belukar blackberry pada trellisDalam tahun-tahun kebelakangan ini, blackberry menjadi lebih popular, dan di banyak kawasan pinggir bandar ia telah diberikan tidak kurang ruang daripada raspberry yang lama dan terkenal. Dan perhatian ini agak berharga, kerana kebun blackberry, gambar-gambar jenis dan keterangan yang memukau dengan saiz beri yang besar, bukan hanya berdaya maju dan lazat, tetapi juga agak mudah dijaga.

Penggubal undang-undang dunia “fesyen blackberry” dan pemimpin dalam mengembangkan buah beri ini telah lama menjadi orang Amerika. Tidak menghairankan, kebanyakan jenis moden adalah ciptaan saintis dan penggemar dari Amerika Syarikat, menggunakan dalam kerja pembiakan pelbagai jenis blackberry.

Jenis-jenis blackberry: foto dan perihalan

Blackberry berry masak (Rubus fruticosus)Di kebanyakan Rusia dan Eropah, penanaman liar dari semak perennial ini dibentuk oleh blackberry siza (Rubus caesius) dan blackberry bushy (Rubus fruticosus). Walau bagaimanapun, terdapat beberapa lagi spesies, buah yang boleh dimakan, dan tumbuhan mempunyai ciri-ciri yang biasa.

Gergasi Blackberry (Rubus armeniacus)Sebagai contoh, contohnya hitam gergasi dari Armenia (Rubus armeniacus), yang kadang-kadang dipanggil Himalaya, yang digambarkan dalam gambar untuk masa yang lama banyak ditanam di Amerika Syarikat dan Eropah. Sebab populariti semak belukar itu mudah – beri besar, masak secara beramai-ramai dengan rasa pencuci mulut manis. Tetapi spesies mempunyai kelemahan yang ketara. Kebudayaan ini kelihatan sangat berduri, dan dengan munculnya burrs blackberry (Rubus laciniatus) ia ditinggalkan.

Foto berpecah hitam (Rubus laciniatus)Perladangan hari ini di benua Amerika Utara dan di seluruh dunia menanam jenis yang dicipta atas dasar bramble dan syiling blackberry, serta bentuk yang ditanam tanpa duri, yang biasa dikenali sebagai Thornless.

Dalam kes spesies liar yang tumbuh liar, buah beri berubah warna dari hijau ke merah atau coklat apabila mereka matang, dan kemudian menjadi gelap ungu atau hampir hitam. Dalam kes ini, kulit buah beri, seperti yang dilihat dalam foto blackberry dengan biru, ditutup dengan mekar yang menentukan nama spesies dan tidak hadir dalam spesies lain.

Blackberry sizaya (Rubus caesius)Terdapat perbezaan antara spesies dalam struktur semak belukar dan rupa daun. Ia amat ketara ketika melihat celah blackberry, yang unik dengan caranya sendiri. Spesies ini dibahagikan dengan teruk di sepanjang tepi, yang terdiri daripada 5-7 bahagian daun, berus multifilar dan pucat fleksibel terlindung.

Blackberry bushy dan sizaya adalah spesies yang meluas di Rusia, yang boleh didapati di pinggir, penebangan yang terlalu besar, di sepanjang jurang dan di tebing sungai. Walau bagaimanapun, di taman, tumbuhan itu hanya disebabkan oleh penternak yang mencipta sejenis beri hitam dan beri hitam.

Varieti taman blackberry

Menumbuhkan buah beri hitam pada daun telurMemandangkan beberapa varieti digunakan untuk membiakkan buah beri varieti, pokok renek yang mempunyai struktur dan jenis berbuah yang berlainan. Seperti nenek moyang mereka yang liar, banyak jenis yang memelihara bentuk merayap. Tumbuh-tumbuhan yang panjang, sehingga beberapa meter pucuk ditanam pada trellises, yang membolehkan anda mendapatkan hasil tertinggi dari satu belukar.

Jenis belukar dari blackberry lebih seperti raspberi. Spesimen tersebut menghasilkan buah pada pucuk berusia dua tahun, yang mengekalkan bentuk tegak atau separa seragam. Ketinggian tumbuhan mencapai 2-2.5 meter dan memerlukan pemangkasan.

Memudahkan penjagaan penanaman yang dibenarkan untuk mendapatkan pelbagai jenis blackberry binge. Varieti sedemikian dengan mudah boleh dikenalpasti dengan nama yang lampiran Thornless telah ditambah, iaitu “tanpa pancang.”

Blackberry mempunyai tempoh tumbuh-tumbuhan yang panjang. Di satu pihak, ia membolehkan kilang melindungi diri daripada fros musim bunga dan selesema berulang. Tetapi sebaliknya, tuaian itu masak lewat, dan di kawasan utara ovari, tidak mengisi diri, pergi di bawah salji. Blackberry yang diperbaharui, yang membuahkan hasil sepanjang musim, membolehkan menyelesaikan masalah.

Hari ini, pada pelupusan tukang kebun, terdapat banyak jenis yang menarik dari buah beri hitam, memberikan buah pencuci mulut yang besar. Ia hanya untuk mengkaji gambar dan penerangan jenis blackberry dan, berdasarkan keadaan iklim rantau ini, pilih yang betul.

Blackberry Thornless Evergreen

Blackberry Thornless EvergreenBlackberry Thornless Evergreen yang blackberry diperolehi kerana mutasi semulajadi yang dicatatkan oleh blackberry dibedah. Akibatnya, petani Eropah dan Amerika pada awal abad yang lalu menerima tumbuhan malar hijau dengan hasil yang sangat baik, lebih-lebih lagi, ia tidak mempunyai duri.

Evergreen Thornless Blackberry BlossomWalaupun berry 3 gram varieti blackberry yang ditunjukkan dalam foto adalah lebih kecil dan lebih besar daripada kebanyakan jenis baru, bilangan mereka pada berus tidak sama. Dalam satu perbungaan, sehingga 70 ovari boleh dikira, yang selepas penuaan memperoleh warna biru-hitam, aroma halus dan rasa manis-masam yang menyenangkan.

The openwork, tetapi duri-dedaunan seperti blackberry semacam ini tetap hidup dan di bawah salji, jadi tumbuhan dengan cepat menyambung pertumbuhan di musim semi dan mekar.

Kilang itu mempunyai banyak kelebihan, antaranya – hasil, kekurangan duri, rintangan fros dan keupayaan untuk mengangkut beri. Kelemahan utama, kecuali untuk jisim buah-buahan yang kecil, adalah biji blackberry besar Evergreen Thornless.

Blackberry Black Satin

Foto Blackberry Black SatinPucuk-pucuk cahaya yang bertubuh hitam dari pelbagai ini mempunyai bentuk separa berkembang dan membentuk semak yang kuat. Walaupun batang blackberry Hitam tidak mencapai ketinggian 2 meter, tumbuhan itu mengekalkan penampilan yang tegak. Sebagai pucuk berkembang, merosot pada masa buah berbunga 4 hingga 5 meter panjang. Beri bersaiz sederhana berukuran 5 hingga 8 gram. Maturasi buah-buahan bulat atau bulat-bulat adalah secara beransur-ansur, jadi tanaman itu dibuang banyak kali.

Beri masak mempunyai rasa menyegarkan yang penuh rasa manis bagi tujuan sejagat.

Blackberry Natchez

Foto Blackberry NatchezPada tahun 2007, saintis Amerika dari negeri Arkansas memperkenalkan pelbagai jenis blackberry Natchez. Satu ciri budaya adalah pematangan awal sejenis, berukuran 8-10 gram. Penuaian bermula pada dekad pertama bulan Julai dan berterusan sehingga bulan September. Beri hitam berkilat dari pelbagai ini mempunyai bentuk bujur, biji kecil, pulpa berair pencuci mulut dan cerah, ciri untuk aroma spesies.

Tanaman yang dituai tanpa kehilangan kualiti disimpan selama beberapa hari dan boleh diangkut.

Blackberry Agavam

Beri gred blackberry gred AgavamBuah-buahan hitam berhias yang bergelombang dari blackberry Agavam masak pada bulan Ogos. Berkuat kuasa, tumbuh sehingga 3 meter pucuk berbuah pada tahun kedua kehidupan dan menahan hasil yang banyak. Walau bagaimanapun, di musim sejuk tanpa belukar perlindungan rosak oleh fros dan memerlukan perlindungan. Bagi varieti yang ditunjukkan dalam foto, hasil yang beransur-ansur tanaman dan kualiti rasa yang sangat baik untuk beri tujuan sejagat yang berpanjangan selama kira-kira satu bulan adalah ciri.

Blackberry Ruben (Reuben)

Blackberry Ruben diperbaikiBlackberry hibrida Ruben membuahkan hasil pada kedua-dua tahun pertama dan kedua kehidupan. Tuaian pertama adalah pada bulan Julai, maka sangat besar, beratnya 10 hingga 16 gram buah berminyak pada akhir musim panas dan mengumpul mereka hingga Oktober. Pembaikan blackberry tidak hanya dibezakan oleh panen beri dua kali ganda, tetapi juga dengan hasil yang tinggi.

Semak berkuasa tegak, tanpa sokongan dan pandai beku.

Blackberry Navajo (Navaho)

Blackberry dari variasi NavajoBlackberry Navajo tanpa biji membentuk belukar besar dan tegak tinggi dari satu setengah hingga dua meter. Kilang itu bersahaja, memerlukan penyelenggaraan minimum dan tidak memerlukan sokongan. Penuaian beri besar, bulat atau bulat masak pada bulan Ogos, dan koleksinya berlangsung sebulan. Jisim buah beri adalah bayangan ungu-hitam adalah 5-7 gram. Buahnya lazat, manis dengan keasidan cahaya.

Kelebihan pelbagai jenis blackberry ini – hasil yang tinggi, rasa yang sangat baik dan jenis buah beri.

Triple Crown Blackberry (Triple Crown Thornless)

Buah-buahan blackberry menembak Triple CrownBerbagai lagi blackberry Amerika dicipta oleh peternak tumbuhan Oregon. Tumbuhan yang menghasilkan hasil yang stabil membentuk semak dengan batang separuh tumbuh sehingga panjang 3 meter. Untuk mendapatkan yang terbaik daripada itu, pucuk hitam Blackberry Tryple Crown dihantar ke trellises atau sokongan kuat yang dapat menahan berus dengan beri besar yang matang pada separuh kedua musim panas.

Keistimewaan pelbagai adalah rintangan beri kepada suhu dan pengangkutan yang tinggi, rasa cerah buah-buahan dan saiz stably mereka yang besar sepanjang tempoh kematangan. Rata-rata, hasil panen dari semak belukar adalah kira-kira 10 kg buah beri pencuci mulut yang tidak mengubah rasa walaupun tumbuh tanpa teduhan.

Blackberry Triple Crown, seperti pelbagai jenis Amerika, tidak mempunyai ketabahan musim sejuk yang tinggi dan memerlukan pemanasan.

Blackberry Chester (Chester Thornless)

Blackberry beri Chester selepas musim menuaiBlackberry taman lebih baik daripada spesies liar dengan saiz beri, hasil. Beberapa jenis, seperti blackberry Chester, di samping itu, tidak mempunyai duri, yang sangat memudahkan penanaman dan penjagaan penanaman. Kebudayaan merujuk kepada jenis kematangan lewat. Beri pertama seberat 5-8 gram siap untuk pengumpulan pada pertengahan bulan Ogos, buah haruman hitam terakhir boleh dimakan lebih dekat pada bulan Oktober. Buah-buahan dipelihara dengan baik, mereka mengekalkan bentuk dan rasa manis. Shrubs dengan mahkota yang luas mudah dibersihkan dan mudah disembunyikan untuk musim sejuk.

Blackberry Karaka Black (Karaka Black)

Blackberry berry besar Karaka BlackMempelajari deskripsi dan gambar-gambar jenis blackberry, anda bukan sahaja dapat menghargai kelebihan dan kelemahan budaya, tetapi juga membuat penemuan hebat. Sebagai contoh, blackberry baru Karaka Black – berasal dari New Zealand, dan dalam genus tumbuhan ini bukan hanya saudara terdekatnya, tetapi juga hibrida yang diperolehi daripada melintasi blackberry dengan raspberi.

Kaedah ini membolehkan saintis mencapai buah beri terbesar, menguatkan aroma halus dan membuat buah-buahan lebih sesuai untuk pengangkutan. Jisim berry yang memanjang, berry dengan varieti blackberry yang ditunjukkan pada foto itu adalah sekitar 10 gram. Kulitnya berkilat, hitam berkilat. Pulpanya adalah juicy, lazat.

Oleh kerana kematangan secara beransur-ansur, pengumpulan hasil yang tinggi secara konsisten dijalankan selama 1.5-2 bulan.

Penerangan mengenai pelbagai jenis blackberry Loch Ness (Loch Ness)

Foto-foto berus blackberry Loch Nessaroma terang, rasa yang sangat baik dengan sentuhan tart dan cantik, yang dipenuhi bentuk beri pada 5 hingga 10 gram berat badan – ciri-ciri besshipnoy Blackberry Loch Ness, berkat yang pelbagai yang diiktiraf tinggi oleh British Royal Horticultural Society.

Dari setiap semak belukar di kawasan pinggir bandar anda boleh mendapatkan kira-kira 15 kg buah masak, dalam keadaan penanaman intensif, hasilnya meningkat hingga 25-30 kg. Dalam kes ini, buah-buahan mengekalkan penampilan dan rasa mereka selama beberapa hari, yang penting untuk kegunaan komersil penanaman. Menurut keterangannya, pelbagai Loch Ness siap untuk menuai pada pertengahan bulan Ogos.

Blackberry Polar (Polar)

Frost resistant blackberry polarpenternak Poland telah dibesarkan beri hitam Polar kebun menarik Russian kerana rintangan fros yang tinggi dan kemungkinan berkembang semak tanpa perlindungan tambahan. Tumbuh-tumbuhan yang kuat menghasilkan hasil yang stabil beri bujur besar dengan kulit hitam berkilat dan rasa manis yang sangat baik. Buah-buahan boleh digunakan untuk pengetinan rumah dan makan segar.

Blackberry Loch Tay (Loch Tay)

Blackberry Loose variety Loh TeiBessy blackberry Loch Tay kompleks hibrid kompleks memberikan beri besar manis dengan pulpa padat dan kulit berkilat licin warna hitam. Buah-buahan pencuci mulut yang disejukkan mula masak pada sepuluh hari terakhir bulan Julai, kemudian koleksi itu tidak berhenti selama kira-kira sebulan. Semen bertema terbentuk dari pucuk kuat, tanpa suara, membentuk mahkota yang mudah dijaga.

Keterangan Blackberry Thornfree (Thornfree)

Blackberry Thornfrey, tandan buah fotoSalah satu jenis bezvychnyh pertama dari buah beri hitam, yang masih menikmati populariti yang layak di kalangan penduduk musim panas. Menurut keterangan pelbagai, blackberry Thornfrey membentuk semak semi permanen yang besar yang terdiri dari tunas hingga 5 meter panjang.

Batang yang tegas dengan sempurna menahan berat buah masak pada bulan Ogos-September beri bujur berukuran 5 hingga 8 gram.

Pelbagai ini dibezakan oleh penentangan terhadap penyakit dan hasil yang tinggi.

Dalam satu berus boleh dari 30 hingga 120 beri. Buah yang dipenuhi hitam mempunyai pulpa berair dan rasa manis dan masam yang sangat baik, tetapi dengan masak penuh buah berminyak kedut dan tidak disimpan.

Penerangan Blackberry Giant (Bedford Giant)

Blackberry Bedford GiantPenanaman Blackberry Bedford Giant sama-sama terbukti dalam perkebunan perindustrian dan swasta. Menurut keterangan pelbagai, Blackberry Giant – tumbuhan dengan merayap, pucuk berliku, yang sudah pada bulan Julai bermula pematangan beri hitam padat seberat 7 gram. Buah-buahan mempunyai rasa yang sangat baik, batang tumbuh dengan baik dan bertolak ansur dengan musim sejuk.

Blackberry Arapaho (Arapaho)

Blackberry ArapahoJenis Blackberry pembiakan Amerika adalah antara yang paling popular di dunia. Blackberry Arapaho diperolehi oleh ahli-ahli sains dari Negeri Arkansas pada tahun 1993, yang dimasukkan ke dalam siri yang banyak tumbuh-tumbuhan dinamakan sempena suku kaum asli Amerika. Antara jenis bezshipnyh, pelbagai ini dianggap paling awal.

Beri berukuran sehingga 7 gram masak pada separuh kedua bulan Julai. Buah-buahan manis dengan kulit berkilat hitam mempunyai bentuk berbentuk kerucut dan pulpa berair, rasa yang praktikalnya tidak dipengaruhi oleh biji-bijian kecil.

Semak yang sangat produktif tidak takut penyakit dan dapat menahan frosts hingga -24 ° C.

Blackberry Kiowa

Beri yang besar dari blackberry KiovaPelbagai lagi dari para saintis Arkansas akan memberi buah-buahan yang sangat besar kepada tukang kebun, yang boleh dipanggil rekod. Blackberry Kiova menghasilkan buah-buahan yang berukuran sehingga 20 gram dengan biji bersaiz sederhana, kulit padat dan rasa yang sangat baik dengan pulpa. Berry masak secara beransur-ansur, pengangkutan pengangkutan dengan baik dan tidak pudar hingga akhir musim. Semen itu sendiri, dibentuk dengan menegak pucuk sehingga 160 cm tinggi, boleh menahan frost pada -23 ° C.

Blackberry Apache (Apache)

Gambar pelbagai jenis blackberry Amerika ApacheBerbagai jenis apache yang tahan bantal dari Amerika Syarikat mula diperkenalkan kepada masyarakat hortikultur pada tahun 1999. Bessship blackberry dengan pucuk tegak kuat memberikan besar, sehingga 10 gram berry memanjang berat rasa manis. Buah-buahan wangi juga sesuai untuk digunakan dalam bentuk segar dan untuk pembekuan. Variasi ini dibezakan dengan hasil yang sangat baik, dibandingkan dengan jenis komersial yang terbaik, serta rintangan beku yang tinggi.

Mengkaji berbuah beberapa jenis buah beri hitam – video