vincennes yang suburPeriwinkle (Latin Vinca) adalah budaya yang comel dan asli, sering ditemui di taman Rusia dan bukan sahaja. Periwinkle, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di belakang yang berbeza kesederhanaan dan kekuatan bahkan penanam yang paling berpengalaman, merujuk kepada tumbuh-tumbuhan malar hijau.

Barvinok lebih dikenali sebagai bunga ajaib atau bunga cinta. Adalah dipercayai bahawa budaya ini mempunyai sifat ajaib – ia mempunyai kekuatan cinta dan kekayaan.

Penerangan

Pelbagai hibrid Jams Jellies (Jams`N Jellies)Periwinkle adalah tumbuhan saka. Budaya penutup tanah indah dilapisi dengan permaidani yang terang pada bunga bunga. Jika anda menanam periwinkle di taman bunga, ia akan menyelesaikan masalah dengan rumpai. Kilang itu tumbuh pesat, meliputi tanah. Oleh itu, rumpai tidak mempunyai peluang.

Daun yang terdapat di suprotivally mempunyai permukaan licin, berkilat. Walaupun di bawah lapisan daun salji kekal segar dan hijau, sebagai periwinkle adalah tanaman malar hijau.

Bunga tunggal berbentuk corong. Noda: biru, biru, ungu. Sehingga kini, penternak telah dibiakkan pelbagai jenis dengan pelbagai bunga warna.

Penanaman dan penjagaan

skim periwinklePendaratan dan penjagaan di vinca tanah terbuka tidak berbeza dalam kesukaran. Kebudayaan mampu menyelesaikan apa sahaja tanah. Kelihatan seperti permaidani bunga di lereng. Anda boleh menanam tumbuhan di kedua-dua kawasan yang cerah dan di rendang.

Apabila tumbuh-tumbuhan dengan cepat dan kuat berkembang, mereka perlu ditanam pada jarak sekurang-kurangnya 30 cm dari satu sama lain.

Varian yang ideal dari tanah adalah air yang dapat ditenun, diperkaya dengan nutrien, longgar dengan reaksi neutral. Pada periwinkle tanah sedemikian akan tumbuh lebih baik, dan berbunga akan subur dan terang, tetapi di tanah lain budaya akan berakar. kurtina vinca di bawah pokok ituAdalah sangat baik untuk menanam tumbuhan di sebelah pokok buah-buahan.

Related  Apa yang kita tahu mengenai sifat-sifat terapeutik dandelions dan kontraindikasi untuk kegunaan mereka

saplingPenjagaan budaya bukanlah tugas yang sukar. Walau bagaimanapun, beberapa peraturan mudah mesti diperhatikan:

 1. Periwinkle adalah budaya tahan kemarau. Walaupun dalam keadaan panas menyiram tumbuhan itu tidak memerlukan lebih daripada sekali seminggu. Hanya pada peringkat permulaan pertumbuhan periwinkle, ia perlu sering air.
 2. Budaya ini tahan terhadap fros, jadi tumbuhan itu melayan musim sejuk yang paling teruk. Tetapi masih disyorkan untuk menanam tumbuhan untuk musim sejuk, kerana kadang-kadang walaupun jenis yang paling beku-beku pucuk beku.
 3. Bunga ini boleh berkembang dengan baik tanpa baja, tetapi untuk pembangunan yang lebih baik dan berbunga, disarankan untuk memberi makan kepada baja mineral dan organik. Berpakaian terbaik adalah urea, humus dan kompos. Ia sangat baik untuk memberi makan periwinkle pada peringkat tunas dan berbunga.
 4. Pucuk periwinkle adalah wajar untuk mencubit untuk sesendal yang lebih baik dan berbunga yang indah.

Vinca pendaratan di kawasan terbuka mungkin di Ural, di Siberia dan kawasan lain, sehingga tidak banyak yang berbeza dari biasa.

Penanaman dari biji benih

benih vinca untuk penanamanBiji periwinkles jarang disebarkan, kerana kilang itu semula sempurna dengan lapisan dan keratan.

Untuk pengeluaran semula dengan biji, diperlukan:

 1. Menyemai dilakukan pada musim bunga.
 2. Benih terdalam dalam kotak tidak lebih daripada 2 cm.
 3. Di atas kotak mesti ditutup dengan kain atau filem warna gelap, supaya cahaya tidak lulus.
 4. Suhu optimum tanaman adalah kira-kira 23 darjah.
 5. Selepas itu, pucuk terbentuk, tanaman mesti diletakkan pada cahaya.
 6. Benih menyelam diperlukan selepas pembentukan 2 pasang risalah.

tumbuh vinca dari benihBilakah untuk menanam periwinkle di tanah terbuka? Anak benih tumbuhan di tanah terbuka selepas akhir frosts – pada bulan Mei atau pada bulan Jun.

Menanam benih vinca di kawasan terbuka mungkin di kawasan dengan iklim yang hangat.

Jenis vinca

Kebudayaan yang paling popular termasuk yang berikut:

 1. Besar – spesies yang ketinggiannya tidak melebihi 25 cm. Mekar dua kali setahun – pada musim bunga dan musim gugur. Ia berbeza dalam risalah yang lebih besar. Warna bunga – biru.periwinkle besar
 2. Grassy adalah kepelbagaian lain dengan daun-daun kecil yang cerah-hijau. Warna bunga – biru. Pandangan ini dicirikan oleh rintangan rendah kepada fros, jadi ia memerlukan perlindungan yang baik.periwinkle grassy
 3. Kecil – spesies saka. Ia berbeza dalam saiz kecil bunga kebiruan. Daun hijau terang, mempunyai bentuk elips. Panjang pucuk – sehingga 1 meter.periwinkle
 4. Pink adalah salah satu daripada beberapa spesies dalaman. Ia mempunyai warna bunga merah jambu yang halus. Ketinggian budaya adalah sehingga 60 cm. Bunga-bunga mempunyai diameter kira-kira 4 cm. Spesies ini juga disebut quarantus.periwinkle merah jambu
 5. Variegated – penampilan yang hebat dan terang. Budaya berkembang dengan pesat dan kuat. Warna daunnya hijau dengan sempadan kuning pucat dan banyak patch. Pendaratan dan penjagaan di kawasan terbuka di luar vincers variegated tidak berbeza.periwinkle variegated

Related  Apakah sifat terapeutik viburnum merah?

Gunakan dalam reka bentuk landskap

Periwinkle dalam reka bentuk landskapKebudayaan secara aktif digunakan oleh pereka landskap untuk membuat pelbagai komposisi. Budaya ditanam di taman bunga, tempat kerja. Juga, tumbuhan ini merupakan pilihan yang sangat baik untuk kacang-kacangan alpine, taman batu-batuan.

komposisi taman dengan periwinklePerkongsian boleh menjadi:

 • primrose;
 • gondok;
 • iris;
 • burung pipit;
 • lupa-saya-tidak.

periwinkleBunga periwinkle yang menakjubkan, penanaman dan penjagaan di kawasan terbuka di belakang yang dibezakan dengan kesederhanaan, telah berjaya digunakan dalam reka bentuk florikultur dan landskap di zon iklim yang berlainan. Budaya yang bersahaja ini akan mencantikkan taman dengan permaidani bunga yang indah, bersembunyi di bawah penutup tempatnya yang sedap dipandang di tapak, dan pada akhir musim gugur, pada musim sejuk dan awal musim bunga, akan menikmati pemandangan dengan sayuran segarnya.

Bahagian Vignette dan pendaratan – video