Kentang pelbagai jenisTidak semua orang tahu bahawa dunia telah berkembang banyak jenis kentang. Terdapat spesies eksotik dengan rasa luar biasa. Mana-mana percutian keluarga dan makan malam keluarga biasa tidak boleh dibayangkan tanpa hidangan kentang: kentang tumbuk, goreng, rebus, disumbat, dengan cendawan. Ia adalah mustahil untuk menyenaraikan semua hidangan dengan tanaman akar ini. Mari kita teruskan untuk mengkaji spesies yang paling popular. Kami akan mengkaji jenis kentang, gambar dan penerangan.

Setiap nama berbeza dengan nada citarasa dan cara penyediaan, yang sukar untuk dipercayai pada orang biasa. Tetapi suri rumah yang berpengalaman sangat berpengalaman dalam kentang dan tahu apa yang sesuai untuk kapur, dan apa yang untuk kentang dalam “seragam”. Jadi, kami sampaikan untuk mengkaji jenis kentang yang paling “berlari”, gambar dan keterangan mereka.

Apabila memilih, beri perhatian kepada penyimpanan dan penentangan terhadap perubahan suhu, penyakit!

Red Scarlett

Susunan Red ScarletPengusaha Belanda bekerja di kemuliaan dan mengeluarkan pelbagai jenis kentang yang luar biasa – Red Scarlett. Merujuk kepada pematangan awal, tumbuhan rendah, bunga merah-ungu. Hasil yang tinggi, tetapi selalunya saiz tanaman akar dan jumlah mereka bergantung kepada keadaan cuaca. Ubi kentang adalah bujur, walaupun, mencapai 150 gram. Masak nota rintangan tanaman untuk merosakkan, dan selepas rawatan haba ubi tidak berubah warna mereka. Tukang kebun suka pelbagai ini untuk toleransi mudah kemarau, tahan terhadap pelbagai kulat, penyakit.

Kentang “Blue Eyes”

Blue Eyed PotatoJenis kegemaran petani trak dan bersahaja dalam penyimpanan kentang “Sineglazka” tegas menduduki tempat terkemuka dalam populariti di kalangan penduduk musim panas yang berpengalaman. Pembentukan awal ubi (semasa tempoh berbunga), memberi peluang kepada tukang kebun untuk mencuba kentang muda dalam 40 hari. Dalam bahagian ubi putih, nama budaya itu diperolehi melalui mata warna biru, yang mula bercambah pada musim bunga. Tuai sentiasa konsisten kaya, dari seratus hingga 500 kg. Bunga berwarna biru, tubers besar bentuk bujur. Ia tidak bertahan lama, tetapi mempunyai rasa yang sangat baik. Tahan kepada kudung, hama lewat, pereputan bakteria.

Related  Taman Perancis akan menjadikan laman web anda menjadi kawasan rehat dongeng

Kentang “Nevsky”

Kentang NevskyBagi pencinta kentang awal, kentang “Nevsky” sesuai. Sudah pada hari ke-40 selepas penanaman, budaya itu dikehendaki dengan produk lazat dan lazat. Dedaunan tebal, bunga putih. Tubers bujur, kulit kuning muda, warna krim pulpa. Penyimpanan yang baik walaupun pada suhu yang sangat rendah. Apabila menanam, harus diingat bahawa tanah harus dipanaskan dengan baik, ubi-ubi itu tidak terputus dan tanpa patah. Pelbagai ini tahan terhadap penyakit, virus. Apabila tanah ditanam dengan betul dengan baja, kentang akan menghasilkan panen yang murah hati.

Kentang “Lasunok”

Potato LasunokRasa pekat, ketahanan terhadap penyakit, keterlaluan suhu, kentang “Lasunok”, yang dikembangkan oleh peternak Belarus, menonjol. Hasilkan – 650 peratus dengan ha, kecerahan yang sangat baik. Puan-puan memilih pelbagai ini untuk hidangan halus, menggoreng, rebus dan hidangan kegemaran lain. Mereka ditanam pada skala perindustrian, kerana ia mudah disimpan dan diangkut dengan selamat ke jarak jauh. Kulitnya berwarna kuning muda, ubi bujur, dalam potongan putih. Memupuk tanah adalah penting untuk tidak keterlaluan dengan berpakaian atas. Kilang itu mula berkembang dengan ketara dan “mengambil” daya dari akar, yang membawa kepada kemunculan buah-buahan kecil. Penyiraman berkala, hilling, memerangi perosak dan penyakit akan membawa kepada hasil yang sama – seorang petani trak akan menerima tuaian yang murah hati.

Kentang “Rocco”

Potato RoccoKebudayaan yang luar biasa dan sangat lazat, diperolehi oleh pemilihan pakar Belanda, kentang Rocco menghasilkan buah pada awal bulan Ogos. Di Rusia, pelbagai unik ini ditanam 20 tahun yang lalu. Budaya telah sempurna diambil dalam zon iklim kita. Hanya dua dekad dan produk lazat kini boleh dilihat di mana-mana pasaran. Warna bunga berwarna merah-violet. Akar berbentuk bujur, dengan kulit merah. Apa yang patut diberi perhatian, ubi varieti ini sentiasa bentuk yang betul tanpa jug dan herotan. Berat maksimum ialah 120 gram. Kilang ini tahan kepada penyakit hama lewat, virus, ulat, kemarau. Ke kelebihan “Rocco” juga boleh dikaitkan dengan berhati-hati dan kasar terhadap alam sekitar, yang memberi jaminan pemeliharaan tanaman untuk penyimpanan jangka panjang, pengangkutan. Oleh kerana kestabilan pengangkutan dan kualiti, pelbagai ditanam pada skala industri dan “mengharapkan” pembeli di rak semua kedai dan pasar.

Related  Popular di kalangan radishes tukang kebun

Kentang “Rosario”

Pelbagai RosarioJenis ini mempunyai rasa yang unik, sesuai untuk memasak pelbagai hidangan. Varieti kentang “Rosara” dibiakkan oleh para peternak Jerman. Dari satu belukar 12-15 ubi, jisim satu buah mencapai 115 gram. 65-70 hari mencukupi untuk membentuk tanaman. Pelbagai ini tahan terhadap kulat, penyakit, kanser kentang, nematoda, kudung. Mudah-mudahan bertolak ansur dengan suhu rendah, yang membolehkan anda memberikan hasil tuaian yang kaya di zon iklim yang sejuk. Penyimpanan yang baik memungkinkan untuk mengembangkan kentang “Rosara” pada skala perindustrian dan mengangkutnya ke pelbagai negara. Buah-buahan dengan kulit merah, bujur, kualiti rasa yang sangat baik. Hujan, kemarau, suhu sejuk tidak menjejaskan pelbagai, yang merupakan jaminan hasil yang tinggi.

Kentang “Riviera”

Kentang RivieraBuah kuning muda bentuk bujur kentang “Riviera” merujuk kepada varieti awal dan menghasilkan tanaman pada hari ke-40 selepas penanaman. Oleh kerana galas buahnya yang berlimpah, ia merujuk kepada jenis meja. Sentiasa mempunyai persembahan yang indah dan rasa yang sangat baik. Baik disimpan, tetapi mengingat ini adalah varietas awal, petani truk tidak tumbuh budaya untuk digunakan di musim dingin. Budaya ini tahan terhadap kemarau, suhu rendah, hujan, penyakit, virus. Rintangan tinggi juga terhadap kanser kentang, nematod, kudung. Pelbagai ditanam di kawasan selatan, ia tidak berbunga. Kilang itu mempunyai tangkai yang tinggi, mata ubi kecil.

Jenis awal bahan kimia pemprosesan tidak disyorkan secara tegas!

Kentang “Picasso”

Pilih PicassoPelbagai lewat lewat, selepas penanaman, menghasilkan selama 125-140 hari. Kentang “Picasso” dibiakkan oleh peternak Belanda. Merujuk kepada spesies berkadar tinggi, kulit kuning, mata merah jambu. Akar yang besar, rasa yang sangat baik. Diluaskan bukan hanya para pemacu, tetapi juga pada skala perindustrian. Cemerlang disimpan, mudah bertolak ansur dengan suhu tinggi dan rendah, kemarau, hujan. Kentang “Picasso” adalah tahan terhadap penyakit, virus, kudung, hama lebeh. Tempat penanaman utama adalah kawasan Chernozem Tengah. Dari satu hektar mengumpulkan sehingga 570 peratus kentang. Pelbagai ini “lebih suka” berkhasiat dengan baja.

Related  Petua berguna cara mengatur taman di balkoni

Jenis kentang yang disenaraikan di atas adalah yang paling popular. Setiap daripada mereka ada

  • rasa yang sangat baik,
  • sup,
  • ketahanan terhadap virus, penyakit.
  • mudah bertolak ansur dengan perubahan suhu;
  • baik terbiasa dengan pelbagai keadaan cuaca di Rusia;
  • tahan penyimpanan jangka panjang;
  • mudah bertolak ansur dengan pengangkutan panjang.

Suhu yang rendah, kemarau, kelembapan meningkat semasa penanaman tidak menjejaskan hasil. Pilih citarasa anda dan tanamkan kentang kegemaran anda di katil anda. Setakat ini, mencari pelbagai elit atau jarang tidak menimbulkan sebarang masalah. Semua yang diperlukan dari petani trak adalah bekerja keras dan musim menuai akan menjadi kemuliaan!

Video: “Jenis kentang yang terbaik”