Penuaian labuMusim luruh adalah masa untuk merumuskan hasil musim bunga musim panas dan menuai. Labu, sebagai budaya yang bersahaja dan agak sejuk, salah satu yang terakhir dihantar untuk penyimpanan. Tetapi bila betul? Memandangkan pada pelupusan petani trak terdapat lebih dari satu belas jenis labu dengan ciri-ciri dan kematangan yang berbeza, masa untuk memetik sayur-sayuran sebahagian besarnya bergantung pada kematangan awal mereka, serta cuaca dan ciri iklim di rantau ini. Bilakah untuk mengeluarkan dari tempat tidur jenis-jenis terawal, dan berapa lama lagi buah-buahan yang masih belum masak terus di taman?

Syarat pematangan pelbagai jenis labu

Ripens jenis durum labuAntara jenis kematangan awal yang biasa di katil Rusia, labu kering dibedakan. Walaupun koleksi mereka bermula 90-120 hari selepas kemunculan, daging jenis itu tidak terlalu kaya dengan karotena, gula dan agak berserabut. Tetapi benih labu rebus, ditutup dengan kulit yang nipis atau tanpa ia, adalah yang paling lazat dan bermanfaat.

Labu-labu ini mula dibersihkan pada separuh kedua bulan Ogos, dan pada bulan September buah-buahan yang keras walaupun dalam musim panas sejuk harus dikumpulkan sepenuhnya. Buah-buahan jenis ini tidak disimpan untuk masa yang lama, jika anda mengalihkan labu dan memotongnya dalam 5-6 bulan, di bawah kulit akan dijumpai benih yang tumbuh dan longgar, kehilangan pulpa yang berkualiti.

Saat ini ketika sudah tiba saatnya untuk membersihkan labu dari kebun, dapat ditentukan dengan menegangkan petiole, memampatkan, menyembuhkan kulit dan mengubah warna.

Bidang buah-buahan yang berbuah besar berbuah pertengahan masakVarieti menengah, yang termasuk kebanyakan labu berbuah besar, yang memerlukan masa untuk merekrut jisim dan saiz, masak dalam masa 110-130 hari. Buah-buahan semacam itu lazat, daging mereka kaya dengan vitamin A, kaya dengan unsur surih dan sempurna menumpuk gula. Di samping itu, mereka adalah pemimpin dalam mengekalkan kualiti, tetapi adalah mungkin untuk menyediakan simpanan jangka panjang hanya selepas memotong labu dari cambuk pada waktunya.

Sekiranya kulit belum memperoleh kekerasan yang betul atau telah rosak oleh fros, labu perlu dikitar semula.

Oleh itu, sangat penting untuk mengeluarkan labu dari taman sebelum sejuk pertama, yang di rantau Moscow atau di Ural boleh bermula pada pertengahan bulan September. Jika perlu, buah-buahan sebelum penyimpanan selama 14-30 hari meninggalkan masak di tempat kering yang hangat.

Related  Varieti epal untuk Wilayah Leningrad

Labu vintage matang matangKemudian, labu yang paling manis, wangi masak, yang mana anda juga boleh merujuk jenis muscat. Sebelum mencapai matang matang, buah-buahan diperlukan dari 130 hingga 150 hari, oleh itu, seperti varieti berbuah besar, labu ini dituai sebelum musim beku.

Hanya dalam keadaan di selatan negara ini, bermula dengan rantau Rostov dan sehingga ke Crimea, apabila labu varieti matang matang sedang dituai, mereka masak pada cambuk. Di kawasan yang tinggal, mereka perlu membuat dos dari 1 hingga 2 bulan. Oleh itu, buah-buahan yang masak tetap lazat dan berguna tidak lebih dari 4-5 bulan, oleh itu lebih baik, tanpa kelewatan, untuk memakannya dalam makanan.

Bagaimana untuk mengetahui bahawa labu masak, akan menjadi lazat dan tanpa masalah akan mengalami beberapa musim sejuk?

Tanda-tanda labu ripeness

Tentukan kematangan labuTerlepas dari jenis dan kematangan awal labu, buahnya mempunyai tanda-tanda pematangan yang biasa:

  • Pertama sekali, peduncle labu itu menjadi tegas, kehilangan daya tahannya dan memperoleh rupa kayu atau gabus.
  • Kulit labu dalam kebanyakan jenis dan jenis berubah warna. Nada kuning dan oren menggantikan warna hijau, angka menjadi jelas.
  • Kulit itu dipadatkan dan sukar untuk merosakkan dengan kuku.
  • Kacau dan dedaunan tumbuhan tumbuhan, berubah menjadi kuning dan mati.

Sekiranya labu dikeluarkan dari katil dengan tanda-tanda ciri-ciri masak, buah-buahan dipelihara dengan baik, daging mereka tidak kehilangan kelembapan dan rasa untuk masa yang lama.

Tidak sepenuhnya masak labu adalah lebih baik untuk pra-sampai buahnya benar-benar dilindungi dari alam sekitar. Tetapi ovari dengan kulit yang tidak matang lebih baik untuk tidak menyimpan, tetapi segera diproses untuk jus, makanan kalengan buatan sendiri atau masakan kuliner.

Adalah penting untuk diingat bahawa tidak semua jenis menukar warna mereka pada musim gugur. Pengecualian semacam itu boleh dianggap sebagai labu lilin, jenis dengan kulit kelabu dan putih. Jenis warna labu “batternat” sedikit berubah.

Beberapa jenis labu apabila masak berubah warna kulitnyaApabila mereka mengeluarkan labu untuk penyimpanan, tanda-tanda ini boleh dianggap kriteria pemilihan dan jaminan bahawa buah-buahan tidak akan layu dan reput.

Related  Apa yosta berry yang lazat?

Bagaimana dan kapan untuk membersihkan labu dari tempat tidur?

Syarat pembersihan di kawasan berbeza di negara ini berbezaPulpa labu yang paling lazat dan berguna, masak sepenuhnya di taman dan sehingga hari terakhir, menyerap sinar matahari dan nutrien dari tanah. Tetapi keadaan iklim dan cuaca tidak selalu membenarkan ini. Oleh itu, apabila labu sudah dibersihkan di Ural, dalam budaya Wilayah Stavropol sekurang-kurangnya sebulan boleh kekal di atas katil.

Lebih jauh ke utara, lebih ramai tukang kebun di atas katil mereka perlu menanam varieti masak awal dan menentukan masa koleksi untuk tidak menggunakan petua tumbuhan, tetapi ramalan meteorologi. Sebagai contoh, dalam tali pinggang tengah, labu dikeluarkan dari bulu mata pada pertengahan bulan September, tetapi di kawasan selatan mereka boleh berada di padang sehingga bulu mata kering sepenuhnya.

Pada bila-bila masa penuaian berlaku, adalah penting bahawa cuaca pada hari apabila labu dibersihkan adalah kering dan cukup panas. Jika buah-buahan berbaring di tanah jatuh di bawah fros yang serius, walaupun kulitnya padat, sayur-sayuran menderita, dan semasa penyimpanan boleh reput.

Mengumpul buah-buahan adalah setepat mungkin, dengan hati-hati merawat setiap labu. Adalah penting bukan sahaja untuk tidak membenarkan potongan kulit, tetapi tidak membiarkan labu jatuh.

Lagipun, walaupun melalui retakan mikroskopik dalam kulit, mikroorganisma dan bakteria mudah menembusi, membawa kepada perkembangan acuan dan reput pada janin. Di samping itu, apabila kesan perubahan struktur pulpa, aliran jus bermula, yang juga membawa kepada kemerosotan tanaman yang pesat.

Pembersihan labu dilakukan dalam cuaca cerah hangatApabila labu dikeluarkan dari katil, mereka tidak boleh koyak atau dibongkar dari cambuk, tetapi dipotong dengan pisau tajam, meninggalkan batang 5 hingga 10 cm panjang.

Jika labu itu tidak mempunyai “ekor”, ia tidak mendapat perlindungan semulajadi daripada pulpa di zon lampiran, apa yang pasti akan mengambil kesempatan daripada bakteria dan kulat putrefactive. Oleh itu, apabila membawa dan memunggah labu untuk memotong ia adalah lebih baik untuk tidak mengambil, bagaimana mudah dan kukuh ia akan kelihatan. Peraturan ini sangat penting apabila tumbuh labu penuh lemak, jenis berair yang bertujuan untuk mendapatkan jus dan jenis pencuci mulut manis. Kerosakan mereka akan menjadi yang terpantas.

Related  Kenapa daun anggur menjadi warna hijau muda

Selepas memotong dari cambuk, labu kering, perlahan-lahan menghilangkan sisa tanah dan tumbuh-tumbuhan kering pada kulit. Kemudian buah untuk tempoh 10 hingga 30 hari ditempatkan dalam kandang tertutup dimana suhu mencapai 27-29 ° C. Pada kelembapan sehingga 85% dalam keadaan sedemikian, labu aktif tidak aktif, dan kulit mereka mengeras.

Labu dengan kerosakan mekanikal tidak disimpanSetelah mengetahui bahawa labu masak dan siap untuk simpanan jangka panjang, buah-buahan tulen dipilih, tanpa tanda-tanda kerosakan mekanikal dan tanda-tanda penyakit.

Apabila memilih jenis meja labu untuk musim sejuk, mengambil kira saiznya. Adalah dipercayai bahawa untuk bertahan selama beberapa bulan di ruangan bawah tanah boleh labu sekurang-kurangnya 12-15 cm diameter.

Labu keseluruhan yang masak boleh diletakkan untuk simpanan jangka panjangMemetik labu untuk penyimpanan, pilih bilik sejuk kering, dengan suhu 10-13 ° C dan pengudaraan berterusan. Di kedai, buah-buahan ditata dengan kemas di rak atau palet, mengelakkan kesesakan dan sentuhan labu dengan permukaan basah. Terbaik jika:

  • tanaman diletakkan dalam satu lapisan di atas paras tanah dengan sekurang-kurangnya 10-15 cm;
  • Labu tidak menyentuh dan tidak menghubungi sayur-sayuran dan buah-buahan lain;
  • Penyimpanan dilindungi daripada tikus;
  • tidak ada kondensasi dan jangkitan kulat di dalam bilik.

Sangat penting untuk tidak mempunyai labu di sekitar kawasan epal, pear, quinces. Buah-buahan ini merembeskan etilena, yang mempercepat pematangan buah dan memendekkan jangka hayat labu. Pada musim sejuk, sementara tanaman tidak digunakan untuk makanan, ia disemak secara berkala, membuang buah-buahan yang rosak atau dilembutkan.

Cara menyimpan labu – video