Wortel vintajSifat alam semulajadi sentiasa mengejutkan seseorang. Jadi di dalamnya disusun bahawa tumbuh-tumbuhan yang tumbuh berdekatan membantu antara satu sama lain atau, sebaliknya, mula “berjuang” untuk tempat di matahari. Jika anda yakin dengan serius bahawa bahaya ke taman tersembunyi hanya dalam rumput, maka anda salah! Terletak di sebelah katil dengan tanaman yang tidak sesuai, boleh menyebabkan tukang kebun mood yang buruk.

Jadi, apa yang tidak perlu saling mendekatkan diri? Sebagai contoh, tidak disyorkan untuk menanam timun di sebelah salad, kerana sayur-sayuran ini tidak dapat hidup selaras dengan banyak ramuan, termasuk ramuan aromatik. Pengecualian bukan adas. Seperti yang anda dapat lihat, terdapat banyak nuansa dan halus dalam hal ini. Dengan mereka, kami akan cuba memahami artikel ini, apabila kami memberi jawapan kepada soalan – apa yang akan ditanam di sebelah lobak merah?

Wortel adalah sayuran, yang selalu diperlukan untuk setiap pelayan wanita! Sepanjang tahun mereka menambahnya kepada semua jenis hidangan, panas dan mentah. Terutama salad lazat dengan penambahan lobak. Apakah kejiranan dengan wortel yang paling sesuai?

Bawang dan wortel

Bawang dan wortel pada satu patchBawang dan wortel adalah teman sebaya “abadi”. Sudah tentu, anda sudah mendengar banyak cerita tentang lalat lobak, yang mana akar umbi ini tidak kurang daripada orang. Jika anda menanam lobak merah dan bawang di taman yang sama, maka perosak ini boleh dihalau. Sebabnya ialah lalat tersebut tidak bertolak ansur dengan aroma bawang. Penggunaan bawang yang berdekatan juga dalam fakta bahawa ia tidak memberikan tunas akar untuk merosakkan lobak.

Seperti yang mereka katakan, wortel tidak kekal dalam hutang. Dia melindungi bawang dari fly bawang dan rama-rama. Harus diingat bahawa tanaman akar ini adalah rakan sekelas yang sangat baik untuk semua jenis bawang, dan juga untuk bawang putih.

Terdapat kaedah yang berasingan untuk menyemai bawang dan wortel. Intipati salah satu daripada kaedah ini adalah perlu menyebarkan biji bawang di taman selama empat belas hari sebelum permulaan menyemai wortel. Taburkan biji bawang tidak segera, tetapi selepas wortel disemai. Ini bukan hanya mudah untuk tukang kebun – dia tidak perlu melakukan satu pekerjaan beberapa kali, tetapi juga bermanfaat, kerana tanaman akan ditaburkan dalam masa yang sesuai untuk mereka.

Related  Meningkatkan kekwa di rumah – tersedia untuk semua orang

Dengan cara lain, jika anda membuat keputusan untuk menanam lobak di sebelah bawang merah (bagaimana untuk menanam bawang bawang di tanah terbuka). Untuk memulakan, perlu menanam lobak, dan dalam beberapa minggu untuk menanam penanaman. Adalah disyorkan bahawa wortel dan bawang berkembang melalui satu baris atau dua baris.

Wortel dan bawang, bersama-sama, tahu bahawa budaya pertama serasi dengan tomato, sementara anda tidak dapat menanamnya dengan busur!

Wortel dan saderi

Jiran buruk - saderiIa tidak disyorkan untuk menanam lobak dan saderi di atas katil tunggal. Budaya-budaya ini tidak sesuai dengan baik. Saderi tidak melindungi bawang dari fly bawang, sebaliknya, ia menarik serangga, yang berbahaya untuknya.

Bawang bawang di atas katil yang sama dengan wortel mempunyai beberapa ciri. Budaya ini disyorkan untuk menyemai lebih awal daripada wortel. Jika anda menanam sayuran sebelum tarikh tamat, pucuk mungkin jatuh di bawah fros musim bunga, dan kemudian bukan hasil tuaian yang kaya, anda akan mendapat “bunga katil”. Adalah diketahui bahawa bunga lobak hanya pada tahun kedua, dan ia boleh “memutuskan” bahawa ia telah datang dan sudah tiba masanya untuk berkembang.

Tambahan pula, untuk tanaman dalam susunan yang dekat dengan wortel adalah bahawa ia, mekar, daya tarikannya menarik pelbagai serangga berguna.

Apa yang disyorkan untuk menanam bersama?

Katil gabunganWortel adalah sayuran yang terdapat semasa makan di hampir setiap meja. Akar ini kaya dengan vitamin, unsur surih dan mineral yang berguna. Bukan untuk apa-apa yang dikatakan Rusia bahawa sayuran ini membawa kekuatan kepada orang ramai. Bukan sahaja sifat yang berguna, tetapi rasa yang menyenangkan membezakan lobak merah. Dengan penggunaannya, makanan penutup juga disediakan, dan kanak-kanak kecil disyorkan untuk memberikan jus lobak yang enak.

Related  Gambar dan keterangan salah satu jenis paling tua dari epal Melba

Tetapi untuk mendapatkan hasil yang baik dari wortel, anda perlu tahu, di sebelah tanaman apa yang terbaik untuk mengatur. Keserasian yang paling optimum bagi wortel:

 • Kacang;
 • Radish;
 • Sage;
 • Kacang;
 • Tomato;
 • Salad;
 • Bawang putih.

Wortel dianjurkan untuk ditanam bersama dengan kekacang dan tomato. Hasilnya, anda boleh mendapatkan bukan sahaja yang baik, tetapi juga penuaian yang lazat. Menanamnya disyorkan melalui katil supaya setiap budaya mempunyai tempat.

Apa yang tidak serasi dengan wortel?

Pemilihan jiranWortel adalah tanaman akar biasa. Ia ditanam di hampir setiap kebun sayur, tetapi tidak semestinya hasilnya menjadi sebaik seperti yang dikatakan pemandu truk. Nampaknya tidak ada musim kemarau, dan pada masa yang tepat ditanam, dan menjaga dia sangat baik. Apa yang tidak cukup lobak?

Dan jawapannya tidak begitu rumit kerana ia mungkin kelihatan. Kejiranan yang merosakkan dengan budaya lain adalah sebab utama. Sayur-sayuran membelanjakan semua “kekuatan” dan “rizab” pada perjuangan, dan wortel tumbuh nipis, lemah dan dalam kuantiti yang kecil.

Dengan wortel pada satu plot yang tidak sesuai budaya seperti itu:

 • Anis;
 • Beet;
 • Horseradish;
 • Peterseli;
 • Sayuran berbuah.

Lebih-lebih lagi, wortel dianjurkan untuk ditanam, sejauh mungkin dari pokok epal. Jika tidak, anda boleh mendapatkan sayur-sayuran pahit, dan epal pahit. Sudah tentu, saya ingin mengembangkan wortel manis, jadi lebih baik untuk menolak kawasan kejiranan sedemikian.

Benih dengan lobak merah dan bit di kawasan kejirananSekarang anda tahu apa yang akan menanam di sebelah lobak, dan tanaman apa yang harus dielakkan. Kebun yang perlu mengambil maklumat ini dengan serius. Pastikan bahawa dengan menanam lobak merah dari dill, anda akan mendapat tuaian yang sangat baik, yang jiran anda akan iri hati! Perkara utama adalah susunan tempat duduk yang betul. Mengetahui sayur-sayuran yang bertentangan dengan satu sama lain, anda boleh menyelamatkan mereka dari kerugian, kerana pada mulanya ia memberi manfaat kepada anda! Sebaliknya, mengetahui budaya mana yang “mesra”, membantu satu sama lain dan melindungi terhadap serangga, anda sengaja akan menanamnya bersebelahan.

Related  Pelbagai pear Autumn Yakovlev menghiasi taman anda dan akan menyenangkan dengan buah-buahan yang lazat

Berikut adalah sifat yang unik! Adalah sangat sukar untuk menanam tanaman baik lobak dan bit di satu katil taman dan hampir mustahil bagi banyak tukang kebun. Terletak di sebelah taman bit dan lobak merah boleh menghasilkan hasil yang baik dengan penjagaan yang betul.

Video sayuran-jiran