Menyemai benih untuk benih di tempat yang dingin dan berubah-ubah keadaan iklim di mana kilang tidak haba yang cukup untuk pembangunan akhir dan kematangan bermula pada bulan Februari – Mac. Jika Februari dicirikan dengan menanam benih tanaman yang bercambah terlalu lama dan mempunyai musim yang cukup lama semakin meningkat, Mac menyemai diterima jenis awal sayur-sayuran dan bunga, yang masih mahu menikmati akhir musim panas.

Kondisi iklim semulajadi kawasan Urals dan Moscow dicirikan oleh hujan lebat dan suhu rendah, musim panas tidak panas.

Sekiranya kita menganggap kawasan Ural, maka di wilayahnya terdapat keadaan cuaca yang berubah-ubah, yang menyebabkan kawasan terlalu kering atau terlalu basah. Suburbs dicirikan oleh iklim yang lebih sederhana, yang menyebabkan musim panas yang pendek. Oleh itu, adalah perlu memilih tumbuhan yang mana untuk menanam benih di rantau ini berdasarkan ciri-ciri sayur-sayuran dan bunga itu sendiri, untuk mendapatkan tanaman yang diingini sebagai hasilnya, memastikan penjagaan yang sewajarnya bagi mereka sepanjang tempoh pertumbuhan dan pembiakan vegetatif.

Separuh pertama bulan Mac selalu disediakan untuk menyemai sayur-sayuran, tempoh kematangan yang sedikit lebih tinggi daripada tanaman awal, tetapi separuh kedua bulan disediakan untuk jenis sayuran awal.

Mac dicirikan oleh hari yang panjang, yang menyebabkan cahaya semulajadi yang mencukupi untuk pucuk bercambah, dan ini menghapuskan penggunaan lampu buatan untuk menghasilkan proses fotosintesis yang cekap.

Baca artikel: bila untuk menanam benih tomato?

Di manakah penduduk musim panas di Urals dan Wilayah Moscow memulakan kerja bermusim?

Selalunya, tanaman penanaman pertama. Sayuran panas yang menuntut mempunyai tempoh pembangunan vegetatif sekitar seratus hari, jadi mustahil untuk mendapatkan buah tanpa benih. Di pinggir Urals dan Moscow, varieti hibrid yang menyesuaikan diri dengan keadaan yang semakin meningkat – Giselle, Raja Pasar, Raja Utara, Tasik Swan, Sadko, Marzipan – sudah mantap. Terung ditaburkan di tengah atau lewat Mac, selalunya berumur dua puluhan – tiga puluh bulan. Budaya ini sangat sensitif terhadap kerosakan pada akar, jadi untuk mengelakkan jeruk bibit, segera benih harus disemai dalam bekas yang terpisah. Di dalam benih tanah terung ditanam pada awal bulan Mei.

Tomato tidak kurang termophilic daripada terung, dan mereka juga ditanam pada akhir bulan Mac. Sememangnya, hasil terbaik memberikan kacukan. Berikut adalah beberapa yang paling tidak bersahaja: Shuttle, Letupan, gergasi Merah, makanan istimewa Moscow, Blagovest F1, Pendatang baru RO. Bibit tomato semasa penanaman beberapa kali tertakluk kepada picks, ditanam di tanah pada pertengahan Mei. Perlu diperhatikan bahawa anak benih bulan Mac selalu lebih kuat daripada anak benih Februari, kerana ia menyerap lebih banyak cahaya semulajadi dan dengan demikian diprogramkan untuk hasil yang tinggi.

pucuk ladaTidak berjaya tumbuh benih pada bulan Mac di Ural dan di pinggir bandar tanpa lada manis tercinta, bagi tempoh dari menyemai untuk menuai adalah satu ratus lima puluh hari. gred lebih pilihan untuk rantau Moscow – Rhapsody, Fidelio, Atlantic, Agapovsky, Semko, Pinocchio, Ural – Montero, Selva, tunggal, Alyosha Popovich, Player. Peralatan tempat tidur yang dijalankan pada pertengahan Mei.

Pada separuh kedua bulan Mac, anda juga boleh menyemai tanaman seperti bawang, bawang Nigella, lobak merah awal, radishes, Adas, sawi, kubis Cina, salad, bayam, saderi, basil, brokoli, kubis, kohlrabi, kembang kol, kubis. bawang merah, kubis Peking, bayam

Semasa penanaman benih sayur-sayuran, anda mesti memerhatikan kelembapan tanah dengan tegas. Untuk anak benih, kedua-dua pengeringan tanah dan pelembab yang berlebihan sama-sama berbahaya.

Benih bunga pada bulan Mac

Penanaman anak benih pada bulan Mac adalah penanaman bukan sahaja tanaman sayuran menghasilkan masa depan yang tinggi, tetapi juga tumbuhan bunga yang dapat menikmati musim panas keseluruhan dengan bunga mereka dan menghias reka bentuk katil bunga lanskap:

  1. Dengan benih dalam persekitaran semula jadi Ural dan pinggir kerap kali ditanam Annuals bunga seperti warna ungu tua, begonia, viola, kacang manis, lobelia, verbena, ageratum, phlox, tanaman bunga, asters.petunia
  2. Perennial juga memerlukan benih – nivian, ulas, bunga jagung.chamomile
  3. Bunga, yang mengeluarkan semula ubi-ubian, juga ditanam dari benih – dahlia, peony.dahlia merah jambu
  4. Bunga – hiasan, bukan sahaja katil bunga jalan, tetapi juga tingkap rumah, semasa benih disemai Mac tumbuhan tertutup, seperti Hippeastrum, lemon kayu putih, pokok kelapa pelbagai spesis, balsem, Pelargonium, Fuchsia.Bilik hipokostrum

Apa yang lebih baik untuk menanam pada bulan Mac di Ural dan di pinggir bandar, menunjukkan amalan penduduk musim panas. Sangat banyak amatur, menjalankan eksperimen, mencapai hasil yang tinggi dan reka bentuk landskap yang indah dalam penciptaan pinggir bandar mereka.

Syarat benih menyemai benih (video)