pelbagai petuniasBerbeza dalam bentuk dan warna, bunga membangkitkan kegembiraan, dan banyak penanam cenderung menanam tumbuhan ini sendiri.

Bilakah untuk menanam petunias pada anak benih?

Bagi tukang kebun yang tidak berpengalaman, penting untuk menentukan dengan tepat masa penanaman bunga untuk anak benih. Masa bunga yang dikehendaki dari kilang menentukan kapan menanam benih petunia. Untuk mendapatkan tumbuhan berbunga yang banyak pada Mei-Jun, benih untuk benih perlu ditaburkan pada akhir Februari – sepuluh hari pertama bulan Mac. Sekiranya tarikh penanaman lebih awal, benih perlu dikurangkan.

Untuk menyemai gunakan tanah yang disediakan sejak musim gugur. Campuran tanah terdiri daripada humus, tanah taman dan pasir, diambil dalam nisbah 1: 1: 2. Ia dituangkan ke dalam bekas di mana petunia akan tumbuh, dan meninggalkan beku. Beberapa hari sebelum anda menabur petunias, bekas dibawa masuk ke rumah untuk pencairan. Sebelum menyemai tanah dibasmi lagi daripada perosak dan flora patogen.

Pilih benih

benihBenih benih yang baik akan diperolehi hanya jika benih berkualiti tinggi digunakan untuk penanaman. Kilang dewasa mesti memenuhi semua ciri-ciri pelbagai tertentu. Maksudnya, bunga itu harus mempunyai saiz dan warna yang melekat pada varietas yang diberikan, bergantung pada keadaan tertentu pertumbuhan, dan lain-lain.

Anda boleh menanam petunia dengan benih dua jenis:

  1. bersalut;
  2. bersih.

Cangkang itu menyediakan beberapa kelebihan: benih dilindungi dari kerosakan dan penyakit, mereka lebih mudah untuk menabur di dalam tanah. Benih tulen, kekurangan kulit, lebih murah dan jika disemai dengan betul dengan petunia, percambahan akan tinggi. Penandaan membolehkan anda mengenali gred warna.

Penyetatan tepat petunia – dari “A” hingga “I”

pucuk petuniaTanah yang disediakan mesti dibasahkan, dan kemudian benih petunia ditaburkan di atasnya. Taburkan tanah dengan bahan yang disemai tidak perlu, hanya tekan dengan ringan.

Related  Cara-cara popular penyimpanan kubis jangka panjang

Satu soalan mungkin timbul: bagaimana untuk menyemai petunia secara merata, kerana benih sangat kecil? Tugasnya dipermudahkan jika benih bercampur dengan pasir dalam nisbah 1: 5. Segera selepas menyemai tanah itu tumpah dengan larutan prekursor (0.1%) untuk melindungi pucuk dari kulat. Agar tidak membasuh benih kecil, membasmi tanah dengan pengairan melalui penapis halus.

Sehingga kemunculan anak benih, bekas dengan penanaman ditutup dengan kaca atau sepotong polikarbonat. Air tanah jika perlu menggunakan senapang semburan.

Pucuk pertama muncul pada hari 5. Penanaman yang tebal harus ditipis, di mana benih yang berlebihan dipetik.

Untuk pertumbuhan bibit petunia yang normal, suhu 20-22 darjah diperlukan. Dengan kemunculan pucuk petunia, tempat perlindungan dikeluarkan dan kontena dipindahkan ke bilik di mana suhu tidak melebihi 18 darjah.

Sekiranya petunia disemai dengan betul dan keadaan yang optimum untuk pertumbuhan pucuk dicipta, selepas 3 minggu pucuk dewasa boleh diselam.

Dalam pasu bunga, anak benih diselam 3 minggu selepas pemindahan pertama. Diameter periuk harus 8-10 cm, sebagai substrat, substrat yang kaya dengan unsur mikro dan makro digunakan. Tumbuhan dipindahkan dibawa ke bilik dengan suhu 20 darjah pada siang hari dan 18 pada waktu malam, maka suhu harus diturunkan oleh 4 darjah lain.

Menyemai dalam butiran?

Banyak jenis petunia mahal yang dijual di dalam pelet. Bagaimana untuk menanam petunia dalam kes ini?
Di dalam kotak dengan tanah, ia perlu memotong alur cetek, ia baik untuk menumpahkannya dan meletakkan jalur yang dipotong dari tuala kertas. Biji-bijian dalam granul dibahagikan dengan kemas pada jalur lembap. Mereka tidak akan hilang, kerana mereka boleh melampirkan kertas basah. Sama seperti pembenihan dengan biji tulen, anda tidak perlu menuangkan granul dengan tanah. Tanaman mesti tumpah melalui pengabut, kotak ditutup dengan filem dan dibiarkan di tempat yang hangat sebelum kemunculan.

Tempoh pertumbuhan petunia dalam granul agak besar – 10-20 hari apabila lampu neon diterangi. Adalah penting bahawa pucuk muncul segera menerima cahaya yang mencukupi untuk mengelakkan peregangan mereka.

petuniaDengan pembentukan daun sebenar pertama, tanaman petunia diasingkan, filem dikeluarkan dan suhu dikurangkan kepada 16 darjah. Apabila daun ketiga muncul, anak benih menipis, menanam tanaman berlebihan. Anda perlu tahu bagaimana untuk menanam petunia dengan baik dan menjaga ia. Jangan terlalu panaskan tanah di penanaman – penyiraman dilakukan setiap 3 hari, kerana tanah kering kering. Rejim sedemikian merangsang pembangunan sistem akar, dan anak benih lebih berdaya maju. Tumbuh-tumbuhan yang ditanam dipetik, yang menyebabkan petunia menjadi cawangan. Sekiranya petunia disemai lebih awal, bahagian apikal boleh berakar umbi.

Related  Syarat pemprosesan kebun anggur pada musim bunga dengan tembaga sulfat

Petunia berbunga yang berlimpah dapat dicapai jika syarat-syarat tertentu dipenuhi: periuk mestilah saiz yang sesuai, masa penyiraman dan berpakaian, penyingkiran bunga pudar.

Bila hendak menyaring lada? – baca artikel seterusnya!

Bilakah menanam petunia pada anak benih? – sini!

Video: tumbuh bibit petunia dari biji benih