alpukat di rumahAlpukat adalah sejenis pokok buah tropika yang sangat popular di kalangan peminat tumbuhan eksotik. Kebanyakan mereka mempunyai tumbuhan dalam koleksi mereka, kerana alpukat yang semakin meningkat dengan tangan mereka sendiri agak mudah. Tetapi agar ia berkembang dan bergembiralah pemiliknya, penjagaan yang berhati-hati diperlukan.

Ciri-ciri pokok rumah alpukat

buah alpukatPokok alpukat yang tumbuh di rumah mempunyai beberapa ciri:

 1. Di dalam habitat semulajadi, tumbuhan itu tumbuh ke ketinggian sehingga 20 meter, dan pokok yang tumbuh di rumah mencapai maksimum 2.5-3 meter.
 2. Buah pokok ini sangat jarang berlaku. Pada asasnya ia digunakan sebagai elemen menghias.
 3. Sekiranya anda bernasib baik, buah-buahan pokok bermula pada tahun ke-3 pertumbuhan. Buah-buahannya cukup dimakan, walaupun untuk rasa sedikit lebih rendah dibawa.
 4. Tumbuhan itu membersihkan udara, dan terima kasih kepada mahkota yang asli dan subur, bilik itu dikuasai oleh suasana yang hangat dan selesa.

Keadaan untuk pertumbuhan alpukat

Untuk penanaman alpukat dari tulang di rumah, perlu mengikuti peraturan tertentu. Lebih baik menanam batu pada musim bunga, dalam tempoh ini terdapat pertumbuhan tumbuhan yang aktif. Untuk menuai bahan penanaman, perlu memilih buah masak yang tidak mempunyai kecacatan.

Petunjuk produk matang – yang gelap buah-kulit, pulpa padat dan tegas, selepas tekanan pada buah-buahan ia pulih bentuknya, tulang boleh dengan mudah dipisahkan daripada pulpa, kualiti tulang adalah saiz telur puyuh.

Sekiranya produk itu sedikit masak, anda perlu membungkusnya dalam beg kertas yang mengandungi produk yang mengandungi sebahagian besar etilena – ini adalah gas yang mempercepatkan pematangan buah-buahan. Ini termasuk pisang, epal atau tomato. Apabila janin disimpan dalam rejim suhu dari 18 hingga 23 darjah, selepas 2 hari, alpukat akan mencapai keadaan yang diperlukan.

Related  Keratan krisan – cara terbaik untuk membiak

Tahap percambahan tulang alpukat

cara pucuk bercambahPenanaman alpukat di rumah dari batu itu dilakukan dalam urutan tersebut.

Benih dikeluarkan. Untuk tujuan ini, hirisan kecil dibuat di tengah janin, 1 cm mendalam, dan perlahan-lahan, dengan pergerakan berputar, tulangnya dipotong. Selanjutnya, ia dibasuh di bawah air yang mengalir tanpa merosakkan cangkang coklat.kami menyediakan tulang untuk alpukat untuk bercambah

Sebelum menanam alpukat, tempat disediakan untuk pertumbuhannya:

 1. Dalam periuk, sistem saliran diletakkan, di mana kerikil konvensional atau tanah liat berkembang sesuai.
 2. Campuran berkhasiat yang terdiri daripada bahagian humus, tanah taman dan pasir yang sama. Oleh kerana alpukat boleh ditanam terus ke dalam tanah, untuk percambahan benihnya, ia mestilah mempunyai konsistensi longgar.
 3. Campuran yang disediakan dicurahkan ke dalam periuk, meninggalkan sedikit ruang bebas, 1-2 cm dari pinggir atas.penyediaan tanah untuk penanaman alpukat

Percambahan benih dilakukan menggunakan kaedah yang berbeza.

Cara Meningkatkan Tulang Alpukat

percambahan benih alpukat di dalam tanahKaedah tertutup, menyediakan percambahan bahan penanaman secara langsung di dalam tanah. Untuk melakukan ini, tulang diletakkan di dalam tanah pada kedalaman 25 mm, dengan ujung yang tajam dan disiram dengan baik, merendam seluruh tanah. Bekas diletakkan di tempat yang hangat, dengan pencahayaan yang baik dan disiram sepanjang tempoh percambahan. Selepas 20-30 hari, muncung akan muncul.

menanam benih alpukat di dalam airKaedah terbuka untuk mengembangkan alpukat adalah meletakkan batu itu dalam bekas dengan air, dalam bentuk yang digantung. Untuk melakukan ini, anda perlukan:

 • menyediakan kaca atau bekas lain;
 • di bahagian tengah benih, dari sudut yang berbeza, melakukan 3-4 lubang, yang ke dalamnya flos, 2-3 mm secara mendalam (mereka bertindak sebagai menyokong, keturunannya telah gagal sepenuhnya rendam di dalam air, tetapi hanya bahagian yang lebih rendah);
 • benih diletakkan dalam bekas yang disediakan dengan air sejuk, hujung tumpul, dan rendaman bahan penanaman hendaklah 1/3 bahagiannya;
 • bukannya air, anda boleh menggunakan hydrogel yang mampu mengekalkan kelembapan untuk masa yang lama;
 • sepanjang tempoh percambahan, perlu memastikan tahap air tidak berkurangan;
 • selepas tulang belakang pertama muncul, tumbuhan boleh dipindahkan ke tanah, tetapi untuk tumbuhan itu menjadi akar, akarnya mestilah sekurang-kurangnya 30 mm.

Related  Pengeluaran semula petunia oleh keratan – peraturan dan nasihat

Untuk penampilan akar pertama diperlukan dalam masa 2 hingga 6 minggu.

Benih alpukat mempunyai bahan seperti Persin, yang mengganggu sistem pencernaan dan menyebabkan pelbagai tindak balas alahan. Oleh itu, adalah disyorkan untuk menjalankan kerja-kerja sarung tangan getah.

Syarat untuk menanam pokok alpukat

penjagaan alpukatSelepas alpukat telah ditanam di rumah, adalah perlu untuk menjalankan beberapa langkah untuk mengatur tempatnya.

Untuk pertumbuhan alpukat yang normal, anda perlu mematuhi keperluan tertentu:

 1. Melembapkan tanah secara tetap, yang dilakukan semasa mengering. Secara purata, penyiraman dilakukan sekali dalam 10 hari. Pada musim sejuk, pokok itu disiram kurang kerap, membolehkan tanah menjadi kering dalam beberapa hari, ini perlu untuk mengekalkan tahap kelembapan optimum tanah.
 2. Penyelenggaraan udara lembap dicapai dengan cara yang berbeza – menetapkan periuk dengan pokok bersebelahan dengan tanaman yang melepaskan banyak kelembapan, taburkan daun tumbuh-tumbuhan semasa musim panas atau periuk pemanas ditetapkan pada dulang pasir basah.
 3. Menyediakan di dalam bilik rejim suhu yang menggalakkan, yang sepatutnya berada dalam lingkungan 16-20 darjah. Pada musim sejuk, suhu yang menguntungkan adalah 10-12 darjah, kerana tumbuhan itu jatuh ke dalam keadaan rehat dan membuang daun.
 4. Pemangkasan atas tumbuhan yang tepat pada masanya. Secara purata, ia dilakukan 1-2 kali sebulan. Untuk berpakaian atas, campuran digunakan untuk menanam tanaman hiasan.

Pada menguning daun, ia perlu memberi perhatian kepada berkala dan kuantiti penyiraman. Biasanya ini adalah tanda penyiraman berlebihan.

Hiasan pokok alpukat

pembentukan pokok alpukatSebelum anda dapat tumbuh alpukat dari batu di rumah, anda perlu memikirkan semua nuansa reka bentuk hiasannya:

 1. Sesetengah varian menyediakan untuk menanam beberapa pucuk di dalam periuk, dengan lebih jauh menggabungkan batangnya, dengan itu memperoleh pokok yang subur dan asli.
 2. Untuk mendapatkan pokok yang tinggi, disyorkan supaya ia dipindahkan sekurang-kurangnya setahun sekali. Tempoh yang baik untuk prosedur ini adalah akhir bulan Februari, ini adalah masa apabila tumbuh-tumbuhan secara aktif berkembang. Transplantasi pertama perlu dilakukan selepas mencapai ketinggian pokok sebanyak 15 cm.
 3. Untuk mengurangkan keamatan pertumbuhan alpukat, sekeping puncaknya dilakukan. Prosedur ini mempercepat pertumbuhan pucuk sisi, yang menjadikan mahkota megah dan menarik.

Related  Varieti courgettes untuk penyimpanan jangka panjang dengan foto dan keterangan

Pemangkasan acuan dilakukan pada musim semi, apabila terdapat pertumbuhan aktif dari semua tanaman. Pemangkasan pertama dilakukan selepas 8-10 daun, di hadapan pucuk sampingan, mereka dipendekkan selepas 5 daun.

Baca tentang: faedah alpukat bagi manusia!

Dari germinating tulang ke pokok yang terbentuk – video