pelbagai ceriDengan menanam taman, tukang kebun mempunyai hak untuk memilih dari berpuluh-puluh jenis dan kacukan tanaman buah-buahan. Antara yang paling popular adalah Cherry Molodyozhnaya, penerangan pelbagai akan membantu pemilik plot rumah untuk lebih baik mempelajari tumbuh-tumbuhan dan mendapatkan hasil maksimum yang mungkin dari itu.

Pelbagai pembiakan domestik diperkenalkan di Daftar Negeri pada tahun 1993. Untuk ini agak terhad untuk pokok buah-buahan, ceri Molodezhnaya, yang digambarkan pada foto itu, berjaya memenangi pengiktirafan tulus dari banyak tukang kebun di rantau Sentral, di mana ia dizonkan. Apa yang menerangkan populariti budaya? Apakah ciri-ciri pelbagai?

Penerangan mengenai ceri Molodyozhnaya

ceri di plotFaktor kejayaan pertama adalah pilihan pasangan ibu bapa untuk pelbagai budaya baru. Untuk pembiakan, penternak Pemilihan dan Teknologi Institut Hortikultur dan Nurseri All-Russian mengambil varietas yang lama, terbukti dan terbukti dengan baik. H.D. Enikeev dan SN. Satarov tidak salah. Cherry Vladimirskaya dan Lyubskaya memberi tumbuhan baru ciri-ciri terbaiknya.

Seperti Vladimir Cherry, pelbagai Molodezhnaya tergolong dalam pelbagai budaya seperti belukar. tumbuhan sederhana atau rendah berkembang mencapai ketinggian 2-2,5 meter, mula berbuah pada usia 3-4 tahun dan dengan penyelenggaraan yang betul selama 15-20 tahun, pokok itu boleh mendapatkan 10-12 kg beri berair segar. Dalam pokok meluas bulat atau mahkota melabuh, tidak terdedah kepada ketumpatan yang berlebihan dan membolehkan mudah menuai tanpa menggunakan tangga tinggi atau peranti lain.

The ovaries of the Molodyozhnaya ceri terbentuk pada pucuk tahun, dan hampir semua tunas kecuali apikal mungkin bunga. Oleh kerana ciri ini, selepas penuaian, pokok-pokok kelihatan luar biasa. Untuk itu, pada masa yang tepat, berbuah tidak tertumpu hanya pada pinggir mahkota, kejuruteraan pertanian yang betul adalah penting, khususnya, pemangkasan musim luruh dan musim bunga.

bunga ceriMenurut keterangan varieti, ceri Molodezhnaya mempunyai hijau terang, daun dengan pinggir crenate. Pada pucuk mereka dipegang dengan cara tangkai pendek berwarna hijau kehijauan. Vena tengah kelihatan jelas. Plat lembaran bersaiz sederhana di luarnya licin dan lebih gelap daripada yang ada di belakang.

Related  Kubis – jenis, jenis, penanaman

Bunga dengan diameter 1.8 hingga 3 cm dikumpulkan dalam perbungaan 5-7 keping. Ketinggian pistil hampir sama dengan ketinggian stamen, yang mempromosikan pendebungaan bahkan di dalam tunas tertutup. Kelopak berwarna putih, menyentuh.

Oleh kerana ceri semacam ini tergolong dalam buah-buahan sendiri, walaupun dengan penanaman satu pokok tukang kebun tidak akan kekal tanpa tanaman. Ovari, terutamanya dalam cuaca yang baik, apabila penyerbuk serangga yang cukup terbentuk secara besar-besaran.

Matang pada babak kedua atau pada akhir bulan Julai, buah ceri daripada pelbagai Molodezhnaya mempunyai jisim sehingga 4.5 gram, yang cukup baik untuk spesies yang ditakdirkan untuk bahagian tengah Rusia. Bentuk berry bujur, warna burgundy kaya.

tuaian sedang masakDaging dan jus, seperti ceri Vladimirskaya, berwarna padat. Batu itu dapat dengan mudah diekstrak dari pulpa, sementara buah beri yang berair tidak berkerut dan boleh digunakan dalam apa jua jenis pemeliharaan rumah. Ini juga difasilitasi oleh rasa manis dan masam buah-buahan yang masak.

Ciri-ciri jenis agroteknologi ceri Molodyozhnaya

Pelbagai jenis ceri Molodezhnaya merujuk kepada pematangan lewat. Tempoh penuaian tidak bermula sehingga 20 Julai dan berterusan sehingga hari pertama bulan Ogos. Tidak seperti banyak jenis tanaman buah yang ditanam di Rusia, Molodyozhnaya adalah tumbuhan sendiri yang membaja. Iaitu, pembentukan ovari berlaku apabila debunga dari pokok yang sama menjejaskan pistil. Walau bagaimanapun, disebabkan bahaya yang tinggi dari kematian debunga pada suhu rendah, kira-kira 8-12 darjah, suhu udara, tidak perlu untuk menghadkan satu pokok ceri ke tapak tersebut.

Untuk mendapatkan hasil tahunan yang stabil, pokok ditanam pada jarak 3-4 meter dari satu sama lain. Dalam kes ini, lebah yang tiba di tumbuh-tumbuhan berbunga akan menjalankan penyebaran silang, setelah memberikan bantuan yang penting kepada kedua-dua taman dan pemiliknya.

Jiran yang baik untuk Cherry Molodyozhnaya akan menjadi jenis dengan tempoh berbunga yang hampir, misalnya, Lubskaya, Shubinka, Morozovka, Turgenevka. Bagi varieti yang ditanam ceri yang ditanam dekat, ceri Molodyozhnaya adalah pendebunga yang menghasilkan panen berry yang manis dan sihat.

Related  Foto dan perihalan jenis ceri ceri

gred musim sejukSalah satu merit pelbagai yang dijelaskan boleh dianggap tinggi, bersama dengan ceri Vladimir, ketabahan musim sejuk. Walau bagaimanapun, tukang kebun pinggir bandar dan lebih banyak kawasan utara harus ingat bahawa tunas tender lebih terdedah semasa sejuk daripada batang dan cawangan rangka, jadi tempat untuk ceri adalah tempat yang terlindung daripada angin, dan pada musim sejuk anda boleh menganggarkan salji mahkota.

Pokok-pokok yang dipenuhi terlalu banyak pada musim bunga terdedah kepada bahaya baru. Menurut penerangan ceri, pelbagai belia tidak tahan terhadap penyakit batu berbahaya seperti moniliosis dan coccomicosis. Terutamanya jangkitan kulat menjejaskan pokok apabila musim bunga basah dan musim panas yang lembap.

Rahsia hasil ceri pelbagai Molodezhnaya

penanaman benihUntuk menggambarkan Molodezhnaya ceri pada foto itu secara tetap menikmati hasil tuaian yang baik, seorang tukang kebun perlu menjaga keselesaan dan kesihatan tumbuh-tumbuhan. Mulakan dengan pilihan meta untuk penanaman. Ceri tidak menyukai kedekatan air bawah tanah, tanah padat berat dan angin sejuk, terutamanya berbahaya semasa berbunga dan pembentukan ovari.

Lebih baik untuk kebun ceri untuk menggunakan tempat yang dilindungi dari angin, tetapi sepenuhnya terbuka kepada matahari.

Pendaratan dijalankan pada awal musim bunga atau musim luruh. Sebagai penggunaan stok tanam satu tahun atau dua tahun anak benih:

  1. Tumbuhan pemilikan akar mula menghasilkan buah 2-3 tahun selepas penanaman.
  2. Sapasang anak pokok, dengan gabungan keadaan bertuah, boleh membuat anda gembira dengan buah pertama sebelum.

Untuk pertumbuhan yang mesra dan penyesuaian cepat pesat, penanaman lubang ditambah dengan organik dan bahan tambah mineral yang tersebar. Kemudian pokok-pokok itu sentiasa diberi makan, tetapi jangan lupa bahawa nitrogen yang berlebihan memerlukan pembentukan hijau, yang menarik perosak dan menghisap perosak, dan pada musim luruh menghalang tumbuhan daripada bersiap sedia untuk musim sejuk.

Related  Pengaturan plot taman untuk Kurdyumov

berbunga yang banyakPada musim bunga, sebelum berbunga dan serta-merta selepas siapnya, pokok-pokok ceri pelbagai Molodezhnaya dirawat dengan racun kulat. Langkah ini diperlukan di lorong tengah dan kawasan sejuk untuk mencegah penyebaran coccomicosis dan moniliasis. Seperti yang perlu, pengairan mahkota diulangi pada musim luruh lewat selepas pemangkasan.

Semasa musim panas, kebun ceri terdedah kepada serangan serangga, bukan sahaja akan merosakkan tuaian masak, memusnahkan daun dan melemahkan tumbuh-tumbuhan, tetapi juga menyumbang kepada pencemaran tumbuhan berpenyakit kepada kulat dan lain-lain jenis penyakit. Untuk menghancurkan perosak menggunakan alat racun serangga, alat kawalan fizikal dan biologi, serta kaedah rakyat.

Anda tidak boleh mendapatkan hasil tuaian yang baik tanpa memerhatikan teknik pertanian dan tanpa melakukan kerja pencegahan.

Pada musim panas, ceri mestilah disiram dan diberi makan. Di dalam rumpun bulatan batang itu dimusnahkan oleh rumput, dan untuk memotong kelembapan dan mengekalkan kelonggaran tanah, tanah dicelup. Tidak kurang penting ialah pemangkasan kebersihan, yang dijalankan pada musim bunga atau musim luruh. Semua pucuk yang rosak, kering atau lemah dipotong dan dibakar. Begitu juga daun yang jatuh dan buah yang tidak dipetik.

Video mengenai kaedah penanaman ceri