aquilegia av olika sorter i landetAquilegia, ett foto som du kan se nedan – en flerårig ört, som tillhör familjen Lyutikov. Distributionsområdet täcker Europa, Amerika och Asien med tempererade klimatzoner. När det gäller plantans namn finns det flera varianter av sitt ursprung. Först – som en översättning från latin, som betyder “samla vatten”. Det andra alternativet – en länk till ordet “örn” – en rovfågel, skarpa och böjda klor som i form liknar aquilegias shportsy färger. Det finns också en uppfattning att blommans namn gavs av de forntida germanska stammarna som kallade det på elven, skogs magiska andar. Hos människor kallas aquilegia avrinningsområdet eller havsörnen. Engelska kallar blomman en duva, columbine, en duva.

beskrivning

mångfärgad aquilegia i krukorOrlik är en ganska lång växt och når 0,5-1 m i höjd. Rotsystemet har en välutvecklad och grenad stamrot med förtjockade rötter. Trots plantans lilla höjd är roten djupt begravd – med 0,6 m. Det finns en upprätt stam, löv och starkt grenad på toppen. Det nedre lövverket ligger på långa petioler och är uppdelat i 2-3 trippelfragment. Som det framgår av bilden av aquilegias färger, liknar bladets yttre utseende något av klöverens löv. Ibland är det täckt med en blå blomma. Stamblommar stillasittande och ternat. Stammen är kronad med blommor av olika nyanser, som börjar med vit, gul, blå och slutar med en tvåfärgad färg. Storleken på blommor, beroende på sorten, kan nå 10 cm. På enskilda knoppar finns det alltid shportsy.

arter

Det finns mer än 100 sorter av akvarier. Av dessa odlas endast 35, och på norra halvklotet finns det cirka 70. Beakta de mest populära sorterna av avrinningsområdet.

Related  Att odla Crocos på det öppna marken är enkelt och enkelt

Aquilegia hybrid

aquilegia hybridOftast i denna form finns halv- och dubbelvarianter med en ovanlig struktur som skiljer sig från andra vattenområden. På växten bildas mer än 5 blommor, som liknar en aster. Denna art saknar oftast en aning eller är svagt utvecklad.

Vattumannen Nora Barlow

vattumannen Nora BarlowDetta är den mest kända sorten av hybridörnen, uppkallad efter Charles Darwins mormor och uppvuxen från 1700-talet. Blommor har en uttalad mahrovost på grund av det stora antalet kronblad i Corolla och rika nyanser. Växten är en spridnings buske till halv diameter och 0,7 m i höjd och största skillnaden av grad -. Foliage grönskande med tornar vita-rosa knoppar.

Ung tillväxt, utvuxen av fallna frön, kan skilja sig mycket externt från moderplantan.

Terrier Aquilence

aquilegia terryDenna art avser även fleråriga former. I tillväxtprocessen bildas en kompakt busk som når 0,8 m i höjd.

Växten är anmärkningsvärd för sina ovanliga dubbelformade knoppar upp till 6-8 cm i diameter och i många nyanser: rosa, gul, blå, vit. Orlik bör planteras i skuggiga områden, men vid behov kan han mår bra och på solplåster. Odla det med frömetod, såg i jorden på våren och hösten. Bredt använd i mixborders, planterade i grupper med andra sorter, går aktivt till klippet.

Aquilegia vulgaris

aquilegia vulgarisDen växer främst i Skandinavien, Europa och Amerika. Ett utmärkande drag för slag -. En enkel knopp diameter upp till 5 cm Det är sant att han är uppskattad för utsmyckning av blomman, som kronblad vackert böjd i form av en kopp, som ligger i mitten av sporre för samma nyans som knoppen (vissa sorter har en kontrasterande färg). Foldning, kronbladet samlar och håller sig i sig regnvatten eller dagg. Denna mångfald gav liv till många trädgårds sorter har blommor som liknar klematis, delikat blad eller knoppar doubleness.

Related  Välj alocasia enligt beskrivningar och bildvarianter

Aquilegy Winky

Aquilege WinkySorten används ofta i trädgårdsdesignen, interiören (till exempel vid dekoration av balkonger), i buketter, finns ofta som krukväxter. Under utveckling bildas en liten kompakt busk. På stammarna, en längd av 25 cm, är en blomma, samlad och i blomställning och har en bred färgpalett.

Aquilegia Columbine

aquilegia av ColumbineSorten hänvisar till perenner. Formar en kompakt busk upp till 0,7 m hög. Växten är kalltålig, känns perfekt skuggad, vilket är mycket ovanligt för aquilegia. I slutet av maj-juni upplöses knoppar upp till 6 cm i diameter, uppsamlade i blomställning av panikulär form. Oftast används sorten för plantering i viloplatser, i mixborders, gruppplantning.

Växten ser bra ut i kretsen av iris, klockor, ormbunkar.

Aquilegia Biedermeier

aquilegia BiedermeierDetta är en hybridvariation som baseras på ett vildväxande avrinningsområde. Därför är växten motståndskraftig mot yttre påverkan av naturen och opretentiös i odling. I vuxenstaten når bushen bara en halv meter. På den långa peduncle utvecklas de vackraste terryblommorna i en hybridform med en unik tvåfärgad färg. Oftast är det en blandning av vit och blå, gul med röd och lila med blå.

Aquilegia utan skalbagge

aquilegia bezsportsevayaDet växer i Japan och Kina. Anmärkningsvärd utsikt över dess miniatyr – busken når bara 0,2 m i höjd. Lövverkets växt är öppet, rosa blommor blommar på peduncles, som inte har shportsev. På grundval av denna art genom att korsa ett flertal hybrider härleddes, vilket ger frotté blommor och enkla former med höjd bussn 8-120 cm. Kan Denna sporre vara i sin linda, och kan utelämnas.

Aquilegia Mac Canna

aquilegia Mac CannaOckså en hybrid lång variation. Växthöjd når 1.2 m Särskilda egenskaper är följande :. Lång sporre närvaro, frånvaro hängande knoppar, olika färgning av kronblad och foderblad. Och det är olika och representeras av alla nyanser av regnbågen.

Related  Sådana ljusa ovanliga typer av filodendron i ditt hem

Blå Aquilegia

aquilegia blåFör det mesta växer sorten i USA. Identifiera det möjligt för stora, lång oavlänkade sporre (5 cm), blommor (ca 6 cm i diameter) är belägna vid en ganska hög (upp till 0,4-0,7 m) skaft. Corolla vita, blomkål har också en mild blå färg med en ljus lavendelskugga. Arten har en stor variation av hybrider av olika nyanser, inklusive citron.

Dekorativa egenskaper

trädgård dekoration aquilegiaSom du kan se från fotot av blommor är aquilegia ett utmärkt alternativ för att skapa en landskapsdesign. Den kombineras perfekt med barrträd, till exempel med grön och koreansk gran, som bildar en kontrasterande och lätt medelhavsstil. Det ser trevligt avrinningsområde nära den dekorativa damm på bakgrunden av olika kustväxter.

Aquilegia används också på alpina kullar, i rockeries, blomsterbäddar. Sanningen för dem borde vara noggrant utvalda sorter, med tanke på spridning och höjd av busken, såväl som nyans och tidpunkten för knoppöppningen.

I genomsnitt varar blomman cirka en månad. Med god omsorg kan den öka till 7 veckor.

Aquilegia är känt inte bara för skönheten i sina blommor, men också för dess dekorativa lövverk. Plocka rätt sorter, du kan ändra utformningen av din webbplats och ge det förfining och ömhet.