insektisida CoragenSerangga yang berbahaya adalah berbahaya bagi tanaman, kerana ia membawa kerosakan yang besar kepadanya. Dan tidak kira sama ada ia adalah taman peribadi, atau tanah pertanian. Untuk menghilangkan tetamu yang tidak diundang akan membantu Koragen – insektisida, arahan tentang cara menggunakannya akan memberitahu anda bagaimana untuk menyediakan penyelesaian dengan betul, bagaimana untuk menyiapkan persediaan untuk budaya tertentu, dan juga akan membiasakan anda dengan kelebihan bahan tersebut.

Penerangan

Insektisida adalah penggantungan akueus berair dari kelas anthranilamide, bahan aktif utama yang adalah chlorantraniliprol pada kepekatan 200 g / l. Dadah dibungkus dalam botol plastik sebanyak 50 ml dan 0.2 l.

Kelebihan dan kekurangan

coragen untuk melindungi taman dari perosakAntara kelebihan racen serangga yang membezakan:

  1. Keupayaan untuk memusnahkan pelbagai perosak, khususnya lepidopteran.
  2. Ubat ini mula berfungsi dengan cepat: beberapa minit selepas memakan tumbuhan yang dirawat, larva kehilangan keupayaan untuk dimakan.
  3. Bahan ini selamat untuk manusia, lebah dan alam sekitar.
  4. Mekanisme tindakan yang luar biasa pada serangga, yang membolehkan anda untuk menolak resisteme.
  5. Sempurna mengatasi kumbang Colorado.
  6. Keberkesanan ubat ini sangat tinggi tanpa mengira cuaca.
  7. Rintangan untuk mengalir dengan curah hujan atmosfera.
  8. Ekonomi dan mudah digunakan.

Insektisida tidak sesuai untuk semua perosakWalaupun senarai besar kelebihan dadah, terdapat juga aspek negatif:

  • Berkuat kuasa terhadap spektrum sempit perosak;
  • toksik kepada haiwan akuatik.

Mekanisme tindakan

Kerja-kerja insektisida bermula sebaik sahaja ia memasuki perut serangga dengan “makanan” atau menembusi organisme melalui kutikula bersentuhan. Selanjutnya, gen rianidine-reseptor yang bertanggungjawab untuk penguncupan otot dilancarkan. Di samping itu, dadah, masuk ke dalam badan, tidak dapat dikawal dengan cara menghilangkan kalsium daripadanya, terkandung dalam otot, dan, akibatnya, di seluruh badan secara keseluruhan. Semua ini menyebabkan kehilangan kontraksi otot, lumpuh serangga dan larva dan kematian.

Related  Cherry di pinggir bandar – ditenggelamkan di selatan

Arahan penggunaan Corect insecticide

cara perlindungan diri ketika bekerja dengan narkobaPenyelesaian kerja disediakan secara langsung di dalam tangki penyembur dilengkapi dengan pengaduk. Sekiranya tangki tidak mempunyai bahagian sedemikian, atau jika semburan itu dirancang untuk dijalankan menggunakan pengabut, terlebih dahulu menyediakan minuman keras ibu, dan kemudian hanya pekerja. Dalam kes ini, bekas di mana penyelesaian akan disediakan dipenuhi dengan seperempat air, sebahagian kecil daripada racun serangga dibubarkan di dalamnya, dan sisanya jumlah ditambah dalam kelompok sehingga kepekatan yang diperlukan dicapai. Penyelesaian kerja yang disediakan harus digunakan pada hari yang sama semua.

penggunaan meja racun seranggaPenyemprotan dilakukan dalam cuaca tanpa angin, dalam kes-kes ekstrem, tiupan angin dapat mencapai maksimum 1-2 m / s, tetapi supaya penyelesaiannya tidak jatuh pada budaya jiran. Rejim suhu tidak penting.

Ubat ini akan berkesan hanya jika terdapat dos yang betul dan pematuhan dengan kadar penggunaan untuk budaya tertentu.

Keserasian dan ketoksikan

Insektisida digunakan dalam campuran tangki yang mengandungi kepekatan kecil bahan aktif. Dengan berbuat demikian, teliti mempelajari arahan persiapan, dan kemudian pra-uji mereka untuk keserasian.

Dengan sendirinya, Coragen adalah toksik rendah kepada manusia. Walau bagaimanapun, apabila menyediakan penyelesaian, semua langkah berjaga-jaga mesti diikuti. Bagi toksisiti racun serangga ke flora, zat ini selamat untuk lebah, walaupun apabila mengambil kira jarak ke zon sempadan musim panas, yang terletak pada jarak tidak kurang dari 4-5 km dari tapak penyemburan tumbuhan.

Tetapi bagi penghuni air, insektisida sangat berbahaya, jadi ia harus dielakkan masuk ke dalam air. Untuk ini, sebatian insektisida terbuka dicairkan dan digunakan pada hari yang sama, dan pembungkusan itu sendiri dilupuskan.