benih tomatoTomato, atau tomato – tumbuhan dari keluarga Nightshade berasal dari Amerika Selatan. Orang Eropah bertemu dengannya hanya selepas penemuan Dunia Baru dan tomato “berakar”, seperti segala sesuatu yang baru, agak sukar dan panjang. Walaupun begitu, kini tomato adalah salah satu daripada sayuran yang paling popular dan popular di seluruh dunia. Sukar untuk membayangkan sekurang-kurangnya satu masakan kebangsaan di mana tomato tidak akan digunakan. Sesetengah hidangan tanpa tomato dan jangan bayangkan – sudah cukup untuk menarik borscht Ukraine, pizza Itali, cabai Mexico, saos tomat Amerika dan banyak lagi.

Keadaan penting untuk mendapatkan tuaian yang banyak dan berkualiti tinggi adalah penanaman tomato yang betul untuk anak benih. Hanya benih yang kuat dan sihat dengan cepat dan mudah terbiasa di tanah atau di rumah hijau, ia akan secara aktif mekar dan mengikat buah-buahan yang besar dan lazat.

Untuk anak benih tomato di rumah adalah sihat dan berkualiti, anda perlu mematuhi peraturan yang mudah tetapi sangat penting:

 • Masa yang sesuai untuk menyemai benih adalah tomato untuk anak benih.
 • Mengekalkan rejim suhu.
 • Imbangan air stabil.
 • Pemilihan tanah yang kompeten.
 • Pemilihan varieti untuk tanah terbuka dan rumah hijau.
 • Betul menanam tomato ke dalam tanah.

Bila hendak menanam tomato pada anak benih mengenai segi tumbuh-tumbuhan?

Tomato adalah awal, pematangan jangka sederhana dan terlambat. Antara ketiga spesies ini terdapat perantaraan dengan perbezaan kematangan 5-15 hari, tetapi pada dasarnya bahagian ini adalah celik dan betul.

 • Varieti tomato awal mempunyai tempoh tumbuhan terpendek dari menanam hingga berbunga, oleh itu mereka membawa hasil tuaian yang paling awal dan paling berharga. Bibit tomato awal membolehkan sayur-sayuran segar enak, tetapi ia memerlukan lebih banyak perhatian dan usaha untuk berkembang.
 • Varieti buah-buahan jangka sederhana memberi buah-buahan pada ketinggian musim, mereka adalah yang paling lazat dan berguna. Tempoh tumbuh-tumbuhan lebih lama daripada tomato awal.
 • Tomato lewat membuahkan hasil dari separuh kedua musim panas sehingga musim luruh lewat, apabila cuaca hangat tomato tetap segar di semak hingga frosts. Tomato ini mempunyai tempoh tumbuhan yang paling lama.

Biasanya, tomato awal adalah makanan lazat yang menyenangkan di atas meja selepas musim sejuk yang panjang, yang menuai tengah menemani makanan sepanjang musim, dan orang-orang terlambat pergi ke pemuliharaan dan pemprosesan.

Bilakah lebih baik menanam benih tomato?

anak benih tomato di tingkapUntuk penanaman benih tomato di tingkap, jenis awal yang paling sesuai, kerana mereka perlu disemai untuk anak benih awal musim bunga, untuk mendarat di tanah selepas akhir frosts berulang.

Related  Menanam dan menjaga lobak di pondok-pondok kampung

Jika terlalu awal untuk menanam tomato pada anak benih, ia akan tumbuh dengan cepat dan membentuk, dan keadaan cuaca tidak akan membolehkan anda mendarat di tanah atau di bawah filem. Biji semacam itu akan meregangkan, menjadi rapuh, pucat dan menyakitkan, sukar untuk bertahan hidup di tanah dan kurang berbuah.
Sow terlambat – dapatkan sebiji kecil yang tidak dibentuk. Masa penanaman benih bergantung kepada keadaan cuaca di mana ia dirancang untuk menanam benih, biasanya untuk penanaman bibit tomato memerlukan 1.5-2.5 bulan.

Dengan jenis pertumbuhan, semua tomato dibahagikan kepada dua kumpulan besar:

 1. Determinant (lemah).
 2. Tidak dapat ditentukan (bertenaga).

Untuk berkembang di rumah hijau, biasanya mengambil jenis tomato yang tinggi dan kuat, kerana ia adalah paling produktif dalam keadaan tanah tertutup dan menghasilkan hasil tuaian yang besar.
Sekiranya anda merancang untuk menanam tomato di ladang terbuka, tumbuh tomato benih yang baik boleh dibuat dari jenis yang rendah, mereka kurang terancam oleh risiko peregangan dan overgrowing. Tumbuh-tumbuhan semacam itu membentuk semak yang kuat, sering tidak memerlukan pengikat yang lebih jauh lagi.

Bagaimana untuk menanam benih tomato di dalam bilik?

anak benih dalam baldi plastikUntuk mendapatkan benih yang baik, anda perlu memilih bahan penanaman yang sihat, mengambil tanah dan bekas yang sesuai untuk penanaman, perhatikan suhu dan penyiraman yang betul.

Untuk menanam, pilih benih yang dikalibkan dengan baik, picky dan rosak. Terdapat dua cara untuk menanam benih – dalam bekas bersama dengan pemilihan seterusnya dan segera ke dalam cawan individu.

Memandangkan tomato boleh diterima dengan baik dan dipindahkan, untuk menjimatkan wang dan kawasan, anda boleh menyemai tomato dalam kotak atau bekas yang lain. Selepas itu, benih diselam buat kali pertama, menanam untuk jarak yang lebih jauh, dan kemudian dipindahkan ke dalam bekas yang berasingan, di mana anak benih dan tinggal sebelum mendarat di tanah.
Dalam varian kedua, benih disemai 2-3 dalam periuk atau cawan, tumbuhan yang lebih lemah kemudian ditarik keluar. Kaedah ini lebih mahal, penanaman akan menduduki kawasan yang besar, sebilangan besar benih di apartmen tidak akan dapat berkembang.

Related  Maklumat menarik mengenai semak melati, spesies dan jenisnya

anak benih dalam kotak kertasSebagai wadah untuk menanam benih, hampir mana-mana bekas tidak boleh digunakan. Kebun-kebun anggur amatur berjaya menggunakan kotak kayu dan juga kadbod yang dilapisi dengan filem polyethylene, plastik sekali pakai atau cawan kertas, bekas dari krim masam dan yogurt, kotak dari jus atau bungkus dari susu untuk tujuan ini. Bagi bekas yang digunakan, adalah penting untuk membersihkan isi kandungan secara menyeluruh, jika tidak, ia boleh merosakkan, menjangkiti bumi dan memusnahkan anak benih.

Apabila memutuskan bagaimana untuk membiak benih tomato dengan betul, anda perlu ingat bahawa tumbuhan ini sangat mencabar untuk suhu, pencahayaan dan penyiraman dalaman. Udara lembap berbahaya kepada tomato, oleh itu, apabila kita menanam benih tomato, adalah penting untuk sentiasa mengalihkan bilik di mana mereka tumbuh, mengelakkan perubahan suhu dan draf yang sangat berbahaya kepada tumbuhan ini. Taburkan dengan tanaman air tidak diperlukan, mereka boleh dengan mudah jatuh sakit dan mati.

Tomat disemai dalam dulang atau kotak, ringan ditaburkan dengan campuran nutrien yang telah diayak dan disembur dengan banyaknya, meliputi dengan sebuah filem. Kelembapan hanya diperlukan sehingga percambahan benih, dan kemudian filem itu dikeluarkan.

Tanah untuk tomato benih tidak boleh terlalu berasid, iaitu, gambut tulen mutlak tidak sesuai untuk tumbuhan ini. Di rumah, bersihkan tanah untuk benih dari penyakit dan perosak dengan cara yang paling mudah dengan membeku. Untuk melakukan ini, beg atau kotak dengan bumi dibiarkan di udara terbuka, di mana beku dengan cepat akan membunuh semua bencana untuk anak benih. Bekas dengan bumi harus ditutup dari hujan, yang dapat membasuh nutrien dari tanah.

Tumbuh benih yang sihat dan bertunas dengan cepat dan dalam 2-5 hari dari tanah kelihatan “gelung” pertama, dan kemudian daun bercabang penuh. Pada masa ini, suhu di dalam bilik tidak boleh jatuh di bawah 25 darjah, dan kemudian ia sedikit berkurangan dengan lancar. Suhu rendah berbahaya untuk tumbuhan ini, sudah pada 10 darjah kerosakan serius bermula – ia menjadi kuning, tunas dan ovari jatuh, pertumbuhan berhenti.

Related  Bagaimana dengan betul untuk memulihkan pokok dengan kapur dengan tembaga sulfat?

Untuk anak benih tomato di tingkap itu kuat dan hijau, ia memerlukan banyak cahaya. Sekiranya terdapat kekurangan cahaya semulajadi, pendaratan perlu dikurangkan, kadang-kadang perlu dilakukan sepanjang masa. Tomato perlu disediakan dengan stabil dan juga menyiram tanpa melembapkan dan pengeringan yang sama-sama merosakkan tumbuhan.

Anak benih dewasa tomato diseludup untuk kali pertama, dan selepas penampilan sepasang daun sebenar, pilihan kedua dilakukan di dalam benih. Semasa melakukan operasi ini, kilang muda tumbuh dengan kemas di sepanjang daun cotyledonous. Untuk merosakkan atau, lebih-lebih lagi, untuk merobohkan cotyledons itu tidak berbaloi – mereka adalah sumber nutrien untuk tumbuhan yang telah mula berkembang. Selepas itu, mereka akan jatuh sendiri apabila tidak memerlukannya.

Dengan bantuan memilih, anda dapat sedikit mengurangkan kesan peregangan tumbuhan pada peringkat awal – dengan memperdalam anak benih dan menambahkan cahaya, anda boleh membuat benih lebih kuat dan lebih sihat. Sebahagian daripada batang, yang selepas pemilihan akan berada di dalam tanah, akan memberi akar dan akan memberi makan kepada tumbuhan tambahan. Agar anak benih yang tumbuh dengan cepat dan tanpa habisnya menetap, tanah harus cukup panas, dan menyiram secara seragam tanpa mencurah. Jika kita menanam benih tomat dengan betul, kita akhirnya mendapat tumbuh-tumbuhan dengan batang yang kuat, stabil, daun hijau yang berair dan rupa yang sihat.

Selalunya soalan timbul: bagaimana untuk memberi makan anak benih tomato?
Semasa tempoh pertumbuhan, tumbuh-tumbuhan memerlukan baja yang kompleks dengan kepanjangan nitrogen dan kandungan mandatori mikro. Anak benih dewasa lebih memerlukan potasium, dengan kekurangan unsur ini, tumbuhan itu menjadi ternakan, terulur, pales dan jatuh sakit.

Benih tomato yang ditanam dengan cepat menjadi akar di dalam tanah, membentuk tumbuhan hijau yang kuat, mula berbunga dan berbuah dalam istilah-istilah yang ditetapkan untuk pelbagai ini.

Tumbuh benih tomato di rumah (video)