukan sahaja akibat daripada penjagaan salah bunga spathiphyllum. Tumbuhan boleh dipengaruhi oleh perosak dan penyakit yang tidak kurang berbahaya daripada kekurangan makanan atau rongga akar.

Pada daun perosak tumbuhan didapatiAntara perosak yang merosakkan tumbuh-tumbuhan, mealybugs, tungau labah-labah dan thrips lebih biasa. Dalam kes ini, selepas mengenal pasti punca bahaya:

  • semak dirawat dengan racun serangga;
  • di hadapan perosak tanah yang dipindahkan dan diberi makan.

Sebagai langkah pencegahan, adalah munasabah untuk mengambil hanya tanah yang tidak terurai, yang akan membantu melindungi semak belukar dan dari jangkitan dengan cendawan berbahaya.

Bercakap mengenai penyakit kulat asal boleh berada dalam keadaan di mana daun bawah spathiphyllum telah berubah menjadi kuning, mula kering, dan bintik coklat, tumbuh, menduduki dedaunan di sebelah. Jika anda tidak mengambil langkah-langkah segera, penyakit itu merangkumi batang dan akar, menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki ke loji itu.

Tumbuhan yang berpenyakit mesti dirawat segera dengan ubat-ubatan dan pemindahanDalam kes ini, bahagian tumbuhan yang dijangkiti akan dipotong dan dirawat dengan racun kulat. Ia tidak diperlukan untuk memeriksa akar dan batang yang dipendekkan, kerana kulat boleh disebarkan oleh pendaraban bakteria putrefaktif dan merosakkan bahagian-bahagian tumbuhan ini.

Related  Bunga yang luar biasa dari keluarga ungu malam salib

Spathiphyllum tidak sama sekali aneh, tetapi hanya tumbuhan yang sihat, yang menerima penjagaan yang berkhasiat secara berkala, dapat mencerahkan penjual bunga dengan kehijauan yang terang dan berbunga yang banyak.

Video mengenai spathiphyllum penyiraman yang betul