Menanam jenis labu kegemaran anda di negara iniDi antara penduduk plot taman, labu tidak menduduki tempat terakhir dalam populariti, tetapi kerana kesederhanaan penjagaan dan keupayaan untuk disimpan untuk masa yang lama, mereka tidak sama sama sekali. Mungkin itulah sebabnya tukang kebun kerap tidak memberi perhatian yang cukup terhadap budaya, membiarkan pertumbuhan dan perkembangan tumbuh-tumbuhan yang kuat tumbuh dengan sendirinya.

Hasilnya, disebabkan pendebungaan yang lemah atau kesilapan dalam penjagaan, hasilnya tidak banyak seperti yang dikehendaki. Buah-buahan tidak menyenangkan dengan rasa, reput pada peringkat ovari dan kurang disimpan.

Bagaimana untuk mengembangkan labu yang akan menjadi sangat lazat? Apakah aktiviti yang melibatkan merawat budaya? Dan pada tanda-tanda apakah anda perlu membayar perhatian yang paling, memerhatikan bagaimana labu tumbuh?

Aktiviti mengamalkan

Labu meningkatBetapa manis dan berair labu yang ditanam di tapaknya akan, termasuk, bergantung kepada benih yang dipilih untuk menyemai dan persiapan yang akan diambil sebelum menyemai.

Benih, yang diperoleh daripada buah-buahan yang ditanam di taman sayuran mereka, mesti berpakaian sebelum menanam, membasmi kuman dari penyakit dan perosak dengan bantuan penyelesaian permanganat kalium. Dalam cecair, benih sehingga 30 minit. Selepas itu, benih yang boleh dipilih dipilih dengan merendam larutan salin 25 peratus:

  • Biji-biji yang tidak dibiakkan, tidak mencukupi akan memberi diri mereka keluar, permukaan ke permukaan.
  • Terhidu – bersedia untuk memberikan pucuk besar yang sihat.

Benih-benih yang sihat yang dipilih dibasuh dalam air tulen dan kira-kira 3 jam, dikeringkan pada suhu 55-60 ° C dan ditumbuk selama 18-24 jam.

Bagaimana labu tumbuh: syarat dan ciri yang diperlukan

Labu di atas katil yang tinggiUntuk menanam labu berair manis di tapak anda, anda mesti mematuhi peraturan putaran tanaman dan keperluan budaya kepada keadaan di dalam katil. Sebagai peraturan, tumbuhan dari keluarga labu boleh kembali ke masa penanaman asal mereka hanya selepas 4-5 tahun. Dan hasil terbaik dapat diperoleh dengan menanam benih setelah kekacang atau penyaliban.

Bagaimana untuk mengembangkan labu di negara ini, syarat-syarat apa yang diperlukan untuk budaya ini? Labu semua jenis, sama ada zucchini, koyak dalam fasa paya hijau, atau pala yang matang, sangat menuntut pada keadaan pencahayaan.

Apabila terdapat kekurangan matahari, jumlah ovari berkurangan, tumbuh-tumbuhan terbentang, risiko penyakit kulat, reput dan peningkatan serangan serangga perosak.

Pada peringkat pertumbuhan yang aktif, iaitu, dari masa penampilan pucuk pertama ke beberapa daun nyata, tumbuh-tumbuhan perlu disimpan dalam cahaya selama 9 hingga 10 jam. Rejim sedemikian akan memungkinkan untuk membezakan pembentukan bunga betina. Tempoh optimum bagi hari cahaya untuk labu sudah berbuah adalah 10-12 jam.

Buah labuVideo mengenai penanaman labu di lapangan terbuka secara terperinci mengenai agroteknik dan teknik penanaman budaya sayuran yang berharga ini. Pada plot persendirian di mana labu sering disiram di tanah terbuka, budaya ditanam secara luas, sehingga 3 meter dari katil.

Pengaturan rabung yang tinggi akan membantu walaupun dalam keadaan cuaca yang buruk untuk mendapatkan tuaian awal dan melindungi buah daripada membusuk pada musim panas yang sejuk.

Untuk jenis labu labu, selang agak besar antara tanaman dari 150 hingga 300 cm diperlukan.

Bentuk Shrub lebih padat dan tidak memerlukan kawasan yang besar untuk memakan buah-buahan, jadi jarak antara labu dalam kes ini dikurangkan menjadi 70-100 cm.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk menanam labu yang manis di atas tapak anda boleh dipertimbangkan penggunaannya untuk menanam di tanah terbuka bukan benih, tetapi benih. Jika benih disemai di dalam periuk gambut atau tablet besar, apabila mereka masuk ke dalam tanah, sistem akar tidak cedera, yang bermaksud bahawa penuaian boleh dijangkakan 3-4 minggu lebih awal:

  • Pendaratan di tanah terbuka dijalankan apabila tanah cukup dipanaskan. Zucchini dan sejenis labu padu yang paling biasa ditanam pada suhu tanah 12-14 ° C.
  • Dan untuk labu Muscat yang panas-mencintai, tanah harus dihidupkan hingga 15-16 ° C.

Penjagaan labu di padang terbuka

Untuk mendapatkan tuaian yang baik, kami menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan penjagaan yang betulUntuk pucuk, walaupun frosts jangka pendek adalah maut, ketika di atas tanah suhu turun ke tanda-tanda tolak. Untuk pertumbuhan normal dan pembentukan buah, labu memerlukan suhu antara 22-28 ° C. Jika udara lebih sejuk, perkembangan tumbuhan melambatkan, kadar penampilan bunga dan ovari berkurangan.

Untuk melindungi pucuk muda dari manifestasi cuaca yang berubah-ubah pada awal musim panas akan membantu filem atau bahan penutup.

Pembenihan atau penanaman benih dijalankan pada penutup yang tersebar di tanah, di mana salib dipotong. Apabila mereka berkembang, mereka berkembang. Akibatnya, disebabkan oleh penyejatan kelembapan yang kurang dan pemanasan yang lebih besar 4-5 ° C tanah, labu berkembang dengan lebih cepat dan lebih mudah menghasilkan. Mengurangkan dan kos buruh untuk menjaga labu.

Bumbung di sekitar labu labu dan secara berkala disiramWalaupun tumbuh-tumbuhan adalah kecil, ia amat penting untuk mengekalkan kelonggaran tanah dan untuk mengelakkan kelembapan yang memecah penembusan kelembapan dan oksigen. Sebagai ukuran untuk menjaga labu, ia berguna untuk mulsa ruang di antara tumbuhan di rabung dengan habuk papan, pasir jika tanah adalah tanah liat, atau jerami. Semasa melonggarkan kedua, dilakukan 30 hari selepas kemunculan, keluarkan tumbuh-tumbuhan rumput dan sebarkan bulu mata yang semakin meningkat.

Beban dan penyiangan adalah mudah pada masa yang sama dengan pengairan, dan tanah tidak boleh ditanam lebih dalam dari 5-7 cm supaya tidak merosakkan akar permukaan.

Berapa kerap untuk menghidangkan labu di luar rumah?

Di atas katil ini akan menjadi tanaman yang sangat baikSistem akar labu disusun sedemikian rupa sehingga walaupun dalam tempoh droughty ia dapat memberikan tanaman dengan jumlah kelembapan yang diperlukan. Mengelakkan pengeringan bahagian hijau dibantu oleh longgokan keras yang menyerupai batang muda, keratan, plat daun dan juga sebahagian corolla bunga.

Walau bagaimanapun budaya memerlukan banyak kelembapan, dan jadual penyiraman yang jarang tetapi banyak harus selaras dengan perkembangan tumbuhan dan penyelenggaraan tanaman labu. Sebelum melonggarkan dan hilling yang pertama, bergantung pada cuaca, labu disiram dengan banyak sekali atau dua kali. Dan kemudian mereka berehat selama 2-3 minggu untuk merangsang pembentukan aktif dan pertumbuhan akar.

Sebaik sahaja bunga wanita muncul di tumbuh-tumbuhan, dan pembentukan buah-buahan bermula, labu perlu disiram lebih kerap, contohnya, selepas 7-10 hari.

Mod ini dikekalkan selagi labu dibuang dan ditambah saiznya. Pada bulan Ogos, penyiraman labu menjadi kurang kerap. Ukuran sedemikian direka untuk membuat buah-buahan mengumpul gula dan membentuk kulit pepejal, yang penyimpanan musim sejuk perlu bertahan. Melihat bagaimana labu tumbuh, selama 20-25 hari sebelum penuaian, penyiraman dihentikan sama sekali.

Penuaian yang baik adalah hasil penjagaan yang betulAkibatnya, semasa labu musim tumbuh disiram dari 5 hingga 10 kali. Perban atas, digabungkan dengan penyiraman, dilakukan pada masa hilling pertama, semasa pembungaan tanaman dan pada permulaan pembentukan ovari.

Baja mineral digunakan terhad, bergantian dengan organik. Reaksi yang baik, terutamanya di kawasan dengan tanah yang kurang baik, tumbuh-tumbuhan ditunjukkan untuk memberi makan dengan abu, infusions rumput dan penyelenggaraan biasa labu.

Kenapa labu labu di atas katil?

Penampilan ovari pertamaPembungaan labu bermula 50-55 hari selepas kemunculan. Yang pertama di tumbuh-tumbuhan mengungkapkan bunga lelaki, yang dalam batang adalah hingga 90% dari jumlah total, dan dalam labu renek sekitar 50-60%. Jika anda memerhatikan bagaimana labu tumbuh, bunga betina, selepas pendebungaan yang mana ovari terbentuk, boleh dilihat hanya 7-10 hari kemudian daripada yang lelaki.

Oleh kerana labu disemai oleh pelbagai kumpulan serangga, kebarangkalian memindahkan debunga dari bunga yang hanya tinggal satu hari ke bunga lain jatuh secara mendadak dalam keadaan tidak menguntungkan, contohnya, dalam cuaca sejuk, hujan atau berangin. Akibatnya, pendebungaan tidak berlaku sama sekali, atau ovari yang lemah itu mati bersama corolla bunga.

Dalam sesetengah kes, ini adalah sebab mengapa labu memar di atas katil, dan hasilnya menurun. Keadaan ini boleh diperbetulkan oleh pendebungaan tiruan. Untuk melakukan ini, keluarkan kelopak dari bunga manusia yang robek dan pindahkan debunga ke bunga betina dengan gerakan lembut. Menjalankan prosedur ini lebih baik pada waktu pagi, melindungi debunga daripada kelembapan.

Kami menanam tumbuhan secara manualJurucakap yang berpengalaman menyatakan bahawa penyingkiran bunga yang pudar dan ovari yang tidak matang dapat membantu melindungi tumbuh-tumbuhan dari serangan serangga dan perkembangan bakteria putrefaktif yang boleh membunuh buah-buahan yang sedang masak.

Labu tidak bertolak ansur dengan kekacauan tanah. Oleh itu, kesihatan tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan bergantung pada seberapa sering air labu di tanah terbuka. Terutama berbahaya jika di sejuk, tepu dengan kelembapan bumi pada hari-hari hujan sudah mendapat buah berat. Di bawah labu sedemikian hendaklah terlebih dahulu untuk meletakkan sokongan yang kuat, tahan kelembapan, tidak mencederakan kulit.

Menyikat labu di luar rumah

Sebab mengapa labu membusuk di atas katil, mungkin ada kepadatan penanaman yang berlebihan, dan pada jenis belukar – kelebihan ovari, yang menghalang satu sama lain daripada berkembang.

Varieti labu dalam pembentukan tidak perluUntuk memusnahkan labu, untuk memastikan penembusan udara dan cahaya yang lebih baik ke semua bahagian tumbuhan, serta untuk merangsang pematangan buah-buahan yang sudah terbentuk, budaya mesti tertakluk kepada pembentukan. Jenis Shrub tidak diperlukan. Dalam kes ini, hanya keluarkan ovarium yang berlebihan, meninggalkan 3-4 buah pada tumbuhan, dan pastikan bahawa bunga pudar itu tidak menyebabkan kerosakan keratan, batang dan buah-buahan.

Di tempat terbuka, mencubit gourds jeruk dijalankan pada bulan Julai, apabila ada 1-2 ovari diameter 10 sentimeter pada bulu mata. Scourge dipendekkan melalui 4-6 daun selepas buah-buahan yang terakhir. Beban maksimum pada belukar dikira atas dasar ciri-ciri pelbagai dan berat labu matang. Biasanya, buahnya lebih besar, semakin kurang ia harus ditanam setelah tanaman ditebang di tanah terbuka.

Berikut adalah labu yang ditanam sebagai hasil daripada mencubit semak belukarSemua pukulan kosong, dipotong keluar, dan hanya satu pasang yang paling kuat yang tersisa dari sisi, memendekkannya menjadi 50 cm.

Untuk meningkatkan labu saiz mendapat sokongan tambahan, bersama-sama dengan mencubit, beberapa interstices bulu-bulu yang dibusuk disiram dengan tanah dan dibasahkan. Dalam masa 8-10 hari, di bawah tanah, akar kuat dibentuk, memberi makan bau. Langkah ini di buka akan melindungi tanaman dari angin, dan cambuk dan buah dari kerosakan.

Penanaman dan mencubit labu – video