hama arachnoid pada semak belukarSetiap kedai bunga dan tukang kebun tahu cakar labah-labah di wajahnya. Ini adalah serangga yang paling berbahaya, menyumbat tumbuh-tumbuhan dengan sarang labah-labah dan menghisap semua jus itu, kerana yang daun dan perbungaan secara beransur-ansur kering dan mati.

Kepuraian perosak ini adalah keupayaan untuk memusnahkan tumbuhan yang sama – bunga, pokok, semak.

Mawar dalam kes ini bukan pengecualian, sebaliknya sebaliknya – loji yang paling lazat untuk serangga.

Keluarga kutu yang memakan jus sel tumbuhan termasuk individu polyphages yang tidak makan makanan dan menyerang mana-mana tumbuh-tumbuhan hijau, serta spesies spesifik yang hanya satu spesies tumbuhan yang lebih suka.

Kerosakan yang dikenakan ke atas sebarang jenis dan spesies bunga mawar oleh seekor labah-labah menyebabkan kehilangan dedaunan dan kerentanan kuat terhadap belukar berbunga kepada penyakit tanaman lain.

Selalunya dalam masa yang tidak diambil langkah-langkah untuk memerangi tungau menyebabkan pengurangan mawar dan pengeringan benih.

Kaedah untuk mengesan hama labah-labah pada bunga mawar

Serangga jahat tidak begitu mudah dikenali pada tahap pertama pembiakannya. Walau bagaimanapun, ia boleh dilakukan dengan menggunakan kaca pembesar. pengesanan tick dengan kaca pembesar Hama labah-labah sangat kecil dan suka membiak di bawah daun, secara beransur-ansur oleh tanah jajahannya yang mengisi seluruh permukaan daun. Bilangan keluarga kolar hama labah-labah boleh mengesan beberapa ratus individu, yang mana lebih besar adalah perempuan. hama di dedaunan mawar Tanda pertama kehadiran pada daun hama adalah web labah-labah. web labah-labah di dedaunan mawar Sekiranya anda tidak mengambil langkah-langkah perjuangan, maka bunga mawar itu akan dijaga beberapa hari seperti ini, yang sangat berbahaya kepada tumbuhan dan sama sekali tidak sesuai dengan estetika. rosak bunga rosak

Persekitaran terbaik untuk pembiakan hama adalah cuaca panas yang stabil dan sebilangan besar kehijauan di kawasan tersebut.

Jika sesetengah daripada tumbuhan-tumbuhan hama taman atau katil bunga telah ditubuhkan, kemudian selepas beberapa minggu, dia boleh menjadi yang paling banyak penduduk, menu merasa sama sekali berbeza dari daun ruang hijau yang terdapat di senjata landskap taman. Dibiakkan oleh telur hama labah-labah menetas, yang juga sangat sukar untuk melihat secara visual.

Oleh itu, setelah melihat tanda-tanda awal habitat pada bunga mawar, ada baiknya untuk segera melihat semua daun pada semak mawar dan keluarkan mereka yang berada di hama yang sudah ada. Adalah disyorkan untuk membakar semua daun yang dijangkiti yang dijangkiti.

Langkah-langkah kawalan terhadap hama labah-labah yang hidup di semak belukar

  • Menyembuhkan semak belukar dari pencerobohan penjajah hama labah-labah adalah mungkin, tetapi sangat sukar pada musim panas, kerana terdapat banyak tanaman hijau pada plot yang sukar untuk menangani secara kualitatif. Tetapi musim luruh lewat adalah tempoh yang sangat apabila anda perlu menjaga semua daun yang jatuh dari pokok dan semak, di mana hama laba-laba menyembunyikan untuk musim sejuk, menghalangnya daripada terus hidup. Ini adalah bagaimana katil bunga gugur yang rapi sepatutnya kelihatan seperti untuk mengelakkan tunas daripada pembiakan pada musim bunga.

Related  Hibrid gooseberry dan currant

bunga ros mawar

  • Takut kepada cuaca sejuk dan hujan musim panas. Berjuang dengan serangga berbahaya membantu burung-burung yang sempurna, yang mana tandanya adalah merawat yang enak.
  • Kebanyakan tukang kebun dan penanam bunga lebih suka dalam perjuangan menentang kaedah semulajadi rumput semulajadi – mawar menyiram yang banyak. Ini tidak membunuh serangga jenis lain, yang mana hama adalah asas diet berkhasiat dalam rantaian hidup.

Dengan merawat semak belukar dengan racun serangga, anda boleh membunuh serangga-doktor yang makan kutu.

  • Lalat dan labah-labah adalah musuh utama kutu, jadi patut berhati-hati apabila memeriksa belukar apabila labah-labah jaring muncul, mungkin ini adalah web biasa, ditenun oleh keluarga labah-labah. Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada tenunan yang berbeza dari web web hama dan labah-labah.
  • Tidak perlu untuk merawat semak belukar dengan bahan yang mengandungi fosfat, yang meningkatkan nilai nitrogen tertentu pada daun bunga ros, yang merupakan persekitaran yang sangat baik untuk pembiakan serangga berbahaya yang berterusan.
  • Jika mengenai rumpun pohon bunga mawar sebilangan besar hama, anda perlu, pertama, memberi keutamaan kepada semburan semak dengan penyelesaian sabun, buih yang terbentuk di atas dedaunan tidak membenarkan hama berselerak di arah yang berbeza dan dengan mengorbankan stopband udara menyebabkan kematian mereka. Wajar untuk menyembur dalam cuaca sejuk, supaya penyelesaian tidak kering serta-merta. Untuk semburan kualitatif meningkat semak semburan sprayer taman gunaan atau apa yang dipanggil.¬† percikanApabila diproses, adalah dinasihatkan untuk memberi perhatian kepada bahagian bawah daun.
  • ¬†Penanam berpengalaman dalam rawatan semak mawar dari hama lebih suka menanam Fito.¬†phytophythm dari tickPenyemprotan dengan larutan bahan ini dilakukan beberapa kali dengan selang sepuluh hari hingga pemusnahan penuh perosak yang tidak diingini. Tidak kurang berkesan ialah Actellik, Neoron, Agraverin, Nissaran.

Insektisida pada kehidupan serangga arachnid tidak menjejaskan, jadi anda perlu menggunakan kelas acaricides atau insectoacaricides, yang termasuk ubat di atas.

Bantuan tepat pada mimbar meningkat di sini hasil yang cemerlang pada akhirnya.

Related  Raspberry hitam – penanaman dan penjagaan

rosak yang sihat

Video: Spider Mite on Mawar