pada gambar kohlrabi kubisKohlrabi adalah jenis kubis, ciri yang merupakan batang, yang mempunyai bentuk bulat. Ia mempunyai rasa manis halus dan digunakan untuk memasak salad, hidangan sampingan, kaserol. Selain rasa, kohlrabi kubis kaya dengan vitamin dan mineral. Kalori kecil menjadikan sayuran sebagai produk berharga dalam pemakanan pemakanan. Bagaimana membesar kubis kohlrabi di tanah terbuka?

Penerangan dan gambar kubis kohlrabi

kohlrabiSecara luaran, tangkai itu seperti seekor lobak, dengan rasa yang sama dengan tunggul kubis putih. Tetapi lebih lembut dan berair. Adalah penting untuk menuai penuaian dalam masa yang singkat, tanpa menunggu kematangan dan penebatan gentian. Kubis kohlrabi sering berlaku dalam pelbagai warna: pucat hijau, kuning, ungu, merah jambu. Daging tangkai itu selalu berwarna putih atau terang. Bentuk batang, bergantung pada pelbagai, mungkin bulat, memanjang atau rata, seperti pada batang. Saiz sayuran boleh berkisar antara 0.2 hingga 1 kg. Pada gambar kohlrabi kubis foto berbeza.

Jenis awal kubis kohlrabi membenarkan penuaian beberapa kali musim, tetapi mereka tidak sesuai untuk simpanan jangka panjang dan memerlukan pemprosesan segera. Gred lewat dengan pendekatan yang kompeten boleh menggembirakan keseluruhan musim sejuk dengan rasa mereka sendiri. Untuk melakukan ini, batangnya ditaburi dengan pasir yang lembap dan diletakkan di bawah tanah.

ungu kohlrabi masak awal

Kohlrabi kubis berkembang dari benih ke benih

Untuk penuaian awal, benih ditanam di kilang tingkap. Kaedah ini membolehkan kita untuk mendapatkan batang pada permulaan musim panas. Penanaman kohlrabi dari benih untuk benih dijalankan pada pertengahan bulan Mac. Adalah penting untuk menyediakan bahan penanaman untuk mengurangkan risiko penyakit seperti cendawan tepu, kaki hitam, pelbagai luka kulat.

Cara merawat bahan penanaman:

 • Anda perlu meletakkan benih dalam serbet tisu dan tahan selama setengah jam dalam air panas 50-60 darjah.
 • Cool 10 minit dalam air sejuk.
 • Biarkan selama 12 jam untuk membengkak benih di dalam bilik pada suhu bilik.
 • Untuk tempat untuk sehari di dalam peti sejuk.
 • Untuk mengalir, benih boleh dikeringkan sedikit dengan menahan di udara.

Penanaman dilakukan di tanah yang telah disediakan sebelumnya yang terdiri dari pasir dan tanah rumput dalam nisbah 1: 1. Anda boleh menambah sedikit humus dan abu. Untuk dekontaminasi, tanah ditumpahkan dengan larutan mangan (1 g setiap 10 liter air). Penanaman kohlrabi dari benih untuk benih boleh dilakukan secara langsung dalam cawan individu atau dalam kotak dengan pemilihan berikutnya. Cara kedua adalah lebih baik, kerana ia membolehkan anda untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan yang lebih kuat dan kuat.

anak benih kohlrabi dalam tangki kaset

Untuk menyemai alur yang dipotong tanah, pada jarak 3-4 cm dari satu sama lain. Biji dibentangkan pada kedalaman 1 cm, jarak di antara mereka adalah 1-2 cm. Taburkan dengan longgar di atas dan bersihkan kotak pada jendela. Apabila terdapat pucuk, perlu mengeluarkan anak benih di tempat yang lebih sejuk dengan suhu 10 hingga 15 darjah selama beberapa hari untuk mencegah peregangan tanaman. Selepas 2 minggu, anda boleh mula memilih dalam cawan individu. Stebleplod boleh ditanam di rumah hijau dan tanah terbuka.

Bagaimana membesar kubis kohlrabi di tanah terbuka?

Untuk tanaman yang kemudian, penanaman boleh dilakukan secara langsung di dalam tanah atau di rumah-rumah hijau. Pikirovka dalam kes ini dijalankan serta-merta ke tempat yang tetap. Teknologi bagaimana untuk mengembangkan kohlrabi kubis di tanah terbuka pada anak benih tidak berbeza dengan cara di atas jendela. Walaupun kohlrabi mentolerir beku dengan baik, pada penanaman awal ia disyorkan untuk menampung tanaman dengan kain bukan tenunan untuk malam.

kohlrabi awal

Untuk menanam benih kohlrabi kubis dengan tempat yang subur dengan tanah yang subur dan ringan. Para pendahulu yang baik: kacang, kentang, tomato, bawang. Untuk mengelakkan penyakit dan perosak, jangan menanam benih selepas penyakit lain. Sebelum mendarat di tanah, anda boleh membuat kompos baja. Pupuk segar tidak disyorkan, kerana ia meningkatkan risiko lalat.

Bagi varieti awal, jarak antara barisan adalah 30 cm, dan di antara tumbuhan 25. Untuk pertengahan masak dan lewat 40 dan 30, masing-masing. Tidak seperti jenis kubis lain, ini tidak perlu diperkalamkan, kerana buahnya dibentuk pada batang.

Penjagaan kubis kohlrabi

Seminggu selepas menanam tumbuhan di tempat yang tetap, anda boleh membuat baja dengan baja nitrogen. Selepas 2-3 minggu selepas itu anda boleh memakan organik yang ditapai. Dan solek terakhir dibuat dengan larutan superfosfat dengan kalium.

Penjagaan yang betul untuk kubis kohlrabi termasuk:

 1. Penyiraman yang kerap. Ia dijalankan tidak kurang daripada 1 kali dalam 3 hari.
 2. Loosening the soil.
 3. Berjuang dengan perosak dan penyakit.

Terutama yang memerlukan pengairan yang cekap bagi kubis semasa pembentukan batang. Kekurangannya boleh menjejaskan pembentukan, dan kelebihan boleh menyebabkan keretakan. Adalah penting untuk tidak membenarkan genangan air dan pada masa yang sama mengekalkan kelembapan sederhana. Untuk mengawal perosak dan penyakit, cara yang sama digunakan untuk kubis putih. Tempat yang istimewa melonggarkan. Ia membantu untuk menenun tanah dengan oksigen. Adalah penting untuk membawanya dengan berhati-hati agar tidak merosakkan batang dan taburkannya dengan tanah.

kohlrabi kubis masak matang

Petua yang berharga untuk kohlrabi yang semakin meningkat

Kebanyakan tukang kebun tidak berani menanam kohlrabi dan masih menganggap sayur-sayuran di luar negara. Malah, teknologi pertanian mudah dan kubis jenis ini tumbuh dengan baik dalam keadaan iklim kita.

Petua untuk kohlrabi yang semakin meningkat:

 • Untuk menggunakan dari permulaan musim panas sehinggalah makanan paling banyak dimakan, anda perlu menanam beberapa jenis kematangan yang berbeza. Orang-orang yang lewat akan kekal baik sehingga Februari.
 • Sebelum menanam benih tempatan di dalam tanah, perlu dikeraskan selama beberapa hari.
 • Jika tidak ada ruang yang cukup di bawah katil kohlrabi, maka ia boleh ditanam di antara tanaman lain sebagai sealant. Ia mendapat baik dengan hampir semua jiran.
 • Penuaian lebih baik dilakukan sebelum ini, tidak membenarkan overripe. Sebaik sahaja batang adalah diameter 7 cm, ia boleh dimakan.
 • Varietas lewat kurang terdedah kepada tangkai batang.
 • Untuk menyimpan hasil panen dikumpulkan dan dibentangkan dengan akar.

Petua-petua mudah untuk kohlrabi yang semakin meningkat akan memudahkan proses dan membantu mendapatkan hasil tangkapan yang baik.

Dalam petua berguna video untuk kohlrabi yang semakin meningkat