tanah suburKesuburan dan humus adalah konsep yang berkait rapat. Dari bahasa Latin, istilah ini diterjemahkan sebagai tanah atau tanah. Walaupun hari ini, petani tanpa masalah menanam tanaman pada hidroponik atau tanah buatan, tetapi komponen kesuburan ini tidak dapat disebarkan. Untuk meningkatkan peratusan hasil, pertama anda perlu tahu apa humus tanah, dan kemudian mempertimbangkan proses pembentukannya.

Humus …

humusKamus alam sekitar secara bulat mengatakan bahawa ia adalah tumbuhan humus seiring dengan sisa haiwan organik. Malah pada zaman purbakala, nenek moyang kita menyedari bahawa bumi yang lebih gelap, hasil yang berlimpah dan berkualiti tinggi. Ia adalah pewarna – tanda pertama, yang menunjukkan kehadirannya dalam tanah media nutrien untuk sistem akar tumbuhan.

penduduk tanahJadi bagaimanakah humus terbentuk? Di lapisan atas tanah terdapat proses biokimia yang kompleks – penguraian sisa organik tanpa oksigen. Mereka tidak boleh berlaku tanpa penyertaan:

 • haiwan;
 • mikroorganisma tanah;
 • tumbuhan.

Apabila mereka mati, mereka meninggalkan jejak yang berat dalam pembentukan tanah. Di sini, juga produk-produk terurai dari aktiviti penting organisma ini berkumpul. Sebaliknya, bahan-bahan organik sedemikian tahan terhadap kesan mikroba, yang membolehkan mereka terkumpul di cakrawala tanah.

skim pembentukan humusBiomas ini berfungsi sebagai depot sebenar bagi semua organisma yang lebih tinggi. Komponen yang terkandung di dalamnya menenun akar tumbuhan dengan tenaga, dan juga memberi makan mereka dengan semua unsur yang perlu:

 • humik;
 • asid huru-hara;
 • sebatian humic.

Ketebalan penutup sedemikian boleh mencapai (di lintang sederhana di planet ini) hingga 1.5 meter. Di sesetengah kawasan ia adalah 10-16% tanah, dan di lain-lain – hanya 1.5%. Pada masa yang sama, rawa gambut mengandungi kira-kira 90% daripada pembentukan organik tersebut.

lapisan humusPembentukan humus secara langsung bergantung kepada proses mineralisasi – penguraian biomas (di bawah pengaruh oksigen) ke dalam mineral dan sebatian organik yang mudah. Dalam keadaan semulajadi biasa, ini berlaku secara sama rata, tanpa mengorbankan kelembapan.

Komposisi

penduduk tanahSebelum anda melihat sifat berguna penutup tanah ini, anda perlu mempertimbangkan komposisinya. Kepekatan terbesar elemen berguna terkandung secara eksklusif di bahagian atas ufuk. Apabila mendalam, mereka menjadi kurang, kerana semua “peserta” proses ini hidup pada tahap 50-70 cm dari permukaan. Oleh itu, pembentukan lapisan subur adalah mustahil tanpa:

 • spesies kulat tertentu;
 • cacing tanah;
 • bakteria.

kandungan bakteriaPemprosesan komponen organik, serta kotoran haiwan invertebrata membawa kepada pembentukan humus yang tidak ternilai. Ia adalah cacing yang penting dalam pembentukannya. Perlu diperhatikan bahawa dalam 1 m² humus, kira-kira 450-500 individu hidup. Setiap daripada mereka makan sisa tumbuhan dan bakteria. Bahan organik yang disimpan oleh mereka membentuk peratusan besar biomass nutrien. Komposisi humus termasuk unsur-unsur kimia tersebut (peratusan bergantung pada jenis tanah):

 1. Asid fulvic (30 – 50%). Asid organik larut yang mengandungi larutan nitrogen (tinggi molekul tinggi). Mereka membawa kepada pembentukan sebatian yang menghancurkan formasi mineral.
 2. Humin (15 – 50%). Ini termasuk elemen yang belum selesai proses humification. Pada masa yang sama, fungsi penting mereka bergantung kepada mineral.
 3. Voskosmoly (dari 2 hingga 6%).
 4. Asid humik (7 – 89%). Mereka tidak larut, walaupun di bawah pengaruh alkali mereka boleh hancur menjadi unsur yang berasingan. Setiap daripada mereka mengandungi salah satu komponen utama: nitrogen, oksigen, hidrogen dan karbon. Apabila asid bersentuhan dengan komponen lain, garam boleh terbentuk di dalam tanah.
 5. Sisa tidak larut (19 – 35%). Ini terpakai kepada pelbagai sakkarida, enzim, alkohol dan unsur-unsur lain.

Komposisi humus di tanah yang berlainanJadual kandungan humus dalam kumpulan utama tanah menunjukkan jumlah nitrogen dan karbon untuk setiap 100 atau 20 cm tanah. Pengukuran dilakukan dalam t / ha. Inilah gambaran umum rizab tanah subur di Rusia.stok bahan organik

Sekiranya terlalu kerap dan dalam kuantiti yang besar untuk membuat baja (mineral, khususnya, nitrogen), maka ini akan membawa kepada penguraian cepat biomas. Pada tahun-tahun pertama, hasilnya, tentu saja, akan meningkat beberapa kali. Tetapi dari masa ke masa, jumlah lapisan subur akan berkurang dengan ketara, dan hasilnya akan merosot.

Ciri-ciri berguna

Dalam bidang pertanian, yang paling penting ialah pemeliharaan ufuk organik ini. Sepanjang setengah abad yang lalu akibat hakisan di wilayah Rusia, serta Ukraine, penutup atas telah menurun hampir separuh. Kesan angin dan air menyebabkan deflasi / membasuh lapisan tanah yang kaya. Kandungan humus dalam ekologi tanah dan petani dianggap sebagai faktor kesuburan, dan kriteria utama dalam pembelian tanah. Lagipun, dia yang bertanggungjawab untuk ciri-ciri kualitatif tanah, dan atas sebab-sebab:

 1. Di dalamnya tertumpu banyak nutrien yang diperlukan untuk kehidupan tumbuhan yang produktif. Ini adalah hampir 99% dari nitrogen yang ada di alam, dan juga lebih daripada 60% daripada semua fosforus.unsur-unsur berbeza dalam komposisi tanah
 2. Menggalakkan tepu bumi dengan oksigen, menjadikannya lebih halus. Disebabkan ini, sistem akar budaya dan mikroorganisma yang hidup di dalam tanah menerima bahagian udara yang mencukupi.tanah longgar
 3. Membentuk struktur tanah. Akibatnya, tanah liat dan pasir tidak berkumpul. Sebatian organik gam zarah ke dalam gumpalan, membentuk sejenis kisi. Melaluinya melembapkan kelembapan, yang tersisa dalam lompang yang terbentuk. Oleh itu, tumbuh-tumbuhan menerima air. Juga, struktur berliung melindungi bumi dari perubahan suhu secara tiba-tiba dan anomali erosif.struktur tanah
 4. Humus menggalakkan pemanasan seragam tanah. Proses biokimia kompleks berlaku di lapisan ini. Akibat tindak balas tersebut adalah pelepasan haba. Seperti yang dinyatakan di atas, tanah subur mempunyai naungan yang lebih gelap. Nada coklat hitam menarik dan menyerap sinar ultraviolet terbaik.

Sebatian organik melindungi tapak dari kesan berbahaya bahan kimia berat yang terbentuk akibat aktiviti manusia. Unsur-unsur ini “memelihara” karbon, garam, logam dan radionuklida resin, meninggalkan mereka selama-lamanya di perut bumi dan tidak membenarkan tanaman mencerna mereka.

pencemaran karbonSatu-satunya masalah bagi semua petani adalah zon penanaman semulajadi, serta jenis tanah di mana kandungan humus (jadual diberikan dalam artikel) sangat berbeza. Oleh itu, untuk meningkatkan kesuburan tanah mereka, adalah perlu untuk menentukan tahap biomas di dalamnya, mengambil sebagai asas keadaan semula jadi di rantau ini.

Peta rizab humus

jenis tanah zonDi kawasan yang mempunyai iklim yang sangat teruk, proses pembentukan tanah adalah lambat. Oleh kerana pemanasan yang lemah pada lapisan atas, tumbuh-tumbuhan dan mikroorganisma tidak mempunyai keadaan yang baik untuk kewujudan sepenuhnya.jenis tanah di Rusia

Tundra

keadaan humus tanah liatDi sini anda dapat melihat kawasan besar yang terdiri daripada pokok-pokok konifer dan pokok renek. Lereng kebanyakannya ditutup dengan lumut. Dalam tundra, kandungan humus adalah 73-80 t / ha dalam lapisan tunggal. Kawasan ini begitu basah sehingga ia membawa kepada pengumpulan batu-batu tanah liat. Akibatnya, tanah tundra mempunyai struktur berikut:

 • penutup atas adalah sampah yang terdiri daripada sisa tumbuhan yang tidak dipetik;
 • lapisan humus, yang sangat lemah dinyatakan;
 • lapisan helium (datang dengan warna biru);
 • permafrost.

Dalam tanah sedemikian, oksigen tidak menembusi. Untuk aktiviti mikrobiologi organisma, kehadiran udara amat diperlukan. Tanpa itu, mereka mati atau membeku.

Taiga

rizab humus di tanah USSRPokok-pokok berdaun ditemui di wilayah ini. Mereka membentuk hutan campuran yang padat. Di zon padang rumput tidak hanya lumut, tetapi juga tumbuhan herba. Musim bunga (sering salji dicairkan) dan musim hujan musim luruh berlebihan melembapkan tanah. Aliran sedemikian menghilangkan rizab hamparan humus.

Di sini ia terbentuk dan terletak di bawah sampah hutan. Banyak sumber menyediakan petunjuk kandungan humus yang berbeza di taiga. Untuk jenis tanah berikut, mereka adalah (setiap 1 m², t / ha):

 • podzolotistye (kuat, sederhana dan lemah) – dari 50 hingga 120;
 • hutan kelabu – 76 atau 84;
 • sod-podzolatistye – tidak lebih daripada 128, dan tidak kurang daripada 74;
 • taiga-permafrost mengandungi peratusan yang sangat rendah.

Untuk menanam tanaman di tanah tersebut, katil perlu disahkan secara berkala dengan bahan berkualiti tinggi. Hanya dalam kes ini adalah mungkin untuk mencapai hasil yang tinggi.

Black Earth

komposisi chernozemPemimpin dan kegemaran dalam penarafan kesuburan ini adalah semua jenis chernozem yang diketahui. Humus organik di dalamnya mencapai kedalaman 80 cm atau 1.2 meter. Dengan betul mereka boleh dipanggil tanah yang paling subur. Ini adalah tanah yang menggalakkan untuk pertumbuhan tanaman bijirin (gandum), bit gula, jagung atau bunga matahari. Dari senarai berikut, seseorang dapat melihat variasi kandungan humus dalam pelbagai jenis chernozem (t / ha, per 100 cm):

 • tipikal (500-600);
 • Podozelenenny (sehingga 400);
 • lebat (dalam 550);
 • berkuasa (lebih daripada 800);
 • Caucasian barat selatan (390);
 • terdegradasi (sehingga 512).

chernozemAdalah berfaedah untuk memahami bahawa penunjuk bagi jenis tanah yang dara, matang dan ditanam adalah berbeza. Untuk mengenali komposisi setiap kumpulan ini, jadual diberikan. Tanah kestar meluas di kawasan padang rumput dan gersang, yang mengandungi tidak lebih daripada 100-230 tan setiap hektar humus. Untuk padang pasir (coklat dan kelabu jenis penutup tanah), penunjuk ini adalah kira-kira 70 tan / ha. Akibatnya, petani sentiasa perlu berjuang dengan salinisasi bidang.mengawal kemasinan tanah

Kemarau adalah musuh utama dari pelbagai jenis tanah. Oleh itu, perladangan mungkin memerlukan pengairan yang banyak.

Cara untuk meningkatkan hasil

Memahami bagaimana lapisan organik bumi membentuk, tukang kebun akan dapat meningkatkan kandungan humus dalam tanah podzolic, yang mengalami kelembapan yang berlebihan. Dalam perjuangan kesuburan zon tersebut, tindakan berikut digunakan:

 • menyuburkan taman dengan baja, gambut atau humus;
 • gunakan / buat kompos;pengkomposan
 • sentiasa melonggarkan bumi supaya oksigen mengalir ke akar dan cacing tanah;
 • menjaga jumlah bakteria tanah yang mencukupi, anda boleh menggunakan produk biologi khas atau berselerak di sekitar rumput kebun, serta organik. memberi makan cacing

Sampah asal sayur-sayuran boleh dicerna di tempat tidur, oleh itu menjaga pemakanan penduduk tanah.

Langkah-langkah semacam pacaran untuk kepemilikan tanah mereka akan membantu petani menyelamatkan tanah “hidup”. produktiviti tanahDalam kes ini, hasil akan meningkat beberapa kali.

Pembentukan humus tanah dari mulsa – video

Teknologi pengeluaran bio-humus – video

Humus di rumah – video