bagaimana mengupas delima masakApabila musim sejuk datang, tubuh kita memerlukan unsur-unsur berguna yang boleh diisi semula dengan memakan buah yang tidak eksotik. Bagi ramai, ia masih menjadi misteri bagaimana untuk membersihkan bom tangan untuk memelihara integriti setiap benih, tanpa kehilangan setitik jus. Lagipun, ia menyimpan gudang vitamin, mikroelen, asid amino, garam dan tanin.

bom tangan keseluruhannyaOrang yang lebih tua menghargai buah-buahan kerana rasa tidak enak dan rasa yang menyenangkan. Kanak-kanak suka merasakan warna-warna benih yang terang dan luar biasa, dipenuhi cecair masam. Tetapi, bagaimana untuk membersihkan delima dengan betul dan indah tersebar di atas pinggan supaya semua orang boleh mencubanya? Terdapat beberapa petua dan kaedah mudah.

Peraturan pemilihan untuk buah masak

buah-buahan manis berair yang masakGarnets adalah buah eksotik yang besar dengan bentuk bujur. Di bahagian atas mereka mempunyai “hiasan” asal, mengingatkan mahkota. Untuk ini, ada yang memanggil garnet sebagai buah diraja. Di luar, buahnya ditutupi dengan kulit keras, yang pasti melindungi banyak biji yang berair. Mereka terletak pada “pad” lembut dan sesuai rapat antara satu sama lain.

buah delima buah delimaApabila buahnya benar-benar matang, setiap benih dipenuhi dengan kelembapan memberikan kehidupan, dan ia menjadi elastik dan berair. Sekiranya buah itu tidak terputus dalam masa, kulit kering dan retak, dan ia mula merosot. Bagaimana hendak membersihkan bom tangan dengan cara yang tidak dapat kotor? Ia agak sukar untuk melakukan ini.

Terdapat beberapa peraturan untuk memilih buah-buahan yang ideal:

 1. Keadaan warna dan luaran kulit. Delima buah delima berbeza dengan warna merah cerah atau gelap. Kulit tidak mempunyai kecacatan, bintik dan keretakan yang kelihatan. Ia sesuai dengan benih dan sukar disentuh.licin licin kulit delima
 2. Saiz dan berat buahnya. Selalunya dalam buah delima besar disimpan lebih banyak benih yang berair. Oleh itu, keutamaan diberi kepada salinan sedemikian. Jika dibandingkan dengan buah-buahan lain, pilihan yang dipilih sedikit lebih berat, maka masak.buah delima besar
 3. Bunyi apabila mengetik. Buah-buahan diraja yang masak dengan penorehan sedikit menghasilkan bunyi tertentu, mengingatkan deringan metalik.buah delima dan buah delima
 4. Keanjalan buah. Garnet kualiti selepas pemampatan sedikit di tangan, tetap elastik dan pada firma masa yang sama. Sekiranya terlalu keras atau sebaliknya, lembut, anda tidak boleh membelinya.buah elastik

Bom, di mana korona hijau dengan pucuk, hampir tidak matang. Tanda-tanda ini menunjukkan bahawa buah itu cuba dibawa ke kematangan dalam persekitaran buatan.

Seperti yang anda dapat lihat, petua itu agak mudah. Ia masih belajar bagaimana untuk membersihkan bom tangan dengan betul, dan menggunakan kaedah dalam amalan.

Pilihan popular untuk pembersihan buah diraja

proses pembersihan buah-buahan yang cepat dan tepatUntuk berjaya mencapai biji yang dihargai, anda memerlukan alat ini:

 • pisau dapur yang tajam;
 • bekas dalam (mangkuk atau periuk);
 • satu sudu;
 • tukul untuk menewaskan produk daging.

Apabila semuanya sudah siap, buah itu dibasuh dalam air suam untuk membersihkan salutan pelindung yang digunakan oleh pengeluar. Jika tidak, bahan itu akan jatuh pertama di tangan, dan kemudian di mulut, yang tidak begitu menyenangkan. Buah dibasuh perlahan-lahan diusap dengan serbet atau tuala yang bersih. Sekarang, anda boleh menggunakan salah satu cara bagaimana membersihkan bom tangan dengan cepat dan tanpa percikan dan menikmati rasa yang tiada tandingannya.

Mengupas dalam bekas dengan air

membersihkan delima dalam airJika anda ingin membersihkan bom tangan dan tidak mendapat kotor, anda dinasihatkan untuk menggunakan pilihan ini. Ia terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • basuh buahnya dengan hati-hati dipotong dengan pisau tajam, tanpa menyentuh biji;
 • turunkan ke dalam bekas air dan biarkan selama 10 minit;
 • Tanpa mengeluarkan buah dari bekas, bahagikannya dengan dua tangan ke dalam kepingan;
 • selanjutnya membersihkan buah dari filem, membebaskan benih yang berair;
 • Jeda kecil, supaya semua sisa itu naik, dan biji-bijian tenggelam ke bahagian bawah.
 • kumpul sampah, kemudian tuangkan isi mangkuk ke dalam colander untuk mengumpulkan biji-bijian yang berharga.

Video yang disediakan menunjukkan cara membersihkan granat dengan betul dengan cara yang mudah.

Lobul spektrum delima

bahagikan garnet ke dalam kepinganSesetengah peminat buah diraja lebih suka memakannya, memegang sepotong yang berkesan dengan bijirin wangi. Anda boleh mencapai ini dengan melaksanakan operasi berikut:

 • buah yang dibasuh perlu diletakkan di atas papan pemotongan dan memotong mahkota “diraja”;perlahan-lahan pulih delima
 • Pisau tajam membuat 4 cetek cetek (kerana banyak akan lobulus);cengkerang cetek pada urat
 • Buah yang disediakan dijemput, perlahan-lahan ditekan ke tengah, membahagikan kepada bahagian yang sama;
 • Segmen sedikit ternyata dalam bentuk bunga dan ditumpuk pada hidangan.

Adalah dinasihatkan untuk membeli hanya garnet yang masak. Pilihan yang belum matang hampir mustahil untuk dibersihkan dengan cara ini.

Keseluruhan delima tanpa kulit

keseluruhan delima tanpa kulitBuah diraja kelihatan asli, jika anda dengan hati-hati mengeluarkan semua kulit dari itu, meninggalkan benih di tempat mereka. Terima kasih kepada kaedah ini, pengisian buah-buahan dengan cepat mendapati dirinya dalam tangan peminat buah-buahan eksotik. Perkara utama yang perlu diketahui ialah bagaimana cara membersihkan delima dari kulit dan tidak memecahkan integriti.

potong mahkota garnetUntuk bermula, dengan pisau tajam, buat beberapa potongan pada mahkota buah. Biarkan ia menjadi versi salib. Jari-jari fleksibel lagi pada tangan yang mahir akan berguna. Suatu tangan harus memegang bahagian makian makian dan menariknya ke arah anda.

Agar tidak merobek kerak, anda tidak boleh membuat gerakan mendadak. Jika tidak, sukar untuk berjaya menyelesaikan proses tersebut.

Apabila garis putih muncul di bawah mahkota, ia bermakna bahawa kerak telah hilang dari benih tanpa masalah. Sekarang anda boleh terus menembak sehingga ia berada di tangan anda. Sentuhan terakhir ialah penghapusan filem putih. Delima sudah bersedia untuk dirasakan, setelah mendapat kesenangan yang nyata.

Hiasan untuk sejambak bunga

bunga garnetRamai orang suka mencipta bunga asal buah-buahan. Apabila ia datang kepada buah diraja, perkara utama adalah untuk memahami cara memotong delima dengan betul supaya ia kelihatan hebat di atas meja. Ia juga penting untuk memilih saiz buah yang sesuai. Keutamaan diberikan kepada spesimen kecil atau sederhana.

kaedah pemotongan garnetTindakan pertama adalah memotong mahkota. Selanjutnya pada kulit itu membuat sayatan yang meniru kelopak bunga. Kemudian perlahan-lahan membentangkannya ke arah yang bertentangan. Dalam kes ini, kulit perlu mengeluarkan sehingga separuh buah. Akibatnya, bunga yang indah dari delima berair akan berada di tangan.

Pemurnian delima kering

pembersihan delima matiKadang-kadang ia berlaku bahawa delima telah menunggu masa untuk jangka masa yang panjang, dan kulitnya sedikit kering. Jangan buang apa-apa “permata” di dalam sampah.

Pertama, ia mesti dibasuh dan dikeringkan dengan teliti. Kemudian potong buahnya separuh, bawa ke mangkuk dan sudu untuk mengetuk keras pada kulitnya. Dari masa ke masa, benih mula jatuh. Mereka yang mempunyai filem putih, akan dibersihkan lagi. Sekarang anda boleh merasai bijirin berair buah yang berharga.

Di samping kaedah ini, terdapat pilihan lain untuk bekerja dengan buah diraja. Contoh cara membersihkan bom tangan tanpa banyak usaha ditunjukkan dalam video yang disediakan. Tidak hairanlah orang mengatakan bahawa lebih baik untuk melihat 1 kali daripada mendengar 100 kali. Lihat sendiri.

Cara mudah dan cepat untuk membersihkan bom tangan – video