pembakaran monilSemakin ramai, tukang kebun menghadapi hakikat bahawa di antara sayuran musim bunga di ceri muncul bintik-bintik coklat tiba-tiba kering dari pembakaran pucuk monil. Bagaimana untuk mengalahkan monilias ceri, bagaimana merawat penyakit penanaman yang terjejas?

Pemilik plot taman, belum pernah berhadapan dengan masalah, orang tersilap percaya bahawa pokok-pokok baru-baru ini layu berada dalam jalur fros musim bunga atau hujan sejuk tiba-tiba. Sesetengah menyalahkan diri mereka, dengan mengambil tanda-tanda penyakit itu untuk membakar dari racun serangga yang tidak tepat. Malah, punca kematian tunas adalah tindakan kulat berbahaya dari keluarga Monilia.

Apakah pembakaran ceri yang monil?

ceri moniliasisBerbagai subspesies parasit ini menetap pada pokok epal dan pear, quince, persik, aprikot dan plum. Tanaman buah batu, yang termasuk ceri, paling menderita. Moniliasis ceri, dalam foto, atau reput buah kelabu, kini banyak diedarkan di banyak rantau di iklim sederhana.

Di Rusia, jangkitan ini memberi kesan kepada taman-taman:

 • di tengah-tengah bahagian Eropah;
 • di Siberia;
 • di Barat Laut negara ini;
 • di Timur Jauh;
 • di Caucasus;
 • dalam Ural.

taman tercemarKebun ceri di Ukraine dan Belarus dijangkiti dengan monilias. Masalahnya menjadi hampir di mana-mana. Penyebaran pembakaran ceri monilial dipromosikan oleh cuaca sejuk dan hujan. Dengan kelembapan udara 95-100%, suhu optimum untuk pembangunan parasit ialah 15-20 ° C.

Musim bunga yang berpanjangan, disertai dengan curah hujan, menimbulkan kemunculan penyakit di kawasan-kawasan di mana manifestasi massa acuan kelabu sebelumnya tidak dipatuhi.

Bagaimanakah jangkitan tumbuhan?

bunga ceriKulat Conidia semasa berbunga melalui pistil menembusi bahagian dalam bunga. Tidak lama lagi miselium berkembang. Miselium menjejaskan pedicel dan pucuk. Akibatnya, bukannya jenis buah beri yang sedang dipenuhi, penanam menonton pengeringan pesat cawangan muda.

Membentuk ovari, daun dan pucuk memperoleh warna coklat atau bata-coklat. Beri itu mumia dan kekal di atas pokok itu. Jika bahagian tumbuhan yang terjejas tidak dikeluarkan dalam masa, spora baru kulat muncul pada mereka, dan jangkitan diulangi. Walaupun pemanasan dan penghentian hujan tidak dapat menghentikan proses penyebaran parasit. Walaupun tanda-tanda luar penyakit dalam kes ini dilincirkan atau kurang ketara, tetapi pada kesempatan pertama, patogen monolayer ceri yang telah dijumpai dalam tisu, seperti dalam foto, akan nyata.

pembangunan moniliasisDalam keadaan yang baik, untuk musim panas parasit jamur memberikan beberapa generasi dan menangkap seluruh taman. Spora musim sejuk menunggu di cawangan yang dijangkiti, daun kering dan buah-buahan yang tidak dirawat yang tidak dapat dilihat dari pokok. Kenal pasti kehadiran mereka boleh berada pada bintik-bintik abu-abu pada kulit, buah-buahan dan daun mummified. Dengan adanya musim bunga, satu jangkitan baru berlaku.

Monilial membakar ceri dan berbahaya yang boleh dengan mudah dipindahkan kepada budaya yang berkait rapat, seperti ceri, plum, ceri Felt, plum, aprikot dan pic.

Penyebaran infeksi difasilitasi bukan sahaja oleh cuaca yang lembap, tetapi juga oleh serangga parasitizing pada bunga dan ovarium ceri. Bukan sahaja mereka melanggar integriti tisu dan melemahkan pokok buah-buahan, serangga, sebagai contoh, kumbang ceri, aphids atau rama-rama, membawa kulat sudah bahagian berpenyakit tumbuhan untuk orang-orang yang sihat.

Related  Strawberry diperbaiki: menanam dan merawatnya

kerosakan teruk kepada ceriBersama dengan coccomicosis, pembakaran monil pada batu budaya dianggap sebagai salah satu penyakit yang paling merosakkan. Sudah pada tahun pertama selepas jangkitan, horticulturist kehilangan bahagian singa tanaman. Perlu diingat bahawa rawatan cili moniliasis dengan ubat-ubatan rakyat tidak dijalankan.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah segera, penyakit ini merebak pada kelajuan kilat pada mahkota pokok tumbuh rapat dan dalam beberapa tahun boleh memusnahkan luas, sebelum ini sihat dan stabil ladang buah-bearing.

Bagaimana untuk menangani bencana yang menimbulkan peningkatan bilangan ladang amatur dan perindustrian? Adakah terdapat penawar bagi penyakit dan jenis ceri yang tahan terhadap moniliasis?

Bagaimana untuk merawat moniliasis ceri?

Oleh kerana penyakit ini cukup agresif dan pada tahun-tahun kebelakangan ini telah menawan semua wilayah baru, langkah-langkah untuk memerangi moniliasis ceri mesti komprehensif, tetap dan tegas. Mereka termasuk:

 • pemangkasan kebersihan cawangan yang terjejas;
 • pembersihan daun yang jatuh dari bawah pokok;
 • pembentukan mahkota;
 • rawatan tumbuhan dengan bahan kimia.

pembentukan mahkotaSebelum merawat monilias ceri dengan persediaan yang mengandungi tembaga atau racun kulat sistemik, adalah perlu untuk memangkas pucuk kering. Jika cawangan-cawangan yang lemah terjejas oleh cendawan, lichen atau serangga, cawangan-cawangan tidak dikeluarkan pada musim luruh, mereka dipotong pada awal musim bunga sebelum membuka buah pinggang. Kemudian keadaan pokok diperiksa selepas berbunga. Tanda-tanda awal lesi dapat dilihat selepas 8-14 hari selepas bunga yang meleleh. Untuk mengecualikan penyebaran jangkitan ke atas kayu yang sihat, permainan itu diadakan, mengambil beberapa tunas di bawah kawasan pengeringan.

Dedaunan, ovarium dan pucuk kecil, jatuh di bawah pokok, dikumpulkan dengan teliti dan dimusnahkan. Tanah kanopi akar dilonggarkan.

Satu langkah pencegahan yang baik terhadap penyebaran pembakaran ceri monil adalah pembentukan pokok buah-buahan yang tetap. Mengeluarkan cawangan, pertumbuhan yang menyebabkan ketumpatan berlebihan mahkota, pemotongan pucuk yang lemah mengurangkan risiko penjajahan mahkota oleh perosak dan kulat. Terutamanya memerlukan pemangkasan dan peremajaan sedemikian lama, penanaman secara beransur-ansur.

Semua sisa tumbuhan daripada ceri yang sakit, termasuk cawangan, buah mumia atau buasir pada musim panas, serta dedaunan, mesti dibakar.

Jika ini tidak dilakukan, kulat akan mudah menenggelamkan dan dengan angin, titisan hujan atau dengan bantuan serangga akan terus merebak dan memusnahkan ladang.

Related  Apakah pembuluh darah kuning dan putih dalam pulpa semangka?

memerlukan rawatan dengan tembagaPemangkasan dan kepatuhan kepada agroteknologi memperlahankan pembangunan jangkitan, tetapi hanya dengan bantuan langkah-langkah kawalan sedemikian dapat monilias ceri dikalahkan. Ia lebih berkesan untuk menggabungkan mereka dengan rawatan kompleks taman dengan agen antikulat khusus.

Terhadap moniliasis, serta terhadap jangkitan kulat lain pada tumbuhan, persiapan yang mengandungi sebatian tembaga secara tradisional digunakan. Mereka menekan aktiviti parasit dan mengembalikan kesihatan tumbuhan.

Di samping itu, racun kulat sistemik moden, yang bertindak terhadap beberapa mikroorganisma berbahaya untuk tanaman buah-buahan, meluas hari ini. Kedua-dua langkah pencegahan dan terapeutik membayangkan beberapa rawatan setiap musim.

Bagaimana untuk merawat moniliasis pada ceri yang terjejas musim lalu? Untuk memusnahkan moniliosis semburan patogen yang diadakan pada musim bunga, sebelum putik pecah, dan pada musim gugur, selepas daun melengkapkan apabila dilakukan tanaman dan memusnahkan semua daun jatuh.

Dengan tujuan pencegahan, penyemburan dilakukan:

 • pada peringkat kon hijau, iaitu, sebelum membuka tunas bunga;
 • selepas berbunga, apabila ovari dibentuk;
 • sebulan selepas rawatan terakhir, jika arahan penyediaan yang dipilih membolehkan ini.

memerlukan penggunaan racun kulatPada pelupusan tukang kebun hari ini terdapat banyak racun kulat yang berkesan, tetapi harus diingat bahawa kulat dapat menyesuaikan diri dengan satu atau komposisi lain. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menukar persiapan, dan bersama-sama dengan mereka pada musim panas untuk menggunakan racun serangga dari serangga perosak yang mempromosikan penyebaran jangkitan ke pokok-pokok jiran dan semak-semak buah-buahan.

Salah satu langkah yang berkesan untuk memerangi moniliasis ceri ialah pemilihan varieti yang sesuai untuk penanaman.

Pertama sekali, anda perlu memilih tumbuh-tumbuhan yang disesuaikan dengan ciri-ciri cuaca di rantau ini. Dan walaupun penternak tidak boleh menanam jenis dan ceri hibrida yang sama sekali tidak mudah terserang penyakit berbahaya, terdapat jenis yang dapat menampung lebih baik dengan wabak daripada yang lain.

Related  Merosakkan dari bug Mei dan cara untuk mengatasinya

Antaranya ceri Anadol dan Tamaris, gred Belarus dan resin Rossoshanskaya hitam dan bersahaja, tahan moniliosis ceri jenis bagi rantau Moscow, sebagai contoh, Turgenevka, Belia, Radonezh, Shpanka Bryansk dan Bystrinka.

Dengan pendekatan yang betul untuk amalan pertanian, rawatan pencegahan dan perhatian yang berterusan ke negeri pendaratan, walaupun di kawasan jangkitan moniliosis massa boleh diperolehi hasil konsisten baik dan tidak bimbang tentang kesihatan kegemaran ramai budaya.

Video tentang moniliasis dan cara untuk memeranginya