Taman sayur selepas rawatan landakMana-mana tukang kebun atau ahli agronomi yang terlibat dalam penanaman kentang, lambat laun, menghadapi proses menyamai tanaman ini. Nah jika wilayah kecil – anda boleh mengendalikannya secara manual. Tetapi, apa yang perlu dilakukan untuk mereka yang menanam seluruh kawasan atau ladang kentang? Nasib baik, ada jalan keluar dari situasi ini. Sehingga kini, terdapat peranti khas – “landak” untuk merumput kentang. Mereka akan dapat mengurangkan kerja penduduk musim panas. Kerja yang diperlukan dengan reka bentuk ini lebih pantas. Sementara itu, hasilnya mutunya sama dengan pemijahan manual. Jadi, apakah peralatan unik ini? Artikel ini akan membantu menjawab soalan ini.

Kelebihan utama landak

Kilang direka untuk merumput kentangLandak yang dipanggil adalah peranti yang, sebagai peraturan, terdiri daripada beberapa cincin diameter berbeza. Kalangan terletak pada jarak antara satu sama lain, dan di pinggirnya terdapat pin, yang melegakan penanaman kentang dari rumpai. Struktur biasanya dipasangkan, komponen-komponennya dilekatkan pada satu sudut tertentu.

Kelebihan peralatan ini sudah mencukupi. Yang utama ialah:

  • Membolehkan anda cepat menyingkirkan rumpai. Lebih-lebih lagi, semak kentang tetap tidak rosak, dan rumput yang tidak perlu ditarik sepenuhnya dari akarnya.
  • Bersama dengan merumput, struktur ini longgar dan melembabkan tanah. Setelah memproses kentang akan tumbuh dengan baik – akan ada akses ke udara dan penyerapan kelembapan akan bertambah baik.
  • Perkebunan kentang memperoleh penampilan estetika, struktur siri ini dipelihara.

Jerzy untuk motoblockSecara umum, reka bentuk sangat berguna dan perlu. Di samping itu, perlu diperhatikan bahawa peranti ini untuk merumput kentang boleh digunakan secara mutlak di mana-mana tanah, serta kawasan mana pun. Sebagai peraturan, landak dibeli bersama blok motor – mereka dibekalkan dengan kit. Tetapi, bagaimana jika anda masih tidak mempunyai reka bentuk ini? Jangan kecewa – anda boleh memesan peralatan yang diperlukan dari pembekal.

Varieti hedgehogs untuk memproses kentang

Roteng landak untuk motoblockSehingga kini, terdapat dua jenis landak:

  1. Putaran – fungsi utama: merumput, mengental dan hilling. Keuntungan yang tidak diragukan dari pelbagai landak ini – ia akan sesuai dengan mana-mana motoblock.
  2. Cone – direka untuk mengeluarkan rumpai sebelum kemunculan.

Berdasarkan ciri-ciri, ia menjadi jelas bahawa biasanya dibeli struktur berputar.

Landak buatan sendiri untuk merumput

Sesetengah pengrajin berjaya membuat landak untuk merumput kentang dengan tangan mereka sendiri. Benar, dalam hal ini kita bercakap tentang pemprosesan kawasan kecil. Jika anda perlu menyingkirkan rumpai, sebagai contoh, di seluruh bidang – anda perlu membeli peralatan khusus. Jadi, bagaimana untuk membuat pembinaan buatan sendiri untuk merumput kentang? Seketika kami akan memberitahu, untuk tujuan ini ketajaman dan sedikit semangat diperlukan.

Pertama anda perlu membina lukisan. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk mewakili dengan tepat di mana setiap bahagian akan ditempatkan. Sekiranya ini tidak dilakukan, pada saat-saat akhir sesuatu tidak dapat disatukan dan reka bentuknya perlu dibuat semula.

Reka bentuk hedgehog buatan sendiriJerzy untuk kegunaan manual. Ripper seperti itu boleh diwakili bukan sahaja dalam bentuk kon. Sesetengah tuan mengambil tiub berongga dan mengimpal gigi di atasnya. Reka bentuk yang diterima dipasang pada bingkai logam, dan kemudian pada batang kayu. Prinsip operasi adalah mudah – anda perlu menekan kedua-dua ke hadapan dan ke bawah. Hanya dengan itu kita dapat menjamin bahawa lapisan tanah yang besar akan ditangkap.

Sebelum anda mula merancang muncung ini, cuba cari tukang yang sudah mempunyai peralatan buatan sendiri yang serupa. Ini adalah perlu untuk menguji kekuatan anda dan memahami sama ada anda akan mengatasinya (latihan fizikal yang baik diperlukan untuk pekerjaan itu).

Tuai dari taman yang dipelihara dengan baikJerzy untuk motoblock. Untuk membina hedgehogs untuk blok motor, anda perlu berusaha keras. Anda memerlukan tiga cakera berukuran yang berbeza. Sebagai contoh, set boleh menjadi seperti berikut: 300: 200: 100 mm. Kalangan hendaklah pada paip logam.

Cincin melampau hendaklah terletak dari satu sama lain pada jarak 17.5 cm. Ia tidak disyorkan untuk melebihi angka ini.

Masih memerlukan duri. Untuk melakukan ini, anda boleh membeli rod logam dan memotongnya dari 40 keping. Bagi panjang lonjakan, ia mungkin berbeza, tetapi secara purata ia biasanya 10-14 cm.

Di dalam struktur, anda perlu meletakkan cincin terbesar, dan luarnya kecil. Anda boleh melampirkan cakera menggunakan jumper khas.

Menyimpulkan, saya ingin mengatakan bahawa landak untuk merumput kentang boleh menjadi satu perkara yang tidak boleh diketepikan. Mereka akan menjimatkan masa dan usaha. Menggunakan reka bentuk ini, anda tidak boleh ragu-ragu – tanaman akan menjadi sangat baik.

Pupuk untuk pemprosesan kentang – video