keluarkan dandelions di laman web iniMerenung dari biji dan rumpai saka menjadikan hidup sukar bagi semua penduduk musim panas. Bagaimana untuk menghilangkan dandelions di laman web ini, selama-lamanya mengurangkan kerja di atas katil dan perkembangan tumbuh-tumbuhan yang ditanam?

Terdapat beberapa cara untuk memerangi tetamu yang tidak diundang, di antaranya:

 • ubat rakyat;
 • persediaan kimia yang menghalang atau menghentikan pertumbuhan rumpai;
 • penggali biasa dan merumput taman dan bunga;
 • Penggunaan pengikis akar khas untuk dandelions.

Yang tumbuh di tepi jalan, di padang bandar dan lot kosong, iaitu di mana-mana dandelion – adalah saka dengan sebahagian rhizome bawah tanah yang kuat dan roset daun berbentuk pisau pembedah hijau yang adalah antara yang pertama muncul dari bawah salji dan hilang hanya dengan ketibaan musim sejuk.

Bahaya dandelion sebagai tumbuhan rumpai terletak dalam penyelesaian mudah dan penangkapan cepat wilayah.

Pembungaan pertama berlaku di tengah-tengah musim bunga, maka tumbuhan itu boleh berkembang hingga 2-3 kali, menyebarkan beratus-ratus benih di sekitar kejiranan pada payung terbang ringan. Dandelions sangat kuat, mereka unggul dengan baik, mengambil akar dalam keadaan yang paling tidak menguntungkan. Tetapi untuk menghilangkan tumbuhan kerana rizom kuat bercabangnya tidak mudah.

Bagaimana untuk menangani dandelions di taman, di taman sayur-sayuran dan rumput? Pilihan kaedah bergantung di mana rumput diselesaikan, dan berapa banyak terdapat.

Berjuangkan dandelions di taman

dandelions di tamanUntuk rumpai tidak ada perbezaan di antara padang gurun dan taman yang ditanam dengan tomato, labu, atau strawberi. Masa yang terbaik untuk menilai keadaan – awal musim bunga, apabila dedaunan dandelions hanya mendapat momentum, dan tunas belum dibuka.

Jika terdapat beberapa dandelions, banyak yang perlu dilakukan dengan cara yang paling mudah. Pematuhan teknologi pertanian adalah salah satu cara paling mudah untuk memerangi dandelions:

 1. Katil-katil yang akan ditanam atau ditanam dengan tumbuh-tumbuhan yang ditanam, mestilah sangat dicerna, di sepanjang jalan memilih rumpai, sehingga serpihan kecil rizom.
 2. Pucuk-pucuk yang baru muncul telah disapu, tanah sentiasa terlepas sehingga biji-bijian yang jatuh ke dalam tanah tidak dapat menembusi dan berakar.

Related  Ash sebagai baja adalah hasil yang sangat baik tanpa kos

Tanah tulen di atas katil taman berisiko untuk ditutup lagi dengan permaidani dandelions, jika anda memintas perhatian baris di antara baris dan laluan taman. Kerana ketumpatan rumpai tanah di atasnya sukar untuk renggang, tetapi ia agak mustahil untuk melemahkan mereka dengan bantuan cangkul, helikopter atau rata-rata. Jika anda memproses kawasan berisiko, tanpa menunggu berbunga, dandelions tidak berlipat ganda, dan tumbuh-tumbuhan yang ada dengan cepat menjadi lemah.

Pada musim luruh, katil sekali lagi digali. Perkara yang sama dilakukan dengan batang pokok di bawah pokok buah-buahan dan pokok renek, tanaman hiasan saka, serta katil di mana Annuals wangian musim panas.

Bagaimana menangani dandelions di rumput dengan ubat-ubatan rakyat

dandelions di sepanjang jalan tamanRumput yang panjang di rumput atau di taman tidak boleh digali, penyiangan tangan juga tidak berkesan.

Percubaan untuk membuang rumpai secara manual tidak dapat dielakkan membawa kepada rehat dalam rimpang, yang akan segera pulih, atau merosakkan tumbuhan yang ditanam di kawasan kejiranan.

Bagaimana untuk menghilangkan dandelions secara kekal di laman web ini, jika sekop dan pencincang tetap tidak berfungsi? Terdapat beberapa cara rakyat yang mudah. Untuk menghapuskan penggunaan dandelions:

 • garam meja;
 • air mendidih;
 • intipati asetik.

garam untuk mengeluarkan dandelionSebatian agresif yang jatuh pada asas rimpang membunuh titik pertumbuhan, membawa kepada penindasan rumpai dan kematiannya. Garam digunakan dalam bentuk kering atau dalam bentuk penyelesaian pekat. Dalam semua kes, cara perjuangan:

 • bertindak terus pada contoh yang dipilih;
 • tidak menjejaskan tumbuh-tumbuhan yang berdekatan;
 • tidak mengubah kesuburan tanah.

Di samping aspek positif, terdapat kekurangan dalam penggunaan kaedah perjuangan rakyat. Untuk spesimen yang besar, sistem akar yang boleh mencapai 20-30 cm panjang, bermakna rumah tangga tidak berfungsi dengan sangat baik.

Melawan dandelions dengan bantuan penghilang akar

penghapus akar untuk kawalan dandelionIa lebih sukar, daripada di taman dapur, untuk mengatasi dandelions:

 • pada rumput;
 • jika aliran bunga menguasai hampir seluruh kawasan perennial yang terlalu besar;
 • tanah di taman di bawah tenggelam.

Related  Bilakah untuk menanam gooseberries?

keluarkan dandelion dari akarDi sini alat titik berguna untuk menghapuskan dandelion, yang membolehkan untuk tidak menyebabkan kemudaratan kepada turf, atau racun herba berarah atau remedi rakyat.

Pada halaman rumput dan laman web lain dengan rumput abadi, akar semua jenis struktur memberikan bantuan sebenar.

Ujian tajam alat ini mudah menembus walaupun melalui lapisan turf, memotong tanah di sekitar rimpang dan mudah menghilangkan tumbuhan bersama dengan bahagian bawah tanah. Lubang-lubang yang ditinggalkan di rumput selepas ejen dandelion, kecil dan cepat ditumbuhi, terutama jika mereka tertidur, dan kawasan itu banyak disiram.

proses penyingkiran dandelionBegitu juga datang di taman. Kornealitel menyelamatkan diri di atas katil bunga dengan perennials padat berkembang.

Penggunaan herbisida: bagaimana menangani dandelions di negara ini

tumbuh dandelions di negara iniSebelum anda berurusan dengan dandelions di halaman dan di taman dengan bantuan herbisida, anda perlu memastikan bahawa bahan kimia tidak akan dipengaruhi oleh tumbuh-tumbuhan dan rumput yang ditanam.

Rumpai manual atau penggunaan peranti mekanikal adalah tugas yang sukar dan memakan masa. Perkara yang berbeza adalah penggunaan sebatian kimia moden yang menindas tumbuh-tumbuhan rumput. Herbisida sangat diperlukan jika dandelions membanjiri tapak, dan ia adalah mustahil untuk mengatasinya secara manual.

persediaan kimia untuk penyingkiran dandelionPelbagai persiapan yang sesuai untuk memerangi dandelions di taman termasuk persediaan:

 • membunuh semua jenis tumbuhan hijau di mana cecair disembur memasuki;
 • tindakan selektif, memusnahkan bijirin atau rumpai rumpai.

Bermakna tindakan lebar, seperti Roundup, Tornado, Agrokiller dan ubat-ubatan lain melegakan taman bukan sahaja dandelions tetapi juga dari rumput gandum, menyemai-thistle tumbuhan yang menjengkelkan dan lain-lain yang membawa dengan cara yang lain ia adalah sangat bermasalah. Walau bagaimanapun, tindakan racun herba tersebut tidak akan berakhir selepas menyembur. Beberapa minggu lagi, komposisi menekan semua yang tumbuh di kawasan kejiranan. Ini terpakai kepada benih dan benih yang ditanam. Oleh itu, rumpai kimia berskala besar dilakukan:

 • terlebih dahulu meliputi ladang kebudayaan dan tanah di bawahnya;
 • awal musim bunga, sebelum menanam sayuran, bunga atau tumbuh-tumbuhan lain yang berguna;
 • musim gugur, apabila semua yang berguna dibersihkan dari katil.

Herbisida yang meluas yang memusnahkan semua tumbuh-tumbuhan digunakan di tanah lapang, sebagai contoh, selepas membeli tapak baru.

Formulasi khusus bertindak selektif. Tetapi mendapatkan ubat ini atau itu, anda perlu ingat bahawa bahan kimia rumput gandum tidak semestinya membantu menghilangkan dandelions, tetapi boleh membunuh rumput rumput.

Related  Cara menanam dan merawat plum ceri di bahagian tengah Rusia

Sebelum anda menghilangkan dandelion secara kekal di tapak, anda perlu memilih ubat yang paling berguna, baca arahan dan ikuti, tidak melebihi dos yang dibenarkan.

Memusnahkan dandelions di katil dengan kentang, strawberi, atau di atas rumput depan mungkin, dengan menggunakan racun herba Lontrel-300D, menyemai-thistle juga menghalang pertumbuhan banyak tahun warna merah bata dan rumpai lain. direka khas untuk rumput komposisi yang tidak memberi kesan kepada pertumbuhan tanaman, tetapi beberapa jam menghalang pembangunan dandelion, padang rumput chamomile, pisang, buttercup dan menyemai-thistle.

Apabila menggunakan bahan kimia, peralatan pelindung diri harus digunakan dan, sehingga penyelesaian itu kering, melindungi kawasan yang dirawat daripada melawat haiwan dan ahli keluarga.

Herbisida membunuh bahagian udara dandelion dan rizomnya, tetapi tidak boleh menjejaskan benih. Oleh itu, semua pemprosesan adalah penting untuk dijalankan sebelum rumpai akan pudar, dan pada kepala masak benih yang tidak menentu. Dirobohkan tumbuhan tanah dikomposkan, ditaburi dengan tanah, kerana benih dapat masak di sini.

dandelions di atas katil bungaBagaimana untuk menangani dandelions di negara ini, jika penempatan dandelion tidak dapat dicegah? Dalam kes ini, kita perlu ingat rumput yang tetap. Bengkak biji dandelion bermula sebaik sahaja tanah memanas sehingga 10-15 darjah. Walaupun pucuk kecil, dan akarnya lemah, ia tidak sukar untuk menghilangkan dandelions dengan tangan. Pada masa akan datang, katil yang melonggarkan akan membantu.

Ketara mengurangkan populasi tumbuh-tumbuhan rumput yang dibantu dengan menggunakan mulsa atau menggunakan filem yang meliputi seluruh kawasan rabung, kecuali tempat penanaman tomato, zucchini atau tanaman lain yang berguna. Penyelesaian ini akan sangat berguna apabila tumbuh stroberi.