Penyimpanan kubis dalam kotakKubis adalah sayur-sayuran yang berharga. Terima kasih kepada kandungan vitamin yang seimbang, microelements penting, serat, tumbuhan ini telah menjadi produk diet yang unik. Terdapat banyak hidangan lazat yang berbeza, bahan utama yang merupakan kubis. Oleh kerana sayuran ini tidak memerlukan penjagaan khas untuk berkembang, mempunyai hasil yang baik, disimpan untuk masa yang lama dan mempunyai kos yang berpatutan, kubis telah menjadi produk makanan yang popular.

Tanpa salad kubis atau kubis segar, tidak ada pesta. Sayur-sayuran ini digabungkan dengan daging, ikan, kentang. Ia telah digunakan secara meluas dalam ubat rakyat sebagai ubat yang berkesan untuk banyak penyakit. Cara menyimpan kubis harus tahu setiap perempuan simpanan yang menghormati diri sendiri, sehingga selalu ada gudang nutrisi ini.

Jenis kubis yang popular untuk penyimpanan jangka panjang

Sejarah populariti kubis yang berabad-abad lamanya, penternak dari negara-negara yang berbeza dapat menghasilkan pelbagai jenis sayur-sayuran yang indah ini, sesuai untuk keadaan iklim kawasan tertentu, yang dibedakan dengan hasil yang tinggi dan jangka waktu penyimpanan tanpa kehilangan rasa dan sifat-sifat yang berguna. Selain itu, pelbagai kubis sentiasa dihasilkan, ia lebih berguna dan lebih enak. Mereka lebih tahan terhadap pelbagai penyakit. Spesies yang paling popular adalah kubis putih.

jenis kubis untuk simpanan jangka panjang

Untuk penyimpanan di musim sejuk, jenis lewat dan sederhana lewat yang mempunyai musim yang panjang berkembang adalah ideal. Kepala padat kubis adalah baik untuk masam dan disimpan di dalam bilik bawah tanah.

 

Sehubungan dengan perubahan iklim, pembentukan kubis berlaku dalam haba yang kuat, itulah sebabnya perkembangan tumbuhan melambat, dan dengan itu, jumlahnya tidak meningkat. Tetapi tidak perlu kecewa, saintis domestik dapat mengeluarkan kacukan F1 kubis tahan panas khas untuk penanaman di Rusia. Inilah nama mereka:

 • Mariyana;
 • Wizard;
 • Olympus;
 • The Quartet;
 • Orbit;
 • Valentine.

Related  Begonia kerajaan – penyebaran warna dalam satu bunga

Jenis-jenis hibrid semulajadi untuk penyimpanan jangka panjang tidak bersahaja untuk mengubah keadaan cuaca dengan mendadak. Berat maksimum satu kepala variasi Valentine atau Orbit adalah lapan kilogram, itulah sebabnya mereka sangat popular di kalangan petani Rusia.

Semak selama bertahun-tahun, jenis kubis yang tinggi untuk simpanan jangka panjang:

 • Kemuliaan. Kepala kubis pertengahan musim ini mempunyai rintangan yang baik untuk retak. Dapatkan penuaian yang baik dalam tempoh tiga hingga empat bulan selepas penanaman. Berat satu kepala boleh mencapai lima kilogram. Penyimpanan kubis kelas ini tidak kurang daripada 90 hari.
 • Turki. Variasi yang sangat baik untuk pemanis. Kematangan kepala adalah empat bulan. Penyimpanan kubis pada musim sejuk dalam bentuk segar tidak akan menyebabkan banyak masalah.
 • Moscow lewat. Kepala besar, ada yang menimbang kira-kira lapan kilogram, mengekalkan ciri-ciri berguna mereka untuk waktu yang lama jika kubis disimpan di tempat yang sejuk.
 • Amager. Kematangan pelbagai berlaku dalam tempoh empat bulan. Jisim rata-rata satu kepala, yang mempunyai ketumpatan tinggi, adalah empat kilogram. Semasa penyimpanan kubis pada musim sejuk, citarasanya hanya bertambah baik.
 • Kryumon F1. Kubis berair kecil (maksimum dua kilogram) boleh disimpan di dalam bilik bawah tanah sehingga musim bunga. Anda boleh menuai kubis empat setengah bulan selepas menanam.

Terdapat banyak jenis yang lebih baik dalam budaya sayuran penting ini yang patut mendapat perhatian. Melalui percubaan dan kesilapan, ramai petani dan petani trak dapat mencari varieti menghasilkan yang sesuai.

Kubis Turkic dan Moscow lewat

 

Pada gambar kubis Amager dan Kryumon F1

Penyimpanan kubis dalam ruang bawah tanah

kubis di dalam bilik bawah tanahSebelum anda mula menuai dan menghantarnya ke lokasi penyimpanan, anda perlu tahu bagaimana untuk mengumpul kubis supaya ia dapat disimpan selama mungkin.

Related  Foto dengan penerangan plum ceri ditemui

Bergantung pada pelbagai, kubis harus dituai baik pada akhir bulan Ogos, atau pada pertengahan Oktober. Apabila menuai, syarat berikut mesti dipenuhi:

 • Pembersihan perlu dilakukan pada hari panas yang cerah. Keluarkan dengan teliti dengan sekop. Jangan potong kayu dan akar.
 • Untuk menyelesaikan kubis. Keluarkan daun yang rosak. Tanggalkan garpu jika tongkol telah mulai membusuk atau telah rosak oleh perosak.
 • Keringkan buah yang dikumpulkan.

penyimpanan kubis dalam kertasIa adalah perlu untuk mengecualikan penampilan tikus di dalam bilik bawah tanah. Ia juga perlu untuk mengeringkan ruang bawah tanah itu sendiri untuk mengelakkan kelembapan berlebihan, yang menyumbang kepada pembentukan acuan dan reput. Adalah baik untuk merawat dinding dan rak di ruang bawah tanah dengan antiseptik.

Untuk penyimpanan di ruangan bawah tanah gunakan kaedah berikut:

 • Dalam kotak. Untuk melakukan ini, memotong semua kocherzhki dari kubis dan meletakkannya di dalam kotak kayu. Adalah wajar bahawa mereka mempunyai lubang atau celah. Kotak hendaklah diletakkan tidak langsung di atas lantai, tetapi pada mana-mana pendirian.
 • Piramid. Kaedah ini memerlukan platform kayu khas dengan jurang antara papan. Di atasnya, dalam corak penjaga gol, kubis diletakkan mengikut prinsip – yang terbesar di bahagian bawah dan bahagian atas kecil.
 • Untuk tidur dengan pasir. Untuk melakukan ini, letakkan kubis dalam kotak dan isi dengan pasir. Pilihan kedua melibatkan mengisi lantai bawah tanah dengan lapisan pasir tebal, dan meletakkan kepala di dalamnya.
 • Skru ke dalam kertas. Untuk melakukan ini, setiap kepala hendaklah dibalut dengan beberapa lapisan kertas. Kertas akhbar boleh digunakan, tetapi bukan untuk lapisan pertama kerana memimpin dalam dakwat. Selepas membungkus, kubis perlu diletakkan di dalam beg atau kotak.
 • Penggantungan di bawah siling. Untuk penyimpanan dengan cara ini, daun kubis perlu ditinggalkan. Ia perlu menggantung papan atau balok pada jarak sekurang-kurangnya 30 cm dari dinding terdekat di bawah siling bilik bawah tanah. Selanjutnya di sisi bar anda perlu memandu dalam kuku jarak yang sama. Jarak harus sesuai dengan saiz kepala terbesar. Pada kuku ini dan akan digantung kubis dituai.

Sekiranya semuanya dilakukan dengan betul, maka hasil panen akan disimpan utuh dan selamat sehingga musim bunga yang sangat.

Cara baru menyimpan kubis

Penyimpanan kubis dalam filem makananRamai petani sering tertanya-tanya bagaimana untuk memastikan kubis selama 12 bulan. Nasib baik, kemajuan saintifik dan teknologi tidak berdiri tegak dan sebagai tambahan kepada varieti baru, mencipta dan cara berkesan menyimpan kubis pada musim sejuk.

Related  Kami mengkaji budaya sayuran – kacang tali

Inilah yang perlu dilakukan supaya sepanjang tahun di atas meja terdapat hidangan dari kubis segar:

 • Pilih kepala lebih ketat.
 • Hancurkan semua daun longgar.
 • Jika ada kerosakan, ia mesti dikeluarkan.
 • Setiap kepala harus dibalut dengan filem makanan tipis (tiga lapisan), dibeli terlebih dahulu dari kedai.
 • Letakkan dalam kotak atau beg dan hantar ke tempat penyimpanan yang disediakan.
 • Sekali sebulan, adalah perlu untuk memeriksa rizab untuk kehadiran reput, yang mesti dipotong segera.

Penyimpanan kubis dalam filem makanan akan tetap dalam keadaan baik selama hampir setahun. Terima kasih kepada kaedah moden yang murah ini, sayuran segar yang sihat akan sentiasa ada dalam diet, penggunaan biasa yang menyumbang kepada normalisasi metabolisme dalam badan, panjang umur dan pemeliharaan kecantikan.

Bagaimana untuk menjaga kubis dalam bilik bawah tanah – video