katil pengairan titisanHari ini, teknologi pengairan titisan radikal telah menjadi sangat popular di kalangan petani trak, plot tanah persendirian, dan ladang agro-teknikal yang besar. Pengairan titisan Kumbang adalah cara yang paling mudah dan paling berkesan untuk meningkatkan hasil tanaman ketika menanam tanaman, baik di tanah terbuka dan dalam keadaan rumah kaca. Peranti ini sangat baik untuk pengairan tumbuh-tumbuhan rumah hijau dengan sistem akar yang agak lemah. Peranti ini akan secara ekonomi air dan cekap memberi makan hampir semua tanaman taman, menjimatkan masa dan wang pemiliknya. Dalam artikel ini, kami akan mempertimbangkan jenis, peralatan, kaedah dan kelebihan sistem pengairan titisan, dengan menggunakan kit Beetle.

Apa yang ditawarkan pengeluar

kit pengairan titisan BeetleHari ini, terdapat pelbagai jenis sistem untuk pengairan akar tumbuh-tumbuhan di pasaran domestik, antaranya yang paling popular di kalangan senegara kita ialah sistem pengairan titisan Zhuk dari pengilang Rusia OOO “Kitaran”. Peranti itu menerima namanya disebabkan oleh lokasi mekanisme bekalan bendalir ke budaya (dropper), yang terletak berpasangan di tepi saluran paip bekalan.

Sehingga kini, pengeluar menghasilkan dua jenis sistem pengairan Beetle:

 • untuk rumah hijau;
 • untuk rumah hijau.

Kit pengembangan untuk sistem BeetleBagi mereka yang ingin meningkatkan kawasan pengairan perkhidmatan oleh sistem pengairan titisan Beetle, pengeluar telah menyediakan kit lanjutan yang membolehkan meningkatkan kawasan penyiraman sebanyak 20 tanaman.

Hos dilanjutkan tidak mempunyai hos utama. Ia mesti dibeli secara berasingan.

Setiap jenis peranti mempunyai keasyikan tersendiri mengenai tahap automasi, bilangan dropper dan cara air dihantar ke tumbuhan. Selanjutnya, reka bentuk, konfigurasi, cara menggunakan setiap sistem akan dipertimbangkan secara lebih terperinci.

Ciri reka bentuk dan prinsip operasi

sistem pengairan pemasa kumbangPrinsip sistem pengairan akar adalah bekalan cecair dosis ke zon akar tumbuhan. Pada hos utama, yang diletakkan di lorong, air memasuki tiub bekalan, dan sudah daripadanya diberi makan melalui dropper terus ke akar tanaman.

Masa penyiraman disesuaikan secara manual, kren yang dibekalkan dengan kit, atau pemasa.

Pengairan pemasa Kumbang adalah peranti elektromekanik yang disesuaikan untuk masa pengairan dari 1 hingga 120 minit, dengan selang pengulangan kitaran dari 1 hingga 168 jam. Peranti ini membolehkan anda mengautomasikan sepenuhnya proses pengairan tumbuh-tumbuhan, menjadikannya berkesan walaupun dalam musim yang paling kering.menenggelamkan elemen pengairan

Related  Menanam kentang di Mitlajderu

Di pasaran Rusia, akar kumbang dibekalkan dalam kotak kadbod yang padat dengan senarai unsur dan arahan perhimpunan.

Dalam konfigurasi asas, sistem pengairan titisan radikal Beetle adalah satu set yang terdiri daripada elemen mandatori:

 • hos utama dan bekalan;
 • Penapis untuk pembersihan air halus daripada kekotoran mekanikal;
 • kren;
 • mekanisme bekalan air ke tanah.

Di samping itu, jumlah kelengkapan yang diperlukan (kelengkapan, kelengkapan, penyesuai, dan lain-lain) diperlukan untuk membuat litar dan menyambungnya ke sistem bekalan air atau tangki air. Bilangan item yang dimasukkan dalam kit bergantung kepada tujuan dan kaedah menyambungkan sistem.

Pengairan titisan untuk rumah hijau Kumbang ini direka untuk mengairi 60 tumbuhan di kawasan terbuka 18 m2 atau rumah hijau standard, dengan dimensi 6×3 meter untuk mendarat 4 baris. Kompleks rumah hijau termasuk bilangan elemen, yang diperlukan untuk mengairi 30 tanaman, ditanam di tanah terbuka di kawasan seluas 6 m2 atau rumah hijau standard, saiz 6×1 meter menggunakan skim penanaman 2 baris.

Kumbang untuk sambungan air

kit pengairan titisanKit ini direka untuk sambungan ke sistem bekalan air. Mungkin sebagai “rumah hijau”, untuk 30 tumbuh-tumbuhan, dan “rumah hijau” untuk 60 semak, mengikat. Kit pengairan titisan Kumbang paip air dilengkapi dengan pemasa yang mengawal masa dan kekerapan penyiraman. Set ini sesuai untuk pengairan radikal tanaman yang tidak menuntut suhu air pengairan: lobak, kacang, dan lain-lain. Menurut ulasan, kit paip air adalah penyelesaian terbaik untuk menyiram katil, “slaid alpine.”

Sistem pengairan titisan Kumbang untuk sambungan dari tangki

sistem pengairan titisan dari tangkiKit ini direka bentuk untuk sambungan ke sistem bekalan air autonomi dengan tekanan rendah. Keistimewaan reka bentuk ini adalah adanya penyesuai khas, yang membolehkan menghubungkan hos utama ke takungan air. Kit tidak mempunyai pemasa dan boleh dilengkapi dengan 30 atau 60 feeder air. Pengairan titisan Kumbang dari tangki sesuai untuk pengairan tanaman yang memerlukan air hangat untuk pertumbuhan yang efektif.

Related  Taman berfungsi untuk musim panas pemangkasan pokok epal

Hari ini, satu lagi versi sistem ini muncul di pasaran dengan bekalan cecair automatik dari paip air ke tangki. Kebaharuan ini sangat dihargai oleh pengguna yang kini tidak dapat mengawal proses mengisi tangki dan menyiram tumbuh-tumbuhan di laman web mereka. Kit-kit ini juga ditawarkan oleh pengeluar dalam konfigurasi yang berbeza; pada 30 dan 60 semak.

Kelebihan utama

skim sambungan untuk sistem pengairan titisanPemilik dan pakar membezakan banyak kelebihan Beetle di hadapan sistem pengeluar lain, iaitu:

 1. Kehadiran penapis, yang mana air dibersihkan dari kekotoran mekanikal dan tidak menyumbat muncung penyusu.
 2. Di dalam kit, untuk memasang paip penyampaian yang betul di hos utama, pengeluar membekalkan awl yang dilengkapi dengan penyumbat.
 3. Reka bentuk inovatif dropper membuat penyiraman sebagai lembut dan tertutup yang mungkin, yang tidak membenarkan padat tanah di zon akar.
 4. Terima kasih kepada pemasa, pemilik boleh dengan mudah menyesuaikan kekerapan dan intensiti pengairan.
 5. Kit termasuk kehadiran kren, yang membolehkan anda menyiram hanya katil-katil yang diperlukan, yang dengan ketara mengurangkan penggunaan cecair.
 6. Reka bentuk elemen pendawaian menghalang selekoh dan kinks hos.

Dan yang terakhir, faktor penting adalah kos rendah, terutama jika dibandingkan dengan sistem pengeluar asing.

Sistem pengairan akar menetas Beetle: arahan perhimpunan

Sebelum memasang dan menyambungkan sistem pengairan akar, disarankan agar anda mempelajari dengan teliti arahan yang datang dengan setiap kit, tanpa mengira jenis dan pilihan sambungannya.

Selanjutnya, kami akan mempertimbangkan bagaimana sistem pengairan titisan kumbang untuk 60 tumbuhan dipasang dan dimasukkan ke dalam operasi. Angka ini menunjukkan rajah skema struktur dengan nama-nama unsur-unsur:

 1. Buka kit dan buka semula hos utama. Dia memerlukan masa untuk berbaring.
 2. Pasang mekanisme suapan. Dalam erti kata lain, masukkan dropper ke satu hujung tiub suapan. Di sisi lain hos bekalan, dipakai di atas tee. Untuk memudahkan sambungan drops dan hos suapan, panaskan hujung mereka di dalam air panas.
 3. Kepada mekanisme suapan yang sudah dipasang, sambungkan hos bekalan kedua dengan penitis untuk mendapatkan “kaki kumbang”.
 4. Menggunakan benang jahit yang masuk dalam kit, buat lubang di hos utama dan masukkan ke dalamnya hujung percuma tee yang telah dipasang oleh feeder.
 5. Pasang setiap penitis langsung ke zon akar tanaman yang ditanam.
 6. Selepas memasang sistem, sambungkannya ke penuras dan sumber bekalan air (bekalan air atau kapasiti).

Apabila memasang sistem pengairan titisan dari Beetle dari tangki, jangan lupa untuk memasang seksyen hos telus, seperti sensor paras air di dalam tangki.

Proses pemasangan dan penyambungan sistem Beetle – video