kubis kuat kubisMengetahui 12 rahsia bibit kubis yang semakin meningkat, anda boleh mendapatkan hasil terbaik dari patch kecil. Kubis adalah salah satu tanaman paling bersahaja. Ia boleh tumbuh di hampir mana-mana tanah, sambil menghasilkan hasil yang baik setiap tahun. Daun kubis digunakan dalam masakan, kosmetologi dan perubatan rakyat. Walau bagaimanapun, tumbuhan ini juga memerlukan penjagaan, penyiraman, rawatan tetap terhadap perosak.

Pemilihan dan penyediaan bahan

pilihan pelbagai kubisSalah satu syarat untuk hasil yang tinggi adalah memilih bahan yang sesuai untuk penanaman. Tumbuhan mula mengumpul pertumbuhan tenaga dengan segera selepas percambahan, jadi penting untuk memberi perhatian kepada mereka.

Varieti kubis putih

Kubis putih adalah nama biasa spesies, yang termasuk sebilangan besar jenis. Mereka berbeza dalam rasa dan kematangan, jadi sebelum membeli benih atau benih, perlu menentukan apa yang akan digunakan.

Pilih pelbagai kubis, bergantung kepada tujuan penggunaannya.

Kriteria pemilihan:

 1. Variasi awal jarang menghasilkan hasil yang kaya dan kurang disimpan, jadi lebih baik menggunakan yang segar. Mereka dipilih kerana kelajuan pematangan – kepala tumbuh ke saiz maksimum dalam 60-80 hari.
 2. Varieti sederhana mempunyai kepala yang ketat dan disimpan lebih lama, tetapi daun mereka tidak begitu berair. Tempoh kematangan mereka adalah 85 hingga 120 hari.
 3. Kultivar lewat berkembang 130 hari selepas menanam di dalam tanah dan banyak lagi. Kepala mereka padat dan boleh disimpan sehingga musim depan. Di samping itu, daun mereka mengumpul nitrat yang lebih sedikit berbanding spesies lain.

Kubis awal digunakan segar, ditambah kepada salad dan hidangan panas. Variasi kemudiannya amat sesuai untuk pemuliharaan. Tumbuh mereka lebih baik di atas katil yang berasingan.

Benih mana yang semestinya bercambah?

biji kubisPenunjuk hasil masa depan bergantung pada kualiti benih. Cara paling mudah untuk mendapatkan benih dijamin pelbagai yang tepat – kumpulkan mereka dari kubis untuk tahun depan. Apabila memilih untuk penyebaran pertama di kedai, adalah berfaedah untuk memberi tumpuan kepada beberapa kriteria:

 • jenis tulen bersahaja, dan kacukan lebih produktif;
 • keupayaan untuk berkembang dalam keadaan iklim tertentu;
 • kematangan dan hasil;
 • kecenderungan untuk memecahkan kepala adalah faktor yang tidak diingini.

Varietas hibrid adalah yang telah muncul sebagai hasil daripada melintasi beberapa jenis kubis. Tanaman sedemikian tidak akan berlipat ganda untuk tahun yang akan datang, jadi bahan penanaman perlu dibeli setiap tahun.

Jualan terdapat juga anak benih kubis yang sedia ada. Oleh itu, anda boleh menjimatkan masa untuk membesar dan lebih yakin bahawa ia akan berakar di tempat tidur.

Penyediaan benih

rawatan benih sebelum menanamJualan ada cara untuk memproses biji kubis sebelum menyemai. Mereka digunakan untuk meningkatkan kapasiti percambahan inokulum, rawatan dari penyakit kulat dan berjangkit. Terutamanya dalam pemprosesan perlu dibeli bibit, kerana mereka mungkin mengandungi jenis jangkitan yang tidak diketahui. Mereka direndam dalam larutan selama beberapa jam, kemudian ditanam di tanah.

Kaedah pembasmian kuman biji paling mudah adalah untuk menjadikannya dalam air panas dan sejuk secara bergantian. Perbezaan suhu mempunyai kesan buruk terhadap pelbagai jenis jangkitan.

Menanam kubis

menyemai benih dalam selProses penanaman kubis tidak kurang pentingnya, kerana tidak semua benih ditanam. Perhatikan kualiti dan komposisi tanah, serta perkara-perkara kecil yang lain. Pada mulanya, benih disemai di dalam pasu di rumah atau dulang, dan kemudian benih dipindahkan dalam rumah hijau atau di dalam tanah terbuka.

Tanah kubis

penyediaan tanahPelbagai jenis kubis disesuaikan untuk berkembang dalam pelbagai jenis tanah. Budaya ini bertindak balas dengan baik terhadap ketersediaan nutrien dan mineral, jadi ia patut memilih tanah yang lebih subur. Campuran siap dijual di kedai-kedai bertanda “untuk kubis putih” – mereka sangat sesuai untuk percambahan biji benih.

Di rumah, anda boleh menyediakan buku asas sejagat untuk menghasilkan kubis yang tinggi. Ia akan terdiri daripada beberapa bahagian:

 • 1 kg tanah;
 • 1 kg baja organik (kompos, humus);
 • 1 sudu arang setiap 1 kg daripada substrat yang disediakan.

Kubis tumbuh buruk di tanah masam. Untuk alkalinasinya, abu kayu, tepung dolomit, karbonat atau limau slaked boleh digunakan.

Menanam masa

jadual penanaman kubisUntuk kubis memberi penuaian yang baik tepat pada waktunya, penting untuk menanamnya tepat pada waktunya. Penunjuk ini bergantung pada kultivar dan pada masa kematangannya:

 • Spesies awal perlu ditanam pada anak benih (tidak di tanah terbuka) sehingga 25 Mac;
 • jenis sederhana dari 25 Mac hingga 25 April;
 • varieti lewat – sehingga 25 April.

Kubis akan menjadi baik di atas katil jika pada masa penanaman tanah itu hangat dengan baik

Secara purata, dari saat benih ditanam kepada anak benih, perlu transplantasi mereka ke tanah terbuka selama sekurang-kurangnya 50 hari. Pemasaan akan sedikit berbeza bergantung kepada pelbagai kubis. Di taman, mereka hanya perlu memasuki apabila tanah itu sepenuhnya panas selepas musim sejuk.

Penjagaan anak benih

penjagaan benihCara menanam kubis dari benih berselang benih di rumah memerlukan lebih banyak masa dan perhatian daripada menggunakan tudung dan tempat perlindungan. Walau bagaimanapun, jadi tumbuh-tumbuhan boleh mendapat penjagaan sepenuhnya pada peringkat awal. Untuk mendapatkan hasil yang lebih tinggi, adalah penting untuk memilih wakil yang paling berdaya saing. Proses ini berlaku dalam beberapa peringkat:

 • menyemai benih dalam dulang biasa;
 • menipiskan kemunculan anak benih, supaya masing-masing menduduki tidak lebih dari 2 cm kawasan;
 • selepas 2 minggu – menumpahkan taug, iaitu penyingkirannya, sehingga setiap tumbuhan tidak akan kekal 3 cm;
 • selepas 2 minggu – memindahkan anak benih ke dalam periuk yang berasingan.

Jika tidak ada cara untuk menipiskan anak benih, anda boleh meletakkan setiap benih dalam bekas atau sel berasingan.

Penyiraman, cahaya dan suhu

penyiraman benihKuantiti dan kualiti penuaian secara langsung bergantung kepada keadaan kubis yang semakin meningkat. Perlu memilih jenis yang menyesuaikan dengan keadaan cuaca di zon iklim tertentu.

Di dalam keadaan domestik atau rumah hijau, anda tidak boleh bergantung pada suhu dan kehadiran hujan di jalan.

Terdapat keperluan umum untuk semua jenis benih kubis putih:

 • pencahayaan – tidak kurang daripada 12 jam, adalah berguna untuk menggunakan lampu;
 • air – tanah harus dibasahi secara teratur, tetapi jangan biarkan ia berenang;
 • rejim suhu – apabila kemunculan berlaku, suhu udara pada siang hari perlu sehingga 20 darjah, maka ia boleh sedikit dikurangkan untuk menguatkan pucuk.

lampu anak benihUntuk penanaman kubis di rumah hijau pelbagai tidak penting. Di sini anda boleh mewujudkan keadaan yang optimum dan menuai pada musim sejuk. Walau bagaimanapun, penubuhan sistem pengairan dan pencahayaan akan menjadi keutamaan.

Keperluan untuk berpakaian atas

permohonan bajaBaja adalah bahan mineral dan organik yang digunakan oleh tumbuh-tumbuhan untuk pertumbuhan dan penyelenggaraan proses-proses penting. Setiap mineral bertanggungjawab untuk fasa-fasa tertentu tumbuhan, jadi komposisi pembajaan dalam tempoh yang berbeza mungkin berbeza. Oleh itu, nitrogen mempengaruhi pembentukan jisim hijau tanaman, kalium dan fosforus yang lebih diperlukan semasa berbunga dan berbuah. Microelements tambahan menguatkan sistem akar, meningkatkan ketahanan tumbuhan kepada perosak dan keadaan cuaca.

Baja mineral lebih cepat diserap oleh tumbuh-tumbuhan daripada baja organik.

Berpakaian bibir kubis paling atas dilakukan tiga kali. Prosedur pertama dijalankan tidak kurang dari seminggu selepas pemilihan, dan prosedur berikutnya dijalankan pada selang waktu 2 minggu. Komposisi baja (setiap 10 liter air) adalah seperti berikut:

 • 2 g ammonium nitrat (sumber nitrogen);
 • 2 g persiapan kalium;
 • 4 g superfosfat – serbuk berasaskan fosforus.

Sebelum mendarat di kawasan terbuka, anda boleh mengubah sedikit kepekatan bahan. Kalium memberi kesan kepada pembentukan sistem akar, jadi jumlah itu meningkat kepada 8 gram per 10 liter air. Tahap baja nitrat dikurangkan kepada 3 g setiap 10 l – bahan-bahan ini boleh terkumpul di daun, sehingga dapat dibuat tidak lewat daripada 2 minggu sebelum musim menuai.

Jualan terdapat campuran mineral yang rumit, yang direka khusus untuk tumbuhan cruciferous. Mereka lebih mudah digunakan, tetapi juga memerlukan kepatuhan terhadap dos. Persediaan boleh dijual sebagai serbuk kering atau granul, cecair untuk pengairan atau penyemburan.

Pengerasan sebelum menanam

anak benih, dipadamkanUntuk transplantasi untuk membuka katil bukan tekanan untuk benih, ia secara beransur-ansur menjadi keras. Proses ini bermula 10 hari sebelum pemusnahannya. Pertama, anda boleh menurunkan suhu di dalam bilik secara ringkas dengan membuka tingkap dan tingkap, dan seminggu kemudian bekas dengan anak benih boleh dibiarkan semalaman di balkoni.

Memperjuangkan penyakit dan perosak

fusarium menyebarkan benih kubisJenis kubis yang baik dengan hasil yang tinggi mungkin mengalami perosak, kulat atau jenis jangkitan lain. Rawatan kecemasan benih dijalankan seperti yang dikehendaki oleh dos tinggi racun kulat. Untuk pencegahan, sudah cukup untuk menambah abu kayu ke tanah benih – ia mempunyai kesan antibakteria dan antikulat yang jelas. Ia akan membantu melindungi tumbuh-tumbuhan dari tangkai hitam, pelbagai bentuk reput akar.

Bibit kubis tidak memerlukan perhatian daripada tumbuh-tumbuhan dewasa di atas katil. Dalam tempoh ini, anda boleh memilih wakil terbesar dan paling stabil, melayan mereka dari perosak, menyediakan bekalan nutrien. Selepas persediaan yang kompeten, mereka akan tumbuh besar dan berair, mereka akan menyimpan semua varieti kualiti terbaik.