Beritahu saya, bagaimana dengan betul memindahkan orkid? Kecantikan saya telah tinggal bersama saya selama dua tahun dan pada masa ini telah berkembang sangat banyak – semak belukar jatuh dari periuk, dan akar udara yang panjang tersebar ke semua arah. Saya mahu menukar periuknya, tetapi saya takut mencederakannya. Bantu atau membantu nasihat atau majlis, sila.

transplantasi orkidSemua bunga dalaman memerlukan transplantasi berkala, dan orkid tidak terkecuali. Masa berlalu, dan belukar kecil tumbuh, ia menjadi sempit di dalam periuk lama, dan dalam setahun atau dua substrat tidak lagi boleh membekalkan epifit dengan pemakanan, walaupun makan. Jika anda tidak menukar bunga bumi dan tidak meningkatkan ruang untuk pembangunan, ia mula sakit dan layu. Bagaimana dengan betul untuk memindahkan orkid dan apabila ia lebih baik untuk dilakukan?

Masa pemindahanmasa pemindahan

Adalah lebih baik untuk memindahkan orkid pada musim bunga, apabila proses pertumbuhan diaktifkan. Pemindahan orkid pemindahan musim bunga paling mudah dan cepat menyesuaikan diri dengan keadaan baru.

Walau bagaimanapun, ia sering berlaku bahawa tidak ada cara untuk menunggu sehingga musim bunga, dan untuk menyelamatkan bunga, ia perlu mengganggunya pada musim gugur atau musim sejuk. Tanda-tanda berikut menunjukkan bahawa orkid memerlukan pemindahan segera:

 • penampilan acuan pada permukaan substrat;
 • menelan belukar;
 • kerosakan daun atau akar.

Dalam kes sedemikian, menunggu adalah penuh dengan akibat dan tidak ada gunanya menunggu musim bunga.

Jika ada keperluan mendesak untuk memindahkan anggrek berbunga, maka beberapa hari sebelum prosedur itu harus memotong bunga – tumbuhan itu akan memerlukan semua daya untuk dipulihkan, dan dia hanya akan mengambilnya dan ada risiko kehilangan tanaman itu.

Langkah penanaman anggrek demi selangkah

Dalam proses pertumbuhan, sistem akar orkid itu saling mengikat serpihan korteks, jadi perlu dilakukan dengan sangat hati-hati dan konsisten, yaitu:

 1. Merangkul roset dengan jari anda, ambil belukar dari periuk bersama dengan tanah. Jika anda tidak melakukannya sekaligus, anda boleh pergi ke sekeliling bekas plastik, memerah dengan tangan anda. Jika tidak, vas perlu dipotong atau dikorbankan oleh beberapa akar jika periuk itu ketat.kita mendapat anggrek
 2. Bilas semua akar di bawah keran, membebaskannya dari sisa kulit – dan dari tanah lama anda dapat menyingkirkan, dan keadaan akar akan kelihatan jelas.lavage
 3. Dengan bantuan gunting, memotong semua akar filamen dan licin – yang pertama telah menjadi kering, dan yang kedua telah membusuk, dan tidak akan ada manfaat daripadanya. Sekiranya tulang belakang separuh membusuk, potong bahagian yang rosak. Harus ada hanya akar yang sihat – anjal dan hijau.sunat
 4. Daun yang kering dan kuning juga akan dikeluarkan. Untuk melakukan ini, anda perlu memotong helaian itu ke dalam dua bahagian dan berhati-hati menanggalkannya.
 5. Untuk mengelakkan akar bilas dalam larutan kalium permanganat.
 6. Taburkan semua bahagian dengan karbon aktif yang dihancurkan.percikan buburan
 7. Biarkan anggrek kira-kira 6-8 jam untuk kering dengan baik.
 8. Apabila belukar kering, letakkan saliran kecil di bahagian bawah periuk dan pasangkan orkid di tengah. Ia tetap hanya untuk mengisi akar dengan substrat segar, perlahan-lahan mengedarkannya di antara mereka dengan menggunakan tongkat. Mengetatkan kulit tidak perlu, supaya tidak merosakkan bunga – dari masa ke masa, ia akan mengambil “selesa”, dan jika perlu, tanah boleh ditambah.penanaman orkid

Apabila memindahkan anggrek dengan sejumlah besar akar udara, sesetengah daripada mereka boleh diletakkan di dalam periuk, terutama jika sistem akar utama telah rosak teruk dan terputus, tetapi tidak perlu mendorong mereka semua ke dalam pasu.

Belukar yang ditransplantasikan untuk dua minggu pertama harus dimasukkan ke dalam tempat yang rindang dan sejuk (tidak melebihi 20 darjah panas). Penyiraman pertama boleh dilakukan tidak lebih awal dari 5 hari selepas prosedur, dengan rendaman.

Related  Mint dan Melissa – apakah perbezaannya?

Arahan video mengenai pemindahan orkid