Chardjou melonCucian Gulyabi atau Chardzhuy disukai oleh semua orang yang hanya sekali merasai sebilangan buah wangi. Rasa yang matang, yang termasuk beberapa jenis gulabi Asia Tengah, betul-betul dipanggil “ratu tembikai”.

Buah besar yang meluas atau ovate licin, sedikit berkedut atau ditutup dengan permukaan mesh yang tidak seragam. Kulit tebal, bergantung pada variasi dan variasi, mungkin berwarna hijau, putih atau kuning. Pulpa tebal, padat dengan rasa manis yang indah dan rasa yang nyata. Semua sifat mereka kebanyakan jenis gullabi memperoleh hanya beberapa hari atau minggu selepas pengumpulan. Oleh sebab tembikai ini boleh disimpan hampir ke musim semi dan diangkut dalam jarak jauh, tanpa rasa takut akan kerosakan atau kehilangan rasa. Melon tidak bersahaja dan mudah dibawa menyimpan dalam bentuk yang digantung, dan dilipat ke dalam manik-manik.

Seperti beribu-ribu tahun yang lalu, pusat itu semakin meningkat kawasan Gulab Chardzhuysky di Turkmenistan, tetapi populariti jenis tembikai ialah budaya boleh dilihat dengan mudah pada bidang tembikai di Uzbekistan, Kazakhstan, Tajikistan dan selatan Rusia, sebagai contoh, di rantau ini Astrakhan. penanam tembikai mengenal pasti beberapa sortotipov Gulab.

Goulybi oren

Goulybi orenA sortotype dipilih oleh penternak Institut Penyelidikan Uzbek Plant Growing. Di sini, varieti dan kacukan budaya popular sekarang ini diperolehi. Tempoh tumbuh-tumbuhan berlangsung dari 100 hingga 115 hari. Buah oren gulabi melon berbentuk telur dan mencapai berat 4 hingga 5 kg. Permukaan melon juga, dalam beberapa jenis berhampiran potongan dapat dilihat pembahagian lemah ke segmen. Kulitnya padat, oren-kuning, tanpa corak, tetapi dengan mesh besar.

Pada melon ini subspesies melon tidak masak. Buah-buahan segar dipotong mempunyai pulpa gula rendah dengan kandungan gula yang rendah, yang mengubah sifat-sifatnya sebagai hasil daripada crocheting.

Pada makanan melon yang sesuai, sehingga 8.5% gula terkumpul, daging memperoleh warna putih, menjadi berair dan sangat harum.

Goulady berwarna hijau

Goulady berwarna hijauBerbeza dengan oren, pelbagai hijau di permukaan menunjukkan kedutan kecil, dan corak grid tidak begitu jelas. Pulpa yang tebal dan melon di bawah kulitnya berwarna kehijauan, dan dekat dengan pusat – warna putih. Dengan rasa, ia tidak kalah dengan spesies gula yang terdahulu.

Buah utuh dalam kancing khusus boleh disimpan sehingga musim bunga tahun depan.

Sary-gulabi

Melon Sary-gulabiMelon panjang ovoid jenis ini mudah dikenali oleh mesh besar padat yang menutupi permukaan kulit. Apabila anda matang, warna janin berubah dari kuning ke oren. Dagingnya tebal, likat-berserat, berair dan sangat manis.

Melon Alla-hamma

Buah telur boleh mencapai berat 6-7 kg. Melon dengan corak jejaring yang agak ketara mempunyai warna kuning terang. Terhadap latar belakang ini, nipis dipasangkan, seringkali band-band sekejap-sekejap berwarna coklat kecoklatan. Variasi dibezakan dengan rasa yang sangat baik, konsistensi renyah yang menyenangkan dan keputihan pulpa, yang menduduki hampir semua ruang dalaman buah.

Video tentang peraturan untuk memilih melon manis yang masak