Anggur boleh diserang oleh perosakKebun anggur menarik perhatian banyak puluhan perosak. Sekitar 800 spesies serangga telah didaftarkan di seluruh dunia, mampu merosakkan tanaman tanaman ini. Dan bukan sahaja buah beri menderita, tetapi juga akar, pucuk abadi dan hijau, perbungaan dan daun.

Tanpa sistem perlindungan tumbuhan yang betul, rawatan pencegahan dan terapeutik anggur dari penyakit dan perosak, terdapat risiko kehilangan 30 hingga 50% tanaman, dan beberapa musuh tanaman ini dapat memusnahkan ladang sepenuhnya.

Tompok anggur dan cara memerangi mereka

Anggur yang rosak oleh tanda semakHama yang paling biasa di dunia adalah pelbagai spesies kutu, yang memberi makan jus bahagian hijau tumbuhan, melemahkan kebun anggur. Dengan berbahaya umum, serangga dilepaskan, menyebabkan kerosakan yang paling besar pada buah pinggang dan daun buah anggur.

Jika masa tidak menghalang pembiakan serangga dan mula menggunakan kaedah perjuangan dengan hama anggur, mata pencarian mereka menjejaskan kematangan pucuk, kualiti dan kuantiti buah beri, dan bahagian yang terjejas tumbuhan boleh membesar koloni bakteria dan kulat, termasuk patogen seperti penyakit serius seperti cendawan lembut seperti bulu dan serbuk embun.

Daun daun rosakHibernating pada rumpai atau di dalam ginjal hama wanita pada musim bunga, sudah pada suhu kira-kira 7-8 ° C mula makan dan bertelur. Akibatnya, tunas-laburkan bunga dan pucuk rosak, berus yang dihasilkan lebih kecil daripada sebelum kekalahan oleh tanda kutip, dan keuntungannya lebih lemah. Jika tunas itu menelan tunas, mereka menjadi merah, menjadi padat dan hancur.

Kerosakan dari pemberian serangga pada musim ini dari 6 hingga 11 generasi, meningkat pada bulan-bulan musim panas, apabila makanan gatal anggur disebabkan oleh jus bahagian hijau belukar.

Kesan kehadiran perosak muncul sebagai ubah bentuk bahagian luar plat lembaran, kemunculan tanda-tanda anak bukit, yang sesuai dengan sama disalut dengan felt atau longgokan web daripada lubang-lubang kecil kecil.

Semakin kuatnya luka daun, semakin lemah dalam proses metabolik tisu. Jika anda tidak mengambil langkah segera untuk memerangi gatal anggur, merasakan bintik-bintik di belakang daun menggabungkan, lipatan plat daun, hampir jatuh dari proses fotosintesis. Daun melemah dan layu. Kadang-kadang di bawah penutup dirasakan juga memaparkan berus.

Keadaan dedaunan selepas jangkitan gatal anggurSekiranya pada permulaan musim hama itu menetap pada tiang yang lebih rendah daripada pokok anggur, maka tanpa kawalan yang betul, ia juga boleh menetap menjadi pucuk yang lebih muda. Penyebaran hama ini dipromosikan oleh cuaca panas yang gersang, angin kusam, dari bahagian yang sakit tumbuhan kepada serangga yang sihat mendapatkan pemangkasan, penanaman atau cantuman. Untuk meminimumkan risiko kehilangan tanaman dari semak anggur, kaedah untuk mengawal perosak ini mesti termasuk teknik agroteknik dan penyemburan dengan racun serangga moden dan acarisida.

Related  Kami berkenalan dengan jenis dan jenis blackberry dari foto dengan penerangan

Melemahkan atau beku pada musim sejuk, pucuk mesti dikeluarkan. Pada musim gugur atau awal musim bunga, apabila tunas anggur belum mulai berkembang, pokok anggur dan tempat yang berpotensi agregasi anggur-gatal dirawat dengan larutan 2% DNOC. Terhadap kutu wanita musim sejuk, penyelesaian nitrafen 3% akan berkesan. Oleh kerana serangga sering disembunyikan oleh kot dirasakan yang terbentuk, perhatian khusus diberikan kepada bahagian belakang daun ketika merawat anggur dari penyakit dan perosak.

Ukuran panjang untuk memerangi gatal anggur dianggap sebagai rawatan dua kali penanaman dengan persiapan sulfur. Adalah penting bahawa suhu udara melebihi 20 ° C, dan perlu ada 10-14 hari antara prosedur.

Apabila tumbuhan telah diserang oleh hama, satu cara untuk rawatan kimia, termasuk Fufanon, Neoron dan Akhtar, aktellik atau Tevit Jet, dipilih bukan sahaja berdasarkan keberkesanan mereka, tetapi juga keselamatan berhubung dengan lebah dan manusia.

Anggur aphid atau phylloxera

Aphid anggurAmat berbahaya untuk batang bawah dan jenis perosak Eropah anggur – adalah kutu tumbuhan anggur, menyebabkan kerosakan kepada tanaman yang sedia ada dalam semua bentuk, sama ada ia adalah larva, nymphs, serangga bersayap dan tanah.

Muncul di Eropah pada pertengahan abad XIX, perosak ini menyebabkan kerosakan yang dahsyat pada kebun-kebun anggur yang paling terkenal, mempersoalkan penanaman tanaman ini di Perancis.

Untuk aphid musim memberikan 7-8 generasi, akibat daripada bentuk akar dijangkiti loji phylloxera ketara melemahkan, sistem akar mereka adalah tidak matang, dan tanpa pemprosesan anggur dari penyakit anggur dan perosak dibunuh dalam tempoh beberapa tahun. Untuk menghadapi borang ini hanya boleh, benar-benar membuang semak terjejas. bentuk lembaran, ciri-ciri penampilan di belakang galls daun yang mengandungi telur kutu daun, biasanya dikesan pada tahun kedua.

Telur aphids pada daun anggurOleh kerana perosak berbahaya ini adalah kuarantin, langkah-langkah kawalan adalah untuk mengelakkan penyebaran aphids, serta menggunakan rootstocks tahan phylloxer. Terhadap borang helaian yang digunakan Actelik, Dilor, Confidor Maxi dan Etaphos. Rawatan pertama dijalankan apabila tunas dikumpulkan, dan yang kedua di panggung apabila terdapat 9-12 daun sudah di pucuk.

Risalah dan sayur-sayuran lain yang membahayakan sayur-sayuran

Risalahulat Grozdevoy, anggur dan dua tahun tunas memakan daun, bunga halus dan tunas anggur dan ovari dan telah masak beri. Akibatnya, bahagian-bahagian yang terjejas dari pokok anggur rosak atau layu dan mati. Pada semak anggur, juga ulat ulat dan rama-rama, yang memakan buah pinggang dan daun, parasit. Tanpa perhatian yang sewajarnya, kerosakan yang serius terhadap bahagian hijau tumbuhan boleh disebabkan oleh penambang mole, yang larva berkembang di tisu daun dan memakannya dan membuat petikan berpusing.

Untuk melindungi tanaman dari penggulung daun dan sudu, rawatan anggur dari penyakit dan perosak dengan racun serangga dilakukan sepanjang tempoh ketika kupu-kupu terbang.

Caterpillar scoopSekiranya telur dan ulat terdapat pada anggur, adalah penting untuk menghapuskan bahagian tumbuhan yang rosak, dengan berhati-hati menghalang perosak daripada menyebar. Melindungi tanaman boleh melalui tiga rawatan berturut-turut Fozalon, Abhush, Sumicidin atau biologi siri moden.

Related  Petunia Sophistry Blackberry – Radikal Berkesan Warna

Thrips: penerangan tentang hama anggur, gambar dan cara rawatan

Thrips pada daun anggurParasit hijau tumbuh-tumbuhan bahagian anggur kecil panjang adalah 0,6-2 mm, serangga lapisan atas pucuk tusukan dan dedaun dan menghisap jus, menyebabkan belukar musim bunga kelewatan.

Pada daun yang dipengaruhi oleh thrips, pertama, di sepanjang tepi, dan kemudian di sepanjang plat keseluruhan, muncul kawasan terbakar, permukaannya cacat dan lenyap secara beransur-ansur.

Daun anggur sepenuhnya terjejas oleh thripsLesi yang sama boleh dilihat pada pucuk muda, antena, dan kemudian beri. Seperti dalam kes tandan anggur, kaedah memerangi serangga ini adalah penggunaan Phosphamide atau BI-58, Carbamyl dan Methomyl.

Perisai dan mealybugs

Perlindungan pada pokok anggurPucuk anggur menarik banyak perosak. Bingkai kecil dan mealybugs, memimpin gaya hidup yang tidak aktif, menetap di pokok anggur, menghisap jus. Ini membawa kepada kelemahan bahagian tumbuhan yang terjejas, pengeringan dan pengurangan hasil. Kehadiran skala memberikan bintik-bintik berkilat embun madu, yang diperuntukkan oleh serangga ini. Walau bagaimanapun, kerosakan kepada tumbuhan daripada makhluk perosak itu tidak terhad kepada kelemahan pucuk dan dedaun pada habitat mealybugs dan serangga skala cepat membangunkan kulat, terdapat poket penyakit berbahaya untuk anggur. Di manakah perosak ini, diwakili dalam foto, hidup, dan bagaimana merawat semak yang terjejas?

Pada musim gugur, pukulan muda tertumpu pada asas pucuk-anak berusia setahun, mereka dilampirkan dan dipanaskan. Pada musim bunga, serangga dewasa memberikan kehidupan kepada generasi baru yang muncul dari bawah perisai wanita mati.

Cacing tepung pisangMulberry serbuk dengan jisim waxy longgar putih sebagai salutan boleh menyebabkan kerosakan yang serius kepada anggur. Musim sejuk sebagai larva bawah kulit pucuk dewasa, dan juga menyokong jari-jari, perosak dengan bermulanya haba bergerak ke bahagian hijau tumbuhan, pada pucuk dan daun, di mana mereka menjadi dewasa. Dengan mealybugs dan pelbagai jenis scutes, mereka berjuang dengan pemprosesan semua bahagian di atas tanah belukar, serta butiran trellis. Spraying dijalankan di awal musim bunga, sebelum pembukaan bud dan, pilihan di bawah tekanan tinggi, jadi bahawa dadah telah menembusi ke dalam lapisan korteks.

Related  Syarat pematangan kentang

Skosari atau kumbang weevil

Vineyards rosak oleh beberapa spesies kumbang kumbang, yang menggerogoti tunas dan daun daun dedaunan muda, dan larva mereka serius boleh merosakkan sistem akar.

Kumbang-weevils merosakkan anggurDewasa dan larva kumbang yang menahan musim sejuk perosak dalam tanah pada kedalaman 15 hingga 30 cm. Aktiviti serangga bermula dengan ketibaan musim bunga apabila udara dipanaskan melebihi 10 ° C. Pemprosesan anggur dari penyakit dan perosak, termasuk kumbang, yang dijalankan oleh racun serangga dalam tempoh dari April hingga Mei, apabila kumbang secara aktif memberi makan, dan pada bulan Jun, manakala meninggalkan juvana tanah. Kebun anggur disembur dua kali dengan selang 10 hari menggunakan klorofos dan fosil, tanah di lorong dilonggarkan kedalaman sekurang-kurangnya 15 cm.

Perlindungan anggur dari tawon

Wasps diselesaikan di belukar anggurSekiranya sebahagian besar tahun koloni tawon secara aktif meningkatkan bilangannya dan mencari makanan protein untuk makan anak-anak, pada bulan Ogos serangga mula bersedia untuk musim sejuk dan diet mereka berubah secara radikal. Dari tawon, yang kini secara eksklusif tertarik dengan manis, panen banyak tanaman taman, termasuk anggur, menderita. Dan kerana kulit nipis buah beri ini perosak dapat mengurangkan hasil secara serius dan memberi kesan buruk kepada kualiti berus.

Oleh itu, melindungi kebun anggur dari tawon adalah tugas utama untuk ahli hortikultur.

Menghadapi tawon tidak mudah kerana dengan beri masak, penggunaan racun serangga menjadi berbahaya.

Nest AspenHasil terbaik dapat dicapai jika anda memulakan kawalan perosak terlebih dahulu dan menggunakan semua kaedah yang ada. Kehancuran sarang sarang lebih baik dihabiskan pada waktu petang, apabila serangga berkumpul untuk malam. Apabila kita akan melaksanakan tugas sedemikian, kita mesti mengambil semua langkah keselamatan diri. Laman konsentrasi perosak dirawat dengan kelajuan tinggi, aktif terhadap insektisida.

Perangkap untuk tawonPenggunaan perangkap yang dikeluarkan oleh industri dan buatan sendiri tidak akan membantu menghilangkan serangga, tetapi dengan pendekatan sistemik akan mengurangkan bilangan mereka. Pada permulaan musim panas perangkap dilengkapi dengan umpan daging atau ikan, dan pada bulan Ogos dan September kapal itu diisi dengan sirap atau produk manis lain. Apabila pengisian selesai, peranti dibersihkan dan digantung berhampiran kebun anggur.

Perlindungan tandan masak dari tawonApabila berus mula masak, untuk melindungi anggur dari tawon, serangga dan burung lain, mereka menutup dengan penutup selongsong atau bahan bukan tenunan. Tempat perlindungan sedemikian harus cukup bebas untuk tidak mengganggu pengisian beri dan mencegah pemeluwapan di dalam dan perkembangan reput.

Video mengenai penyakit dan perosak anggur