Petunias moden Typhoons adalah keluarga tumbuh-tumbuhan tahunan atau lama, dengan batang nipis dan bunga-bunga yang terang dan tidak dapat dilupakan. Budaya yang dibentangkan mempunyai bentuk semak spesifik, manakala cawangannya boleh mencapai ketinggian 15-20 cm, dan daun – 6-13 cm diameter.

Apa jenis petunia adalah Typhoon?

Pakar berwibawa hanya membezakan dua jenis utama petunia, seperti:

  • multiflorous petunia (Multiflora);
  • petunia berbunga besar (Grandiflora).

petunia taufan taufanGrandiflora petunias analog mempunyai mempunyai satu (maksimum dua) bunga yang besar, diameter yang mana dianggarkan 8-10 cm. Mereka sangat menuntut ke atas tanah, dan tidak boleh bertolak ansur sejuk, jadi ia adalah sangat disyorkan untuk berkembang mereka di gantung bakul. Di samping itu, daun yang rapuh tanaman ini terdedah kepada kerosakan akibat hujan lebat, yang bermaksud bahawa mereka mesti ditanam di bawah bumbung atau kanopi.

Tumbuh-tumbuhan berbilang, di mana petunia Typhoon milik, mempunyai sistem akar yang maju, banyak batang dan daun kecil. banyak bunga mereka biasanya mencapai tidak lebih daripada 5-6 cm garis pusat dan ciri-ciri pelbagai warna yang menarik, dari putih tulen, dan berakhir dengan scarlet tepu atau warna coklat. Petunia berbunga berbilang dianggap tumbuhan yang menakjubkan yang dapat menghiasi lorong, bunga musim panas atau rumah hijau.

Ciri-ciri utama Typhoon petunia

Salah satu jenis utama petunia berbunga adalah “Typhoon”, yang mempunyai batang yang panjang dan banyak bunga pelbagai warna. Mereka dihargai, di atas semua, untuk berbunga panjang yang banyak dan bau yang menyenangkan, yang memanjang beberapa meter dari tumbuhan. Budaya yang dipertimbangkan lebih suka tempelan suria bersama-sama dengan tanah liat atau berpasir ringan yang tidak mengganggu perkembangan sistem akarnya.

Bagaimanapun, Typhoon petunia tidak menyukai kelembapan yang berlebihan, dan dengan banyaknya baja nitrogen-fosfat, sistem daun boleh menenggelamkan bunga.

budaya air perlu dilakukan hanya pada awal pertumbuhan, tetapi apabila tumbuhan mencapai saiz yang standard, mereka perlu berhenti, kerana ini jenis petunias lebih baik bertolak ansur dengan haba dan kekurangan kelembapan daripada lebihan.

Related  Penanaman labu di tanah terbuka di negara ini

Petunia Taufan Taufan dan Tornado

petunia taufan taufanMungkin salah satu jenis yang paling popular tumbuhan digambarkan menjadi Typhoon perak warna ungu tua – budaya sangat berkuasa yang mekar sepanjang musim panas, membentuk rangkaian padat batang lebih lama daripada 1.5 m, ia pulih dengan cepat selepas hujan lebat, angin kencang dan kerosakan lain, seperti beliau. Mekar dengan penjagaan yang betul terus sehingga fros pertama.

petai taufan taufanPetunia Giant Typhoon Cherry juga dalam permintaan yang tinggi di kalangan tukang kebun tempatan. Ia mempunyai kelajuan yang unik, membentuk semak padat dengan beratus-ratus bunga beberapa minggu selepas menanam benih. Tumbuhan ini sangat bersahaja dalam proses pertumbuhan, dan sistem akar yang maju menyumbang untuk mendapatkan kelembapan dari lapisan dalam tanah.

Satu lagi tumbuhan yang luar biasa, yang sering dilihat di katil taman, ialah petunia Tornado Typhoon. Ia juga membentuk batang pokok renek dengan panjang 1,5 m dan bunga kecil boleh menjadi warna yang berbeza (merah jambu pucat, putih, merah, ungu dan lain-lain.). Budaya ini ditanam pada awal bulan Jun pada jarak sekurang-kurangnya 30-40 cm dari tumbuhan tetangga.

Oleh itu, warna ungu tua Typhoon yang unik akan menjadi hiasan yang besar untuk rumah negara, dan juga untuk balkoni bandar, membolehkan anda untuk mengagumi bunga yang indah untuk masa yang lama.

Video: berkembang petunia tanpa kesilapan