Kentang berbungaDalam keluasan Internet, soalan sering timbul – adakah anda perlu meruntuhkan bunga dari kentang? Persoalannya kontroversial. Amatur Ogorodniki dan ahli agronomi profesional masih tidak boleh bersetuju dengan pendapat. Ada yang menganjurkan penyingkiran inflorescence tepat pada masanya. Hujah utama adalah bahawa kentang membelanjakan terlalu banyak tenaga pada warna dan pembentukan benih, yang mana ubi tidak mempunyai masa untuk bertumbuh hingga penuh. Orang lain percaya bahawa berbunga kentang tidak boleh diganggu, kerana setiap tumbuhan mempunyai kitaran perkembangan tertentu.

Jika anda merancang untuk menuai biji dari kentang untuk penanaman tanaman umbi, maka anda tidak boleh mencubit puncak tumbuhan, dan juga merobek hal berkembang. Sekiranya kentang ditanam hanya untuk tujuan mendapatkan tanaman untuk kegunaan peribadi, maka bunga-bunga itu boleh terputus pada permulaan ovari mereka.

Percubaan saintifik

Kentang sebelum eksperimen saintifikTidak menemui jawapan kepada persoalan – sama ada untuk merobek bunga dari kentang, wakil masyarakat saintifik memutuskan untuk melakukan eksperimen. Untuk ini, tiga baris kentang satu jenis ditanam. Pendaratan pertama ditinggalkan kerana ia. Bunga dan tunas tidak rosak, membolehkan kentang itu melalui keseluruhan kitaran pembangunan penuh. Pada baris kedua puncak tumbuhan sedikit secubit, ketiga sepenuhnya dikeluarkan semua bunga dan tunas.

Memotong bunga kentangPada akhir musim tanam yang tumbuh, apabila sudah tiba masanya untuk menuai, para saintis memperoleh keputusan percubaan berikut:

  • Di atas katil pertama, di mana kentang melewati peringkat pembangunan penuh, sebilangan kecil ubi diperhatikan di semak. Walau bagaimanapun, semuanya mempunyai bentuk yang jelas, serta saiz yang besar.
  • Di atas katil, di mana tumbuhan yang dikeluarkan sepenuhnya, sebilangan besar ubi kentang kecil diperhatikan. Ubi besar didapati dalam kes terpencil.

Ubi kentang besarPada akhir eksperimen, para ahli agronomi datang pada kesimpulan logik:

  1. Saiz dan bilangan ubi secara langsung bergantung kepada penyingkiran perbungaan, dan juga pada mencubit tip.
  2. Trauma kentang, yang diamati apabila bunga pecah, meningkatkan pematangan ubi. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tumbuhan itu membelanjakan usaha yang besar untuk pemulihan batang yang cedera.
  3. Phytophthora puncakKentang, yang dipotong oleh bunga dan topeng tebal, paling mudah terdedah kepada penyakit. Penyakit yang paling berbahaya diiktiraf sebagai hama lebaran, yang boleh merosakkan sehingga 70% daripada keseluruhan tanaman.

Nasihat untuk tukang kebun

Sebelum memutuskan sama ada untuk memecahkan bunga kentang, beberapa cadangan asas harus dipertimbangkan:

  • Pertama, perhatian khusus harus diberikan kepada keadaan cuaca di mana kilang itu berkembang. Dipercayai bahawa di kawasan yang gersang dan berangin iklim, kebanyakan bunga steril. Dalam erti kata lain, pembentukan benih tidak berlaku pada akhir musim penanaman kentang. Tenaga untuk pematangan tidak sia-sia. Oleh itu, trauma terhadap tumbuhan dalam hal sedemikian akan menjadi risiko tidak wajar.
  • PenuaianKedua, jangan lupa tentang keselamatan tumbuhan dan langkah kuarantin. Memotong bunga kentang, orang itu pergi di antara nombor. Ini menyebabkan trampling tanah. Oleh kerana saiz semak yang besar, mustahil untuk mendaratkan katil. Batu pepejal menghalang pembangunan ubi, yang akan menjejaskan hasil kentang.
  • Ketiga, seseorang adalah pembawa penyakit kulat dan bakteria. Menghapuskan perbungaan, dari semak belukar ke semak menyebar patogen, virus dan bakteria. Akhirnya, ini boleh menyebabkan kematian tanaman.

Sekiranya keputusan sama ada perlu mengusik bunga dari kentang adalah positif, maka harus diingat bahawa proses ini harus dilakukan sebelum tunas mengambil warna. Jika masa hilang, perbungaan harus ditinggalkan sehingga biji masak.

Adakah terdapat kaitan antara hasil dan bunga kentang?

Bunga dan ubi kentangUntuk akhirnya meletakkan semua mata di atas saya, adalah perlu untuk menilai hubungan antara pembentukan benih dan pematangan ubi. Bahan-bahan organik yang terbentuk di batang dan daun kentang diagihkan mengikut kadar yang sesuai antara semua organ tumbuhan. Termasuk kebanyakan nutrien pergi ke perbungaan, di mana benih terbentuk.

Adalah dipercayai bahawa kira-kira 25% pergi ke bunga, 24-25% untuk daun dan batang. Baki bahan dihantar ke ubi. Dalam erti kata lain, jika terdapat bunga dalam kentang untuk pembangunan ubi, bahan organik kurang diambil. Mengurangkan jumlah kanji. Ubi menjadi kecil, mengambil bentuk yang pelik. Jika anda menggunakan ubi untuk menanam pada tahun depan, maka hasilnya akan jatuh dua kali.

Oleh itu, hasil kentang benar-benar bergantung pada kehadiran bunga di dalam tumbuhan. Walau bagaimanapun, jangan memutuskan penyingkiran lengkap bunga kentang. Lagipun, pedang bermata dua ini, yang disahkan oleh percubaan saintifik.

Video: “Adakah saya perlu mengeluarkan bunga dan tunas daripada kentang?”