Permintaan untuk biji benih tomato meningkat pada pertengahan bulan Mac. Tidak terkecuali adalah penduduk dacha di pinggir bandar Moscow. Penduduk di wilayah ini perlu mempunyai masa untuk memilih varieti terbaik tomato untuk wilayah Moscow.

Setiap tahun, dacha mencari benih varieti terbaik tomato, yang akan menghasilkan tuaian yang besar dan berkualiti tinggi. Keanehan dari kawasan ini terletak pada iklim, yang dicirikan oleh perubahan mendadak dalam suhu dan kelembapan, serta permulaan cuaca sejuk awal. Tomato – tumbuh-tumbuhan adalah termophilic, oleh itu, untuk menanam buah-buahan tomato yang berkualiti, perlu memilih varieti kematangan awal atau pertengahan.

tomato benihTempoh pertumbuhan semak tomato adalah kira-kira 90 hari. Anak benih varieti terpilih mestilah tiba masanya untuk berkembang sehingga saat mendarat di tanah terbuka dengan segera selepas frosts akhir bulan Mei. Untuk bermula, biji tomato untuk pinggir bandar ditanam dalam keadaan rumah hijau. Ini perlu dilakukan sekitar pertengahan bulan April. Kadang-kadang, jika ramalan cuaca dan keadaan iklim membolehkan, anda boleh mula menanam benih pada awal bulan April.

Mencari varieti baru tidak menjejaskan penanaman jenis tomato yang terbukti panjang. Ini adalah sejenis percubaan dalam perniagaan taman dan kebun, yang terdiri daripada keinginan penduduk musim panas untuk mencari sifat-sifat baru dari jenis tomato yang diperolehi.

tomato besarVarietas hibrid yang diperoleh dengan menyeberang satu barisan pelbagai adalah lebih banyak permintaan di ladang dacha dan sayur-sayuran moden. Ini disebabkan hakikat bahawa tumbuhan tomato melintang mempunyai ciri-ciri kualiti yang lebih baik daripada bahan mentah ibu bapa. Untuk ini, benih generasi 1 digunakan (mereka dilambangkan dengan singkatan F1).

Tomato mana yang perlu ditanam di rumah hijau?

Pemilihan varieti terbaik untuk tomato yang semakin meningkat di bawah keadaan tertutup adalah keputusan yang semata-mata subjektif. Ia berdasarkan pendapat umum penduduk di rantau ini. Terdapat beberapa jenis yang harus dibezakan daripada pilihan lain yang baik. Jadi apa jenis tomato perlu ditanam di rumah hijau di rantau Moscow?

Tomato De BaraoDe Barao. Ia merujuk kepada jenis-jenis menengah yang matang (125-130 hari). Keanehan tomato adalah bahawa anak benih perlu disediakan 2 minggu lebih awal daripada spesies lain. Menanam benih 3 tumbuhan setiap 1 m2 kawasan. Semangkuk tomato tinggi dan memerlukan pemasangan trellises tambahan (sokongan kayu). Shrubs mempunyai harta yang dominan – penentangan terhadap pembentukan dan pembangunan hujung larut.

Related  Tinjauan jenis hibrid populer timun dengan foto dan keterangan

Buah-buahan Bentuk Bujur oval dan berat kira-kira 70 g. Satu berus menghasilkan sekurang-kurangnya 10 buah buah, dan dari satu belukar, penduduk musim panas mengumpul kira-kira 4 kg. sayur-sayuran masak.

Tomato pelbagai ini mempunyai kualiti rasa yang sangat baik, jadi ia boleh digunakan untuk acar, marinades dan salad. Mereka disimpan untuk masa yang lama tanpa kehilangan kualiti rasa mereka. Buah De Barao boleh mempunyai warna kuning, merah jambu dan merah.

Yang paling berguna ialah buah-buahan kuning, kerana ia mengandungi banyak karotena. Bahan ini membantu mencegah penyakit kardiovaskular.

Tomato NevskyNevsky. Pelbagai jenis tomato awal, yang ditanam dalam keadaan rumah hijau. Tempoh pematangan penuh adalah 90-100 hari. Runcing pelbagai ini tidak memerlukan tali leher untuk abutments, buah-buahan tidak besar, mempunyai bentuk bulat warna merah, berat sehingga 60 g.

Kira-kira 5 tumbuhan perlu ditanam setiap meter persegi. Tempoh terbaik untuk ini ialah April. Apabila menanam, ia disyorkan untuk memperkenalkan baja nitrogen dalam jumlah kecil. Apabila buah-buahan varieti Nevsky mencapai warna merah jambu, mereka perlu mula mengumpul.

tandan manisBunch Sweet. Ini adalah sejenis tomato yang terbaik untuk rantau Moscow, yang mempunyai tempoh paling singkat pematangan, (85-90 hari). Bertujuan untuk pelbagai tandan manis hanya untuk rumah hijau. Satu berus tumbuhan ini boleh menghasilkan sehingga 50 tomato kecil seberat kira-kira 40 g. Semut boleh mencapai ketinggian sehingga 2 meter, jadi mereka memerlukan penjagaan khas dan reka bentuk garter. Sepanjang tempoh pematangan tanaman tidak terjejas oleh kebanyakan penyakit tradisional yang diketahui.

Ia sangat berguna untuk menggunakan jus dari buah-buahan pelbagai ini dalam bentuk segar. Juga, banyak penduduk musim panas suka memelihara mereka.

Andromeda F1Andromeda F1. Kepelbagaian ini termasuk tanaman hibrid awal. Tempoh pematangan penuh mereka adalah kira-kira 90 hari. Belukar tomat tidak tinggi – 70 cm, tetapi kinerjanya mengagumkan – 10 kg / belukar. Pada satu meter persegi anda boleh menanam 4 semak. Berat satu buah boleh mencapai 120 g.

Related  Menumbuhkan dan menjaga anggur di belakang rumah

Biji benih perlu ditanam pada awal bulan Mac / April. Menanam benih di dalam tanah, yang dipanaskan hingga 18C. Pastikan untuk memilih. Tumbuhan ini memerlukan penyiraman yang berterusan.

Jenis tomato untuk rumah hijau berhampiran Moscow perlu dipilih mengikut pendapat subjektif penduduk musim panas yang berpengalaman di rantau ini.

Tomato untuk kawasan terbuka berhampiran Moscow

Di samping spesies rumah hijau, terdapat juga varietas untuk kawasan terbuka di rantau ini. Bagaimana untuk menanam tomato di tanah terbuka di pinggir bandar?

Ogorodniki amalan penanaman beberapa jenis kualiti, yang sesuai untuk iklim di rantau Moscow:

  • Tomid DemidovSusun Demidov. Tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian 0.6 m. Variasi ini dicirikan oleh hasil yang tinggi dan rintangan kepada larut petal. Tempoh kematangan adalah 100 hari. Berat satu janin boleh menjadi 100 gram. Biji benih disediakan pada awal bulan April. Pada 1 m2 Ia dibenarkan untuk menanam kira-kira 6 semak sekaligus. Kilang itu memerlukan air yang berhati-hati sekali seminggu. Baja mineral perlu ditambah semasa menanam.
  • Sultan F1Tomato pelbagai Sultan F1.  Tumbuhan ini adalah hibrid Belanda. Ia sesuai untuk iklim terbuka rantau Moscow, kerana ia menyesuaikan dengan cepat kepada faktor-faktor alam sekitar yang tidak menguntungkan. Tempoh kematangan adalah 70 hari. Buah mempunyai berat kira-kira 200 g. Ia ditanam terutamanya untuk memelihara pes tomato, jus. Anak benih disediakan pada pertengahan bulan April. Ditanam di tanah terbuka pada awal bulan Mei.
  • Tomato FitousPelbagai Fitous. Pelbagai medium yang masak, yang mempunyai banyak sifat (ketahanan terhadap penyakit hama dan lain-lain penyakit). Tempoh kematangan adalah 100 hari. Kilang itu tidak tinggi, sehingga setengah meter. Buah-buahan mempunyai berat sehingga 70 g Dari satu meter persegi persegi anda boleh mengumpul kira-kira 12 kg. buah-buahan. Benih harus disediakan pada awal bulan April, dan ditanam pada awal bulan Jun di tanah yang disiram dengan air dengan penambahan 10 gram superfosfat dalam setiap fossa.
  • Pematangan awal SiberiaSibirsky pelbagai masak awal. Tempoh kematangan tomato adalah kira-kira 90-100 hari. Ia mempunyai daya tahan terhadap iklim yang berubah-ubah. Belukar boleh mencapai ketinggian sehingga 80 cm. Buah-buahan mempunyai warna merah terang. Bentuk buah adalah bulat. Berat satu tomato boleh mempunyai 100 g. Sangat baik untuk pengetinan dan makan segar. Anak benih disediakan pada awal bulan April. Apabila menanam, kira-kira 10 gram super fosfat perlu ditambah. Air setiap belukar selepas matahari terbenam setiap hari dengan sedikit air.
  • Bull's HeartVariasi tomato Jantung yang menarik. Nama tomato ini adalah kerana bentuknya dalam bentuk hati. Ini adalah pelbagai salad yang hebat, yang mempunyai rasa yang baik dan dimensi yang mengagumkan. Buah satu buah boleh mencapai sehingga 400 g. Warna tomato merah jambu. Bush memerlukan garter untuk abutments. Juga perlu membuat pemetik semak seperti ini. Ia dijalankan apabila daun pertama muncul. Untuk meninggalkannya diperlukan 2 batang, untuk tujuan ini anak tiri dari berus pertama digunakan. Langkah-langkah lain dihapuskan. Bush suka air, kerana mereka perlu disiram secara teratur. Untuk memberi makan kepada kilang itu hendaklah dalam tempoh tumbuh-tumbuhan dengan baja mineral.

Related  Rawatan rakyat yang berkesan dari kumbang kentang Colorado

Terima kasih kepada ketersediaan tomato untuk kawasan terbuka di rantau Moscow, anda boleh mengharapkan hasil yang tinggi. Ia hanya diperlukan untuk membesar benih dan menanamnya di tempat terbuka tepat pada waktunya, memerhatikan kaedah menyiram dan memberi makan.

Petua video untuk tomato yang semakin meningkat: