Under lång tid drömde jag om att ha en rosenträdgård. I min trädgård växer en gammal busk av en terosa, och på hösten köpte och planterade jag flera andra sorter. Berätta för mig, hur man bryr sig om rosor på våren efter vintern?

Varje blomsterhandlare som har en liten rosenkrans i sitt hushåll, vet huvudregeln för att växa rosor. En vacker blommande buske kan endast erhållas genom att skapa bekväma “levnadsförhållanden” för rosor. Och först och främst behöver du veta hur man sköter om rosor på våren efter vintern för att hjälpa buskarna att vakna och gå in i en fas av aktiv tillväxt.

Bland vårarbeten i rosenkransen finns fyra huvudpunkter:

  • avlägsnande av vinterskydd
  • trimbush;
  • topp dressing;
  • mulching.

Återkallelse från buskarna vinterskydd

täck avlägsnande

Vinterskydd från buskar avlägsnas efter att nattfrysorna lämnar, och dagtemperaturen når stabila värden.

Om skyddet är gjord av vattentätt material som inte tillåter ljus, måste du först öppna busken något så att den ventileras och fukten som ackumuleras under locket förångas. Helt öppna rosor om några dagar, när de acclimatizes till utomhus temperaturer.

Vid användning av “andningsbart” material kan skyddet omedelbart avlägsnas.

Vår beskärning av rosor

vårbeskärning av rosor

Skära tidig vår i buskarna för sanitära ändamål, ta bort de vintrar som har dött ut under vintern. Dessutom kan du skapa en ros.

Beroende på vilken typ av ros som odlas finns det vissa nyanser när man skär buskar:

  1. Tea-hybrid rosor. Efter borttagning av torra grenar på vuxna buskar, lämna inte mer än 8 skott, förkorta dem efter 6 knoppar. Det räcker för unga plantor att lämna 3 kortklippta kvistar (efter 3 knoppar).
  2. Buskar rosor. Varianter som blommar en gång beskärs inte (endast ta bort torra skott). Rosor, som blommar flera gånger, skärs till en tredjedel av deras höjd.
  3. Stämpelrosor. På skotten lämnar inte mer än 5 njurar, skär dem ungefär i samma höjd.
  4. Klättra rosor. Förutom buskrosor beskärs inte blommande enblommande unga buskar, annars kommer nästa år inte blomningen att komma. Det är nog bara för att tona dem, skär ut torra skott. I sorter som blommar upprepade gånger, förkorta laterala grenar till 2-3 knoppar, lämnar huvudgrenarna orörda.

Related  Hur matar man surfins och pelargonium?

Vårens bästa dressing av rosor

vårens bästa dressing av rosor

Unga buskar planterade på hösten behöver inte göra mineralgödsel. Det räcker att hälla dem med en lösning som innehåller organiska (fågeldroppar eller mullein).

För att förhindra sjukdomar efter avlägsnande av locket, ströms rosen med Bordeaux-vätska (200 g kopparsulfat och snabbkalk till en hink med vatten).

Omedelbart efter beskärning av gamla buskar är det nödvändigt att sprida ammoniumnitrat under dem och häll. I slutet av april tillverkar de mineralgödsel med Kemira (1 matsked per skopa vatten).

Mulching av buskar

mulching rosor

När buskarna är trimmade och befruktade bör marken runt bagageutrymmet försiktigt, för att inte skada rötterna, gräva. På toppen av marken låg ett lager av mulch, 5 cm tjockt, utan att täcka huvudskottet.

Eftersom mulch använder sågspån, torrt gräs eller kompost.

När mulken roterar, blandas den med marken och ett nytt lager läggs ut. Detta kommer att bidra till att bevara fukt, skydda rötterna och skapa ett hinder för utveckling av ogräs.

Ta hand om rosor efter vintern – video