dalam timun tumbuh foto dalam begPelbagai alasan membuat tukang kebun menggunakan cara alternatif untuk menanam timun – menjimatkan dan / atau memaksimumkan penggunaan kawasan yang tersedia dengan berkesan, keinginan untuk meningkatkan hasil dan sememangnya keinginan untuk memudahkan pekerja.

Cara-cara non-tradisional yang paling popular untuk timun yang semakin meningkat, dibina berdasarkan prinsip katil menegak:

 • dalam beg;
 • dalam barel;
 • dalam botol plastik 5 liter.

Penanaman timun dalam beg

Untuk melaksanakan kaedah ini, anda perlu:

 • benih yang kuat – tumbuhan yang sihat dengan warna hijau gelap dan tidak kurang daripada 3 daun nyata;
 • beg atau beg plastik yang padat (gula atau sampah), jumlah dari 100 l;
 • batang kuat, tiang – panjang 2 meter;
 • kuku – 4 pcs., panjang tidak kurang daripada 100 mm;
 • kord atau garis tebal – 30 m;
 • tiub berongga (logam, asbestos, plastik) – 3 keping, diameter 5-10 cm, panjang kira-kira 1 m;
 • pasak – 10 keping;
 • tanah – campuran organik siap sedia atau siap, dibeli tanah untuk timun.

Nasihat! Sekiranya dikehendaki, anda boleh secara berasingan menyediakan campuran organik untuk timun yang tumbuh di dalam beg, untuk ini anda perlu mengambil bahagian yang sama: tanah baja, kompos dan taman yang diperbuat. Kacau semua bahan dan masukkan segelas abu kayu ke campuran.

Teknologi

pada penanaman foto timun dalam pakej

 1. Di bahagian atas tongkat yang disediakan untuk tukul di kuku. Kedalaman rendaman setiap kuku ke dalam kayu adalah 3 cm.
 2. Tube dengan lubang yang digerudi untuk timun menyiram dalam beg - gambarMelalui panjang keseluruhan tiub, dengan cara yang berperingkat-peringkat menggerudi lubang-lubang, masing-masing Ø kira-kira 1 cm. Tiub dengan lubang apabila timun yang tumbuh di dalam beg digunakan untuk menyiram tumbuhan seragam.
 3. Pasang beg atau beg dalam kedudukan tegak menegak pada patch solar terpilih.
 4. Di bahagian tengah (bawah) beg untuk menjaringkan tongkat, ia mesti memecahkan pakej dan masuk lebih dari 40 cm ke dalam tanah taman. Di sekeliling tong, di dalam ruang beg, pada jarak 12 cm, untuk memasang tiub berongga, mereka harus naik di atas bungkusan (campuran organik) sebanyak 20 cm.
 5. Isikan pakej dengan tanah.
 6. Di sisi beg, potong 8-10 lubang segi tiga. Setiap sisi lubang segi tiga hendaklah 4 cm. Anda boleh melakukannya dengan lebih mudah dan memotong lubang-lubang melintang.

Penting! Lubang-lubang tidak boleh dikelompokkan dalam satu tempat, perlu mengaturnya secara merata, sementara yang paling rendah dipotong pada ketinggian sekurang-kurangnya 30 cm dari bahagian bawah bungkusan (dari tanah taman).

 1. Leher beg dan bukaan segi tiga bersedia dilupuskan di sisi lembut ditanam benih – pada beg itu tidak lebih daripada 13 loji secara optimum 9 (3 di bahagian atas pakej, sepanjang bukaan sisi benih).
 2. Untuk mengelakkan penyejatan kelembapan dan sebagai perlindungan terhadap rumpai, lapisan atas substrat tanah mesti ditutup dengan mulsa.
 3. Di sekeliling beg itu, pasak tukul ke tanah dan sambungkannya dengan garis memancing atau mengikat dengan kuku yang terletak di atas batang utama. Jarak antara pakej dan pasak adalah 20 cm. Selanjutnya, benang akan berfungsi sebagai sokongan untuk tumbuhan.

Nasihat! Agar timun di dalam beg menerima suapan penuh, paling mudah untuk menambah baja ke air untuk pengairan, yang masuk ke dalam tanah melalui lubang-lubang di dalam tiub akan sama rata di sepanjang kelantangan.

Penanaman timun dalam tong

Kaedah ini lebih mudah daripada yang sebelumnya, disebabkan oleh hakikat bahawa tidak ada keperluan untuk menguatkan kapasiti, peranti sistem pengairan, dan juga penggunaannya agak mungkin dilakukan tanpa pembentukan sokongan untuk tumbuhan.

pada timun foto yang ditanam dalam tong

Untuk membesar timun dalam setong ia perlu menyediakan:

 • tong – kayu, logam, plastik. Mana-mana yang sesuai, perkara utama adalah bahawa jumlah itu tidak kurang daripada 80 liter, dan di bahagian bawah, idealnya di bahagian bawah, terdapat lubang untuk saliran;
 • substrat organik atau timun sesuai untuk timun;
 • anak benih;
 • jika dikehendaki, tetapi tidak semestinya, adalah mungkin untuk menyediakan arka logam untuk memasangnya pada setong sebagai sokongan.

Related  Kubis Cina – penanaman dan penjagaan

Peringkat persediaan dan teknologi pertanian

pada timun foto dalam tong besi

Penting! Peringkat persiapan harus dimulai 2 minggu sebelum pendaratan benih siap. Pada masa ini, bumi akan menetap dan menjadi padat.

 1. Isikan laras dengan substrat organik ke bahagian tengah. Sekiranya substrat itu disediakan secara berasingan, perlu diingatkan bahawa dalam komposisinya, tidak ada halangan yang perlu dimasukkan ke dalam sisa makanan. Nah jika ia akan terdiri daripada bahagian yang sama kompos, humus dan bumi biasa.

Petua! Walaupun fakta bahawa beberapa tukang kebun mencadangkan kepada bahagian bawah tong untuk meletakkan pelbagai jenis sampah: cawangan potong pokok buah-buahan, rumput, papan dan juga sisa makanan, menjadikan ia masih tidak boleh – pada musim panas ia semua dalam substrat subur tidak berpaling, tetapi akan meningkatkan kemungkinan kecederaan patogen tumbuhan, parasit dan perosak.

 1. Tuangkan tanah, dan kemudiannya menjadi sedikit lembap. Ini adalah titik penting, anda perlu memastikan bahawa substrat tidak terlalu basah – air yang berlebihan semasa penyiraman boleh mengakibatkan pembusukan akar (benih) atau menghalang aliran oksigen ke benih.
 2. Anak benih atau benih yang ditanam perlu ditanam dalam bulatan, 7-8 keping setong, jumlah mereka bergantung kepada diameter kontena – harus ada ruang bebas 15 cm antara tanaman.
 3. Apabila tumbuh mentimun di dalam laras, hanya ditanam benih tidak tutup. Sekiranya benih diletakkan di dalam tanah, perlu menutup leher laras dengan bahan bukan tenunan atau filem gelap.
 4. Penjagaan:
  • dalam ketiadaan hujan – petang air setiap 4-6 hari, 200 liter baldi ¼ ¼ air cukup;
  • Penyiangan jarang berlaku, secara purata 2-3 kali sebulan;
  • membaja dengan baja – serta dengan tumbuh tradisional di tempat tidur, hanya dengan mengambil kira jumlah kecil tanah dan jumlah tanaman.

Nasihat! Oleh kerana substrate itu menyusut, sepanjang tempoh pertumbuhan dan tumbuhan keseluruhan tumbuh-tumbuhan, adalah mungkin dan perlu untuk menambah tanah taman sayur-sayuran.

Penanaman timun dalam botol plastik 5 liter

Biasanya, penanaman timun dalam botol plastik 5 liter, diamalkan apabila memupuk tumbuh-tumbuhan di rumah hijau. Dalam kes ini, petani trak mendapat banyak faedah, yang paling penting adalah bahawa keperluan untuk penggantian tahunan rumah hijau hilang.

Related  Ratu ladang – jagung gula di katil taman

Menyediakan botol plastik untuk timun yang semakin meningkat

Agroteknik dan teknologi tumbuh dalam botol

 1. Botol plastik perlahan-lahan memotong bahagian bawah dan kon atas atas penyangkut.
 2. Botol dikebumikan di dalam rumah hijau ke kedalaman 5 cm.
 3. Kapasiti 3/4 dipenuhi dengan tanah (humus, gambut, abu dan tanah biasa).
 4. Penyiraman:
  • penyiraman yang pertama harus seberapa banyak yang mungkin;
  • Selepas (selepas menanam benih atau benih penanaman) – setiap 5 hari untuk 0.7 liter setiap botol, dalam penyiraman musim panas yang panas dan panas boleh dilakukan setiap 3 hari, tetapi selalu pada waktu petang.
 1. Benih yang ditanam, atau benih dari pengiraan 2 tumbuhan setiap bekas.
 2. Untuk 2 minggu pertama, bahagian atas tangki boleh digunakan sebagai perlindungan terhadap selesema malam atau untuk membuat kesan rumah hijau tambahan. Selepas tumbuh-tumbuhan itu tumbuh dewasa dan tidak lagi sesuai di dalam bekas, kerucut atas dari botol itu boleh dibuang dengan selamat, ia tidak akan diperlukan lagi.

Dengan cara ini, jika saya mempunyai satu soalan “Bagaimana untuk berkembang timun awal”, cuba salah satu cara yang dicadangkan di atas, dan anda mendapat keputusan yang baik secara konsisten – hasil tertinggi dalam masa yang sesingkat mungkin, atau membaca tentang penanaman timun dalam rumah hijau itu. Ini adalah kerana yang optimum dan lebih baik daripada biasa katil, pemanasan tanah dalam bekas.

Cara yang luar biasa untuk menanam timun di rumah hijau – video