taman buah-buahan yang rapiUkuran yang wajib untuk tukang kebun adalah pemercian pokok buah-buahan pada musim bunga, dan masa tingkah lakunya menentukan iklim. Adalah penting untuk memilih cuaca kering pada awal musim bunga dan menjalankan rawatan pencegahan dan pencegahan pokok buah-buahan. Pemutihan musim bunga tumbuhan adalah tanda awal perjuangan untuk keindahan dan kesihatan kebun, pertempuran untuk panen.

Kenapa batang pokok buah-buahan

pemangkasan pokok - perlindungan kayuSatu sifat pokok yang sihat adalah kulit dari ciri-ciri warna baka, yang tidak mempunyai keretakan atau pemarkahan. Tetapi hanya pokok muda boleh berbangga dengan pakaian yang benar-benar tulen dari batang. Kemudian terdapat kekasaran, mikrob, di mana perosak boleh bertelur, spora kulat dan lichen boleh diperkenalkan.

Merapikan pokok buah-buahan dengan komposisi khas:

  • membasmi luka pada batang dan pangkal cawangan rangka;
  • Melindungi terhadap pemanasan kayu yang tidak sekata pada siang hari, menghalang terbakar matahari.

Matahari pada bulan Mac sangat menghangatkan batang gelap, mengganggu irama biologi. Lebih banyak salji terletak di atas tanah, dan labah-labah pertama dari retak itu telah memanjat dan jatuh ke bawah pada tali. Ia perlu untuk perosak dinding di bawah lapisan padat padat, di mana persiapan perlindungan telah ditambah. Oleh itu, syarat-syarat pokok-pokok buah-buahan yang memerah di musim bunga mestilah lebih awal.

Sekiranya pokok tersebut tidak dibersihkan daripada perosak kulit dari musim luruh, terdapat retakan dan lekukan, sehingga mencuci dalam cuaca yang mendung, kerak dibasuh dari lumpur, pembersihan tempat-tempat yang diragui dilakukan. Selepas prosedur kebersihan, kulit kayu harus kering.

Warna salji berwarna putih mencerminkan sinar matahari dan kayu semakin panas. Perbezaan suhu malam dan siang hari pada musim bunga adalah penting dan boleh menyebabkan keretakan korteks. Lapisan tahan lasak pokok buah kapur di musim bunga – perlindungan daripada penyakit dan perosak, daripada pemanasan terlalu panas ke musim luruh.

Komposisi spring whitewash

komposisi kapurPrasyarat untuk komposisi apa pun adalah pemantulan maksimum – keputihan! Asas yang terbaik untuk pemutihan pokok dewasa adalah limau baru. Sifat pembasmiannya dikaitkan dengan mendapatkan penggantungan alkali. Selepas pengeringan di batang, kerak kuat CaCO3, yang tidak larut dalam air. Keputihan akan berlangsung selama musim panas.

Jika sukar untuk mencari kapur, anda boleh menggunakan cat putih akrilik, pada orang yang dipanggil emulsi. Komponen ini adalah asas komposisi kapur untuk pokok buah-buahan. Untuk lekatan yang lebih baik dalam baldi, anda boleh menambah tar yang sudah dibubarkan atau sabun isi rumah 5 g setiap 1 liter penggantungan.

Komponen yang selebihnya boleh ditambah sebagaimana perlu, berdasarkan 10 liter larutan:

  • Pupuk segar 1 kg + tembaga sulfat 200 g;
  • tanah liat berminyak 1 kg + baja segar 1 kg + tembaga sulfat 250 g.

100 g carbofos atau urea boleh ditambah kepada penyelesaiannya.

Jangan campurkan semuanya dalam satu baldi. Anda perlu memberi tumpuan kepada populasi pokok perosak.

Untuk pokok-pokok muda dengan kulit yang kurus tanpa kerosakan, penyelesaiannya mesti disediakan berasaskan kapur. Sekiranya anda membeli pussy, sifat pembasmiannya lemah, ia sudah terurai di udara, anda memerlukan tembaga sulfat, karbofos, urea.

Urutan operasi

bunga kapur dari pokok buah-buahanPemutihan pokok buah-buahan terdiri daripada tindakan wajib:

  • penyediaan batang untuk pewarnaan;
  • kapur;
  • pembersihan.

Sekitar pokok menyebarkan kanvas, di mana jatuh kulit mati, dikeluarkan oleh pengikis, serpihan dan habuk dari pelucutan dengan dawai logam. Sekiranya pokok rosak sebelum kambium dan lebih dalam, luka hendaklah ditutup dengan crock taman.

Suspensi tebal yang terbaik dicat dengan berus, merata merangkumi retakan dan singkapan cawangan rangka bawah. Sekiranya pokok itu masih kecil, cuma catkan batangnya ke cawangan pertama.

Selepas itu, sampah dikumpulkan dan dibakar bersama dengan kandungannya. Ini penting untuk mencegah penyebaran serangga dan penyakit.

Nasihat untuk tukang kebun

kerja musim bunga di tamanTidak semua petani menganggapnya sesuai untuk mengadun bahan kimia dalam satu mangkuk. Sesetengah percaya bahawa pemutihan pokok buah-buahan pada musim bunga pada masa awal hanya melaksanakan fungsi estetik, bahawa untuk pembangunan pokok kegunaannya dapat diabaikan. Sebagai alternatif, mereka mencadangkan selepas mengupas kayu untuk merawatnya daripada semburan dengan campuran Bordeaux atau tembaga sulfat. Adalah penting pada masa yang sama untuk tidak membenarkan aliran cecair ke dalam lingkaran dribble.

Daripada mencubit, ia dicadangkan untuk melindungi batang dengan lapisan jerami, baja segar dan tanah liat. Kebun-kebun yang berpengalaman menggunakan penyerapan 3 kg abu dalam 10 liter air selama beberapa jam. Untuk lekatan, komposisi sabun dobi ditambah kepada komposisi. Adalah dipercayai bahawa unsur-unsur surih yang terdapat dalam suapan abu relau pada kulit kayu.

Dengan pengalaman ini, pemahaman tentang apa langkah agroteknik dalam zon iklim tertentu lebih sesuai untuk langkah perlindungan. Perkara utama ialah taman itu sihat dan berbuah.

Untuk apa dan bagaimanakah pemutihan pokok buah-buahan pada musim bunga – video