BegoniaMenyenangkan dan mengagumi kemewahan begonia berbunga itu tidak akan menjadi satu tahun, jika ia responsif terhadap penyimpanannya di luar musim dan memastikan penjagaan bunga yang betul pada musim sejuk.

Jenis Begonia

Sebelum kita bercakap mengenai bagaimana untuk menjaga begonias pada musim sejuk, mari kita mulakan dengan membezakan beberapa jenis begonia:

  • hiasan dan ranting;
  • berumput;
  • tuberous.

Begonia kuningSetiap daripada mereka semasa musim sejuk memerlukan syarat-syarat tertentu tahanan.
Spesies berbentuk Bush dan hiasan-daun tidak memerlukan keadaan musim sejuk khas. Sehingga mereka tidak mati di musim sejuk, sudah cukup untuk memotong batang yang layu pada pendekatan cuaca sejuk dan menghancurkan semak dengan jerami atau gugur daun taman.

Yang paling menuntut penjagaan dan penyelenggaraan di musim begonia musim sejuk.

Keindahan dan tempoh berbunga bunga megah ini secara langsung bergantung kepada bagaimana untuk menjaga begonias pada musim sejuk.
Jika begonia tidak berbunga untuk masa yang lama, atau ia mempunyai bunga kecil dan kecil – ini menunjukkan bahawa ia tidak disimpan dengan betul pada musim sejuk.

Penjagaan begonias ditanam di tanah

begonia begoniaTanaman dewasa mempunyai ubi yang agak besar. Jika mereka tumbuh di tanah terbuka, maka, cuba untuk tidak merosakkan mereka, mereka menggali ketika frosts pertama datang.
Walau bagaimanapun, tidak tergesa-gesa untuk menggali kilang itu, kerana frosts musim luruh ubi tidak merosakkan.
Ia perlu menunggu, apabila bunga itu sendiri akan disediakan untuk musim sejuk – iaitu, bahagian vegetatif akan layu, daun akan berubah menjadi kuning dan jatuh.

Sebagai tambahan, pada akhir musim yang semakin meningkat, ubi meningkat dengan ketara dalam saiz, meningkatkan massa mereka, kerana semua nutrien hilang ketika bahagian atas tanah layu pergi. Pada masa yang sama, tunas pembaharuan dibentangkan, dari mana pucuk baru akan berkembang selepas begonia berlebihan.

Related  Arahan untuk penggunaan penyediaan racun serangga Borey

Selepas menggali, adalah perlu untuk memotong batang beku, meninggalkan pada permukaan pucuk (hemp) tidak lebih daripada 3 cm tinggi. Prosedur ini menghalang pembentukan kulat patogen yang menyumbang kepada jangkitan ubi.

begonia begonia dengan pucukKemudian, kilang dibersihkan dari tanah, dimasukkan ke dalam kotak dan diletakkan untuk mengeringkan di dalam bilik yang kering dan kering. Selepas dua minggu, apabila akar kering, keluarkan cecair dan tanah yang tersisa.

Seterusnya, ubi ditetakkan dalam kotak kayu di beberapa baris dan dituangkan dengan pasir sungai atau gambut kering dengan penambahan vermikulit.
Menambah vermiculit adalah sangat wajar, kerana kerana keupayaannya untuk mengawal kelembapan substrat, risiko reput akar sangat berkurang.

Penting: tuangkan ubi dengan campuran pasir supaya mereka terpencil dari satu sama lain – ini mengurangkan peratusan mereka.

Disiapkan untuk begonia hibernasi diletakkan di tempat yang sejuk di mana suhu tidak melebihi 10 ° C, kelembaban kira-kira 60% – biasanya selada dan ruang bawah tanah.
Kilang ini tetap dalam tempoh tidak aktif selama hampir tiga bulan – dari pertengahan November dan hampir hingga akhir bulan Februari, pada masa ini anda tidak dapat air, jika tidak, anda akan bangun tunas tidur.
Secara berkala, tetapi sekurang-kurangnya sekali sebulan, mereka melihat keadaan umbi untuk kehadiran acuan dan akar reput.
Jika luka didapati, ia dikupas dan dirawat dengan sulfur koloid atau bahan hijau. Jika luka itu luas, maka tumbuhan itu dikeluarkan untuk mengelakkan penyebaran jangkitan.

Pada permulaan musim bunga, pada bulan Mac, ketika bunga tunas tidur mula terbangun di atas ubi, mereka dikeluarkan dari pasir dan ditempatkan untuk percambahan dalam substrat lembab yang disediakan berdasarkan gambut dengan penambahan humus yang berkualiti dan pasir sungai yang diambil dalam jumlah yang sama.
Bekas dengan ubi mentol diletakkan lebih dekat dengan cahaya, penyiraman terhad, suhu kandungan adalah kira-kira 18 ° C.
Tumbuh-tumbuhan tersebut tumbuh secara perlahan dan tidak sekata. Pertama sekali, mereka berakar umbi. Pucuk yang muncul kemudian perlu diwarnakan dari matahari dan lebih banyak pengudaraan, tetapi tidak membenarkan draf.

Related  Kenapa pemangkasan aprikot, jenis dan masa

Kali ini sangat sesuai untuk membahagi ubi, pembiakan mereka. Potongan itu dirawat dengan sulfur koloid dalam serbuk atau arang pulverized.

Banyak berjaya berjaya menyelamatkan begonia pada musim sejuk di dalam kotak dengan sekeliling tanah di loggia, jika tidak membekukan, atau di tempat yang paling sejuk di apartmen – di balkoni atau pintu masuk.

Bagaimana untuk menjaga ubi muda begonia pada musim sejuk

Semua tindakan ini baik untuk ubi yang sihat dan kuat. Dalam kes apabila mereka sangat kecil dan lembab, ia perlu datang dengan cara yang berbeza.
Hakikatnya adalah bahawa kelakuan tumbuhan muda dan bunga dewasa sangat berbeza, itulah sebabnya ubi-ubi dari pelbagai saiz disimpan berbeza semasa tempoh rehat.

  • Nodul kecil tahun pertama bunga perlu disimpan di tempat yang sejuk pada musim sejuk dan mesti secara berkala disiram, jika tidak, sistem akar mungkin akan mengecut.
    Tempoh rehat tahun pertama agak konvensional, kerana semasa tempoh musim sejuk, pucuk mereka tidak hilang, walaupun pertumbuhan terhenti.
  • Setelah menggali umbi sedemikian, dia dimasukkan ke dalam beg plastik yang dipenuhi dengan gambut yang kering dan diletakkan di dalam peti sejuk isi rumah. Pemeriksaan secara berkala begonia. Sekiranya terdapat penampilan pramatang yang belum matang, ia mesti dipecahkan, kerana ia tidak dapat dilaksanakan.
  • Begonias muda boleh ditinggalkan untuk menghabiskan musim sejuk di dalam kotak yang ditetapkan di tempat cahaya sejuk, sederhana disiram. Dengan bermulanya musim bunga, mereka ditanam dalam periuk berasingan dengan substrat.
    Tanah itu ditransplantasikan pada permulaan suhu positif yang stabil.

Penjagaan musim sejuk untuk begonia rumah

Begonia, ditanam dalam periuk pada musim panas, bunga hingga akhir musim gugur. Dengan bermulanya cuaca sejuk, dia terjun ke keadaan berehat. Pada masa ini, tidak disyorkan untuk pemindahan begonia, tetapi perlu untuk memendekkan air. Air harus hanya apabila tanah di dalam periuk benar-benar kering, kerana kelembapan berlebihan boleh menyebabkan akar membusuk.

Dengan permulaan musim pemanasan, udara di apartmen sangat kering, jadi anda perlu menyembur udara berhampiran bunga setiap hari menggunakan senapang semburan.

Seperti yang anda lihat, mudah untuk menjaga begonias pada musim sejuk, anda hanya perlu menunjukkan sedikit perhatian kepadanya, jawapan yang akan menjadi taman yang banyak dan mekar.

Related  Di mana dan bagaimana kacang tanah berkembang

Begonia – bagaimana untuk menjimatkan musim sejuk (video)