Pematuhan agroteknologi anggur tumbuh memberikan hasil yang baikAnggur adalah budaya yang memerlukan perhatian yang berterusan dari tukang kebun. Jika hanya untuk satu musim untuk meninggalkan tumbuhan tanpa mudah, tetapi langkah-langkah penjagaan mandatori, semak tidak terkawal, pucuk mula mengganggu satu sama lain. Penanaman anggur berlebihan tebal menjadi tempat tumpuan patogen dan perosak. Akibatnya, bilangan buah berry yang masak semakin berkurangan dan kualiti mereka.

Apakah keperluan pemprosesan kebun anggur semasa musim? Bagaimana untuk menjaga anggur, merawatnya daripada perosak dan penyakit, air, potong dan makanan?

Penjagaan anggur pada tahun pertama penanaman

Penjagaan anggur pada tahun pertamaSudah dari saat menanam, anggur perlu berhati-hati, tetapi penjagaan tetap, yang akan memudahkan pertumbuhan tanaman yang paling cepat dan permulaan awal berbuah.

Pada tahun pertama selepas penanaman, penjagaan anak benih terdiri daripada melonggarkan tanah, menyiram, memproses anggur dari penyakit dan perosak, dan juga pada permulaan kerja pembentukan pokok masa depan.

 • Sebaik sahaja tunas mula menghidupkan semula, tanah di sekeliling tumbuhan muda melonggarkan, secara kebetulan mengeluarkan rumpai yang muncul.
 • Apabila daun pertama dibentangkan, anggur dibebaskan dari lapisan tanah. Sekitar semak belukar membuat lubang, untuk mengeras tanaman dan kemudahan penyingkiran pada bulan Jun, dan kemudian pada bulan Ogos akar permukaan terbentuk di bahagian batang, ditaburkan dengan bumi. Sekiranya pada tahun pertama penanaman penjagaan anggur tidak diberi perhatian, sistem akar semak belukar tidak akan cukup dan tidak dapat dielakkan. Selepas rawatan Jun, semak belukar sekali lagi dibendung, dan selepas bulan Ogos pemangkasan akar permukaan, lubang itu dikebumikan 10 cm.
 • Daripada pucuk 3-4 terbentuk pada bulan Jun, daun terkuat, yang kemudiannya akan menjadi asas semak yang kuat, dan selebihnya dipotong.
 • Untuk survival dan pertumbuhan yang lebih baik, anggur muda disiram pada kadar 10 liter setiap belukar, dan bergantung kepada keadaan cuaca, loji purata harus menerima kelembapan sekurang-kurangnya sekali seminggu.
 • Dengan penyiraman, anda boleh menggabungkan pemakanan anggur dengan superfosfat dan nitrogen yang mengandungi persiapan, yang menyumbang kepada pembangunan jisim hijau tumbuhan.

Garter anggur

Musim semi di kebun anggur bermula dengan pembukaan anggur yang terlalu masak, semak pemangkasan dan garpu mereka. Walaupun kilang itu tidak memberikan dedaunan, dan pucuk baru tidak muncul, adalah penting untuk melakukan garter kering buah-buahan yang mengandungi buah anggur ke dalam trellis.

Garter bush belukarJika anda tidak melakukan ini:

 • kebarangkalian kerosakan pada semak oleh penyakit perosak dan anggur, sebagai contoh, cendawan, meningkat;
 • ia akan menjadi lebih sukar untuk membina semak anggur yang akan secara aktif dan dengan banyaknya menghasilkan buah;
 • Hasil daripada semak belukar itu kurang ketara, bukan sahaja disebabkan oleh bilangan buah beri, tetapi juga kerana kualiti mereka yang kurang baik.

Kami membuat garter dengan peranti khasUntuk garter anggur tidak menggunakan kain atau tali pucuk traumatik, serta peranti khas. Untuk bahan berpakaian, tidak disyorkan untuk mengambil tali dari nilon atau garis memancing yang memotong ke kain melarikan diri ketika tanaman tumbuh.

Pucuk hijau anggur agak rapuh dan rapuh, jika anda tidak membuat garter semak sebelum permulaan pertumbuhan aktifnya, risiko merosakkan pertumbuhan meningkat dengan ketara.

Di cawangan ini, yang dijangka tanaman utama, manakala selekoh garter ke baris mendatar yang lebih rendah supaya pucuk hijau tumbuh menegak dan sama rata. Begitu juga datang dengan yang paling dekat dengan pucuk trellis penggantian. Anggur garter kedua berlaku apabila pucuk muda mencapai panjang 25 cm. Penetapan Kemudian pucuk untuk menyokong dan jari-jari yang dijalankan setiap dua minggu, mencegah melarikan diri bebas menggantung ke bawah, terutamanya semasa pembentukan buah ovari dan masak.

Membentuk semak anggur

Membentuk semak anggurDalam masa beberapa tahun selepas menanam semak anggur diberi bentuk khas, yang paling sesuai untuk keadaan iklim tertentu dan sepadan dengan tujuan pelbagai. Bergantung kepada seberapa baik tumbuhan itu bertindak balas kepada fros, bentuknya adalah:

 • memerlukan perlindungan untuk musim sejuk;
 • mengalami sejuk tanpa sebarang perlindungan khas.

Belukar yang terbentuk dengan baikPemilihan cara membentuk belukar anggur dipengaruhi oleh rantau yang semakin berkembang dan ciri-ciri pelbagai tertentu. Tetapi dalam mana-mana, apabila pemangkasan dan membentuk tukang kebun mesti mengambil kira bahawa tanaman tahun depan diletakkan pada pokok masak, dari mata musim sejuk di mana musim bunga akan muncul pucuk buah.

Pembentukan yang dirancangkan semak anggur mulai praktikal dari tahun pertama kehidupan tumbuhan dan bertahan beberapa tahun. Waktu yang tepat bergantung pada jenis bentuk yang dipilih, dan akhir prosesnya bermakna anggur mempunyai rangka penuh, yang memastikan berbuah penuh.

Dalam tahun-tahun berikutnya, kilang itu akan memerlukan tanaman musim luruh pembetulan, di mana dikeluarkan kebanyakan pertumbuhan musim panas, termasuk beberapa cawangan saka, pucuk semua buah tahun keluar, serta lemah dan rasuah.

Sebagai di tengah Rusia sering mempunyai untuk menampung anggur untuk musim sejuk, formirovki yang paling banyak digunakan melibatkan besshtambovoe penanaman anggur dan mula diterangkan 150 tahun yang lalu dari Perancis Guillot vitikultur induk. Gabungan bentuk ini dengan kipas memberikan bentuk yang paling terkenal dari belukar anggur hari ini. Besshtambovoe Fan membentuk anggur menjadikan ia mudah untuk menjalankan peremajaan dan pemangkasan hijau, anggur mudah terlindung untuk musim sejuk dan memberikan keadaan agak keras hasil yang kukuh.

Menyemburkan anggur pada musim bunga

Langkah-langkah untuk mencegah penampilan patogen pada patogen dan perosak dibuat pada musim bunga, apabila pokok renek dibebaskan dari tempat perlindungan musim sejuk.

Menyiram semak belukar anggurPertama menyembur anggur, dan menghapuskan punca bahaya, menyempitkan tanah di bawah anggur dan kayu belukar. Dalam kes ini, kejayaan majlis itu bergantung kepada berapa banyak masa anggur garter dijalankan kerana pembangunan cendawan yang biasanya bermula dengan kehilangan hujan musim semi pertama, secara tidak sengaja raznosyaschih kulat berbahaya dari tanah untuk pucuk. Untuk penyemburan mengambil:

 • Larutan 3% cecair Bordeaux;
 • Penyelesaian 1% Ridomil;
 • Larutan sulfat 3%;
 • 0.5% penyelesaian Zineb.

Untuk memerangi perosak anggur di tapak amatur, adalah mungkin untuk menggunakan phytosporin yang selamat dan berpatutan yang aktif, baik untuk kulat patogenik dan untuk jangkitan bakteria. Apabila tanah di bawah kebun anggur dan di antara barisan diproses, ia tidak longgar, tetapi banyak mulanya.

Rawatan pencegahan anggur dari penyakit dan perosak dilakukan dalam cuaca kering dengan ubat yang sama, ketika pada tanaman ada 4-5 daun muda.

Pemprosesan anggur musim bungaMasa penyemburan selanjutnya bergantung kepada keadaan cuaca dan keadaan tumbuhan. Dua minggu sebelum berbunga, jika tidak ada hujan, semak perlu tertakluk kepada rawatan pencegahan, dan penting untuk menangkap bukan sahaja bahagian luar daun dan pucuk, tetapi juga untuk memastikan pengambilan dadah jauh ke dalam mahkota. Tempoh yang mungkin untuk menyemburkan anggur yang telah mengumpul ovari berakhir tiga minggu sebelum penuaian.

Makan buah anggur

Semasa musim yang semakin meningkat, keperluan untuk anggur dalam atau nutrien dan unsur-unsur ini berubah. Ini perlu diambil kira apabila memohon baja kepada tumbuhan berbuah buah.

Sapu anggur dengan tandan yang matangSeperti tumbuhan lain yang dibudidayakan, kebun anggur memerlukan:

 • dalam nitrogen, diperlukan untuk pengambilan jisim hijau dan memastikan pertumbuhan tahunan yang baik;
 • dalam kalium dan fosforus, tanpa mana mustahil untuk memerah anggur, masak buah beri yang berkualiti dan menyediakan tanaman untuk musim sejuk.

Memandangkan ia menjadi jelas dari video, penjagaan anggur pada musim bunga dan musim panas adalah mustahil tanpa penggunaan secara tetap baja terpilih yang betul. Anggur tahunan yang saya makan dua kali setahun:

 • Apabila pucuk hijau tumbuh ke ketinggian 10-15 cm, larutan nitrophosphate ditambah kepada akar, pada kadar 16-18 gram setiap 10 liter air.
 • Pada bulan Julai atau Ogos, pakan anggur termasuk 20 gram super fosfat dan 12 gram kalium sulfat setiap 10 liter air.

Semen yang telah memasuki musim berbuah disenyawakan sehingga tiga kali setiap musim:

 • Gaun pertama yang pertama adalah pada pertengahan bulan Mei. Apabila terdapat kira-kira dua minggu lagi sebelum berbunga. Pada masa ini, tumbuh-tumbuhan menerima sebahagian daripada baja nitrogen, sama ada organik atau ammonium nitrat, 10 liter penyelesaian atau penyerapan digunakan untuk belukar.
 • Anggaran kali kedua diberi makan semasa pembentukan ovari dan pertumbuhannya yang semakin tinggi. Komposisi baja dalam kes ini, sebagai tambahan kepada nitrogen, termasuk fosforus dan kalium dalam nisbah 3: 2: 1, masing-masing. Pada belukar mengambil kira-kira 30 gram campuran dan larut dalam baldi air.
 • A berpakaian atas ketiga anggur dijalankan dari pertengahan Julai hingga pertengahan Ogos, apabila beri mula mendapat warna, dan terdiri daripada 50-75 gram super fosfat dan separuh jumlah kalium sulfat dalam 10 liter air.

Pematangan berry yang mesraJika organik dibawa di bawah anggur pada musim gugur, maka semasa musim bunga memberi makan lebih baik untuk mengurangkan jumlah baja ini. Bagaimana untuk membuat baja di bawah belukar, dan bagaimana untuk menjaga anggur, supaya manfaat makan maksimum? Amalan menunjukkan bahawa penyelesaian nutrien paling cepat sampai ke akar, jika baja digunakan untuk jejari akar bulatan kira-kira satu meter, dan melalui digerudi pada kedalaman 40-50 cm lubang. Kaedah yang sama juga sangat disyorkan untuk menyiram anggur.

Menyiram anggur

Menanam anggurPenyiraman semasa penjagaan anggur pada tahun pertama penanaman bergantung kepada sama ada tanah tertutup di bawah mahkota.

 • Tanah terlindung itu dibasahkan dua minggu selepas ditanam. Dan kemudian kekerapan pengairan bergantung kepada keadaan tanah.
 • Tanah terbuka lebih menuntut pengairan. Sehingga pertengahan bulan Julai, kilang itu dibasahkan mingguan, dituang di bawah belukar dari 0.5 hingga 1 baldi air. Kemudian menyiram anggur dikurangkan atau berhenti sepenuhnya, supaya anak benih itu boleh bersedia untuk musim sejuk.

Semen anggur berabad-abad adalah sensitif kepada pengeringan tanah:

 • pada musim bunga, apabila tumbuhan hanya dikeluarkan dari tempat perlindungan musim sejuk;
 • pada bulan Mei, sebelum berbunga dan selepas itu;
 • pada bulan Julai, apabila pengisian beri dan penyediaan untuk masak mereka bermula.

Penyiraman anggur sering digabungkan dengan pakaian atas, dengan menggunakan lubang dilengkapi di tanah atau sistem pengairan titisan.

Anggur perlindungan untuk musim sejuk dan perlindungan dari fros musim bunga

Perlindungan anggur untuk musim sejukDi rantau yang berbeza, pelbagai anggur yang sama boleh mentolerir musim sejuk dan menyesuaikan diri pada musim bunga.

 • Di tengah tali pinggang, tiada tempat perlindungan yang diperlukan untuk menahan beku di bawah 32 ° C.
 • Di selatan negara, perlindungan tidak diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan yang mengalami -25 ° C.

Tetapi ini hanya berlaku untuk anggur dewasa, dan penjagaan anggur pada tahun pertama selepas penanaman semestinya menyediakan anak benih perlindungan. Selalunya ini berlaku pada akhir Oktober atau awal November. Jika anda mengetatkan dengan operasi ini, kayu anggur kehilangan keanjalan dan sukar untuk diletakkan.

Untuk menutup anggur, anda boleh menggunakan bahan yang sesuai, bermula dari jarak baris. Untuk ini, pucuk diletakkan di parit digali terlebih dahulu, disematkan ke tanah dan ditaburi dengan tanah.

Sebagai tambahan kepada tanah, pokok anggur yang diletakkan di atas tanah dilindungi dengan lapisan dua filem atau bahan meliputi khas, lapnik dan jarum, kadbod beralun, kertas bumbung dan kain terpal. Salji yang jatuh menjadi perlindungan tambahan.

Jika perlindungan semak dari frosts musim sejuk di tukang kebun tidak menyebabkan kesulitan, maka bagaimana untuk menjaga anggur yang terancam dengan frosts musim bunga? Dalam kes ini, anda boleh membantu:

 • perlindungan dengan kain, jerami, jerami, lapnik dan bahan bukan tenunan;
 • merokok dengan habuk papan, dedaunan kering, jarum, bahan pencincang dan baja dari sisi leeward;
 • menyiram barisan.

Dengan prognosis yang kurang baik untuk 10-14 hari, melambatkan keluar mata dari hibernasi boleh musim bunga menyembur anggur dengan larutan besi sulfat.

Penjagaan anggur – video