Sudah tentu, bagaimana untuk bangun ubi gloksiniyu? Pada tahun ini, saya kehilangan dua jenis yang cantik yang tidak terbangun selepas tempoh rehat. Setelah menjadi kecewa, telah mendapat satu gloksiniyu yang lebih baik dan sangat saya tidak mahu juga kehilangan jika tumbuhan ini juga beku.

tidur globoxin tuberKeanehan dari gloxinia umbi adalah bahawa mereka memerlukan rehat selepas berbunga banyak. Setiap tahun, dengan bermulanya musim luruh, bunga “hibernate” dan kekal dalam keadaan ini sehingga akhir musim sejuk. Dengan adanya musim bunga di dalam ubi, proses pertumbuhan mula diaktifkan, dan tidak lama lagi belukar hijau muncul di dalam periuk lagi.

Walau bagaimanapun, penanam bunga sering menghadapi masalah seperti yang tetingkap sudah pada bulan Mei, dan gloxinia tidak mempunyai tanda-tanda kebangkitan. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini dan bagaimana untuk membangkitkan umbi globoxium, tahu tuan perniagaan bunga dan gembira untuk berkongsi pengalaman mereka.

Sebelum ini, “untuk memaksa” ke atas ubi tidak perlu, kerana bunga masih mempunyai peluang untuk bangun sendiri.

Berdasarkan amalan, anda boleh memaksa umbi untuk bangun dalam dua cara:

  • merebus periuk di rumah kaca (tanpa mengeluarkan umbi dari periuk);
  • meletakkannya dalam pakej.

Kedua-dua cara kebangkitan juga baik untuk ubi yang baru diperoleh (tidur).

Awakening dalam periuk

gloxinia dalam periuk

Untuk kegunaan gloxinia, vas mesti dipindahkan ke tempat paling panas dan paling terang di dalam rumah dan sedikit lembapkan tanah, menuang air tidak di bawah umbi, tetapi di sepanjang pinggir bekas.

Mengisi bunga yang berlebihan tidak perlu, sebaliknya umbi akan reput.

Tutup pot dengan paket dan biarkan selama dua minggu. Kali ini sepatutnya mempunyai kecambah.

Awakening dalam pakej

umbi dalam pakej

Sebelum meletakkan ubi itu ke dalam beg, ia mesti diperiksa dengan teliti untuk reput. Sekiranya didapati, kawasan yang terjejas perlu dikeluarkan dengan memercikkan potongan dengan karbon aktif yang dihancurkan.

Related  Kami menghiasi dan melindungi tapak dengan lindung nilai berduri: bagaimana dan apa pokok renek untuk digunakan

Kemudian keringkan gloxinium itu. Dalam bungkusan itu sendiri, tuangkan beberapa sendok makan tanah yang ringan dan longgar dan taburkannya dengan ringan dari senapang semburan.

Daripada substrat, gambut boleh digunakan.

Lay ubi di campuran tanah dan tutup beg dengan baik, supaya ia tidak mengeluarkan udara. Pakai ambang tingkap yang ringan dan hangat, atau lebih baik – di bawah lampu latar. Penyaringan dan pelembab tidak perlu.

Kaedah ini akan membolehkan dari satu nodul untuk mendapatkan beberapa pucuk sekaligus, yang mudah dipisahkan dan digunakan sebagai tanaman bebas.

Video mengenai bagaimana untuk membangunkan gloxinia tidur