pucuk lada dalam gelas

Timun peparu, tomato masak dan lada Bulgaria yang berair – sesuatu yang tidak mungkin untuk membayangkan tempoh musim panas-musim luruh. Tumbuh-tumbuk, mereka pasti memperoleh rasa istimewa. Dan jika ada apa-apa nuansa menjaga tomato dan timun tahu mana-mana penghuni musim panas yang menghormati diri sendiri, maka tentang lada ada beberapa soalan. Mari cuba jawabnya.

Menanam benih

Salah satu cara yang paling setia dan kegemaran bagi tukang kebun untuk mendapatkan semak dan tanaman yang baik adalah untuk menanam anak benih lada sendiri. Kenapa perlu ini? Sangat mudah: untuk berkembang secara normal, lada Bulgaria memerlukan kehangatan. Dan kerana kita tidak boleh menukar suhu di luar tingkap, anak benih perlu dipindahkan ke bilik. Di padang terbuka, pucuk, jika mereka bangkit, akan cepat membeku dan layu. Dan dilekatkan di dalam periuk yang nyaman di suatu tempat di tingkap selatan, akan tumbuh lebih cepat dan lebih kuat.

Apakah kelebihan penanaman awal lada pada anak benih:

  • tempoh berbuah meningkat;
  • pematangan buah-buahan pada masa hadapan mempercepatkan selama 2-3 minggu;
  • tidak ada keperluan untuk menangani rumpai dan perosak.

Nuansa ini cukup untuk membuat keputusan yang tepat dan berfikir tentang penanaman benih lada untuk anak benih.

Bagaimana untuk menentukan masa penanaman lada untuk benih?

Untuk menjawab soalan ini secara tepat, perlu mengambil kira keunikan rantau ini dan iklim di mana benih akan ditanam. Oleh itu, kita umumkan.

Jika anda akan memindahkan tumbuh-tumbuhan ke tanah terbuka pada sepuluh hari pertama bulan Mei, penanaman benih lada untuk anak benih harus berlaku pada awal bulan Mac. Dan menyediakan jam siang yang panjang, – bahkan pada akhir bulan Februari. Dan lebih awal, jika ada kemungkinan untuk memindahkan benih ke dalam tanah yang hangat, sebagai contoh, ke dalam keadaan rumah hijau.

Bibit ladaSelalunya pada bulan Januari cuaca menjadi jelas. Jangan biarkan ini membawa anda sesat, kerana hari-hari musim sejuk terlalu pendek dan pucuk tidak akan mempunyai cukup cahaya. Dengan hasrat yang kuat, anak benih boleh diterangi dengan lampu khas selama 12 jam sehari. Sudah tentu, apabila menanam lada pada anak benih terpulang kepada anda, tetapi lebih mudah untuk menunggu Februari-Mac. Lampu LED boleh digunakan sekiranya anda ingin menanam benih yang kemudian diletakkan, contohnya, pada bulan April. Ini akan membantu tumbuh-tumbuhan matang lebih cepat dan bersedia untuk ditransplantasikan ke dalam tanah terbuka pada masa yang sesuai.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan anggur di pinggir bandar

Secara ringkas, apa yang perlu dipertimbangkan ketika memilih ketika menanam benih:

  • panjang cahaya hari;
  • tarikh jangkaan pemindahan benih ke tanah;
  • kualiti benih.

Perhatikan! Kualiti benih juga boleh menjejaskan penanaman lada pada anak benih. Sesetengah pengeluar secara khusus mengecilkannya untuk memanjangkan jangka hayat. Biji-bijian semacam itu akan bertambah lebih lama. Terdapat juga jenis tertentu dengan tempoh berbuah terlambat. Biasanya ini tertulis pada bungkusan, jadi apabila membeli biji, berhati-hati.

Di mana hendak meletakkan?

Seperti yang dikatakan sebelum ini, lada Bulgaria tidak suka sejuk, dan sudah tentu memerlukan cahaya matahari langsung. Ini adalah nuansa penting, yang harus diingat. Tempat terbaik untuk periuk dengan pucuk adalah tingkap selatan, dibanjiri dengan cahaya matahari. Pada hari-hari panas mereka boleh dan juga perlu diletakkan di balkoni kaca.

Apabila mendedahkan gelas dengan lada, periksa sama ada ia berada di tingkap dan sama ada terdapat haba yang cukup di permukaannya. Jika tidak, pastikan anda meletakkan sesuatu di bawah benih.

Di mana untuk bermula?

Apabila memilih bekas di mana lada akan ditanam, ingat bahawa dia tidak bertolak ansur dengan pemilihan. Sekiranya anda masih membuat keputusan untuk meletakkan benih dalam satu periuk biasa, dan kemudian benih, maka benih akan berlanjutan selama beberapa minggu. Adalah lebih baik untuk segera memilih gelas individu, dengan ideal bermula dengan jumlah 100 ml.

Ada pendapat bahawa lada tidak memerlukan banyak ruang. Ini adalah khayalan. Apabila akar tumbuh, ia perlu dipindahkan ke tangki besar, berakhir dengan dua liter. Sudah tentu, dalam keadaan apartmen, ia hampir mustahil, tetapi lebih baik untuk mengetahui cara membesarkan benih lada dengan betul dan, jika boleh, untuk mendekati peraturan-peraturan sedekat mungkin.

Related  Arahan penggunaan racun serangga

Adalah lebih baik untuk menyemai benih, terutamanya jika anda melihat bahawa mereka sudah kering. Ini akan mempercepat dan meningkatkan percambahan mereka. Apabila kualiti benih tidak dapat ditentukan oleh mata, anda boleh cuba menanam beberapa perkara terlebih dahulu dan mengetahui seberapa cepat mereka akan naik. Berdasarkan ini, anda boleh mengetahui sama ada ia berbaloi untuk merendam mereka dan lebih tepat menentukan kapan untuk menanam lada pada anak benih.

Tanah untuk benih mesti dipanaskan dan “diberi makan”. Adalah lebih baik untuk mencampurkan tanah dengan abu kayu, humus dan pasir. Dan untuk pemanasan, anda boleh pra-tuangkan air panas ke dalam cawan dengan tanah, mengumpul penyejatan pada filem yang terbentang dari atas. Keluarkan filem ini diperlukan dengan pucuk yang pertama naik.

Adakah sukar untuk menjaga anak benih lada?

lada ladaDi kedai-kedai hari ini terdapat baja yang cukup sesuai untuk pertambahan lada. Di sini perkara utama adalah untuk tidak keterlaluan, tetapi hanya dengan teliti membaca arahan dan ikuti mereka. Biarkan mereka lebih baik “kurang berkhasiat” daripada sebaliknya. Kekerapan penyiraman hanya bergantung pada seberapa cepat bumi mengering dalam periuk. Ini hanya perlu ditonton. Dari segi penyiraman, lada tidak bersahaja, tetapi anda tidak sepatutnya melupakannya.

Dengan pucuk menaik, adalah penting bahawa akar mempunyai akses yang cukup ke udara, jadi tanah harus sentiasa longgar. Dan secara umum, akar untuk lada – tempat “sakit”. Menanam tumbuh-tumbuhan di tanah terbuka, dalam keadaan tidak, mereka boleh rosak dan, jika boleh, walaupun cacat. Ini membawa kepada kelembapan yang ketara dalam pertumbuhan, dan pada masa akan datang – untuk penurunan dalam berbuah.

Menyimpulkan

Seperti yang anda tahu sekarang, secara umumnya, penjagaan anak benih lada tidak begitu rumit. Pematuhan hanya beberapa peraturan mudah akan membantu anda mengumpulkan tanaman lada berair yang besar dan baik:

  • sentiasa memberi lada seberapa banyak haba dan cahaya yang mungkin;
  • Jangan menyesal kerana setiap bercambah bekas yang berasingan, kerana ia tumbuh, meningkatkan jumlahnya;
  • biarkan akar bernafas;
  • Jangan berlebihan dan jangan mengisi benih lada dengan air.

Related  Taman serangga yang berguna – keselamatan semulajadi laman web anda

Bacalah juga: bilakah lebih baik menanam benih tomato?

Anak benih lada – petua video dari penduduk musim panas berpengalaman